Cei nouă sportivi români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi decoraţi, astăzi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul ceremoniei, care va avea loc la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, şeful statului va susţine o alocuţiune.
Sportivii români medaliaţi la Tokyo sunt:
Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş – medalie de aur la dublu vâsle feminin,
Ana-Maria Popescu – medalie de argint la spadă feminin,
Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă – argint la dublu rame masculin,
Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari – medalie de argint la patru rame fără cârmaci masculin.
România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice.
David Popovici a obținut, în finala de la 200 m liber, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, locul patru, la doar două sutimi de medalia de bronz.
Finala de la 200 m liber a fost câştigată de britanicul Tom Dean (1min44sec22/100), urmat în clasament de conaţionalul său Duncan Scott (1min44sec26/100) şi de brazilianul Fernando Scheffer (1min44sec66/100).
Înotătorul român de 16 ani va concura marţi seara şi în serii la 100 m liber.
De asemenea, Robert Glinţă a obținut locul 8 în finala probei de 100 m spate, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Medalia de aur la 100 m spate a fost cucerită de rusul Evgheni Rilov (51sec98/100), podiumul fiind completat de conaţionalul său Kliment Kolesnikov (52sec00) şi de americanul Ryan Murphy (52sec19/100).
Jocurile Olimpice de la Tokyo: Ceremonia de deschidere!
Publicat de Andra Radu,
23 iulie 2021, 16:00 / actualizat: 23 iulie 2021, 17:04
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a început astăzi pe Stadionul Olimpic din capitala Japoniei, la ora locală 20:00 (14:00, în România).
Jocurile vor fi declarate oficial deschise în cadrul a acestei ceremonii, în jurul orei 23:00 (17:00), de Împăratul Japoniei, Naruhito, flacăra olimpică va fi aprinsă la 23:30 şi va arde până în ultima zi a competiţiei polisportive, pe 8 august.
Lotul României pentru Jocurile de la Tokyo cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.
Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
Purtătorii de drapel ai delegaţiei României sunt canotoarea Simona Geanina Radiş şi înotătorul Robert Andrei Glinţă.
Amintim că ambele echipaje de dublu vâsle ale României, feminin și masculin, s-au calificat în semifinale la Tokyo.
UPDATE: Jocurile Olimpice de la Tokyo: Programul sportivilor români în întrecerile de vineri!
Publicat de Andra Radu,
23 iulie 2021, 08:30 / actualizat: 23 iulie 2021, 13:39
Update: Canotoarea Simona Radiş va fi purtătoarea de drapel a României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice în locul Mădălinei Bereş, schimbarea de ultim moment având loc din cauza unei modificări în programul probei de 8+1 feminin ca urmare a vremii nefavorabile de la Tokyo.
……………………………..
Sportivii români vor evolua la canotaj şi tir cu arcul la Jocurile Olimpice de la Tokyo astăzi, când este programată şi ceremonia de deschidere.
Înotătorul Robert Glinţă şi canotoarea Mădălina Bereş vor fi purtătorii de drapel ai delegaţiei României la ceremonia de deschidere a Jocurilor.
Programul sportivilor români în întrecerile de vineri 23 iulie (ora României):
1. CEREMONIA DE DESCHIDERE – 14:00 Stadionul Olimpic Tokyo
2. TIR CU ARCUL – 03:00 (Yumenoshima Ranking Field) turul preliminar feminin: Mădălina Amăistroaie;
3. CANOTAJ
04:50 (Sea Forest Waterway) dublu vâsle masculin – seria a treia: Ioan Prundeanu, Marian Florian Enache;
05:10 (Sea Forest Waterway) dublu vâsle feminin – seria a doua: Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş.
Larisa Iordache va concura doar la bârnă în concursul feminin de gimnastică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a anunţat Federaţia Română de Gimnastică, miercuri, pe site-ul său oficial.
„Mă doare foarte rău glezna. Durerile sunt foarte greu de suportat. Am avut antrenament şi în sala de competiţii, iar bârna pe care vom concura îmi place foarte mult. Sper ca în calificări să am o zi bună, să fiu liniştită când mă voi prezenta în faţa arbitrelor”, a explicat Larisa Iordache de ce nu va putea concura şi la individual.
Marian Drăgulescu a intrat, miercuri, pentru prima oară în impozanta sală Ariake Gymnasium Centre, la antrenamentul pe podium, alături de ceilalţi gimnaşti care vor concura în prima subdiviziune de calificări.
Maria Holbură, cealaltă reprezentantă a României la gimnastică artistică, va concura la toate cele patru aparate. Cei doi antrenori, Lăcrămioara şi Cristi Moldovan, cu care se pregăteşte din luna mai, aşteaptă de la ea un concurs fără ratare, precizează sursa amintită.
Larisa Iordache şi Maria Holbură vor avea antrenamentul pe podium, pe 22 iulie, în intervalul orar alocat celei de-a treia subdiviziuni. Ca şi în calificări, ele vor începe acomodarea la bârnă.
Drăgulescu este primul care va intra în competiţie, calificările fiind programate pe 24 iulie, iar el va evolua în a patra rotaţie din prima subdiviziune. Iordache şi Holbură vor evolua pe 25 iulie, în cea de a treia subdiviziune.
Larisa Iordache a câştigat medalia de aur la bârnă, duminică, la Cupă Mondială de gimnastică artistică de la Cairo (Egipt), potrivit paginii de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.
Larisa Iordache, calificată la JO de la Tokyo, a obţinut în finală nota 13,366, fiind urmată de Diana Varinska (Ucraina) şi de Zeyna Ibrahim (Egipt).
Sâmbătă, Larisa Iordache obţinuse medalia de bronz la paralele.
În finala masculină de la paralele, Andrei Muntean s-a clasat pe locul 8, notat cu 12,300, după ce se calificase cu a patra notă.
Larisa Iordache, Maria Holbură (rezervă în finalele de la bârnă şi sol) şi Marian Drăgulescu (retras înainte de concurs din cauza unei contracturi la spate) sunt calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Bucureștiul se află pe locul 38 în topul celor mai ieftine curse cu taxiul de la aeroport din 140 de capitale din întreaga lume analizate, iar costul este similar cu cel din alte 9 capitale, printre care Doha, Varșovia sau Tbilisi, conform unei analize realizate de un motor de căutare pentru călătorii.
Cea mai scumpă călătorie din lume este cea din aeroportul Narita, care se află la 71,5 km de centrul oraşului Tokyo şi costă echivalentul a 200 de euro.
În Europa, preţul cel mai mare pentru o călătorie cu taxiul până în centrul oraşului îl plătesc turiştii care zboară către Oslo sau Reykjavik: 100 de euro pentru o cursă de aproximativ 50 km. Doar cu 10 euro mai puţin vor plăti cei care zboară către Londra sau Monaco.
Preţurile cele mai mici se regăsesc în Tashkent, capitala Uzbekistanului şi Tunis. Chişinău, capitala vecină, ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai ieftine 10 transferuri din lume, fiind singurul oraş european din acest top dominat de locaţii din Africa.
În ceea ce priveşte transferul de la aeroporturile din România, cel mai mare tarif va fi plătit de călătorii care aterizează pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa, în timp ce Iaşi, Timişoara şi Sibiu sunt destinaţiile către care se ajunge cel mai ieftin de la aeroport.
Analiza se bazează pe date privind 140 de capitale din întreaga lume şi ia în calcul tarifele oficiale ale companiilor de taxi autorizate de aeroporturile care deservesc cel mai mare număr de pasageri din oraşele respective.
Preţurile corespund unei călătorii de la aeroport către centrul oraşului şi au ca sursă site-urile oficiale ale aeroporturilor în luna Octombrie 2019.
Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica, a devenit partener strategic al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru susținerea Echipei Olimpice a României pe durata pregătirii, calificării și participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.
Mihai Covaliu, președintele COSR, Corina Popescu, directorul general Electrica SA, și Mircea Pătrășcoiu, directorul general Electrica Furnizare, au semnat contractul de parteneriat.
Mihai Covaliu este încrezător că sportivii români au șanse de reușită la olimpiada de anul viitor.
„Sprijinul Electrica Furnizare oferit Familiei Olimpice, COSR-ului, ne duce cu un pas mai aproape de podium. Deschiderea noului nostru partener aduce o motivație în plus atât pentru sportivii, cât și pentru antrenorii care muncesc pentru succesul olimpic! Călătoria aceasta pe care Team România o face spre Jocurile Olimpice de la Tokyo este alimentată cu „energia” care vine și de la Electrica Furnizare, care, de acum, face parte din echipa, din Team România. Vă mulțumesc, în numele întregii echipe, pentru ajutorul oferit în drumul spre marea performanță!”, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Printre cele mai importante proiecte care vor fi sprijinite prin parteneriatul încheiat cu Electrica Furnizare, se numără: derularea programului „Samurai 2020”, prin care COSR își propune să ofere asistență specială pentru 38 de sportivi cu potențial de a obține medalii la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, promovarea sportivilor și a Mișcării Olimpice din România, dezvoltarea bazei de selecție pentru disciplinele olimpice, dar și achiziționarea echipamentelor tehnice și sportive.
La eveniment, au fost prezenți și sportivi de performanță ai României, printre care Elisabeta Lipă, Viorica Susanu, Alina Dumitru, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Robert Glinţă, Horia Tecău, Ionela Târlea şi Doina Melinte.
Premierul nipon Shinzo Abe urmează să întreprindă, la mijlocul lunii ianuarie, vizite oficiale în şase state europene, printre care şi România, informează agenţia japoneză de ştiri Kyodo, citând surse guvernamentale de la Tokyo.
Potrivit informaţiilor publicate de Kyodo, preluate de organizaţia media letonă Latvijas Sabiedriskais medijs (LSM), Shinzo Abe urmează să viziteze România, Bulgaria, Serbia şi cele trei state baltice.
În condiţiile în care Bulgaria a preluat luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, Shinzo Abe vrea să discute cu oficialii de la Sofia în legătură cu intrarea în vigoare în anul 2019 a unui acord comercial între Japonia şi Blocul comunitar, informează site-ul cotidianului The Baltic Times.
La invitaţia NHK, serviciul public de radio şi televiziune din Japonia, preşedintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, s-a întâlnit cu preşedintele NHK, Katsuto Momii, discuţie în cadrul căreia s-au agreat variante de colaborare între cele două instituţii.
Întâlnirea a fost prima la acest nivel din istoria serviciilor publice de media din România şi Japonia, înfiinţate în 1928, respectiv 1925. În acest context a fost prezentat centrul de radio şi televiziune din Tokyo, dar şi cea mai puternică filială regională, NHK Osaka Station, care, în caz de dezastru, preia funcţiile celei de la Tokyo.
Reprezentanţii NHK au apreciat performanţele Radio România în contextul serviciilor publice din cadrul EBU (European Broadcasting Union) şi ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), Japonia fiind cea care, prin intermediul lui Toshiyuki Sato, secretarul general al PBI (Public Broadcasting International – asociaţia mondială a radiourilor şi televiziunilor publice) a propus organizarea de către Radio România a Conferinţei anuale internaţionale a PBI din anul 2017 la Bucureşti. Propunerea Japoniei a fost aprobată de Comitetul Director al PBI de la Montreal şi acceptată de Radio România.
NHK este cel mai puternic serviciu public de media din lume, iar dorinţa de a colabora direct cu Radio România reprezintă recunoaşterea implicită a performanţei SRR şi a rolului important pe care aceasta îl joacă în mass-media publică pe plan internaţional.
Începând din luna martie anul viitor, locuitorii din oraşul Fujisawa din apropiere de Tokyo vor putea apela la serviciile unor taxiuri conduse de roboţi
Aceste vehicule fără şofer vor circula pe principalele artere rutiere din oraşul japonez, făcând curse de aproximativ 3 kilometri. Proiectul Robot Taxi – colaborare între dezvoltatorul de tehnologie auto automatizată ZMP şi firma de internet mobil DeNa – va intensifica cursa mondială, la care participă Google, Ford, BMW şi alte companii auto, pentru lansarea unor vehicule fără şofer pe piaţa de consum. Deşi dezvoltatorii niponi au încredere în GPS-ul, sistemul radar şi camerele cu viziune stereo cu care sunt dotate maşinile, clienţii taxiurilor vor sta pe locul şoferului în timpul cursei, pentru a putea reacţiona în cazul în care se va impune intervenţia umană. În cazul în care experimentul din Fujisawa va avea succes, vehiculele robotizate ar putea fi folosite pentru transportul spectatorilor veniţi să asiste la Jocurile Olimpice din 2020 şi în comunităţile rurale unde transportul public este deficitar.
Proiectul taxiurilor fără şofer va fi introdus în Japonia şi din cauza ratei de îmbătrânire a populaţiei sale, care în ultimii ani a determinat o creştere a numărului de accidente rutiere cu implicarea şoferilor vârstnici. În Ţara Soarelui Răsare erau 4,25 milioane de şoferi cu vârsta de peste 75 de ani în 2013 şi în următorii trei ani se aşteaptă ca numărul lor să depăşească 5 milioane.
UE face pași importanți în ceea ce privește schimburile comerciale
Publicat de Andrei Cretoiu,
2 iunie 2015, 10:00 / actualizat: 16 iunie 2015, 0:28
Uniunea Europeană în ansamblu face pași importanți în ceea ce privește schimburile comerciale, înțelegerile financiare. Un exemplu este proiectul de înțelegere între spațiul comunitar și Statele Unite.
În aceeași cheie poate fi privit și recentul summit Uniunea Europeană – Japonia. Părțile doresc un acord de liber schimb care să vină în sprijinul ambelor. Ca elemente în susținerea unui astfel de demers poate fi menționat faptul că, împreună, economia UE și cea a Japoniei reprezintă peste o treime din PIB-ul mondial. Japonia este cel de al doilea mare partener comercial al UE din Asia. În vreme ce Japonia reprezintă un investitor major în UE, investițiile străine directe ale UE în Japonia rămân modeste. Odată intrat în vigoare, acest acord de liber schimb ar putea să stimuleze economia UE cu 0,6 – 0,8 % din PIB, să crească exporturile UE către Japonia cu peste 30 %, să creeze 420 000 de locuri de muncă numai în spațiul comunitar.
Cu aceste cifre pe fundal, la summitul de la Tokyo, părțile s-au înțeles să dea un impuls veritabil negocierilor pentru încheierea unui astfel de acord până la finalul lui 2015.
Într-o conferință de presă, comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a sintetizat care ar putea fi avantajele unei astfel de înțelegeri, dar a pus accent și pe ideea calității acordului.
Japonia și Uniunea Europeană se confruntă cu provocări economice. Vrem ca popoarele noastre să poată lucra, dorim să asigurăm prosperitatea societăților noastre pentru deceniile următoare. Pentru a face toate acestea, avem nevoie de de creștere. Amble părți folosesc cea mai largă gamă de instrumente pentru a atinge acest scop.
Comerțul mai deschis va stimula cererea pentru exporturi de ambele părți, fie pentru masinile și utilajele noastre, pentru cosmetice, servicii financiare, produse alimentare. Amploarea acestui efect va fi foarte mare, deoarece Uniunea Europeană și Japonia sunt cea mai mare, respectiv a patra economie la nivel global.
Ar trebui să urmărim scopul de a scăpa de tarife pentru ambele părți, inclusiv pe produse alimentare și agricultură, precum și pentru masini. Bineînțeles că trebuie să ne respectăm reciproc nucleele de priorități, dar în Europa nu putem accepta un acord care este inferior a ceea ce am negociat cu alte țări.
Cooperarea în domeniul reglementării este viitorul politicii comerciale și avem nevoie de ambele. Deci, ca să fie clar, cooperarea în domeniul reglementării nu înseamnă subminarea normelor care protejează cetățenii noștri sau mediul nostru. Oamenii din Europa și Japonia trebuie să se simtă în siguranță, ei au nevoie să știe că serviciile pe care le folosesc sunt sigure, eficiente și ecologice, dar asta nu înseamnă că nu putem elimina diferențele tehnice inutile între sistemele noastre pe baza standardelor internaționale.
De adăugat la cele spuse de comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, că Uniunea Europeană şi Japonia au găsit limbaj comun şi în privinţa schimbărilor climatice la nivel global, dar și în ceea ce privește aprofundarea cooperării dintre cele două părți în combaterea terorismului.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.