Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de Asociaţia Umanitară Tadeu, Biserica „Sfântul Dumitru-Poştă”, Paraclis Universitar și Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.
Este vorba despre Concertul caritabil de muzică populară – Arte pentru Carte, care va avea loc miercuri, 1 noiembrie a.c., începând cu ora 19.00, la sala de spectacole „Nichita Stănescu” a Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, din strada Mihai Vodă 17, Sector 5.
Asociaţia Umanitară Tadeu, înfiinţată în anul 2017, este o organizaţie non-profit al cărei scop este acela de a contribui la conservarea şi promovarea tradiţiilor, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor aflate în dificultate prin acţiuni de ajutorare, asigurarea calităţii procesului de educaţie şi la creşterea gradului de unitate socială, aspecte esenţiale pentru rezolvarea problemelor din comunitate.
Logo-ul Asociaţiei este compus din două mâini care ocrotesc o frunză de palmier şi simbolizează membrii, susţinătorii şi voluntarii Asociaţiei Tadeu care, adunaţi laolaltă, lucrează în folosul celor nevoiaşi. Frunza de palmier trimite cu gândul la oaza de pace, adăpost şi bucurie pe care suntem îndmnaţi să le dăruim semenilor noştri.
Până în prezent, prin acțiunile pe care le desfășoară, Asociația Umanitară Tadeu a contribuit la îmbunătățirea procesului educațional pentru aproximativ 1500 de copii care provin din familii cu diferite nevoi sociale.
Aflăm de la invitatele noastre, voluntare în cadrul Asociaţiei Umanitare Tadeu, Ana Maria Burchi – coordonator comunicare şi Ramona Urjan – organizator al acestui eveniment caritabil detalii despre acest concert umanitar care poate fi susţinut de fiecare dintre noi.
Evenimentul caritabil are drept scop strângerea de fonduri necesare pentru a oferi burse de studiu, care să sprijine educația a 11 tineri, elevi și studenți, cu rezultate deosebite la învățătură, dar cu posibilități materiale reduse.
În cadrul concertului, artişti de muzică populară, precum Floarea Calotă, Gelu Voicu, Ionuț Sidău și alți cântăreți cunoscuți, care au ales să susţină iniţiativa noastră filantropică, vor interpreta momente muzicale, îndrăgite de noi toți.
De asemenea, Ansamblul Artistic „Ciocârlia”, dar și Corpul de dansatori profesioniști din cadrul Ansamblului vor fi parte din acest eveniment caritabil.
Pe scenă va evolua și Grupul Vocal Tradițional Rădăcini, din care fac parte tineri talentați din cadrul Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”, condus de doamna profesor Ana-Ramona URJAN.
Participarea la spectacol se va face în baza unor bilete în valoare de 25 de lei (categoria a II-a), 50 de lei (categoria I), 100 de lei (categoria VIP-lojă) sau 500 de lei (bilet Adoptă visul unui bursier). Cei care nu pot ajunge la spectacol, dar doresc să se alăture cauzei evenimentului au posibilitatea de a face o donație fără bilet de participare.
Biletele sunt disponibile online, pe eventbook.ro sau în format fizic, la pangarul Bisericii „Sfântul Dumitru-Poștă” din strada Franceză nr.1, Sector 3.
Fondurile strânse în urma evenimentului sunt esenţiale pentru susţinerea celor 11 tineri, cărora ne dorim să le oferim o şansă la educaţie prin oferirea unor burse de studiu lunare, în valoare de 300 de lei, până la finalul anului școlar.
Tinerii care suferă de depresie vor avea posibilitatea să se trateze cu ajutorul terapiei prin artă. Un proiect în acest sens a fost lansat ieri, la Iași. O primă etapă presupune identificarea, în școli, a adolescenților cu posibile forme de depresie.
Coordonatorul proiectului, Gheorghiță Rusu-Persic, a subliniat că, în ultimii patru ani, tulburările de depresie la persoanele născute după anul 2010 au cunoscut o traiectorie ascendentă.
„Proiectul constă în identificarea, printr-o metodă de interviu în ceea ce privește 10 școli din Iași și din împrejurimi, a 1.350 de elevi vizați de noi, pentru a completa niște chestionare prin care să identificăm anumite stereotipuri legate de depresie sau alte afecțiuni de ordin psihologic ale copiilor din generația Z. Vorbim de o generație destul de tânără. Aceste cazuri de depresie apar din ce în ce mai mult în ultima perioadă și am zis să încercăm să tragem niște semnale de alarmă și de ce nu, poate și chiar să rezolvăm sau să îndrumăm tinerii și părinții deopotrivă. Că orice copil, cât ar fi el de fraged, are și el personalitatea lui și trebuie accesată cu grijă această personalitate”, a declarat Gheorghiță Rusu-Persic.
La rândul său, managerul acestui proiect, Cezara Sava, a subliniat că la adolescenți se constată o depreciere accentuată față de cei din jur și o agresivitate în comportament:
„Observ că majoritatea spun „nu sunt ascultat, părinții și școala și notele mari pe care trebuie să le iau mă fac să mă simt trist, anxios”. E interesant că majoritatea, ca emoție de bază, simt un amestec de bucurie cu tristețe, dar nu știu să explice de ce. Alții, surprinzător este, simt chiar dezgust față de oameni. E normal să fii trist, nu e normal să fii depresiv, e normal să fii furios, nu-i normal să fii agresiv. Și atunci, cumva, e important pentru ei să înțeleagă în primul rând cum să-și gestioneze emoțiile, furia, fricile și tristețea, chiar”.
Se estimează că cinci milioane de copii au murit înaintea împlinirii vârstei de cinci ani și alte 2,1 milioane de copii și de tineri cu vârste cuprinse între 5 și 24 de ani și-au pierdut viața în 2021, potrivit ultimelor estimări publicate de Grupul interinstituțional al ONU pentru estimarea mortalității copiilor (UN IGME, după denumirea în limba engleză).
Într-un alt raport, Grupul constată faptul că, în aceeași perioadă, 1,9 milioane de bebeluși s-au născut fără viață. În mod tragic, multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate prin asigurarea unui acces echitabil la servicii medicale de calitate vizând sănătatea mamei, a nou-născutului, a copilului și a adolescentului.
„Mult prea mulți părinți se confruntă zilnic cu trauma pierderii propriului copil, uneori chiar înainte de prima suflare a acestuia.O dramă atât de mare, care poate fi prevenită, nu ar trebui considerată niciodată ca fiind inevitabilă. Se pot înregistra progrese printr-o voință politică mai puternică și prin investiții țintite pentru asigurarea unui acces echitabil la asistență medicală primară fiecărei femei și fiecărui copil”, a afirmat Vidhya Ganesh, directorul Diviziei de Analiză, Planificare și Monitorizare a Datelor din cadrul UNICEF.
Rapoartele prezintă anumite rezultate pozitive și o scădere a riscului de deces la toate vârstele la nivel mondial după anul 2000. Rata globală a mortalității copiilor sub cinci ani a scăzut cu 50% de la începutul secolului, în timp ce rata mortalității copiilor cu vârste mai mari și a tinerilor s-a diminuat cu 36%, iar rata copiilor născuți morți a scăzut cu 35%. Este posibil ca acest lucru să se datoreze creșterii investițiilor pentru dezvoltarea sistemelor de asistență medicală primară în beneficiul femeilor, al copiilor și al tinerilor.
Cu toate acestea, progresele s-au redus semnificativ din 2010, iar 54 de țări nu vor reuși să atingă ținta din cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă privind mortalitatea copiilor sub cinci ani. Agențiile avertizează că, dacă nu se iau măsuri prompte în vederea îmbunătățirii serviciilor de sănătate, aproape 59 de milioane de copii și de tineri vor muri până în 2030 și aproape 16 milioane de bebeluși se vor naște fără viață.
„Este extrem de nedrept că șansele de supraviețuire ale unui copil sunt condiționate doar de locul în care s-a născut și că există inegalități atât de mari în ceea ce privește accesul copiilor la serviciile medicale menite să salveze vieți.Copiii de pretutindeni au nevoie de sisteme performante de asistență medicală primară care să răspundă nevoilor lor și ale familiilor lor, astfel încât să aibă cel mai bun start în viață și speranțe de viitor, indiferent de locul în care s-au născut”, a declarat dr. Anshu Banerjee, director pentru sănătatea mamei, a nou-născutului, a copilului și a adolescentului și pentru probleme legate de îmbătrânire în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit rapoartelor, șansele de supraviețuire ale copiilor variază în continuare extrem de mult în funcție de locul în care se nasc aceștia, situația fiind cea mai grea în Africa Subsahariană și în Asia de Sud. Cu toate că doar 29% dintre copiii născuți vii la nivel global se află în Africa Subsahariană, regiunea a însumat 56% din totalul deceselor survenite în rândul copiilor sub cinci ani în 2021, iar Asia de Sud a înregistrat 26% din totalul acestor decese. Copiii născuți în Africa Subsahariană sunt expuși celui mai mare risc din lume de mortalitate în timpul copilăriei – de 15 ori mai mare decât riscul prezentat de copiii din Europa și America de Nord.
De asemenea, numeroase mame din aceste două regiuni se confruntă cu pierderea dureroasă a copiilor lor la naștere, 77% dintre copiii născuți morți în 2021 provenind din Africa Subsahariană și Asia de Sud. Aproape jumătate dintre copiii născuți morți au fost în Africa Subsahariană. Riscul ca o femeie să nască un copil fără viață este de șapte ori mai mare în Africa Subsahariană decât în Europa și America de Nord.
„În spatele acestor cifre, se află milioane de copii și de familii cărora li se neagă dreptul fundamental la sănătate. Avem nevoie de voință politică și de leadership pentru finanțarea susținută a serviciilor de asistență medicală primară, una dintre cele mai eficiente investiții pe care le pot realiza statele și partenerii de dezvoltare”, a afirmat Juan Pablo Uribe, director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Băncii Mondiale și directorul Mecanismului Global de Finanțare.
Potrivit estimărilor (valori medii), România a avut în 2021 o rată a mortalității în rândul copiilor sub cinci ani de 6,88 la 1.000 de nașteri. Rata a fost mai mare în cazul băieților (7,48 la 1.000 de nașteri) decât în cel al fetelor (6,28 la 1.000 de nașteri). În România, rata mortalității infantile în 2021 a fost de 5,63 la 1.000 de nașteri, în vreme ce mortalitatea neonatală a fost de 3,48 la 1.000 de nașteri.
Accesul la servicii medicale de calitate și disponibilitatea acestora reprezintă în continuare o chestiune de viață și de moarte pentru copiii din lumea întreagă. Cele mai multe decese survenite în rândul copiilor au loc în primii cinci ani de viață, jumătate dintre ele producându-se în prima lună de viață. În cazul acestor bebeluși, nașterea prematură și complicațiile apărute în timpul travaliului sunt principalele cauze ale decesului.
De asemenea, peste 40% dintre decesele copiilor survin în timpul travaliului, majoritatea acestora putând fi prevenite prin accesul femeilor la îngrijiri de calitate pe tot parcursul sarcinii și în timpul nașterii. În cazul copiilor care supraviețuiesc mai mult de 28 de zile, bolile infecțioase precum pneumonia, diareea și malaria reprezintă cea mai mare amenințare.
Deși COVID-19 nu a provocat în mod direct creșterea mortalității în rândul copiilor – în condițiile în care copiii prezintă un risc mai mic de deces din cauza acestei boli decât adulții – este posibil ca pandemia să fi crescut riscurile ce pot periclita pe viitor șansele de supraviețuire ale copiilor.
Rapoartele subliniază, în special, preocupările cauzate de întreruperea campaniilor de vaccinare, a serviciilor de nutriție și a accesului la asistență medicală primară, care ar putea pune în pericol sănătatea și bunăstarea copiilor pentru mulți ani de acum încolo. În plus, pandemia a determinat cea mai mare scădere continuă a vaccinărilor din ultimele trei decenii, expunând nou-născuții și copiii cei mai vulnerabili la un risc mai mare de deces cauzat de o serie de boli care pot fi prevenite.
Rapoartele notează și lipsa datelor, ceea ce ar putea compromite în mod serios impactul politicilor și al programelor menite să crească șansele de supraviețuire și bunăstarea copiilor.
„Noile estimări reflectă progresele remarcabile realizate la nivel global după anul 2000 în ceea ce privește reducerea mortalității în rândul copiilor sub cinci ani. În ciuda acestor succese, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a elimina diferențele mari care persistă la nivelul țărilor și regiunilor, mai ales în Africa Subsahariană, în ceea ce privește supraviețuirea copiilor. Vom putea reduce aceste inegalități și vom putea pune capăt deceselor evitabile survenite în rândul nou-născuților și al copiilor din întreaga lume doar dacă îmbunătățim accesul la servicii medicale de calitate, în special în timpul nașterii”, a afirmat John Wilmoth, director, Divizia Populație din cadrul Departamentului pentru Probleme Economice și Sociale al ONU.
Dobrogea are în prezent, doar o secție de cardiologie, cea de la Spitalul Județean Constanța, deși numărul pacienților cu boli de inimă este în creștere.
Spitalele din Medgidia și Mangalia au rămas fără cardiologi, iar în celelalte unități sanitare din județele Constanța și Tulcea există doar compartimente de cardiologie.
Insuficiența cardiacă este tot mai frecventă, atrage atenția medicul Andrei Rusalii, șeful secției de Cardiologie de la Spitalul Județean Constanța.
Afecțiunea apare din cauza tratamentului necorespunzător al bolilor cardiovasculare, inclusiv al hipertensiunii arteriale. Un alt fapt îngrijorător este acela că tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă.
Un nou raport al ONU arată că sănătatea femeilor și a copiilor a avut de suferit în întreaga lume, întrucât consecințele conflictelor, ale pandemiei de COVID-19 și ale crizei climatice converg cu efectele devastatoare asupra viitorului copiilor, tinerilor și femeilor.
Datele prezentate în raport indică un regres critic al tuturor măsurilor majore luate pentru bunăstarea copiilor și al multor indicatori esențiali ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
De la ultimul Raport de progres Every Woman Every Child(Fiecare femeie, fiecare copil), publicat în 2020, insecuritatea alimentară, foametea, căsătoriile în rândul copiilor, riscurile privind actele de violență comise de partener, precum și depresia și anxietatea adolescenților s-au accentuat.
Aproximativ 25 de milioane de copii au rămas nevaccinați sau nu au fost vaccinați conform schemelor complete de imunizare, cu 6 milioane mai mult decât în 2019, ceea ce sporește riscul de a contracta boli mortale sau invalidante.
Milioane de copii au fost privați de participarea școlară în timpul pandemiei, mulți pentru o perioadă de timp care a depășit un an, pe când aproximativ 80% dintre copiii din 104 state și teritorii s-au confruntat cu pierderi în învățare din cauza închiderii școlilor. De la începutul pandemiei, 10,5 milioane de copii și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19.
„Promisiunile pe care nu le-am respectat au la bază eșecul nostru în a rezolva inegalitățile profunde care au condus la crize mondiale, de la pandemia de COVID-19 până la conflicte și urgențe climatice. Raportul descrie consecințele acestor crize asupra femeilor, copiilor și adolescenților, de la rata mortalității materne la pierderile din învățământ și până la malnutriție severă”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.
Raportul prezintă dovezi multiple care arată că șansele copiilor și adolescenților de a duce o viață sănătoasă depind în mod esențial de locul nașterii lor, expunerea la conflict și contextul economic al familiilor lor. De exemplu:
Un copil născut într-o țară cu venituri mici are, în medie, o speranță de viață la naștere de aproximativ 63 de ani, spre deosebire de 80 de ani într-un stat cu venituri ridicate. Acest decalaj devastator de 17 ani s-a modificat insuficient în ultimii ani. În 2020, 5 milioane de copii au murit înainte de a împlini 5 ani, în mare parte din cauze care pot fi prevenite sau tratate. În același timp, majoritatea deceselor materne, ale copiilor și ale adolescenților și a nașterilor de copii morți sunt concentrate în doar două regiuni: Africa sub-sahariană și Asia de Sud.
Peste 45 de milioane de copii s-au confruntat cu malnutriție acută în 2020, o afecțiune care le amenință viața și care îi face pe copii vulnerabili în fața întârzierilor de dezvoltare și a bolilor. Aproape trei sferturi dintre acești copii trăiesc în state cu venituri medii inferioare. În 2020 un număr copleșitor de 149 de milioane de copii sufereau de retard de creștere. Africa este singura regiune în care numărul copiilor cu retard de creștere a sporit în ultimii 20 de ani de la 54,4 milioane în 2000 la 61,4 milioane în 2020.
Primele șase țări cu cele mai mari cifre de persoane strămutate intern, Afghanistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Sudan, Republica Arabă Siriană și Yemen se numără și printre primele 10 state afectate de insecuritate alimentară.
O femeie din Africa sub-sahariană are o probabilitate de 130 de ori mai mare să moară din cauze care țin de sarcină sau de naștere decât o femeie din Europa sau America de Nord. Serviciile de îngrijire pre și post natală și de asistență calificată la naștere sunt departe de a fi accesibile tuturor femeilor din statele cu venituri mici și medii, expunându-le riscului decesului și dizabilităților.
Milioane de copii și familiile lor se confruntă cu o stare precară a sănătății fizice și mintale în urma dezastrelor umanitare recente din Afghanistan, Etiopia, Pakistan, Somalia, Ucraina și Yemen. În 2021, un număr record de 89,3 milioane de persoane din întreaga lume au fost alungate din propriile case de război, violență, persecuție și abuzuri asupra drepturilor omului.
Raportul face apel către comunitatea globală pentru a corecta această traiectorie devastatoare și pentru a respecta promisiunile făcute femeilor, copiilor și adolescenților în enunțul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Același raport recomandă în mod special statelor să continue investițiile în servicii de sănătate, pentru a aborda toate crizele și precaritatea alimentară și pentru a împuternici femeile și tinerii din întreaga lume.
Pe 28 iulie se deschide, la Brașov, primul centru de zi pentru copiii cu tulburări de comportament, aflați în risc de separare de familie, dar și pentru tinerii care vor părăsi centrele de plasament.
În total, trei centre de consiliere și sprijin pentru părinți vor funcționa în județ. Pe lângă centrul din Brașov, vor mai fi încă două, la Făgăraș și Rupea.
„Activitățile derulate în Centrul de zi de la Brașov vor fi adresate copiilor cu tulburări de comportament, aflați în situații de risc, de separare de familiile lor, din Brașov, Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpentru, Cristian, Ghimbav şi Budila, iar cele de la Centrul de Zi din Făgăraș copiilor din Şercaia, Victoria, Viştea, Beclean, Voila, Şoarş, Cincu şi Sâmbăta.
Copiii cu tulburări de comportament din Dacia, Homorod, Ungra, Racoş, Caţa şi Buneşti vor fi consiliați și sprijiniți în cadrul Centrului de zi de la Rupea”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, Lidia Mailat.
Peste o sută de tineri, selectaţi din ţări de pe patru continente, participă în această săptămână la MILSET Expo Sciences Europe, manifestare găzduită de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
Expo Sciences Europe este o expoziţie internaţională de ştiinţă şi inventică pentru tineret, ce se desfăşoară pentru prima dată în România.
Tinerii care participă în această săptămână la activităţile organizate la Suceava în cadrul acestei manifestări sunt din Algeria, Belgia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Italia, Coreea de Sud, Luxemburg, Mexic, Nepal, Olanda, Polonia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina şi România.
Programul cuprinde expoziţii de proiecte ale elevilor, prezentări pe teme ştiinţifice, workshop-uri şi ateliere, prezentări ale unor cercetători internaţionali şi ale unor firme, vizite ştiinţifice şi culturale în municipiul Suceava şi în judeţ, seri culturale româneşti şi internaţionale, concursuri pe teme ştiinţifice.
Aproape trei sferturi dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din 92 de țări care au date disponibile nu reușesc să dobândească competențele necesare angajării, potrivit unui nou raport publicat de Comisia pentru educație și UNICEF.
Datele relevă un nivel scăzut al competențelor în rândul copiilor și al tinerilor din toate grupele de vârstă, tinerii din țările cu venituri mici având cele mai reduse șanse de a deține competențele de care au nevoie pentru a se dezvolta, mai ales în ceea ce privește oportunitățile profesionale viitoare, un loc de muncă decent și antreprenoriatul.
„O generație de copii și tineri inspirați și competenți este esențială pentru prosperitatea, progresul și succesul societăților și economiilor. Cu toate acestea, sistemele de învățământ sunt un eșec pentru majoritatea copiilor și tinerilor din lumea întreagă, care ajung să fie needucați, lipsiți de inspirație și de competențe – o combinație ce duce la lipsa productivității.Pentru a face față acestei crize, sunt necesare investiții urgente în soluții rentabile și testate care să permită accelerarea procesului de învățare și de dezvoltare a competențelor în cazul generației actuale și al generațiilor viitoare”, a afirmat Robert Jenkins, director pentru educație în cadrul UNICEF.
Cu un procent ridicat al tinerilor aflați în afara sistemului de învățământ și cu un nivel scăzut al competențelor dobândite în învățământul secundar, țările din întreaga lume se confruntă cu o criză a competențelor, majoritatea tinerilor nefiind pregătiți pentru actuala piață a muncii, se arată în raport.
Disparitățile profunde înregistrate între țări și în rândul celor care provin din cele mai sărace comunități sporesc inegalitățile. Potrivit raportului, în cel puțin una din trei țări cu venituri mici care au date disponibile, peste 85% dintre tineri nu reușesc să dobândească competențe digitale și profesionale în timpul învățământului secundar.
„Pentru a oferi tinerilor cele mai mari șanse de a reuși și de a recupera carențele școlare generate de pandemie, trebuie să îi sprijinim într-un mod holistic. Dar nu putem recupera ceva ce nu măsurăm. Trebuie să știm în ce punct se află copiii și tinerii în ceea ce privește dezvoltarea competențelor de care au nevoie și să le monitorizăm progresele. Acesta este motivul pentru care Comisia pentru educație, UNICEF și partenerii săi încearcă să elimine principalele lipsuri în materie de date, inclusiv prin lansarea Contorului mondial al competențelor care contribuie la urmărirea progreselor și la creșterea gradului de conștientizare a competențelor dobândite de tinerii din întreaga lume, astfel încât să putem lua măsuri urgente pentru a ajuta această generație să prospere pe viitor„, a declarat Liesbet Steer, director executiv al Comisiei pentru educație.
Datele din 77 de țări arată că mai puțin de trei sferturi dintre copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani au un parcurs corespunzător în cel puțin trei din cele patru domenii ale alfabetizării – competențe de scris, citit și socotit, abilități fizice, abilități socioemoționale și abilități de învățare. În preajma vârstei de 10 ani, majoritatea copiilor din țările cu venituri mici și medii nu sunt capabili să citească și să înțeleagă un text simplu. Aceste abilități sunt fundamentale pentru învățarea și dezvoltarea ulterioară a competențelor, se arată în raport.
Competențele fundamentale de scris, citit și socotit, competențele transferabile, inclusiv abilitățile de viață și cele socioemoționale, competențele digitale, care permit unei persoane să utilizeze și să înțeleagă tehnologia, competențele profesionale, care sprijină tranziția către piața muncii, și competențele antreprenoriale sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor. Aceste competențe sunt importante și pentru dezvoltarea societăților și a economiilor.
Datele referitoare la România din Contorul mondial al competențelor arată că 1.038.197 (48,2%) din 2.152.418 de tineri cu vârsta între 15 și 24 de ani nu au competențe de nivelul învățământului secundar. De asemenea, 791.945 de tineri între 15 și 24 de ani – sau 36,8% din totalul acestora – nu au competențe digitale.
UNICEF și Comisia pentru educație îndeamnă guvernele să ofere o educație de calitate fiecărui copil și să elimine barierele care îl expun riscului de abandon școlar, să evalueze nivelul școlar al copiilor și să ofere cursuri remediale adaptate pentru a-i aduce la zi, să acorde prioritate competențelor fundamentale care să ofere o bază solidă pentru învățarea pe tot parcursul vieții și să sprijine sănătatea psihosocială și bunăstarea prin acordarea de sprijin holistic. Raportul subliniază necesitatea unor date mai ample privind deficitul de competențe în rândul copiilor și tinerilor din toate grupele de vârstă.
Festivalul „Simfonia Prieteniei”, aflat la prima ediție, va pune în centrul comunității, persoanele cu dizabilități din Cluj-Napoca, în special tinerii și copiii. Acesta se va desfășura între 25 și 26 iunie.
Festivalul își propune incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu nevoi speciale prin intermediul activităților informale, socio-culturale și de petrecere a timpului liber.
„Simfonia Prieteniei” va avea loc la Casino Centrul de Cultură Urbană, Parcul Central, Cluj-Napoca.
Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în cadrul căruia InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului dedicat Societăților Civile, lansează ediția a treia a proiectului „Tablou de bord privind Tineretul și Proprietatea Intelectuală” („Intellectual Property and Youth Scoreboard”), oferind o actualizare despre percepția și comportamentul tinerilor în ceea ce privește încălcarea proprietății intelectuale în contextul post-pandemie.
În cadrul proiectului, a fost realizat un studiu în perioada 7-28 februarie 2022, la care au participat 22.021 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, din cele 27 de state membre UE.
În urma studiului realizat de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene au reieșit informații cu privire la tendințele tinerilor în materie de achiziționare a bunurilor contrafăcute și accesare a conținutului piratat la nivel național și international, după cum urmează:
Date raportate la nivelul Uniunii Europene :
52% au cumpărat în ultimul an cel puțin un produs contrafăcut din mediul online, atât intenționat, cât și involuntar;
33% au accesat conținut digital din surse nelegitime;
Dintre cei care au achiziționat/ accesat în mod intenționat:
37% au cumpărat un produs contrafăcut;
21% au utilizat, redat, descărcat sau transmis conținut din surse nelegitime.
Date raportate la România:
40% din tineri au cumpărat în mod intenționat un produs contrafăcut;
14% au accesat conținut piratat în mod voluntar;
61% din tinerii români preferă să acceseze conținut digital din surse legitime, față de media de 60% la nivel european, comparativ cu 50% în anul 2019.
Printre factorii ce stau la baza achiziționării produselor contrafăcute și a accesării conținutului piratat se regăsesc:
prețul;
disponibilitatea;
influența socială.
În ceea ce privește factorii care descurajează acest comportament, se află:
amenințările cibernetice;
frauda cibernetică;
impactul asupra mediului înconjurător.
Care sunt tendințele referitoare la achiziționarea de produse contrafăcute?
În contextul post-pandemie, noul sondaj realizat de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, a confirmat faptul că:
37% din tineri au cumpărat în mod intenționat unul sau mai multe produse contrafăcute, în comparație cu anul 2019 în care procentul atingea 14%.
Acest procent variază în funcție de țară:
62% Grecia – cel mai ridicat
24% Cehia – cel mai scăzut
În România 40% din tineri au cumpărat produse contrafăcute.
În mod frecvent, tinerii la nivel european cumpără produse contrafăcute precum:
17% Haine și accesorii ;
14% Încălțăminte ;
13% Dispozitive Electronice ;
12% Produse de igienă, cosmetice, îngrijire personală și parfumuri.
De asemenea, respondenții au confirmat existența unor dificultăți de a distinge produsele autentice de cele contrafăcute:
48% afirmă că nu au achiziționat astfel de produse sau sunt nesiguri dacă au cumpărat produse contrafăcute sau nu.
Care sunt tendințele referitoare la accesarea conținutului piratat?
În ceea ce privește accesarea conținutului digital, se observă o creștere în rândul generațiilor mai tinere cu privire la accesarea conținutului legitim.
60% nu au utilizat, redat, descărcat sau transmis conținut piratat în ultimul an, 2022;
51% în anul 2019;
40% în anul 2016.
Cu toate acestea, însă, pirateria intenționată rămâne neschimbată.
21% din tinerii consumatori (unul din cinci), confirmă faptul că au accesat în mod conștient conținut piratat în ultimele 12 luni;
12% au accesat conținut piratat întâmplător;
7% nu știu dacă au accesat astfel de conținut.
În mod frecvent, tinerii la nivel european accesează conținut piratat precum:
61% Filme;
52% Seriale TV;
36% Muzică;
Acest conținut a fost accesat folosindu-se website-uri, aplicații și platforme de social media dedicate.
În lumina noilor rezultate, directorul executiv EUIPO, Christian Archambeau, a declarat: „A treia ediție a proiectului „Tablou de bord privind Tineretul și Proprietatea Intelectuală” („Intellectual Property and Youth Scoreboard”), publicată pe parcursul Anului European al Tineretului”, confirmă tendințele identificate în edițiile anterioare, oferind perspective mai amănunțite cu privire la percepțiile și atitudinile tinerilor.
Într-o perioadă în care comerțul online și consumul digital au crescut semnificativ, creșterea achizițiilor voluntare și involuntare de bunuri contrafăcute este îngrijorătoare. În ceea ce privește pirateria, aceasta nu scade, chiar dacă tinerii consumatori prefer din ce în ce mai mult conținut provenit din surse legitime. Această nouă analiză oferă o unealtă valoroasă părților interesate, factorilor de decizie politică, cât și educatorilor și organizațiilor civile în formarea inițiativelor de conștientizare pentru a susține alegerile informate ale tinerilor noștri cetățeni și consumatori.”
Peste 150 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani din partea de vest a ţării, care nu au un loc de muncă şi nici nu studiază, pot beneficia de cursuri de perfecţionare care să îi ajute să îşi găsescă un angajator ori pentru a porni o afacere.
Este vorba despre cursuri de specializare în diverse meserii cerute pe piaţa muncii şi de instruire pentru dobândirea de competenţe antreprenoriale. 5 din cele 100 de proiecte vor primi o finanţare de câte 25 de mii de euro, spune coordonatorul Vasile Moldovan.
Pentru cei care vin din afara Timişoarei, pentru zilele de şcolarizare, sunt asigurate cazarea, masa şi transportul. La absolvirea cursurilor, se asigură o subvenţie de 1.800 de lei, posibilităţi de practică în meseria învăţată şi oportunităţi de angajare.
Proiectul Inovatrium, realizat împreună cu AJOFM, este finanţat din fonduri europene.
La începutul lunii martie, s-a lansat ediția a XI-a a Social Impact Award România, parte a competiției internaționale care susține tinerii profesioniști, studenții și elevii care vor să devină antreprenori sociali.
Tinerii între 14 și 30 de ani care își doresc să aducă soluții inovatoare la probleme sociale curente sunt așteptați să aplice, până pe 10 mai, prin intermediul platformei online: https://apply.socialimpactaward.net/romania/.
SIA organizează un webinar la Craiova, vineri, 6 mai, de la ora 16:00, un workshop interactiv facilitat de Florin Ghindă, fondator RomâniaPozitivă.ro, educator de emoție și gând pozitiv, despre care puteți afla mai multe detalii și la care vă puteți înscrie aici: https://www.facebook.com/events/s/social-business-lab-in-craiova/682597302974917/.
În cadrul SIA 2022, participanții au acces la o comunitate internațională de antreprenori sociali, premii în valoare totală de 10.000 de euro, un program de 3 luni de incubare și mentorat alături de antreprenori sociali români cu experiență.
În această perioadă, echipa Social Impact Award susține o serie de zece workshop-uri Idea Generation, Impact Lab și Business Modelling în mai multe orașe ale țării, precum Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Făgăraș sau București, dintre care două într-o comunitate de tineri vulnerabili din medii instituționalizate.
Ultimele două evenimente din această serie vor avea loc pe data de 5 mai, când Social Impact Award va susține un workshop de Business Modelling în parteneriat cu Social Innovation Solutions la sediul organizației din str. Batiștei 1-3, Sector 3, București, și pe data de 6 mai, la Craiova, unde se va organiza un webinar de ideație pe tema antreprenoriatului social.
După primirea aplicațiilor până la 10 mai, juriul va selecta 15 idei de proiecte care vor intra într-o etapă de dezvoltare și incubare a ideilor pe parcursul verii.
Juriul este format din Diana Certan – Director, Organizația Umanitară Concordia, Anca Luca – Senior Brand Manager BCR, Alina Kasprovschi – Director Executiv, Fundația Comunitară București, Angela Achiței – Președinte ADV România, Andrei Coșuleanu – Fondator, Act for Tomorrow, Zoltan Bereczki – Președinte Synergy Venture Catalizer și un reprezentant SAP România.
Perioada de incubare vine cu resursele necesare, astfel încât tinerii să își dezvolte ideea mai departe.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, un proiect de lege care stabilește în cuantum de 22 de lei alocația de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice, pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidenţial şi pentru copiii aflaţi în case de tip familial.
Proiectul de lege aprobat de deputaţi modifică Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi pentru stabilirea unor măsuri de asistenţă socială.
Cuantumul acestei alocaţii se va actualiza anual prin hotărâre a Guvernului.
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional pentru acest act normativ.
Tinerii care au 18 ani se pot înscrie, până pe 21 aprilie, la prima rundă a programului Discover EU. În cadrul acestuia sunt oferite gratuit permise de călătorie cu trenul în Europa.
Pentru această etapă, României îi sunt alocate aproape 1.500 de permise cu gratuități, destinate celor care sunt născuți între 1 iulie 2003 și 30 iunie 2004.
Candidații eligibili trebuie să completeze un test cu răspunsuri multiple pe Portalul European pentru Tineret despre Uniunea Europeană, dar și despre alte inițiative europene care vizează tinerii.
70 de mii de permise de călătorie sunt puse la dispoziție anul acesta pentru întreaga Europă, împărțite în două tranșe egale. După runda de luna aceasta va mai avea loc una în octombrie.
Tinerii care au 18 ani se pot înscrie la prima rundă a programului Discover EU!
În fiecare an, românii sărbătoresc pe 1 martie simbolul primăverii, al renașterii naturii și al revenirii la viață, Mărțișorul.
Este simbolizat printr-un un şnur bicolor, care este oferit la 1 martie, de ziua Babei Dochia, străvechi început de an agrar. De altfel, firul Mărţişorului ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
Din străbuni se ştie că prima zi a primăverii îşi are originea în credinţele şi practicile agrare din vechime.
Astăzi, mărţişorul este confecţionat din două fire colorate în alb şi roşu, de care se prinde un obiect artizanal, pentru a fi dăruit.
În trecut, mărţişorul se dăruia în prima zi a lunii martie, înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor, fete şi băieţi deopotrivă.
Șnurul reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. La această fundiţă, se adaugă alte simboluri ale norocului, cum ar fi trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar sau inimă.
Mărţişorul este purtat pe haină, la vedere, sau legat la mână, timp de câteva zile, începând cu 1 martie.
Pe vremea dacilor, şnurul era alcătuit din alte două culori: alb şi negru. În prezent, şnurul mărţişorului este format dintr-un fir alb şi un altul roşu, acesta din urmă simbolizând sângele şi sacrificiul.
Şnurul era făcut de femei şi era purtat fie la piept, fie legat la mâna copiilor. Însă nu doar copiii purtau mărţişorul, ci şi tinerii şi adulţii. Mai mult, era legat şi la coarnele vitelor din gospodărie sau la poarta grajdului, pentru a le proteja.
Cu timpul, la acest şnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui, iar mărţişorul ajunge să fie un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui. Mai târziu, alegerea monedei, din aur, argint sau bronz, indica statutul social.
Dacii credeau că aceste amulete aduc fertilitate, frumuseţe şi previn arsurile din cauza soarelui.
Astfel, tradiţia Mărţişorului, inseparabilă de cea a Dochiei carpatice, vine să confirme existenţa acestui obicei pe meleagurile româneşti, încă din timpuri străvechi. El nu este, însă, întâlnit, numai în zonele locuite de români, ci şi la aromâni, la bulgari, la macedoneni şi la albanezi, având acelaşi rol simbolic de alungare a iernii şi de întâmpinare a primăverii.
Copiii și tinerii sunt cu 50% mai înclinați decât persoanele mai în vârstă să creadă că lumea se transformă într-un loc mai bun cu fiecare generație, potrivit unui nou sondaj internațional realizat de UNICEF și Gallup și publicat înaintea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului.
Din sondaj reiese și faptul că tinerii cred într-o proporție mai mare că viața copiilor s-a ameliorat, o majoritate covârșitoare considerând că serviciile medicale, educația și siguranța fizică de care se bucură copiii de astăzi sunt la un nivel mai ridicat decât în cazul generației părinților lor.
Totuși, în ciuda optimismului lor, tinerii nu sunt nicidecum naivi, așteptându-se la acțiuni împotriva schimbărilor climatice, exprimând scepticism față de informațiile pe care le accesează pe rețelele de socializare și luptându-se cu stări de depresie și anxietate.
Aceștia se consideră cetățeni globali într-o proporție mult mai mare decât persoanele mai în vârstă și îmbrățișează mai ușor ideea cooperării internaționale în lupta împotriva unor amenințări precum pandemia de COVID-19.
„În prezent, lumea are nenumărate motive de pesimism: schimbările climatice, pandemia, sărăcia și inegalitatea, creșterea neîncrederii și răspândirea naționalismului. Dar iată și un motiv de optimism: copiii și tinerii refuză să privească lumea prin lentilele întunecate ale adulților”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Față de generațiile mai în vârstă, tinerii lumii își păstrează speranța, au o perspectivă mult mai globală și sunt hotărâți să transforme lumea într-un loc mai bun. Tinerii din zilele noastre își fac griji pentru viitor, dar se consideră parte a soluției”.
Sondajul din cadrul proiectului Changing Childhood este primul de acest gen care caută să afle părerea mai multor generații despre lume în general și despre ce înseamnă să fii copil în zilele noastre. Acesta a inclus peste 21.000 de persoane din două grupe de vârstă (15-24 de ani și 40 de ani și peste), provenind din 21 de țări.
S-au realizat sondaje reprezentative la nivel național în țări din toate regiunile – Africa, Asia, Europa, America de Nord și America de Sud – și din toate categoriile de venit.
În general, datele schițează imaginea generațiilor tinere ca un produse ale globalizării. De exemplu, în medie, aproape de două ori mai mulți tineri (39%) decât persoane mai în vârstă (22%) se consideră ca făcând parte din comunitatea mondială mai mult decât din propria națiune sau comunitate locală. Cu fiecare an adăugat la vârsta respondentului, ponderea persoanelor care se consideră cetățeni globali scade, în medie, cu aproximativ un procent.
Sondajul – realizat în timpul pandemiei – remarcă de asemenea faptul că tinerii și copiii au, în general, mai multă încredere în guvernele țărilor lor, în oamenii de știință și în presa internațională ca surse de informații fiabile. Și totuși, sondajul arată că tinerii de astăzi sunt conștienți de problemele cu care se confruntă lumea:
Majoritatea tinerilor identifică o serie de riscuri serioase la care sunt expuși copiii în mediul online, precum vizionarea de conținut violent sau explicit din punct de vedere sexual (78%) sau bullying-ul (79%).
Doar 17% dintre tineri spun că au „multă” încredere în platformele sociale în ceea ce privește furnizarea de informații fiabile.
În timp ce 64% dintre tinerii din țările cu venituri mici și medii cred că, la maturitate, copiii din țara lor vor avea o situație economică mai bună decât cea a părinților lor, tinerii din țările cu venituri mari cred într-o mică măsură în progresul economic. În aceste state, mai puțin de o treime dintre tinerii respondenți afirmă că, la vârsta maturității, copiii din zilele noastre vor avea o situație economică mai bună decât cea a părinților lor.
Peste o treime dintre tineri declară că se simt adesea nervoși sau anxioși și aproape unul din cinci spune că se simte deseori deprimat sau are un interes scăzut pentru orice fel de activitate.
În medie, 59% dintre tineri declară că, în zilele noastre, copiii sunt supuși presiunii de a reuși mai mult decât părinții lor în copilărie.
Sondajul constată și faptul că tinerii vor să vadă progrese mai rapide în lupta împotriva discriminării, mai multă cooperare între țări și să fie ascultați de către factorii de decizie:
În medie, aproape trei sferturi dintre tinerii care sunt conștienți de schimbările climatice cred că guvernele ar trebui să ia măsuri importante pentru a le combate. Proporția este și mai ridicată în țările cu venituri mici și medii (82%) unde se așteaptă ca impactul schimbărilor climatice să fie cel mai grav.
În aproape toate țările incluse în sondaj, marea majoritate a tinerilor declară că țările lor ar fi mai puțin expuse amenințărilor precum COVID-19 dacă guvernele s-ar coordona cu alte state în loc să acționeze pe cont propriu.
Tinerii sprijină mai puternic drepturile persoanelor LGBTQ+, la cârma luptei pentru egalitate aflându-se femeile tinere.
În medie, 58% dintre persoanele de 15-24 de ani cred că este foarte important ca liderii politici să asculte copiii.
„Nu putem ști ce gândesc tinerii dacă nu îi întrebăm. Sondajul UNICEF subliniază importanța consultării generației viitoare și a înțelegerii perspectivelor sale”, a afirmat Joe Daly, partener principal în cadrul Gallup. „Copiii de astăzi sunt liderii de mâine; este esențial ca generațiile mai mari să își asume rolul ce le revine pentru a ne asigura că lăsăm o lume mai bună copiilor noștri”.
Sondajul identifică anumite zone în care se remarcă o puternică aliniere între generațiile tinere și cele mai în vârstă – în special referitor la climă, importanța educației, cooperarea internațională și implicarea copiilor. La polul opus, optimismul, abordarea dintr-o perspectivă globală și recunoașterea progreselor istorice reprezintă câteva dintre clivajele cele mai profunde.
„Deși acest studiu creionează o perspectivă nuanțată a decalajului inter-generațional, transpare o imagine clară: copiii și tinerii întruchipează spiritul secolului XXI într-o măsură mult mai mare decât părinții lor”, a declarat Fore. „Acum, când UNICEF se pregătește să marcheze cea de-a 75-a aniversare a sa luna viitoare și suntem la un pas de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, este esențial să îi consultăm pe tineri în mod direct în legătură cu bunăstarea lor și cu schimbările din viața lor”.
Scopul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului – sărbătorite în fiecare an pe 20 noiembrie – este acela de a sensibiliza cu privire la milioanele de copii cărora li se neagă dreptul la servicii de sănătate, nutriție, educație și protecție adecvate și de a promova vocea tinerilor ca un element critic în orice discuție despre viitorul lor.
Odată cu publicarea sondajului, UNICEF lansează o nouă platformă interactivă, www.unicef.org/changing-childhood, conținând toate datele din cadrul sondajului și raportul proiectului.
Proiectul Changing Childhood reprezintă primul sondaj realizat la nivel mondial în rândul mai multor generații cu scopul de a afla părerea acestora referitor la ce înseamnă să fii copil în prezent. În cadrul proiectului, UNICEF a colaborat cu Gallup pentru realizarea unui sondaj în rândul a peste 21.000 de adulți și copii din 21 de țări, în perioada februarie-iunie 2021.
În fiecare țară, eșantionarea a fost una aleatorie și reprezentativă la nivel național pentru două categorii ale populației: persoane de 15-24 de ani și persoane de 40 de ani și peste. Aria de acoperire a reprezentat-o întreg teritoriul țării, inclusiv mediul rural, iar baza de sondaj a cuprins întreaga populație civilă neinstituționalizată din fiecare grupă de vârstă, cu acces la telefon.
Țările incluse în sondaj sunt: Argentina, Bangladesh, Brazilia, Camerun, Etiopia, Franța, Germania, Japonia, India, Indonezia, Kenya, Liban, Mali, Maroc, Nigeria, Peru, Regatul Unit, Spania, SUA, Ucraina și Zimbabwe.
Jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani (Generaţia Z) ar încheia o asigurare pentru spitalizare cauzată de boală sau accident, în timp ce aproape un sfert (23%) dintre persoanele incluse în această categorie au deja o asigurare de viaţă, relevă rezultatele unui studiu publicat luni.
Conform cercetării, şapte din zece tineri din Generaţia Z (71%) declară că o asigurare de viaţă reprezintă un instrument financiar util.
De asemenea, 50% dintre participanţii la cercetare ar opta pentru o asigurare de viaţă cu spitalizare provocată de boală sau accident, iar cel mai ridicat interes pentru asigurările de accidente se manifestă în rândul celui mai tânăr segment dintre cei intervievaţi. Astfel, 41% dintre persoanele de 16 – 18 ani s-ar asigura împotriva unui accident rutier, casnic, survenit în timpul diverselor activităţi sportive etc.
În acelaşi timp, tinerii cu vârste cuprinse între 22 şi 24 de ani sunt interesaţi în mod deosebit de cumpărarea unei asigurări cu economisire pentru o planificare financiară pe termen lung.
Studiul „Insights PulseZ” a fost realizat de Romanian Business Leaders (RBL), în parteneriat cu Aegon România, în perioada iunie – iulie 2021, pe un eşantion de circa 1.200 de tineri din România.
Copiii și tinerii ar putea resimți impactul COVID-19 asupra sănătății mintale și a bunăstării lor mulți ani de acum încolo, a avertizat UNICEF astăzi în raportul său emblematic.
Potrivit raportului The State of the World’s Children 2021; On My Mind: promoting, protecting and caring for children’s mental health [Starea copiilor lumii 2021. În mintea mea: promovarea, protejarea și îngrijirea sănătății mintale a copiilor]– cea mai completă analiză a UNICEF referitoare la sănătatea mintală a copiilor, a adolescenților și a persoanelor responsabile de copii în secolul XXI, chiar și înainte de COVID-19 copiii și tinerii duceau povara afecțiunilor mintale fără sprijinul unor investiții semnificative pentru combaterea acestora.
Conform ultimelor estimări disponibile, la nivel mondial, peste unu din șapte adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani trăiește cu o tulburare mintală diagnosticată. Aproape 46.000 de adolescenți se sinucid anual, suicidul fiind între primele cinci cauze de deces la nivelul acestei grupe de vârstă.
Totodată, se observă în continuare discrepanțe majore între nevoile legate de sănătatea mintală și fondurile alocate sănătății mintale. Raportul semnalează faptul că, la nivel mondial, cheltuielilor cu sănătatea mintală li se alocă un procent de aproximativ 2% din bugetele publice dedicate sănătății.
„Au fost 18 luni extrem de lungi pentru noi toți – mai ales pentru copii. Din cauza carantinelor naționale și a restricțiilor de deplasare impuse de pandemie, copiii și-au petrecut ani indelebili din viața lor departe de familie, prieteni, sălile de curs, joacă – elemente cheie ale copilăriei înseși”, a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore.
„Impactul este unul semnificativ, reprezentând doar vârful aisbergului. Chiar și înaintea pandemiei, mult prea mulți copii erau împovărați de greutatea unor probleme de sănătate mintală ignorate. Guvernele investesc prea puțin în abordarea acestor nevoi critice. Nu se acordă suficientă importanță raportului dintre sănătatea mintală și rezultatele obținute pe parcursul vieții”.
Sănătatea mintală a copiilor în timpul pandemiei de COVID-19
Într-adevăr, pandemia și-a lăsat amprenta. Potrivit primelor rezultate ale unui sondaj internațional realizat de UNICEF și Gallup în rândul copiilor și adulților din 21 de țări – rezultate prezentate în avanpremieră în Starea copiilor lumii 2021 – în medie, unu din cinci tineri în vârstă de 15–24 de ani chestionați în cadrul sondajului a afirmat că se simte deseori deprimat sau are un interes scăzut pentru orice fel de activitate.
În pragul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19, impactul asupra sănătății mintale și a bunăstării copiilor și tinerilor continuă să cântărească greu. Potrivit ultimelor date puse la dispoziție de UNICEF, la nivel global, cel puțin unu din șapte copii a fost afectat în mod direct de măsurile de carantină, în timp ce peste 1,6 miliarde de copii au suferit pierderi educaționale.
Întreruperea rutinei, a educației, a activităților recreative, dar și grijile legate de veniturile și sănătatea familiei îi fac pe mulți tineri să încerce sentimente de teamă, furie și îngrijorare pentru viitorul lor. De exemplu, în cadrul unui sondaj online realizat în China la începutul anului 2020, citat în Starea copiilor lumii, aproximativ o treime dintre respondenți au declarat că sunt cuprinși de teamă sau de anxietate.
Costul pentru societate
Afecțiunile mintale diagnosticate, inclusiv ADHD, anxietatea, autismul, tulburarea bipolară, tulburările de comportament, depresia, tulburările alimentare, dizabilitățile intelectuale și schizofrenia, pot afecta serios sănătatea copiilor și a tinerilor, educația acestora, rezultatele pe care le obțin în viață și capacitatea de a-și câștiga existența.
Chiar dacă impactul asupra vieții copiilor este incalculabil, o nouă analiză realizată de London School of Economics, inclusă în raport, indică faptul că pierderile suferite la nivelul contribuției economice din cauza tulburărilor mintale care duc la dizabilitate sau la deces în rândul tinerilor sunt estimate la aproximativ 390 de miliarde de dolari anual.
Factori de protecție
Raportul notează faptul că, încă din primele zile de viață, o combinație de factori genetici, experiențe și factori de mediu, inclusiv îngrijirea părintească, școlarizarea, calitatea relațiilor, expunerea la violență sau abuz, discriminarea, sărăcia, crizele umanitare și crizele sanitare precum COVID-19, modelează și afectează sănătatea mintală a copiilor pe tot parcursul vieții.
Deși factorii de protecție, precum îngrijirea oferită de persoane iubitoare, un mediu școlar sigur și relații pozitive cu egalii, pot contribui la reducerea riscului apariției tulburărilor mintale, raportul avertizează asupra faptului că o serie de bariere importante, inclusiv stigmatizarea și lipsa finanțării, împiedică prea mulți copii să se bucure de o bună sănătate mintală sau să acceseze sprijinul de care au nevoie.
Starea copiilor lumii 2021 îndeamnă guvernele și partenerii din sectorul public și cel privat să se implice, să comunice și să acționeze pentru a promova sănătatea mintală a tuturor copiilor, adolescenților și persoanelor care au în grijă copii, pentru a-i proteja pe cei care au nevoie de ajutor și pentru a oferi îngrijire persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv prin:
Investiții urgente în sănătatea mintală a copilului și a adolescentului, realizate intersectorial, nu doar în domeniul sănătății, abordând prevenirea, promovarea și îngrijirea într-un mod integrat la nivelul întregii societăț
Integrarea și extinderea intervențiilor bazate pe dovezi în sectorul sănătății, al educației și al protecției sociale – inclusiv a programelor de educație parentală care promovează modele adecvate de îngrijire a copilului ce răspund nevoilor acestuia și care sprijină sănătatea mintală a părintelui și a persoanei responsabile de copil; sprijinirea sănătății mintale de către școli prin servicii de calitate și relații pozitive.
Comunicarea în legătură cu afecțiunile mintale, prin abordarea stigmatizării, prin promovarea unei mai bune înțelegeri a sănătății mintale și prin tratarea cu seriozitate a experiențelor copiilor și tinerilor.
„Sănătatea mintală este o componentă a sănătății fizice – nu ne mai putem permite să o percepem altfel”, a afirmat Fore. „Observăm de prea mult timp că în țările bogate și cele sărace deopotrivă există prea puțină înțelegere și prea puține investiții într-o componentă critică pentru maximizarea potențialului fiecărui copil. Acest lucru trebuie să se schimbe”.
Un studiu realizat la nivel global relevă niveluri impresionant de mari de anxietate legate de schimbările climatice în rândul tinerilor.
Majoritatea participanţilor la acest studiu susţin că sunt foarte sau extrem de îngrijoraţi, peste jumătate dintre ei fiind de părere că omenirea este sortită pieirii.
Studiul, efectuat în zece ţări pe un număr de zece mii de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, este considerat cel mai amplu de acest fel.
Dr. Caroline Hickman, principalul coordonator al studiului din cadrul Universităţii Bath din Marea Britanie, a declarat că eco-anxietatea, sau anxietatea climatică la copii şi adolescenţi nu priveşte doar degradarea mediului înconjurător şi probleme legate de degratarea ecologică, tinerii având sentimentul că adulţii, mai cu seamă guvernele şi marile companii, acţionează sau nu acţionează deloc în consecinţă.
Tinerii de 17-25 de ani din județul Alba au oportunitatea de a participa în mod gratuit la cursurile de formare în competențe digitale și dezvoltare web pentru începători sau avansați din cadrul programului național Generația Tech, derulat de Digital Nation.
Cele 60 de burse de formare și specializare în Competențe digitale și Dezvoltare web (nivel începător sau intermediar) sunt destinate tinerilor care au domiciliul în județul Alba, cunoștințe minime de limba engleză, pot susține un ritm intens de studiu timp de 4 luni și doresc să se antreneze pentru o carieră în domeniul tech.
Cum înveți o specializare digitală de la zero? și Cum avansezi în IT dacă ai deja niște cunoștințe de bază? sunt obiective pe care cursurile din programul Generația Tech îi ajută pe participanți să le atingă, în decursul a 4 luni de practică, mentorat și învățare online.
Programul va începe pe 15 septembrie 2021, iar tinerii care își doresc să se specializeze în acest domeniu se pot înscrie până la data de 12 septembrie pentru unul dintre cele 60 de locuri disponibile, la adresa GeneratiaTech.ro/ALBA.
Sursa foto: comunicat de presa
Structura programului Generația Tech este gândită să le ofere o formare rapidă participanților, într-un cadru de învățare care îi motivează să-și atingă obiectivele și să își poată găsi locul pe piața muncii digitală. La finalizarea celor 4 luni de program, fiecare participant va avea deja un portofoliu de proiecte care să îl ajute la angajarea în domeniul studiat.
În plus, participanții au acces gratuit și la atelierele de angajabilitate, unde consultanții de carieră Generația Tech îi ajută pe absolvenți să se pregătească pentru piața muncii și le obțin interviuri joburi și internshipuri digitale pe plan local.
În prezent, accesul în programul Generația Tech este disponibil exclusiv prin burse de studiu, disponibile momentan în județul Alba, în Pitești, București și pentru locuitorii din Zona Metropolitană Brașov.
În curând, peste 1.000 de noi burse vor fi disponibile și pentru locuitorii altor localități, cu sprijin de la partenerii publici și privați ai Digital Nation.
Pentru mai multe detalii despre burse, localitățile eligibile și curricula cursurilor puteți accesa www.GeneratiaTech.ro.
Digital Nation anunță lansarea programului de Burse Generația Tech, pentru forța de muncă locală în căutare de specializare și reconversie profesională în domenii cheie din IT.
În prezent, Bursele Generația Tech sunt disponibile exclusiv pentru locuitorii din Zona Metropolitană Brașov, unde Digital Nation, împreună cu Agenția Metropolitană Brașov și Primăria Municipiul Brașov, a deschis înscrierile la cele 100 de locuri gratuite din programul național Generația Tech.
Locurile subvenționate sunt destinate tinerilor, dar și adulților aflați în căutare de formare, specializare și chiar reconversie profesională în domenii cheie din IT.
Bursele Generația Tech oferă formare și specializare gratuită în Competențe digitale, Digital marketing, Dezvoltare web – nivel începător sau intermediar, Java și FullStack Javascript.
Cursurile sunt intensive, durează 4 luni, se desfășoară exclusiv online, după un program flexibil, și sunt susținute de mentori români practicieni în companii IT de renume.
Cursurile Generația Tech încep pe 15 septembrie 2021, iar pe plan național sunt disponibile peste 1.000 de locuri cu bursă, gratuite pentru cursanți.
Bursele Generația Tech sunt disponibile exclusiv pentru locuitorii din Zona Metropolitană Brașov, respectiv din Municipiul Braşov, Municipiul Săcele, Municipiul Codlea, oraşul Râşnov, oraşul Ghimbav, oraşul Predeal, oraşul Zărneşti, comuna Sânpetru, comuna Hărman, comuna Prejmer, comuna Tărlungeni, comuna Bod, comuna Hălchiu, comuna Cristian, comuna Feldioara, comuna Vulcan și comuna Budila.
Cei care doresc să aplice la burse trebuie să aibă domiciliul în zona Metropolitană Brașov, să aibă cunoștințe minime de limba engleză și să aplice online până pe 12 septembrie 2021 la adresa www.generatiatech.ro/Brasov/.
Pentru mai multe detalii despre burse, localitățile eligibile și curricula cursurilor puteți accesa site-ul www.generatiatech.ro/brasov.
Astăzi, la Centrul de Zi „Casa Nădejdei” din Aiud, are loc o nouă activitate din cadrul proiectului 3.7. Este vorba despre ateliere educative, proiect pentru copii şi tineri al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba. Tema lunii aprilie este „În aşteptarea iepuraşului”.
Activităţile constau în confecţionarea unor produse specifice sărbătorilor prilejuite de Sfintele Paşti. Vorbim despre confecţionarea de suporturi pentru ouă roşii, confecţionarea de puişori, confecţionarea de felicitări etc.
Atelierele se vor desfăşura pe categorii de vârstă, astfel: 5-7 ani, 8-10 ani şi 11-14 ani.
În aşteptarea iepuraşului, copiii din Centrul de Zi „Casa Nădejdei” de la Aiud vor mai lectura poveşti tematice şi vor participa la prezentarea unor cărţi cu conţinut adecvat acestei perioade din an şi vârstei copiilor prezenţi la ateliere.
Cărţile prezentate fac parte din colecţia de carte pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba şi pot fi împrumutate tuturor copiilor abonaţi la Secţia pentru Copii a bibliotecii.atelie
Lumea este unită în lupta comună împotriva unui inamic invizibil. Toate eforturile noastre se concentrează asupra măsurilor de evitare sau tratare a COVID-19, iar consecințele grave cu care ne vom confrunta multă vreme după încetarea pandemiei – efectele invizibile ale acesteia – încă nu sunt în atenția tuturor. Această atitudine trebuie să se schimbe.
Copiii și tinerii nu doar contractează COVID-19, ci sunt și printre cele mai grav afectate victime ale acestei boli. Dacă nu luăm acum măsuri pentru a atenua efectele pandemiei asupra copiilor, urmările COVID-19 vor aduce prejudicii ireparabile viitorului nostru comun.
Conform analizei UNICEF, 99% dintre copiii și tinerii cu vârsta sub 18 ani din întreaga lume (2,34 miliarde) trăiesc într-una din cele 186 de țări în care, din cauza COVID-19, se aplică o formă sau alta de limitare a libertății de mișcare. 60% dintre copiii din lume, adică 1,4 miliarde de tineri, trăiesc într-una din cele 82 de țări în care se aplică măsuri de oprire totală (7%) sau parțială (53%) a activităților economice și sociale.
Știm că tinerii și persoanele cele mai vulnerabile suferă cel mai mult în timp de criză. Situația nu este cu nimic diferită în timpul acestei pandemii. Răspunderea noastră este să prevenim suferința, să salvăm vieți și să ocrotim sănătatea fiecărui copil. De asemenea, trebuie să ne îngrijim ca măsurile de control al COVID-19 să fie luate pe baza datelor științifice, pentru a reduce la minim și a preveni pagubele colaterale, impunând măsuri de limitare a duratei acestora.
Un prim pas în această direcție este ca acum, în vremuri de potențială recesiune globală, să rezistăm tentației de a nu face o prioritate din investițiile în viitorul nostru. Cu investiții mai mari, acum, în educație, protecția copiilor, sănătate, nutriție, acces la apă potabilă și salubritate, omenirea va reuși să atenueze pagubele provocate de această criză și să evite crize viitoare. Lumea se va deschide din nou și, odată deschisă, capacitatea celor mai slabe sisteme sanitare va fi indicatorul care ne va arăta cât de bine vom face față unor amenințări viitoare.
State și comunități din întreaga lume trebuie să colaboreze pentru a răspunde acestei crize. Așa cum am învățat în mod dureros în ultimele două luni, până nu vom avea un vaccin, prezența coronavirusului în orice colț al lumii va rămâne o amenințare pentru întreaga omenire. Trebuie să luăm acum măsuri de consolidare a sistemelor de sănătate și a altor servicii sociale adresate copiilor, pentru a promova prioritățile de dezvoltare globală în fiecare țară de pe glob.
Săptămâna aceasta, UNICEF lansează Agenda de acțiune globală, cu scopul de a proteja cei mai vulnerabili copii. Agenda are șase piloni:
Menținerea sănătății copiilor;
Asigurarea apei potabile, serviciilor de salubritate și igienei pentru copiii vulnerabili;
Continuarea educației copiilor;
Sprijinirea familiilor pentru a-și acoperi necesitățile și a-și îngriji copiii;
Protejarea copiilor împotriva violenței, exploatării și abuzului;
Protejarea copiilor refugiați, imigranți și afectați de conflicte armate.
În lipsa acțiunilor urgente, actuala criză sanitară riscă să devină o criză a drepturilor copiilor. Doar colaborând putem să asigurăm sănătatea, siguranța și educația milioanelor de fete și băieți.
În domeniul sănătății, COVID-19 are potențialul de a copleși sistemele sanitare fragile din țările cu venituri mici și medii, precum și de a submina multe dintre progresele realizate în ultimele decenii în ceea ce privește supraviețuirea, sănătatea, alimentația și dezvoltarea copiilor.
Sistemele de sănătate din multe țări erau deja șubrede. Înainte de criza provocată de COVID-19, 32% dintre copiii cu simptome de pneumonie din lume nu ajungeau la medic. Ce se va întâmpla când COVID-19 va lovi cu toată forța?
Deja observăm perturbări ale serviciilor de imunizare, fapt care aduce mai aproape amenințarea unor epidemii provocate de boli pentru care există vaccinuri, cum ar fi poliomielita, rujeola sau holera. Dacă sistemele de sănătate naționale, deja supuse unor solicitări considerabile, ajung să fie depășite de situație, este posibil ca mult mai mulți nou-născuți, copii, tineri și femei însărcinate să devină victime ale altor boli decât cea provocată de coronavirus.
În aceeași măsură, multe programe de alimentație sunt acum perturbate sau suspendate, așa cum sunt programele comunitare de depistare și tratare timpurie a copiilor subnutriți. Trebuie să acționăm acum, pentru a conserva și consolida sistemele de alimentație din fiecare țară din lume.
De asemenea, spălatul mâinilor și celelalte măsuri de igienă personală nu au fost niciodată mai importante decât acum, pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei din jur. Însă pentru mulți copii, apa, serviciile de salubritate și grupurile sanitare rămân un vis. La nivel global, 40% din populație, 3 miliarde de oameni, nu au în casă dotările necesare pentru a-și spăla mâinile cu apă și săpun, iar ponderea ajunge la aproape 75% în țările cele mai puțin dezvoltate. Haideți să facem astfel încât fiecare gospodărie, școală și unitate sanitară să dispună de dotările necesare pentru menținerea unui mediu igienic și sănătos.
În domeniul educației, a fost întrerupt parcursul școlar al unei întregi generații de copii. Închiderea unităților de învățământ a perturbat educația a peste 1,57 miliarde de elevi și studenți (91%) din întreaga lume. Din situații anterioare în care au fost închise școlile, știm că elevii, mai ales fetele, care nu frecventează cursurile perioade îndelungate de timp prezintă o probabilitate redusă de a reveni la școală după redeschidere.
Închiderea unităților de învățământ blochează și accesul la programe de alimentație derulate prin intermediul școlii, fapt care conduce la creșterea ratei de malnutriție. Educația și potențialul unei întregi generații de elevi poate să sufere. Niciodată nu a fost mai important să intensificăm măsurile de promovare a educației și să sporim investițiile în învățământ.
Impactul socio-economic al COVID-19 va fi resimțit cel mai puternic de copiii cei mai vulnerabili din lume. Mulți dintre aceștia deja trăiesc în sărăcie, iar consecințele măsurilor de combaterea a COVID-19 pot să adâncească lipsurile cu care se confruntă. În timp ce milioane de părinți se luptă pentru a-și păstra sursele de trai și de venit, guvernele trebuie să amplifice măsurile de protecție socială – să asigure plase de siguranță socială și prestații în bani, să protejeze locurile de muncă, să colaboreze cu angajatorii în sprijinul părinților care muncesc și să promoveze prioritar politici ce asigură familiilor serviciile care salvează vieți: sănătate, alimentație și educație.
Din situații anterioare de urgență sanitară știm că, atunci când școlile sunt închise, serviciile sociale sunt întrerupte și libertatea de mișcare este restricționată, copiii sunt expuși unor riscuri accentuate de exploatare, violență și abuz. De exemplu, închiderea școlilor în timpul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, în perioada 2014 – 2016, a avut ca efect creșterea fără precedent a numărului de cazuri în care copiii au fost supuși exploatării prin muncă, neglijării sau abuzului sexual, dar și a numărului de sarcini în rândul adolescentelor.
De cele mai multe ori, actele de violență împotriva copiilor au loc chiar în familie. În majoritatea țărilor, mai mult de 2 din 3 copii sunt supuși pedepselor violente aplicate de cei care îi îngrijesc. Ce se întâmplă oare când acești copii nu pot părăsi domiciliul și nu mai au contact cu profesorii, prietenii sau serviciile de protecție? Și, în timp ce milioane de copii își găsesc calea de comunicare cu lumea prin tehnologiile digitale, cum putem să îi protejăm de riscurile și potențialele consecințe negative ale interacțiunilor online?
Este esențial să existe o mișcare socială pentru eliminarea violenței și abuzurilor împotriva copiilor, după modelul mișcării de eliminare a violenței împotriva femeilor. Cu cât începe mai curând o astfel de mișcare, cu atât vom avea o lume mai bună.
În timp ce reacționăm la pandemia provocată de COVID-19, nu trebuie să uităm de copiii care trăiesc deja în situații de criză umanitară. Se preconiza oricum că 2020 va fi un an în care mai multe persoane decât oricând vor avea nevoie de ajutor umanitar, iar vulnerabilitățile copiilor din țările afectate de crize vor persista. Acum vedem că actuala pandemie accentuează aceste vulnerabilități, expunând copiii unor pericole provenite din două surse. Secretarul General al ONU a lansat un Plan global privind răspunsul umanitar în contextul COVID-19. Depinde de comunitatea internațională să își unească eforturile în sprijinul celor mai vulnerabili copii, cei despărțiți de familie și de cămin, promovându-le drepturile și protejându-i de răspândirea virusului.
În cele din urmă, ocrotirea copiilor în mijlocul acestei crize înseamnă să asigurăm disponibilitatea și accesibilitatea unor produse și materiale care salvează vieți, așa cum sunt medicamentele, vaccinurile, materialele de igienă și materialele educaționale. Actuala pandemie de COVID-19 pune presiune pe sistemul global de producție și de logistică.
Ținând cont de principiile distribuției echitabile, UNICEF conlucrează cu mediul de afaceri pentru a asigura producția și achiziția bunurilor esențiale, să sprijine țările, în special cele ale căror sisteme de sănătate sunt suprasolicitate, să aibă acces egal la materialele necesare combaterii COVID-19. De asemenea, trebuie să avem grijă ca restricțiile de deplasare, interzicerea exporturilor și presiunile la care sunt supuse capacitățile de producție să nu ne împiedice să procurăm și să transportăm bunuri absolut necesare intervențiilor noastre umanitare și programelor de sănătate, educație, apă și salubritate pe care le implementăm.
În prezent, în timpul restricțiilor impuse de pandemie, ne interesează sănătatea noastră și a celor dragi, dar nu trebuie să uităm de milioanele de copii care riscă să devină victimele ascunse ale acestei pandemii. Noi, acum, suntem responsabili pentru viitorul acestor copiii și pentru felul în care va arăta lumea lor.
Asociația „Little People” anunță funcționalitatea platformei „Sunt OK!”. Este prima platformă de teleterapie destinată tinerilor afectați de cancer din România.
Prin intermediul acesteia, pacienții pot beneficia de la distanță de sesiuni de consultație psihologică și psihoterapie, ori de câte ori au nevoie și oriunde se află în România, discutând online cu terapeuți licențiați.
În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer, Asociaţia „Little People” România întreprinde o serie de acțiuni și demersuri care să aducă în atenţia opiniei publice provocările complexe ale pacienţilor oncologici.
Începând din 2002, la 15 februarie este marcată, anual, Ziua Internaţională a Copilului bolnav de cancer, la iniţiativa Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare și de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu această boală, dar şi faţă de familiile acestora.
Mai multe detalii despre cum poate fi accesat acest serviciu gratuit pot fi găsite „thelittlepeople.ro„, sectiunea „Sunt OK!”.
Tinerii clujeni se vor întâlni astăzi, la ora 16:30 în fața Teatrului Național, de unde vor porni într-un „Marș pentru Climă”.
Mai multe școli și-au anunțat deja prezența în cadrul „Marșului pentru Climă” și în continuare părinții și profesorii, care vor să se alăture individual sau cu clasele lor, sunt încurajați să o facă.
Tinerii își propun ca prin acest demers să atragă atenția opiniei publice clujene, cu privire la riscurile reprezentate de schimbările climatice, precum și pentru a cere decidenților politici locali și naționali să ia măsuri imediate pentru protejarea mediului, reducerea poluării și trecerea la variante mai sustenabile în cazul celor mai poluante industrii din țară.
După marș, aceștia se vor alătura manifestărilor, din cadrul Săptămânii pentru Climă (Global Climate Strike), care vor avea loc vis-a-vis de Prefectură, între orele 17:00 și 19:00.
Programul și spațiul din fața Prefecturii, dedicat comunității clujene, va include:
– Arta Pământului:Un spațiu în care artiști, familii și copii vor putea folosi cretă și alte materiale pentru a crea imagini artistice legate de salvarea planetei.
– Peretele Eco: O instalație mare pe care oamenii își vor putea scrie mesajele lor legate de soluții pentru problemele climatice și ce vor face ei, personal la Cluj, la nivel național și global, pentru a adresa criza climei globale.
– Agenda pentru Cluj: O agendă pentru un viitor verde al Clujului.
Propunerile și ideile participanților, strânse în cadrul evenimentului, vor fi transformate într-o Agendă pentru Cluj. Acestea vor fi apoi transmise primarului orașului într-o întâlnire ulterioară cu acesta.
– Cerc și muzică: Sunt invitați muzicieni de toate vârstele din Cluj să participe în cadrul cercului de muzică și tobe.
– Slam Poetry & Poetry Lecture: Studenții și poeții din Cluj sunt invitați să susțină momente artistice și să îți exprime creativitatea sub forma slam poetry.
– Spațiu de discuții: Va exista un spațiu pentru discuții în care oamenii își pot împărtăși ideile, pot învăța mai multe despre criza climatică și pot găsi împreună soluții.
– Joc Keep Cool: Un joc adresat tuturor, pe teme de mediu, care ajută oamenii să învețe mai multe despre ce putem face pentru a adresa problema schimbărilor climatice.
– Zidul verde: Un zid uman care va fi format de-a lungul Bulevardului 21 Decembrie, la care toți participanții vor putea lua parte.
În aceeași perioadă, acțiuni similare vor avea loc simultan în peste 100 de țări cu ocazia Summitului ONU dedicat schimbărilor climatice, care va avea loc la New York, toate având ca miza informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor asupra problemei schimbărilor climatice, precum și necesitatea implicării comunităților locale.
Oamenii de ştiinţă susţin că bătrânețea este indusă de mintea noastră, deci există o legătură considerabilă între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la îmbătrânire.
În opinia cunoscutului psiholog Angela Nuțu, există un clişeu care spune că vârsta noastră este direct proporţională cu modul în care credem că suntem şi cu modul în care ne simţim.
“Toate atitudinile și așteptările noastre cu privire la îmbătrânire chiar joacă un rol important în cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru. Astfel, cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânesc mai greu faţă de cei care sunt tot timpul îngrijoraţi de anii pe care îi au. Dar oare acesta să fie secretul, atâta timp cât gândeşti ca o persoană mai tânără vei îmbatrâni mai greu şi te vei îmbolnăvi mai puţin? Şi cum faci să gândeşti şi să te simţi mai tânăr? Răspunsul ar fi că inteligenţa influenţează starea fizică şi vârsta pe care le resimţim. Cu cât o pesoană are un coeficient de inteligenţă mai ridicat, cu atât are şanse să se menţină tânără un timp mai îndelungat. Cu cât ai fost mai inteligent în adolescenţă şi în tinereţe, cu atât mai bine te vei simţi la 70 de ani. Vârsta psihologică (Subjective age – sau cât de tânăr te simţi) este o expresie care confirmă faptul că inteligența pare să încetinească îmbătrânirea”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.
Generația actuală va îmbătrâni mai … greu
“Statistic vorbind, oamenii sunt mai inteligenți cum nu au fost vreodată în istoria omenirii. În timpul vieții noastre am beneficiat de cele mai multe și uimitoare explozii tehnologice, iar în genere, chiar dacă nu întotdeauna vin concomitent, inteligența conduce către o spiritualitate mai înaltă. Când fac cunoștință prima data cu o tehnologie, oamenii sunt atât de absorbiți de strălucirea ei încât uită de aspectul spiritual al vieții. În timp, cu cât se vor obișnui cu acea tehnologie, o vor asimila și o vor folosi în evoluția lor spirituală. Atunci când se întâmplă asta, oamenii sunt mai fericiți ca oricând și procesul de îmbătrânire fizică și psihică încetinește considerabil. Omenirea se află la un mic pas de a-și asimila tehnologia și de a o folosi în progresia sa spirituală”, explică psihologul Angela Nuțu.
Șase idei numai bune pentru a ne menţine mereu tineri
1. Ia decizii bune în legătură cu sănătatea ta!
2. Fii o persoană cu o mai mare „deschidere spre experiență” – persoanele deschise către experineţe noi sunt asociate cu un IQ mai ridicat.
3. Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima dată? Fă tot timpul ceva nou! Cei care practică stabilitatea și rutina nu vor putea deveni niciodată aventurieri şi nu vor putea trăi viaţa la adevarata ei intensitate.
4. Bucură-te de aventură şi experienţă, dar şi de stabilitatea emoţională!
5. Nu-ţi mai impunem restricţii!
6. Trăieşte în prezent, nu în trecut şi continuă să îţi faci planuri de viitor!
Parlamentul European publică primele rezultate ale Eurobarometrului post-electoral
Potrivit sondajului Eurobarometru publicat de Parlamentul European, tinerii cu o mentalitate pro-europeană au votat, la alegerile europene din mai 2019, într-un număr semnificativ mai mare decât în alți ani. Sondajul, realizat în săptămânile după alegeri, în toate cele 28 de state membre ale UE, arată că aproape 28.000 de cetățeni din întreaga Uniune Europeană au răspuns la întrebări cu privire la participarea lor la alegerile europene și la subiectele care i-au motivat să voteze.
Primele rezultate ale sondajului arată că sprijinul cetățenilor pentru Uniunea Europeană rămâne la cel mai înalt nivel din 1983 până astăzi: confirmând sondajele pre-electorale, 68% dintre respondenți (+1% față de februarie / martie 2019 ) spun că țara lor a beneficiat în mod pozitiv de statutul de membru al UE.
Vocea mea contează
Un aspect și mai semnificativ pentru legitimitatea democratică a UE este creșterea abruptă a numărului cetățenilor europeni care cred că „vocea lor contează în UE”: 56% dintre respondenți împărtășesc acest punct de vedere, o creștere de 7% începând din martie 2019 și cel mai bun rezultat înregistrat din 2002, anul în care întrebarea a fost adresată prima dată.
„Cetățenii au votat în alegerile europene pe baza unui sprijin foarte puternic pentru UE și cu o convingere mult mai puternică că vocea lor contează în UE”, a spus Președintele Parlamentului European, David Sassoli.
Per total, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, ceea ce înseamnă cea mai mare participare din 1994 până acum.. Cea mai semnificativă creștere a participării la vot a fost înregistrată în Polonia (+ 20%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+1%) și Ungaria (+14 %).
Participarea tinerilor a crescut cu 50%
Rezultatele sondajului sugerează că alegătorii europeni tineri și și cei care au votat pentru prima dată au fost cei care au influențat pozitiv rata de participare: 42% dintre respondenții între 16/18 și 24 de ani susțin că au votat la alegerile europene, participarea tinerilor crescând astfel cu 50% în comparație cele 28 de procente înregistrate în 2014. La fel de puternică a fost creșterea numărului de participanți la grupa de vârstă de 25-39 ani, în creștere cu 12%, de la 35% la 47%. Prezența tinerilor și a celor care au votat pentru prima dată depășește orice creștere a participării înregistrate pentru alte grupe de vârstă.
Votul sub formă de datorie civică, de exprimare a sprijinului pro-european și pentru că lucrurile se pot schimba
Analizând motivele pentru care oamenii s-au prezentat la vot în 2019, datoria civică este cel mai adesea invocată ca motiv principal de către 52% dintre alegători, o creștere cu 11% față de 2014. Comparativ cu ultimele alegeri europene din 2014, un număr mai mare de cetățeni au votat pentru a-si exprima sprijinul față de UE (25%, o creștere cu 11%) sau pentru că au simțit că pot schimba lucrurile prin vot (18%, o creștere de 6%).
„Parlamentul European și alegerile în sine au devenit parte a vieții democratice normale a cetățenilor. Cu toate acestea, aceste alegeri nu au fost doar o expresie a datoriei civice. Cetățenii au votat pentru că susțin UE, pentru că pot face ca lucrurile să se schimbe prin vot. Parlamentul European trebuie să fie de acum înainte la înălțimea acestor așteptări „, a subliniat David Sassoli.
În 27 de state membre, cetățenii au votat în primul rând pentru că au considerat acest lucru o datorie civică. În toate cele 28 de state membre, mai mulți respondenți decât în 2014 au votat pentru a-și exprima sprijinul față de UE. Cea mai mare creștere pentru acest motiv s-a înregistrat în Germania (39%, +14%), Irlanda (27%, +15%), Italia (23%, +14%) și Spania (23%, +15%).
Eurobarometrul post-electoral a analizat, de asemenea, problematicile care au adus cetățenii la vot în cadrul recentelor alegeri pentru Parlamentul European. Principalele aspecte care au influențat decizia cetățenilor au fost economia și creșterea economică (44%), schimbările climatice (37%), precum și drepturile omului și democrația (37%). „Modul în care UE ar trebui să acționeze în viitor” a apărut, de asemenea, în topul motivației cetățenilor (36%). În 16 țări, respondenții s-au referit la economie și creșterea economică drept cel mai important aspect, în timp ce cetățenii din opt țări au ales schimbările climatice drept tematica principală pentru ei.
„Reforma economică, schimbările climatice, viitorul UE și apărarea drepturilor omului: toate acestea sunt chestiuni cheie pentru Parlamentul European. Asupra acestor lucruri ne-am concentrat în ultimii ani și aici vom continua să fim puternici apărători ai așteptărilor cetățenilor noștri „, a spus David Sassoli.
***
Notă pentru jurnaliști:
Sondajul post-electoral al Parlamentului European a fost realizat ca „Eurobarometrul 91.5”. 27.464 de respondenți au fost intervievați față în față de către Kantar din partea Parlamentul European în toate cele 28 de state membre ale UE, provenind din populația în vârstă de peste 15 ani. Întrebările post-electorale au fost filtrate pentru respondenții în vârstă de peste 18 ani (cu excepția Austriei și Maltei, peste 16 ani, și Greciei, peste 17 ani). Interviurile au avut loc în perioada 7-26 iunie 2019.
Un raport complet, precum și toate rezultatele și tabelele vor fi publicate de către Parlamentul European în septembrie 2019.
S-a lansat campania ”Drogurile distrug. Încet, dar sigur. Stai departe!”, în prezența unor sportivi de elită. Aceasta își propune să aducă mai multe informații despre riscurile, implicațiile și simptomele consumului de droguri.
”Dacă ne uităm pe statisticile europene și cele din România, în ultimii ani există o tendință de creștere a consumului de droguri în rândul tinerilor. Vârsta de la care începe prima încercare și o vârstă foarte mică, este cea de 13 ani. Cred că este nevoie de un efort în plus să conștientizăm copii, adolescenții că nu e bine să se lase pradă acestui consum de droguri pentru că dependența de ele pot distruge o carieră, o viață”, a declarat Camelia Spătaru, fondatoarea campaniei.
Sursa foto. Olga Stancu
Prezentă la eveniment, jucătoarea de tenis Mihaela Buzărnescu, le-a vorbit elevilor despre pericolul consumului de droguri: ”Din păcate pentru noi, ca sportivi, este foarte rău, dezamăgitor. Poți să îți strici întreaga carieră sportivă, viață. Faptul că te droghezi nu înseamnă că ești mai bine cu ceva dimpotrivă, nu ai decât de pierdut și încerc să îi conving, pe toți care s-au apucat de consumat aceste substanțe narcotice, să se oprească.”
Schiorul Ionel Achiriloaie a explicat, de asemenea, de ce s-a alăturat acestei campanii: ”Sportul este un lucru către ar trebui să se îndrepte mai mulți copii din ziua de astăzi, iar acest lucru, combinat cu faptul că încercăm să le explicăm, cât de bine putem, că drogurile nu sunt sănătoase, nu sunt bune și nu ieși bine dacă ești consumator de droguri, sunt două chestiuni importante. Faptul că suntem aici să reușim măcar un procent mic, dacă nu mare, dacă nu toși, să îndreptăm spre o viață sănătoasă.”
Emisiunea radio Europhonica IT câștigă Premiul Charlemagne pentru tineri
Publicat de Camelia Teodosiu,
29 mai 2019, 11:25 / actualizat: 29 mai 2019, 13:12
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, ediţia 2019, a fost acordat unui proiect italian, Europhonica IT – o emisiune de radio, unde tinerii împărtășesc povești și opinii despre Europa.
În timpul decernării premiului, la 28 mai, la Aachen, Germania, vicepreședintele Parlamentului European, Rainer Wieland, a declarat: „Europhonica este un exemplu perfect despre cum putem să aducem instituțiile UE mai aproape de cetățeni, contribuind atât la înțelegerea funcționării lor, cât și la îmbunătățirea condițiilor de participare civică”.
Lansat în 2008, premiul este acordat în fiecare an de Parlamentul European și de Fundația Internațională pentru Premiul Charlemagne tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care s-au implicat în proiecte care ajută la promovarea înțelegerii între oameni din diferite țări europene.
Reprezentanții celor 28 de proiecte naționale câștigătoare au primit o diplomă și o medalie și vor participa la decernarea Premiul Internațional Charlemagne către António Guterres, secretar general al Organizației Națiunilor Unite, la 30 mai. El va fi onorat cu acest premiu pentru că este „un susținător remarcabil al modelului european al societății”.
Laureații Premiului Charlemagne pentru tineri, ediţia 2019:
Europhonica IT este o emisiune radio care oferă studenților posibilitatea de a-și face vocea auzită. Echipa editorială este formată din tineri din Franța, Italia, Spania, Portugalia, Grecia și Germania și este difuzată lunar din Parlamentul European de la Strasbourg.
Proiectul cetățenia ta europeană oferă tinerilor finlandezi posibilitatea de a învăța despre procesul de luare a deciziilor la nivel UE și despre culturile europene. Pe lângă orele despre UE în școli, patru evenimente internaționale au reunit circa 500 de tineri pentru a discuta, a dezbate și a forma opinii cu privire la subiectele europene actuale. De asemenea, participanții au simulat procesul decizional al Parlamentului European.
Proiectul-pilot musulmanii împotriva antisemitismului urmărește să sensibilizeze tinerii musulmani de ambele sexe despre problema antisemitismului dintr-o perspectivă musulmană critică internă. Cu acest scop, au fost organizate ateliere de lucru cu experți și locuri de întâlnire pentru musulmani și evrei, pentru a promova o identitate austriacă și europeană comună.
Proiectul câștigător la nivel național în România este ISWinT (International Student Week in Timisoara), un festival ce reunește participanți din toate colțurile lumii, la Timișoara, începând cu 1994. Acesta are ca scop crearea unui mediu non-formal, timp de 10 zile, în care tinerii pot propune soluții la nivel mondial pentru chestiuni legate de tineret.
Multe persoane se bucură de un pahar de vin sau de o bere la cină, crezând că un consum redus de alcool nu are efecte negative asupra sănătăţii. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, chiar şi o cantitate mică de alcool pe zi poate dăuna sănătăţii.
Cercetătorii susţin că nu există un nivel sigur de consum de alcool, fiecare cantitate de băutură alcoolică fiind asociată cu un risc crescut de deces timpuriu, cancer şi boli cardiovasculare. Cercetătorii de la Washington University din St. Louis au descoperit cât de dăunătoare este chiar şi o băutură pe zi.
În Uniunea Europeană, consumul este cel mai ridicat în Lituania (15,2 litri/persoană), Republica Cehă (12,7 litri/persoană) și Belgia (12,6 litri/persoană). Cu 11,5 litri/persoană, Franța depășește media UE (10,2 litri/persoană).
Date îngrijorătoare despre consumul de alcool în rândul tinerilor
Abuzul de alcool este o realitate în rândul adolescenților și trebuie privit cu seriozitate. Aproximativ 75% dintre liceeni au consumat alcool ocazional.
Anul trecut, 84% la din băieți și 12% dintre fetele cu vârsta de 16 ani, consumaseră cel puțin o dată în viața o băutură alcoolică. Acestea sunt datele furnizate de Institutului Național de Sănătate Publică.
Consumul de alcoolul este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură la populația din Uniunea Europeană. Nici în România situația nu este mai bună.
Ponderea elevilor care au băut, pentru prima dată, alcool înaintea vârstei de 9 ani este de 6%. Este aproape la fel ca cea a tinerilor care au consumat alcool după 17 ani.
Potrivit OMS, țara noastră ocupă locul 3 în Uniunea Europeană, la cantitatea de alcool consumată.
Forumul EUROSFAT 2019 – miza alegerilor europarlamentare și provocările Uniunii Europene
Publicat de Camelia Teodosiu,
13 aprilie 2019, 13:03 / actualizat: 15 aprilie 2019, 12:14
Cea de-a șaptea ediție a Forumului EUROSFAT, evenimentul anual de afaceri europene din România a avut loc în București pe 11 și 12 aprilie și a beneficiat de prezența a peste 600 de participanți, cu precădere cetățeni tineri, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, activiști, ambasadori care au dezbătut timp de 2 zile cu reprezentanți ai partidelor europene, candidați români și străini la alegerile europarlamentare, reprezentanți ai instituțiilor europene, naționale și locale, primari, reprezentanți ai mediului bancar, privat, de afaceri și academic și antreprenori sociali. Forumul EUROSFAT are la bază valorile europene ale democrației, implicarea civică și dialogul deschis, beneficiind de patronajul Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției României la Consiliul UE și de susținerea a 14 sponsori și 18 parteneri.
Anul acesta evenimentul și-a propus ca printr-o dezbatere cetățenească, o sesiune plenară, 8 ateliere tematice și un eveniment cultural să ajute cetățenii români să voteze informat pe data de 26 mai la alegerile europarlamentare. Forumul EUROSFAT este organizat de Centrul de Expertiză Europeană Europuls, o organizație non-guvernamentală independentă de orice organism cu caracter politic, formată dintr-un grup de tineri voluntari români experți în afaceri europene.
Pe 11 aprilie, candidați și reprezentanți ai principalelor partide politice europene au venit în România să discute cu cetățenii despre importanța votului din 26 mai, să afle modul în care aceștia percep UE și ce înseamnă UE pentru ei, dar și pentru a le răspunde la întrebări. Dezbaterea a fost dinamică și interactivă și a angrenat 100 de cetățeni tineri într-un dialog cu Dara Murphy, Vice-președinte și Director de Campanie al Partidului Popular European (PPE), Andi Cristea, Reprezentant al grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), Michal Berg, Membru al Comitetului Executiv al Partidului Verzilor Europeni (EGP), Daniel Berg, Membru al Boardului Partidului Momentum și candidat la alegerile europarlamentare au discutat despre agenda europeană pentru următorii 5 ani.
Pe 12 aprilie, forumul s-a deschis cu prima dezbatere din acest an între candidații de top ai principalelor partide politice din România la alegerile europene. Dacian Cioloș (Președinte PLUS), Siegfried Mureșan (Membru al Parlamentului European, PNL), Victor Ponta (Președinte Pro România), Eugen Tomac (Președinte PMP) și Tudor-Tim Ionescu (candidat la alegerile parlamentare din partea ALDE) au fost prezenți la Forumul EUROSFAT pentru a răspunde întrebărilor cetățenilor români din sală. Aceștia au prezentat principalele mesaje pe care vor să le adreseze participanților și pe care doresc ca aceștia să le rețină în ziua votului la alegerile europarlamentare. Cetățenii, alături de reprezentanții societății civile au dorit să afle ce partid ar vota fiecare candidat dacă nu ar putea să îl voteze pe cel propriu, cum doresc partidele să crească participarea la vot atât a tinerilor, cât și a generațiilor de peste 60 de ani. Aceștia s-au arătat interesați de soluții concrete pentru problemele comunităților rurale, a celor de etnie rromă și creșterea reprezentativității tinerilor la nivelul viitorului Parlament European.
Ulterior au avut loc 8 dezbateri tematice, cu vorbitori ce pot fi regăsiți pe www.eurosfat.ro. Temele dezbătute au fost:
implicarea civică și influența acesteia în rezultatul alegerilor, în care am aflat de la activiști civici și politici și jurnaliști care sunt așteptările societății civile de la candidații români și europeni la alegerile europarlamentare;
statul de drept și lupta anti-corupție în administrația publică, în care s-au dezbătut moduri prin care poate fi reformată administrația publică astfel încât să devină un mediu atractiv pentru profesioniști și cum poate fi schimbată cultura birocrației și cultura șpăgii;
construirea unui sistem de sănătate mai sigur și mai eficient, în care reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului României, un manager de spital și reprezentanți ai companiilor farmaceutice au discutat despre cât de pregătită este România pentru revoluția digitală în domeniul sănătății;
Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și modul în care acesta este adaptat provocărilor curente, o dezbatere cu experți în domeniu din Senatul României, Guvernul României, Comisia Europeană, Parlamentul Europeana și mediul academic;
Dezvoltarea sustenabilă a zonelor urbane din România, o dezbatere interactivă între primari și consilieri ai orașelor din România și experți au dezbătut despre bune practici în materie de infrastructură, transport și eficiență energetică urbană;
Politica de comerț a UE și rolul acesteia în modelarea viitorului comerț liber a fost discutată la un nivel înalt de către Ambasadorul Noii Zeelande în România, reprezentanți ai Ambasadei Canadei și Japoniei și o reprezentantă a Comisiei Europene;
Rolul antreprenoriatului social în UE a fost prezentat de către Ambasadoarea Olandei în România și apoi discutat pe îndelete cu antreprenori sociali din Olanda și România, cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai societății civile, precum și cu Oana Țoiu, candidată la alegerile europarlamentare din partea Alianței 2020 USR-PLUS.
Eugen Rădulescu (BNR), Raluca Painter (Comisia Europeană), Florin Bâlcan (Provident Financial România), Dragoș Neacșu (Erste Asset Management), Gabriela Folcuț (ARB) și Dr. Bogdan Glăvan (Universitatea Româno-Americană) au prezentat în amănunt moduri în care putem obține piețe financiare mai sigure, mai eficiente și mai incluzive.
Forumul s-a încheiat cu o piesă de teatru interpretată de 9 elevi de liceu care au dorit să convingă publicul de importanța votului și au stârnit o discuție foarte animată în care publicul le-a luat locul actorilor pentru a realiza o piesă de teatru cu final fericit.
Călătorie în lumea dreptului internațional umanitar cu Young Ambassadors Forum 2019
Publicat de Camelia Teodosiu,
26 martie 2019, 13:30 / actualizat: 27 martie 2019, 9:36
ONG-UL studențesc Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP România) derulează în perioada 20-25 mai 2019, în limba engleză, proiectul Young Ambassadors Forum 2019 (YAF), aflat sub umbrela organizațională a comunității International Affairs.
Ediția de anul acesta intitulată “Defending and being defended in the 21st century: Freedom as the supremacy of human rights”, propune o serie de conferințe, training-uri, workshop-uri și simulări referitoare la crizele umanitare globale inerente dinamicii globale a secolului al XXI-lea. Proiectul are drept scop informarea și familiarizarea celor 40 de participanți, atât din România, cât și din afara țării, cu ansamblul tematic propus.
Young Ambassadors Forum 2019 (YAF) propune imersarea tinerilor pasionați de cadrul politic actual în problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului, într-un context multicultural. Astfel, toate cele șase zile de proiect vor oferi participanților o serie de activități, conferințe, work-shop-uri, seri de socializare și vizite de studiu, printre care se numără: diverse simulări care să antreneze atât cunoștințele de drept internațional umanitar ale participantilor, cât și creativitatea lor în raport cu fluiditatea domeniului abordat, training-uri variate și workshop-uri facilitate de Crucea Roșie Română, un panel dinamic ce se va bucura de prezența confirmată, până la acest moment, a Excelenței Sale Dl. Søren JENSEN Ambasador al Danemarcei în România, Excelența Sa Dl. Arthur den HARTOG – Director adjunct al Delegaţiei Ambasadei Olandei în România, Excelența Sa Dl. Manuel Larrotcha PARADA – Ambasador al Spaniei în România și Excelența Sa Dl. Valery I. KUZMIN – Ambasador al Federației Ruse în România.
Cu atât mai mult, participanții YAF vor experimenta și o activitate de tip Living Library susținută de către Delegații de Tineret ai României la a Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană, antrenând astfel dimensiunea de tineret activă inclusiv pe scena teatrului dreptului umanitar, dar și un World Café, unde le vor fi prezentate diferite perspective asupra advocacy-ului și a muncii pe teren de către Elena Navy – fost militar în Afghanistan – Raluca Negulescu Balaci – Directorul Executiv al Policy Center for Roma and Minorities, precum și multi alți invitați de renume.
Deschiderea evenimentului va avea loc pe 20 mai în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, instituție publică sub patronajul căreia se află comunitatea International Affairs, urmând ca, în restul zilelor, să se desfășoare în diferite spații special amenajate pentru cerințele proiectului.
Tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani sunt așteptați să aplice pentru această oportunitate unică în România până pe 19 aprilie.
Pentru a afla mai multe detalii, puteți accesa paginile de Facebook și Instagram ale proiectului: https://bit.ly/2QPJJMq respectiv https://bit.ly/2Hsg4c8, precum şi site-ul comunității International Affairs: https://bit.ly/2THL9z6
Locuitorii satului Rimetea, din județul Alba, au un obicei păstrat din moşi strămoşi care se referă la schimbarea anotimpurilor, de la iarnă la primăvară. Un căruț, tras de un măgar, a dus sicriul care reprezenta iarna.
În fiecare an, evenimentul este organizat înainte de începerea postului Paștelui și este un fel de carnaval unde participanții poartă măşti, interpretează diferite personaje și dansează. Şi simplii spectatori participă la veselia generală, fiind atraşi de copiii costumaţi în drăcuşori.
La Căminul Cultural, tinerii din Rimetea s-au întâlnit, s-au costumat, s-au machiat și apoi au pornit prin sat. Alaiul, similar unei procesiuni de nuntă, a fost condus de muzicanţi, urmaţi de bărbați în costume populare sau deghizați în preot, cantor, mire, mireasă și alte personaje gătite de sărbătoare.
A fost prezent și nelipsitul căruț, tras de un măgar, care ducea sicriul reprezentând iarna şi anul vechi, după care au venit bocitoarele şi o pereche de „fete bătrâne” care târau după ele o bucată de lemn uscat, reprezentând sterilitatea.
Sătenii care nu au participat la procesiune au fost anunțați să iasă la poartă de pocnetele de bici trase ale flăcăilor îmbrăcaţi în costume populare tradiționale, înconjurați de copiii costumați în drăcuşori, peţitori sau cerşetori.
Aceștia au strâns în coșuri cadourile pregătite de fiecare localnic: ouă, cozonaci sau diferite preparate din carne, produse care spre seară le-au pus în meniul de la „Balul Fărșangului”.
Sărbătoarea s-a încheiat cu distrugerea prin lovituri de bâtă a sicriului, simbolizând alungarea duhurilor rele şi a tot ceea ce nu este curat, pentru ca totul să renască în perioada care vine.
În Aula Facultăţtii de Drept, a Universităţii din Bucureşti, a avut loc, ieri după amiază, cel mai amplu eveniment dedicat tinerilor; una dintre cele mai bine organizate aciuni ale Biroului de Legătură al Parlamentului European în România a avut ca temă – Tinerii în dialog cu Parlamentul European. Planul nostru pentru Europa.
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii grupurilor politice ale PE au răspuns, cu mult entuziasm, întrebărilor adresate de tinerii prezenţi la eveniment şi au prezentat viziunea lor despre viitorul unei Europe care poate deveni mai puternică, dacă tânăra generaţie va respecta valorile democraţiei autentice.
Întrebările şi îngrijorările tinerilor au fost axate, în principal, pe aspecte privind capacitatea României de a prelua şi gestiona Preşedinţia Consiliului UE, fenomenul corupţiei, aderarea României la Spaţiul Schengen, consecinţe ale Brexit-ului.
Iată, pe scurt, câteva din răspunsurile oferite de Antonio Tajani:
„Pentru mine, România este pregătită să aibă Preşedinţia Consiliului UE la începutul lui 2019. Corupţia e o problemă nu doar în România. Parlamentul European a aprobat o rezoluţie privind situaţia din România, nu împotriva ţării, nu împotriva românilor, ci privind strict situaţia politică din România. Se adoptă rezoluţii similare în legătură cu multe alte ţări. Corupţia e unul dintre puncte”.
Oficialul european a precizat că fenomenul corupţiei nu o problemă doar a Guvernului, ci şi a cetăţenilor în sensul că este o chestiune de educaţie, culturală.
„Trebuie să facem eforturi şi nu doar România trebuie să facă eforturi împotriva corupţiei. Acesta este un lucru foarte important de spus. Trebuie să colaborăm. Nu e doar o problemă a Guvernului. Este şi o problemă a cetăţenilor. De asemenea e o problemă de educaţie. Corupţia este şi o chestiune culturală. Trebuie să colaborăm cu toţii împotriva acestui fenomen. În multe ţări europene sunt fraude cu fonduri europene. Trebuie să verificăm peste tot situaţia şi să încercăm să oprim acest fenomen”, a conchis preşedintele PE.
Într-o conferinţă de presă, cu împreună premierul român, social-democrata Viorica Dăncilă, Tajani a declarat: „Cred că este momentul să accelerăm aderarea României la spaţiul Schengen, pentru a ne garanta mai bine graniţele şi securitatea”. Această declaraţie a fost susţinută şi în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai tinerilor prezenţi în Aula Facultăţtii de Drept.
În ceea ce priveşte încălcarea drepturilor românilor aflaţi în Marea Britanie, ca urmare a fenomenului Brexit, Preşedintele Parlamentului European a precizat:
„Am discutat despre Brexit, am discutat despre priorităţile Parlamentului European, priorităţi care trebuie luate în considerare şi să fie menţionate în acest acord. E vorba despre drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie, 3,6 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, de asemenea, sunt importante drepturile cetăţenilor britanici de pe teritoriul UE. Trebuie menţinute, de asemenea, angajamentele luate de Marea Britanie pentru Cadrul financiar 2013-2020 şi un al treilea punct-frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză. Trebuie garantată pacea, trebuie garantată respectarea acordului din Vinerea Mare, binecunoscutul acord, însă această frontieră trebuie să fie flexibilă (…). Trebuie evitată intrarea unor produse care să facă o concurenţă neloială agriculturii şi industriei noastre agroalimentare (…). Cu toţii avem încredere în negociatorul Barnier şi sperăm să se ajungă la un acord pozitiv. Parlamentul European va trebui să aibă ultimul cuvânt de spus, însă vom colabora strâns cu preşedinţia română şi cu Comisia Europeană, pentru a putea proteja interesele cetăţenilor europeni”.
Reamintim că Parlamentul European a adoptat, pe 13 noiembrie, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea PE privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie, în contextual în care România va prelua, în ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de şase luni.
Documentul, publicat pe site-ul PE, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile Uniunii Europene în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.
Eurostat: unul din patru tineri din UE nu studiază și nici nu lucrează
Publicat de Camelia Teodosiu,
21 iunie 2018, 09:22 / actualizat: 21 iunie 2018, 14:11
Italia este una dintre țările UE care stau cel mai prost la capitolul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani, care nu studiază și nu caută de lucru, așa-numiţii NEET. Conform unui studiu realizat de Eurostat, anul trecut procentul era de 25,7%, față de media europeană de 14,3%. Cea mai mică proporție de NEET a fost înregistrată în schimb în Olanda (5,3%). La nivelul UE, în 2017 aproximativ 5,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (14,3%) nu studiau şi nici nu aveau un loc de muncă.
În UE trăiesc peste 38 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Marea majoritate a acestor tineri sunt implicați în educație sau în cursuri de formare profesională și/sau exercită o muncă. Eurostat arată că, în 2017, 40,4% dintre cei care aveau între 18 și 24 de ani au declarat că învaţă, 27,4% munceau iar 17,8% au declarat că sunt angajaţi concomitent în acţiuni de de educație și de muncă. Acest lucru înseamnă – continuă Institutul European de Statistică – că anul trecut, 14,3% dintre tinerii din UE cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani erau Neet, adică nici nu aveau un loc de muncă şi nu erau angajaţi nici în cursuri de educație sau formare profesională.
Din 2012, în UE, proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care nici nu muncesc şi nici nu îşi definitivează educația sau frecventează cursuri de formare profesională s-a diminuat constant, de la un maxim de 17,2%, la nivelul actual de 14,3%, procent similar cu nivelul dinaintea crizei (până în 2008).
Mai precis, anul trecut, în Italia, unul din patru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nici nu muncea, nici nu studia şi nici nu frecventa cursuri de formare (25,7%), și aproximativ 1 din 5 în Cipru (22,7% ), Grecia (21,4%), Croația (20,2%), România (19,3%) și Bulgaria (18,6%). De asemenea, o rată NEET mai mare de 15% a fost înregistrată în Spania (17,1%), urmată de Franța (15,6%) și de Slovacia (15,3%).
În schimb, cea mai mică proporție de NEET a fost înregistrată în Olanda (5,3%), Slovenia (8,0%), Austria (8,1%), Luxemburg și Suedia (ambele 8,2%), Republica Cehă (8,3%), Malta (8,5%), Germania (8,6%) și Danemarca (9,2%).
Guvernul are în analiză, spre aprobare, programul care le va oferi tinerilor fără un loc de muncă sau aflați la studii acces la împrumuturi fără dobândă, garantate de stat. Potrivit proiectului intitulat „Investește în tine!”, persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani vor putea împrumuta de la bancă maximum 40.000 de lei pentru activități din sfera educației, sportului și culturii sau pentru tratamente medicale. Suma împrumutată poate crește cu încă 20.000 de lei dacă tânărul respectiv se angajează în perioada derulării programului. De asemenea, persoanele cu vârste între 26 și 55 de ani vor putea împrumuta tot cu dobândă zero maximum 35.000 de lei, la care se poate adăuga, de asemenea, cei 20.000 de lei dacă respectivul își găsește de lucru între timp. Potrivit vicepremierului Viorele Ștefan, pentru ca dobânda să fie zero din perspectiva beneficiarilor, statul va plăti băncilor comisioanele și dobânzile aferente împrumuturilor contractate.
Premiul Tinere Talente la Festivalul Naţional STEA PRINTRE STELE – Bacău 2017
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 noiembrie 2017, 12:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:57
În perioada 29-30 septembrie 2017, la Teatrul Municipal Bacovia, Asociaţia “Centrul Daniel”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău, a organizat ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii “STEA Printre Stele”, concurs de interpretare ce îşi propune să contribuie la descoperirea de copii şi tineri interpreţi de muzică uşoară, să aducă împreună copii talentaţi, copii cu dizabilităţi şi personalităţi marcante ale muzicii uşoare româneşti.
Foto Premii sectiunea Desene – Centrul Daniel (foto Ioana Dragomir)
Prin realizarea acestui eveniment, organizatorii au urmărit dezvoltarea unui bun cultural de interes local, naţional şi internaţional care să satisfacă nevoile iubitorilor de artă, să promoveze valorile în rândul participanţilor şi să crească accesul publicului la viaţa socio–culturală a oraşului Bacău, care în anul 2017 este şi Capitala Tineretului din România.
După faza de preselecţie au ajuns în finala concursului 114 concurenţi români şi străini. Festivalul a fost organizat de ASCHN Bacău, sub coordonarea Ionelei Cătălina POPA, evenimentul bucurându-se de o atenţie şi de o apreciere din ce în ce mai mare!
Juriul (partial) al festivalului! (foto Ioana Dragomir)
Juriul, alcătuit din personalităţi ale muzicii româneşti şi jurnalişti de specialitate, Nico, Luminiţa Anghel, Dragoş Udilă (UDDI), Mihai Alexandru, Bogdan Dragomir, George Vanvu, Claudiu Bulete, Marcel Iorga, a desemnat următorii câştigători ai Trofeelor festivalului:
Duo Neghi Voice – Trofeul festivalului Stea Printre Stele (foto Ioana Dragomir)
Duo Neghi Voice – Bacău – MARELE TROFEU AL FESTIVALULUI (Lorina Laslău şi Daria Tanasă)
-Trofeul categoriei 5-6 ani – Chirca Rezan Angela, Bârlad;
-Trofeul categoriei 7 ani – Cioc Filip Răzvan, Galați;
-Trofeul categoriei 8 ani – Manolache Nina-Elena, Bacău;
-Trofeul categoriei 9 ani – Magdaș Briana-Oradea;
-Trofeul categoriei 10 ani – Ciubotaru Alexandra-Tulcea;
-Trofeul categoriei 11 ani – Rus Mario George-Oradea;
-Trofeul categoriei 12-13 ani – Rus Ina-Oradea;
-Trofeul categoriei 14-16 ani Laslău Lorina-Bacău
-Trofeul categoriei 17 ani + Luncanu Iulia Karina-Bacău.
Interviu cu Doamna Ionela Cătălina Popa – Director general al Festivalului despre Festivalul STEA PRINTRE STELE – Bacău 2017 realizat de George Vanvu – Radio România Iaşi!
Recital Luminiţa Anghel:
Recital Luminita Anghel la Stea Printre Stele (foto Ioana Dragomir)
Recital Aurelian Temişan la STEA PRINTRE STELE:
Aurelian Temisan in recital la Stea Printre Stele (foto Ioana Dragomir)
Aurelian Temişan cu piesa „Of, ce doare!” (muzică şi text Mihai Alexandru) – piesă în primă audiţie în cadrul Galei de Premiere a Festivalului STEA Printre Stele Bacău :
Recital – UDDI:
Recital Nico & Alessia:
Nicoleta Matei – NICO in recital:
În cadrul Galei Laureaţilor, RADIO ROMÂNIA REGIONAL a acordat Premiul special de promovare TINERE TALENTE unei tinere interprete cu calităţi artistice deosebite: COCOIU ROMINA MARIA din Roman. Felicitări, Romina şi mult succes în continuare!
Romina Ciocoiu – Trofeul Adolescent si Premiul Tinere Talente Radio Romania Regional la Festivalul Stea Printre Stele 2017 (foto Ioana Dragomir)
Romina Ciocoiu – Premiul Tinere Talente RRR cu Bogdan Dragomir (foto Ioana Dragomir)
Acest proiect cultural-educativ a fost recomandat şi susţinut de RADIO ROMÂNIA REGIONALcu sprijinul colegilor de la Studioul Radio România Iaşi, care au transmis live audio-video întregul eveniment!
Felicitări întregii echipe de organizare a Centrului DANIEL din Bacău pentru realizarea acestui eveniment cultural-artistic şi tuturor participanţilor – concurenţi, părinţi, profesori, artişti interpreţi, echipa de sunet şi imagine (Image Production), colegilor din juriu dar şi colegilor mei de la Radio România Iaşi pentru aportul profesional şi artistic adus prin participarea şi promovarea acestui act artistic!
Bogdan Dragomir – Stea printre stele – Bacau 2017 (desteptarea.ro)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Pentru a treia oară, mii de tineri europeni se vor reuni la Strasbourg în iunie anul viitor pentru a-și împărtăși viziunea asupra viitorului Europei. Înscrie-te acum pentru a participa!
Cea de-a treia ediție a Evenimentului European pentru Tineri, EYE 2018, va avea loc în Parlamentul European la Strasbourg, în perioada 1-2 iunie 2018. Peste 8.000 de europeni cu vârste între 16 și 30 de ani urmează să participe, să-și împărtășească ideile despre viitorul Europei și să discute cu membrii Parlamentului European și cu alți factori de decizie europeni.
Ideile prezentate în cadrul evenimentului vor fi colectate într-un raport, care va fi distribuit tuturor deputaților, în iulie 2018, și discutat în comisiile parlamentare în toamna aceluiași an.
Evenimentul este deschis tuturor europenilor cu vârste între 16 și 30 de ani. Înscrierile sunt deschise numai grupurilor de minimum 10 participanți. Participarea la EYE 2018 este gratuită, dar participanții trebuie să își acopere propriile costuri pentru transport, cazare și masă.
Campania antidrog „#POTALTFEL” a fost demarată și la Brașov
Publicat de adinaiftime,
12 septembrie 2017, 18:18
Campania națională împotriva consumului de canabis este derulată de Agenția Națională Antidrog.
Campania, intitulată „#POTALTFEL“ își propune creşterea nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare a elevilor și tinerilor asupra efectelor consumului de canabis.
Peste 42.000 de elevi de liceu și studenți cu vârsta între 15 și 24 de ani, peste 9.000 de tineri din segmentul de vârstă 15-24 de ani și peste 1.600 de cadre didactice vor fi informate pe tematica consumului de canabis, spune Anda Samson, psiholog la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov.
Statisticile arată că vârsta de debut a consumatorilor de droguri a scăzut alarmant iar canabisul este primul drog pe care tinerii îl încearcă, înainte de a trece la substanțe mult mai puternice.
Specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov sunt sprijiniți în acțiunile lor de jandarmi, spune col.Valentin Mirea de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Brașov.
Campania națională împotriva consumului de cannabis intitulată „#POTALTFEL“ se va derula până pe 31 iulie 2018, și va beneficia de tot sprijinul autorităților, arată prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu.
Datele Agenției Naționale Antidrog arată că dintre persoanele care au consumat cel puțin o dată în viață canabis, 9,1% au luat cel puțin o dată și cocaină, 6,2% au consumat cel puțin o dată și ecstasy, iar 3,1% au luat cel puțin o dată și heroină.
Tinerii si studentii de astazi au o mare problema si anume experienta care se cere atunci cand aplica pentru un loc de munca. Pentru a veni in ajutorul lor, AIESEC Craiova lanseaza programul “Global Entrepreneur”, un proiect de stagii de practica in strainatate care sa le ofere experienta de care au nevoie pentru integrarea pe piata muncii. Tinerii pot merge in tari precum Belgia, Germania sau Brazilia si pot acumula experienta de munca, dar vor si calatori in acelasi timp.
Jocul extrem de periculos practicat de tineri si adolescenti din mai multe tari, care a facut primele victime si in Romania, „Balena Albastra”, isi are originile in Rusia si a generat o stare de alerta in randul autoritatilor, care incearca sa blocheze pe toate caile accesul la el.
Insa nu este clara, deocamdata, legatura dintre joc si sinuciderile din mai multe tari.
Ce s-a intamplat in Romania
Una dintre adolescentele din Romania, care a incercat respectivul joc intrand pe un site de socializare rusesc, a povestit despre cum a fost hartuita de administratorii jocului si cum acestia au aflat date personale despre ea si despre parinti.
„Am intrat pe site, un fel de Facebook rusesc, unde acolo iti spune sa vorbesti cu un administrator si te pune sa iti scrii pe mana cu lama F57 si dup-aia intri in joc la ei. Si in momentul in care am vazut ca te pune…, incepe cu din astea… am iesit de acolo si in momentul acela m-au sunat.
Imi dadeau tot felul de mesaje cu amenintari. Am blocat numarul, sa nu mai poata sa imi scrie si sa ma sune. Dar m-au sunat de pe alt numar. Tot cu amenintari si pe WhatsApp si… Ca sa-mi iau sicriu, ca el ma vede, ca o sa-mi vad familia moarta… daca nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale parintilor, la ce scoala sunt, la ce liceu… tot mi-a zis despre mine”, a spus tanara de 13 ani, din Timisoara, citata de Digi 24.
Mama sa spune ca fetei i s-a facut o poza in casa, cu propriul telefon: „Persoana care trimitea acele mesaje ii spunea ca, orice ar face, el o vede, ca este in apropierea casei, sa se uite pe geam si tot felul de mesaje din acestea de intimidare. Prin acel telefon, acea persoana putea sa monitorizeze tot ce se intampla in incaperea in care era telefonul si sa vada efectiv. Solutia nu este resetarea din fabrica si schimbarea numarului de telefon. Acele telefoane sunt efectiv compromise”.
De asemenea, si Ministerul Educatiei si Patriarhia vor lansa astfel de campanii publice, relateaza TVR, in timp ce companii private de securitate cibernetica monitorizeaza deja activitatea din tara noastra legata de acest joc periculos si vor transmite politiei datele obtinute.
Insa povestea adolescentei din Timisoara poate avea si un substrat financiar, din moment ce un blogger din Rusia sustine ca unii tineri au fost determinati sa trimita anumite sume de bani administratorilor jocului, in decursul indeplinirii „sarcinilor”.
„Cred ca acest joc este inuman, infiorator si pentru ca este administrat de niste adulti care au interes moral si material. Cercetarile au aratat ca cei mai multi adolescenti virau 30-60 de ruble pentru acesti administratori. Si nimeni nu stie pentru ce. Poate astfel evitau sa indeplineasca anumite misiuni”, spune bloggerul.
Care este insa legatura dintre aceste evenimente si periculosul joc?
Insa deocamdata ramane de dovedit cat de reala este legatura dintre „Balena Albastra” si sinucideri ale unor adolescenti in Moldova si Rusia si practicarea acestui joc periculos in Ucraina, Romania si cateva foste republici sovietice.
Site-ul Snopes, care detecteaza stirile false din mediul online, arata ca inca nu se poate dovedi ca 130 de tineri din Rusia au murit in urma acestui joc, desi anumite grupuri de social media au fost deja acuzate ca promveaza sinuciderea.
Se pare ca stirile potrivit carora jocul sinucigas ar fi avut ca rezultat 130 de decese provin dintr-un articol din luna mai 2016 al publicatiei rusesti Novaya Gazeta, care arata atunci ca zeci de copii au murit in Rusia intr-o perioada de sase luni, iar multi dintre sinucigasi faceau parte din aceeasi comunitate online.
„Am numarat 130 de sinucideri ale copiilor, care au avut loc in Rusia, din noiembrie 2015 pana in aprilie 2016. Aproape toti erau membri ai aceluiasi grup pe Internet”, se arata in articol.
Publicatia mai nota ca cel putin 80 dintre sinucideri ar fi avut legatura cu „Balena Albastra”, insa o investigatie a Radio Free Europe a aratat ca in cazul niciunei sinucideri nu s-a facut legatura clara cu respectiva comunitate online.
Un alt site, Meduza, scrie ca mai degraba adolescentii cu tendinte suicidale sau depresive au fost atrasi in aceleasi grupuri de pe retelele sociale, si nu ca respectivele grupuri au provocat sinuciderile.
Nu in ultimul rand, se stie ca Rusia are o rata mare a sinuciderilor in randul tinerilor, nu mai putin de 461 de minori luandu-si singuri viata, in anul 2013.
Dubii si in Bulgaria
Luna trecuta, presa din Bulgaria a difuzat stiri alarmante despre legatura dintre aceste sinucideri si „Balena Albastra”. Balkan Insight scria ca aceste stiri au inundat efectiv retelele sociale si au provocat isterie in randul parintilor.
Centrul pentru Internet Sigur din Sofia a transmis insa ca nu exista dovezi concrete ca jocul ar exista sau orice altceva care sa sustina afirmatiile ca adolescentii il jucau si in Bulgaria, mergandu-se pe ideea ca „Balena Albastra” era o manipulare infioratoare a fricilor parintilor.
Coordonatorul Safenet Bulgaria, Georgi Apostolov, a spus, intr-o declaratie pentru medicul psihiatru Gabriel Diaconu, ca nu exista dovezi de legatura intre joc si sinucideri.
„Nicio dovada deocamdata n-a iesit la suprafata ca exista un astfel de joc online. Noi am cautat sa postam acelasi comentariu in subsolul tuturor articolelor scrise atat in Bulgaria, dar si alte tari europene unde aceasta ‘farsa’ morbida despre BW (Blue Whale – n.red.) a aparut in presa locala.
In Bulgaria a trebuit sa ducem un adevarat razboi (cyberwar – n.red.) de la mijlocul lui februarie, dupa ce povestea a fost preluata de mai multe site-uri de tip ‘clickbait’ care au creat panica in randul parintior cu titluri de genul ‘Jocul monstruos care impinge tinerii la sinucidere se apropie de Bulgaria’.
Da, au fost cateva grupuri pe varianta ruseasca a FB – Vkontakte, vizitate de adolescenti rusi care s-au jucat cu subiecte legate de moarte. Dar acestea au inceput in noiembrie 2015 si doar o persoana deocamdata a fost arestata (Filipp Budeykin – n.red.), al carui proces inca nu a inceput din lipsa de probe. E posibil ca, intr-un an si jumatate, nici un alt suspect sa nu fi fost gasit? Politia si serviciile secrete ruse nu sunt vestite pentru ineficienta lor, nu crezi?”, spune Apostolov, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a lui Gabriel Diaconu.
Pericolul din spatele stirilor
Acesta mai sustine ca altul ar fi pericolul real de luat in seama, mai ales in urma acestor stiri a caror veridicitate nu a putut fi dovedita.
„Pentru mine pericolul real e ca diseminarea acestei stiri poate declansa fenomene indigo – altii vor fi incurajati sa creeze astfel de grupuri online. In Bulgaria am avut doua incidente, dar le-am raportat si Facebook le-a sters.
Dupa ce stirea a fost propagata la inceputul lui februarie 2017, cateva lucruri s-au intamplat, la nivelul autoritatilor: un grup de lucru sub tutela presedintelui a fost format pentru elaborarea de masuri de preventie a suicidului la adolescenti, iar directorul Directiei Centrale de Investigatii a cerut actiuni legale in Parlament. Mai multi politicieni au acuzat ‘serviciile secrete occidentale’ si nationalisti ucrainieni ca incearca un complot care sa distruga generatia tanara din Rusia.
Am facut multa cercetare aici, am verificat toate sursele din Rusia, de la site-uri clickbait la investigatii jurnalistice si comunicare oficiala. In nici un caz nu s-a putut dovedi ca moartea prin suicid a unui adolescent s-a intamplat pentru ca a fost incurajat/constrans de un strain. Pana si algoritmul e copiat dintr-o carte scrisa de-o adolescenta din Rusia si care-a facut o vreme valva in Rusia si tarile CSI (Kazakhstan, Ossetia, Letonia etc), dar care nu e cunoscuta in alte parti”, mai spune Apostolov.
Ce este „Blue Whale”?
Conform presei straine, in spatele acestui joc s-ar afla adulti care stiu sa vorbeasca „pe limba” celor foarte tineri. Ii atrag in niste grupuri de socializare, le alimenteaza frustrarile (fetelor li se spune ca sunt „grase”, baietilor ca sunt niste „ratati”, tuturor ca nu au niciun rost pe lume).
Pe aceste retele sunt vehiculate mesaje tintite, care vorbesc despre desertaciunea vietii, despre cat de neinsemnati sunt oamenii, se asculta muzica in aceeasi idee, cu acelasi mesaj.
Odata ajunsi in aceste grupuri, adolescentii sunt supusi la tot felul de provocari, potential periculoase, de-a lungul a 50 de zile. Una dintre ele este desenarea unei balene pe brat, cu lama sau cutitul.
O alta presupune vizionarea de filme horror o zi intreaga, iar o alta trezirea de multe ori peste noapte. O parte dintre simturi sunt astfel amortite, iar multi adolescenti ajung sa fie privati de somn.
In final, provocarea suprema ar fi sa-si ia viata. Iar adolescentilor li se spune ca daca nu vor face asta, secrete teribile despre ei vor iesi la iveala, pentru ca intreaga lor activitate de pe Internet a fost monitorizata. Ar ajunge sa fie chiar amenintati, spunandu-li-se ca li se cunoaste adresa, dupa IP-ul calculatorului. E momentul in care multi adolescenti cedeaza si se sinucid.
Numele „Balena Albastra” vine de la mamiferul marin care esueaza pe tarm si, astfel, moare.
Comisarii de la Protectia Consumatorului au aplicat o amendã de 30.000 de lei unei pensiuni din Breaza la care sunt cazati mai multi tineri care fac parte dintr-un lot sportiv si care au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfectie alimentara.
Politia a deschis dosar penal in acest caz.
Inspectorii ANPC au depistat la unitatea de alimentatie publicã ce deserveste pensiunea mai multe nereguli, între care unele care vizeazã neevidentierea temperaturilor de depozitare si prezenta unor semipreparate si preparate neetichetate în frigider.
De asemenea, s-a dispus deschiderea unui dosar penal pentru sãvârsirea infractiunii de infectare a apei, deoarece existã suspiciuni cu privire la o sursã de apã care este folositã de respectiva unitate de alimentatie publicã în activitãtile curente.
Autoritatile au prelevat probe de apã care vor fi analizate de specialisti.
16 tineri, cu vârste cuprinse între 14-21 ani, care fac parte dintr-un lot sportiv cazat la o pensiune din Breaza, au ajuns, în ultimele 24 de ore, la Spitalul din Câmpina cu simptome specifice toxiinfectiei alimentare, pentru a primi ingrijiri medicale.
Selecţionata tinerilor tricolori a trecut şi de faza optimilor de finală, unde a învins Tunisia cu scorul de 29-27 (15-15).
Compatrioţii noştri au avut mai mult iniţiativa, însă finalul de joc a fost disputat. În ultimele 10 minute, elevii lui Ovidiu Mihăilă s-au desprins 28-25, Tunisia a marcat două goluri într-un minut, dar Nicuşor Negru a reuşit să marcheze, când mai erau trei secunde, parafând victoria tricolorilor, cu 29-27. Ex-ucemeristul Nicuşor Negru a fost, de altfel, din nou cel mai bun jucător al echipei noastre, cu 14 goluri.
În sferturile de finală, România a întâlni echipa Franţei, care a câştigat Grupa C şi s-a impus în optimi cu 24-20 în faţa Norvegiei. Meciul va avea loc la noapte, la Uberaba, ( ora 2,30, în România).
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 martie 2015, 09:36 / actualizat: 22 iunie 2023, 11:59
Au inceput preselectiile internationale pentru „Tabara de Film” – editia a 5-a!
“Tabara de Film” este un proiect artistic pentru copii si adolescenti, derulat in timpul vacantei scolare de vara. Pe durata taberei copiii si adolescentii selectionati vor participa in calitate de actori la realizarea unui film de lung metraj!
Aflat deja la cea de-a 5-a editie, Tabara de Film isi propune ca, printr-o caravana organizata in principalele orase ale Romaniei si din afara tarii, sa descopere si sa selecteze copii si tineri cu talente deosebite.
Preselectia presupune trei probe: proba de dictie (se va regasi in discutiile libere purtate cu juriul), proba de improvizatii pe teme date (trebuie sa dezvoltati o poveste pornind de la cateva cuvinte cheie date de juriu) si proba de talent (la alegere dans, muzica sau actorie).
Proba de talent se poate extinde si in alte domenii cum sunt sporturi spectaculoase, acrobatii sau alte talente cu un mare impact vizual.
În „Tabăra de film” există doar limită de vârstă, intre 9 si18 ani, restul ține doar de talentul și dorința de afirmare a concurenților pentru a-și îndeplini visul.
In cea de a 5-a editie – editie aniversara – preselectiile sunt extinse si in afara granitelor, fiind organizate caravane atat in Chisinau (Republica Moldova) cat si in Italia, pentru cel de al doilea an consecutiv.
Tabara de Film se va desfasura in perioada iulie-august 2015, alaturi de copiii selectati aflandu-se atat o echipa de profesionisti din domeniul cinematografic si din zona artistica, dar si actori consacrati.
In cadrul Taberei de Film, din anii trecuti, copiii participanti au realizat filmele “Scoala de Vara”(2012), “Revederea”(2013) si “La Limita”(2014), alaturi de actorii Maia Morgenstern, Ioana Abur, Marius Bodochi, Tudorel Filimon si Emil Mitrache, dar si artistii Aliona Moon si Wilmark.
Copiii vor participa la turnarea filmului de lung metraj pentru care, in baza scenariului, vor face repetitii de actorie, miscare scenica, canto sau coregrafie.
Filmul realizat va fi difuzat in cinematografele din Romania, ulterior, fiind difuzat pe mediile TV si online.
Poster preselectii Tabara de Film 2015/arh.pers. Bogdan Dragomir
Preselectiile pentru Tabara de Film 2015 vor avea loc in orasele:
CRAIOVA in 04.04.2015, PALATUL COPIILOR din Str. Simion Barnutiu, nr 20, intre orele 12-18;
RESITA in 05.04.2015, Teatrul de Vest din Piata 1 Decembrie 1918, nr 6, intre orele 11-17;
TIMISOARA in 06.04.2015, PALATUL COPIILOR Timisoara din Calea Martirilor nr 64, intre orele 11-18;
ARAD in 07.04.2015, PALATUL COPIILOR Arad din Str. Revolutiei nr 69, intre orele 11-18;
ORADEA in 08.04.2015, PALATUL COPIILOR Oradea din Str. Muzeului nr 2, intre orele 11-18;
CLUJ-NAPOCA in 09.04.2015, PALATUL COPIILOR Cluj din Str. Republicii nr 23, intre orele 11-18;
TARGU MURES in 10.04.2015, sediul RADIO ROMANIA din B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 109, intre orele 11-18;
CHISINAU, REP. MOLDOVA in 25.04.2015, intre orele 12-18;
IASI in 26.04.2015, PALATUL COPIILOR Iasi din Bd. Carol I , Nr. 2, intre orele 11-18;
CONSTANTA in 07.05.2015, PALATUL COPIILOR din Str. Soveja, Nr 17, intre orele 09 – 20;
PITESTI in 09.05.2015, Liceul de Arte Dinu Lipatti Pitesti,Corp B din Bd. Republicii nr 114, intre orele 11-18;
BUCURESTI in 10.05.2015, PALATUL NATIONAL AL COPIILOR din Bd. Tineretului, Nr. 8-10, sector 4, intre orele 13-20;
LATINA , ITALIA, in 16.05.2015.
Participarea la preselectiile din ROMANIA este gratuita.
Proiectul este organizat de ASOCIATIA PENTRU SPRIJINIREA SI PROMOVAREA FILMULUI ROMANESC (Rom Film Suport.), producator general Bogdan ALEXE, producator executiv Tiberiu ROTARESCU, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, recomandat si sustinut de RADIO ROMANIA REGIONAL.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești FLORI DE MAI – Călărași 2023!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ediția aniversară (10 ani) a Festivalului de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri STEA PRINTRE STELE – Bacău 2022!
În fiecare toamnă, începând cu anul 2012, în frumosul oraș de la poalele Ceahlăului, în orașul Bacău, oraș în care am copilărit...
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov îşi completează baza de date cu absolvenţii promoţiei 2014 care solicită şomaj în următoarele 6 luni
Este vorba despre persoanele care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una din instituţiile de învăţămînt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat.
Tinerii au termen de 60 de zile de la absolvire, iar dacă reuşesc să se angajeze în perioada şomajului, atunci pot beneficia de o primă de încadrare în valoare de 500 de lei.
Proaspăt absolvenţii şomeri vor încasa 3.500 de lei dacă se angajează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul.
Atât prima de încadrare, cât şi cea de instalare se restituie integral de către angajat dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile lui, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării.
Cuplul va primi câinele de la Fundaţia Light into Europe, care a asigurat dresajul animalului.
Astfel, cei doi tineri se vor putea bucura de mai multă independenţă şi îşi vor putea îmbunătăţi viaţa socială.
Ei au făcut deja un prim experiment cu câinele-ghid şi s-au declarat încântaţi.
Max, un labrador în vârstă de doi ani, a învăţat să se oprească la semafor, să caute o bancă liberă, să stea trei ore sub masa unui restaurant, să înţeleagă posibilele obstacole pentru stăpânii lui şi să-i facă să le ocolească.
În România, în prezent, sunt doar șase persoane nevăzătoare care beneficiază de un câine ghid.
Arădenii sunt însă primul cuplu care va primi un astfel de câine.
Aşa a afirmat, ieri, decanul secţiei române de la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, prof. univ dr. Oana Leahu, odată cu începerea examenelor de admitere.
Aceasta susţine că, după sesiunea din toamnă, se vor completa aproximativ 95% dintre locurile scoase la concurs.
Oana Leahu a mai spus că, spre deosebire de alte şcoli de teatru din ţară,
90 % dintre absolvenţii UAT Tîrgu-Mureş ajung să-şi practice meseria pentru care s-au pregătit.
Anul acesta, la licenţă la Actorie sunt 12 candidati pentru tot atatea locuri, bugetate şi cu taxă, iar la Sisteme de educaţie muzicală, la masterat, nu s-a prezentat nici un candidat pentru cele 7 locuri bugetate şi 5 cu taxă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.