Ascultă Radio România Regional Live

Transfagarasan

Silviu Gimiga: Noi construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor

Silviu Gimiga: Noi construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor

Publicat de prosavioleta, 1 octombrie 2024, 11:20

Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gimiga, nu doar pentru că acum, în septembrie, s-au împlinit 50 de ani de la inaugurarea drumului vestit Transfăgărășan, vom vorbi despre arma geniu, sunt destul de puțini oameni care știu că, de fapt, acest drum a fost în mare parte realizat de către geniștii militari. Începem invers. Începem de azi și vom vorbi despre ce a fost acum 50 de ani. Ce înseamnă astăzi arma geniu?
Silviu Gimiga: În general, este o armă greu de accesat de către militari, deoarece nu înseamnă numai ordine și disciplină, ci și inginerie, anumite cunoștințe din toate domeniile chimiei, biologiei și altor materii pe care le facem în colegiile și academiile militare. Militarii geniști sunt o armă de sprijin de luptă și de-a lungul timpului au fost implicați în majoritatea activităților de amploare desfășurate de Armata României pentru țara noastră. Și mă refer aici, după Transfăgărășan, la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului, la unul din tronsoanele Autostrăzii Soarelui, la construirea metroului bucureștean și a altor drumuri de importanță deosebită, care erau considerate, și sunt și astăzi, infrastructuri strategice neapărat necesare pentru apărarea colectivă a țării. Arma geniu primește misiuni din ce în ce mai complexe, care poate nu se văd ca acelea din trecut, dar ajută foarte mult la desfășurarea activităților Armatei României pentru obiectivele la care este angrenată, și mă refer aici la pandemia de COVID, unde am construit un spital militar în 2 săptămâni, cu efortul mai multor structuri, am construit o bază militară, să zicem așa, asemănătoare teatrelor de operații Afganistan și Irak, unde majoritatea militarilor implicați în acea lucrare au desfășurat misiuni complexe de-a lungul timpului; crearea unor noi unități militare în care ne antrenăm alături de militarii parteneri din Alianța NATO, și mă refer aici la Poligoanele Cincu, Smârdan de la Galați, Poligonul Babadag.
Cristian Dumitrașcu:  Este un episod pe care ni-l propunem, în care să vorbim și despre prezent, dar și despre trecut, despre tradiție, pentru că la armată, și nu doar, tradiția este cea de care și în care ne ancorăm, ceremonia care a fost acum câteva zile la Poarta Geniștilor și la Poarta Întâlnirii, acolo unde colegul meu colonelul Florin Șperlea, redactorul-șef al ‘Observatorului Militar’, a vorbit cu câțiva dintre artizanii, din păcate, din ce în ce mai puțini, dintre artizanii construirii Transfăgărășanului și revenim.

Vince Deszo: Unitatea noastră, din care am făcut parte, a venit în 19 ianuarie 1971 cu 25 de cadre, din care mai trăim eu şi domnul colonel Coman, care am lucrat direct cu utilajele. Era un comandant de pluton la utilaje. Fiind condiții grele, era necesar ca să fie atacat din două părți – și din partea de sud, și din partea de nord. Utilajele nu se puteau aduce decât prin demontare în partea de jos, iar pe partea de sus cu mecanici și montam la loc și dădeam drumul la producție. Toate au fost numai utilaje românești. Aici ce s-a făcut prototipul buldozere 6500. În ’73 a venit o delegație din Polonia și când a văzut în ce condiții se lucrează, a făcut contract imediat acolo jos, la hotel – 300 de buldozere.
Nicolae Coman: Colonel Coman Nicolae. A fost foarte greu, nicăieri, în tot parcursul Transfăgărășanului, nu găsesc sector așa de greu. În partea cealaltă era efectiv prăpastie și la mijlocul prăpastiei, pe coasta aia trebuia să deschidem drumul. Când au reușit să urce buldozerele să se întâlnească ele, lamă în lamă, atunci am fost bucuroși și am știut că am deschis drumul. Au aflat și cei de jos, pentru că a fost o bucurie și am strigat „Ura” de aici, cred că o jumătate de oră. Am comandat o companie de la Batalionul de Pionieri, plus întăririle cu tehnică de la celelalte subunități. Și aici am rămas 2 ani. I-am spus la nepotul meu, care are acum 20 de ani, i-am spus: „Frăție, nu poți să vii cu mine acum, dar gândește-te la împlinirea a 100 de ani, vei avea 70, și să vii să le povestești celor care participă că bunicul tău a deschis drumul în sectorul Poarta Întâlnirii.
Cristian Dumitrașcu: Am revenit aici, în studioul Agenției Media a Armatei. Domnule colonel Gimiga, Armata României, în ultimii 15 ani, a cunoscut în sfârșit o dezvoltare din punctul ăsta de vedere. Este absolut vizibilă înzestrarea pe care o are armata. Se întâmplă și în arma geniu?
Silviu Gimiga: Sigur că da. O serie de militari îmbrățișează arma geniu pentru complexitatea ei și normal că acești oameni, inteligenți aș spune eu, fac orice este posibil pentru a atrage fonduri financiare pentru a achiziționa tehnică și tehnologie, astfel încât să fim interoperabili cu celelalte armate din cadrul Alianței, în special cu unitățile militare din arma geniu. Avem programe majore la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre care funcționează, avem un program de mare vizibilitate la nivelul Alianței NATO, unde avem un reprezentant care negociază posibilitatea achiziționării împreună a tehnologiilor emergente existente pe piața mondială și cred că suntem pe un tren ascendent, astfel încât noua generație de geniști să beneficieze de tehnologii mult mai performante chiar decât cele pe care le avem acum.
Cristian Dumitrașcu:  Este un concept interesant, pentru că arma geniu este una costisitoare și pentru că sunt utilaje care implică mari costuri, ați spus că e un plan de achiziție împreună, la nivel NATO.
Silviu Gimiga: Da.

Cristian Dumitrașcu:  Este și motivul pentru care aveți întâlniri destul de dese la nivelul Alianței, în diferite țări europene, cu specialiștii din NATO. Care a fost ultima întâlnire și cea mai, să zicem, interesantă din punctul dumneavoastră de vedere?
Silviu Gimiga: În fiecare an, reprezentantul armei geniu, și anume comandantul Brigăzii 10 Geniu, participă la un seminar de profil cu geniștii responsabili din fiecare țară membră NATO, unde se discută despre posibilitatea punerii împreună a tehnicii și tehnologiilor de geniu, astfel încât, în cazul unei amenințări asupra granițelor Alianței NATO, împreună să reușim să învingem, să acoperim toate cele patru domenii complexe ale armei geniu, și anume mobilitate, contra-mobilitate, menținerea capacității operaționale a trupelor, precum și sprijinul de geniu general al tuturor forțelor.
Cristian Dumitrașcu: Sprijinul de geniu general al tuturor forțelor – vă rog să dezvoltați!
Silviu Gimiga: Sprijin de geniu general înseamnă construirea unui spital ROL 2, așa cum am discutat mai devreme, înseamnă construirea de drumuri necesare asigurării mișcării forțelor pe câmpul de luptă, înseamnă instalarea unor poduri provizorii pentru trecerea marilor forțe luptătoare pe câmpul de luptă, precum și construirea de platforme, parcări și tot ceea ce este necesar pentru cartiruirea trupelor în caz de nevoie.
Cristian Dumitrașcu:  Ce lecții învățate sunt pentru geniști din războiul din Ucraina?
Silviu Gimiga: Foarte multe. E momentul să le introducem în regulamentele și manualele militare ale armei geniu. Sunt multe probleme pe linie de asigurare a mobilității, de asigurare a contra-mobilității, lucruri pe care nu le-am învățat din regulamente sau de la profesorii din academii sau colegii militare.
Cristian Dumitrașcu:  Sau nici măcar din lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, de la care au trecut, iată, 80 de ani.
Silviu Gimiga: Îmbinarea acelor lecții identificate cu ceea ce am învățat noi cred că ne va aduce o plusvaloare într-un eventual conflict sau amenințare pe care o vom traversa vreodată.
Cristian Dumitrașcu:  Mie mi se pare, din ce-mi spuneți, că arma geniu e o armă atât de specială și de specializată încât selecția pare a fi, poate, cel mai greu de dus la bun sfârșit. Adică aveți nevoie de oameni specializați în domenii pe care nu le prea mai regăsim în România, pentru că știm că forța de muncă a plecat și ea în zone mai bine plătite.
Silviu Gimiga: În Academia Forțelor Terestre de la Sibiu, militarii de anul trei aleg această armă tocmai pentru complexitatea provocărilor cu care se vor confrunta în viitor și pentru faptul că această unică brigadă de geniu îți oferă niște satisfacții pe care la alte arme poate nu le întâlneşti. Și mă refer aici la infrastructura la care participi ca om care pune umărul la treabă și rămâne ceva în urma lui. Noi suntem una din armele care construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor.
Cristian Dumitrașcu: Pentru că suntem la finalul interviului, nu pot să nu vă întreb despre faptul că sunteți o brigadă unică în Armata României și că aveți subunități, aveți un batalion subordonat în capătul celălalt de țară, de la Brăila, de unde este brigada, până la Satu Mare, la Batalionul Tisa, sunt o mulțime de kilometri.
Silviu Gimiga: Aș zice că suntem mândri pentru faptul că suntem responsabili cu asigurarea sprijinului de geniu în toată România. Avem unități subordonate la Satu Mare, Alba Iulia, București și Brăila. În plus, avem în coordonare și direcționare și batalioane în alte localități, precum Deva, Buzău, pe care le coordonăm și cooperăm astfel încât toate lucrările de infrastructură necesare să se desfășoare în volum complet, la timp și de calitate. Când am ales această armă, am știut că este complexă, am știut că este posibil să lucrăm la lucrări de artă, ca și Transfăgărășanul, Canalul Dunărea-Marea Neagă sau Palatul Parlamentului. Fiecare dintre noi, când am ales, ne-am asumat o anumită responsabilitate. Și eu, personal, până acum nu am întâlnit pe cineva care să se plângă de acest lucru.
Cristian Dumitrașcu:  La final, ce pledoarie ați avea pentru tinerii care să zicem că s-ar putea gândi să bată la porțile Academiei de la Sibiu, Academiei Forțelor Terestre, sau la porțile altor instituții care pregătesc geniști?
Silviu Gimiga: Un tânăr militar ar trebui să aleagă arma geniu pentru că poate fi repartizat oriunde pe teritoriul național și poate că va primi repartiția acolo unde își dorește, are posibilitatea să-și dezvolte viața personală prin beneficiile pe care le câștigă. Cred că te simți împlinit atunci când poți să-ţi sprijini colegii din forțele luptătoare. Aș vrea să închei cu mottoul „Luptăm acolo unde ni se cere și învingem acolo unde luptăm”.

Ștefan Ciochinaru: Trebuie vegheat cu foarte mare atenție, pentru că proliferarea nucleară este catastrofală pentru existența omenirii
Interviul săptămânii luni, 23 septembrie 2024, 15:28

Ștefan Ciochinaru: Trebuie vegheat cu foarte mare atenție, pentru că proliferarea nucleară este catastrofală pentru existența omenirii

La Interviul săptămânii, doctorul în drept, jurnalistul și profesorul de științe politice Ștefan Ciochinaru face o analiză în acest...

Ștefan Ciochinaru: Trebuie vegheat cu foarte mare atenție, pentru că proliferarea nucleară este catastrofală pentru existența omenirii
Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”
Interviul săptămânii marți, 17 septembrie 2024, 12:09

Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”

Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru Tîlvăr, vă mulțumim pentru acest interviu exclusiv. Angel Tîlvăr: Şi eu vă mulțumesc! Cristian...

Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”
Anatolie Nosatîi: Nu mai trăim acel lux de pace, stabilitate și o încredere că nu poate fi zguduită Europa de războaie sau alte provocări
Interviul săptămânii marți, 10 septembrie 2024, 08:20

Anatolie Nosatîi: Nu mai trăim acel lux de pace, stabilitate și o încredere că nu poate fi zguduită Europa de războaie sau alte provocări

Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru, este un fel de a spune bine ați venit, că de fapt noi am venit de la București și vă mulțumim pentru...

Anatolie Nosatîi: Nu mai trăim acel lux de pace, stabilitate și o încredere că nu poate fi zguduită Europa de războaie sau alte provocări
Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
Interviul săptămânii luni, 2 septembrie 2024, 20:15

Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari

În această săptămână vă propunem a doua parte a interviului cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu, vicepreședinte al Asociației...

Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
Interviul săptămânii luni, 26 august 2024, 11:54

Dan Grecu: „Acțiunea ucrainenilor este surprinzătoare şi are rezultate”

Cristian Dumitrașcu: Dle General-maior Dan Grecu, bun venit în studioul agenției Media a armatei. Dan Grecu: Mulțumesc pentru invitație....

Dan Grecu: „Acțiunea ucrainenilor este surprinzătoare şi are rezultate”
Interviul săptămânii luni, 19 august 2024, 13:51

Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat

Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul...

Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat
Interviul săptămânii luni, 12 august 2024, 17:32

Angel Tîlvăr: Vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o carieră de viitor. Presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism

La Interviul Săptămânii invitatul lui Cristian Dumitrașcu este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a vorbit despre deciziile...

Angel Tîlvăr: Vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o carieră de viitor. Presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism
Interviul săptămânii luni, 5 august 2024, 12:04

Generalul de brigadă Gabriel Turculeţ: „Frumusețea armei Tancuri este dată de coeziunea membrilor echipajului”

Cristian Dumitrașcu: Domnule general de brigadă Gabriel Turculeț, bine ați venit la „Interviul săptămânii”. Gabriel Turculeț: Vă...

Generalul de brigadă Gabriel Turculeţ: „Frumusețea armei Tancuri este dată de coeziunea membrilor echipajului”

Batalionul 96 Geniu”Cetatea București”, 24 de ani de la înființare

Batalionul 96 Geniu”Cetatea București”, 24 de ani de la înființare

Publicat de Gabriel Stan, 10 august 2021, 12:44

Edi Nicola (realizator rubrică): Batalionul 96 Geniu a sărbătorit recent 24 de ani de la înființare. Geniștii sunt printre primii în terenul tactic; drumurile, podurile, lucrările de fortificație, aprovizionarea cu apă și energie electrică, construcțiile pe orizontală și amenajările interioare pentru exercițiile de instrucție sau taberele de pregătire sunt responsabilitatea lor.

De multe ori, după ce și-au făcut treaba, acțiunea poate începe. Tocmai pentru aceste competențe, ei fac să fie structura la care apelează și autoritățile în caz de calamități.

Locotenent-colonel Silviu Gimiga, comandantul Batalionului 96 Geniu „Cetatea București”: Noi suntem cei care am construit în două săptămâni infrastructura necesară pentru amplasarea unui spital militar tip ROL 2, am pregătit terenurile de instrucție din Deveselu, Ghencea, am dezvoltat infrastructura în obiective importante din garnizoana București și județul Ilfov.

Suntem continuatorii celor care au construit Transfăgărășanul, celor care au participat la construirea Palatului Parlamentului și altor obiective importante din garnizoana București.

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Ziua Statului Major al Apărării
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:26

Universitatea Națională de Apărare – 135 de ani de existență

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Universitatea Națională de Apărare Carol I a împlinit 135 de ani de existență. La Palatul Cercului...

Universitatea Națională de Apărare – 135 de ani de existență
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:23

Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că toate costurile pentru instruirea...

Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:19

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii pensiilor militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a aprobat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de modificare a Legii pensiilor...

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii pensiilor militare
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:12

Exercițiul Multinațional „Poseidon 24”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române au participat la Exercițiul Multinațional „Poseidon 24” organizat de...

Exercițiul Multinațional „Poseidon 24”

Ghidului Verde Michelin pentru România a acordat 2 stele Sighişoarei

Ghidului Verde Michelin pentru România a acordat 2 stele Sighişoarei

Publicat de Dan Boanţă, 7 martie 2019, 15:16

Lansat în a doua sa ediție, la opt ani după prima ediție dedicată țării noastre, Ghidului Verde Michelin pentru România a fost îmbunătățit cu locații noi unde turiștii străini în căutare de liniște sau peisaje tulburătoare pot încerca senzații pe care nu le-au mai simțit vreodată. Salina Turda, castrul roman Porolissum din Zalău, Valea Maramureșului sau Parcul Național Retezat se află printre acestea.

Ghidul Michelin a realizat o introducere a frumuseților României, pornind din București, către Transilvania și Bucovina.

”România poate fi una din cele mai importante destinații turistice din Europa. Marea Neagră, Dunărea și munții maiestuoși trasează portretul acestei țări și principalele trasee turistice, presărate cu multe mânăstiri, bisericuțe de lemn și sate tradiționale”, a declarat un reprezentant al Ghidului Verde Michelin, citat de punctual.ro.

Trei stele înseamnă merită vizitat, două stele se traduce prin merită o oprire, iar o stea este echivalentul interesant. Un obiectiv poate fi selectat şi descris în ghid chiar dacă nu a primit nicio stea. 

“Aventurați-vă în adâncul României, în castelele sale, hanurile și tradițiile ancestrale și explorați legendara Transilvanie, unde orașul baroc Sibiu nu are egal. România tradițională se regăsește, de asemenea, în fermecătoarea Bucovina, bogată în sate decorate cu motive populare și mânăstiri cu picturi care îți taie respirația. Într-un alt registru, Munții Carpați sunt în egală măsură grandioși. Aici veți găsi vârfuri înalte, cascade încântătoare, defilee adânci și păduri dese, toate acestea așteptând exploratorii. Vă veți îndrăgosti de Delta Dunării, unde pământul și apa se întâlnesc într-o sumedenie de canale, pe care le puteți explora în liniște, la fel ca și malurile Mării Negre. Într-un final, toate prejudecățile pe care le-ați putea avea vor fi spulberate de dragostea de viață și ospitalitatea românilor, mereu prietenoși”, este caracterizarea făcută de către Ghidul Verde Michelin. Lansat pentru prima dată în lume acum 80 de ani, ghidul, este menit să îi ajute turişti să îşi organizeze călătoria în timpul pe care îl au la dispoziţie, astfel încât să nu rateze cele mai importante obiective turistice. Paradoxal, Ghidul verde Michelin provine la producătorul de anvelope care poartă același nume.

„Cea de-a doua ediţie aduce un număr mare de locaţii noi, printre care: Maramureş oferă două obiective noi care au primit distincţia de 3 stele, Valea Marei şi Valea Maramureşului, Parcul Naţional Retezat a primit 2 stele, Castrul Porolisum a obţinut 2 stele, de la o stea în prima ediţie, Ulpia Traiana a primit 2 stele, Salina Turda şi Cascada Bigăr, ambele nou intrate în ghid, au primit fiecare câte 2 stele”, au arătat reprezentanţii Michelin.

A doua ediţie a Ghidului Verde Michelin România este împărţit în trei secţiuni sugestive. În prima parte, „Să descoperim România”, iubitorii de călătorie sunt purtaţi prin 7 regiuni importante ale ţării, ca mai apoi, în cea de a doua parte, „Să înţelegem România”, să afle atât tainele artei şi tradiţiilor populare, cât şi istoria ţării. Iar partea a treia, „Organizarea călătoriei”, oferă informaţii practice şi utile pentru planificarea în detaliu a excursiilor.

Printre recomandările făcute de reprezentanţii Michelin se regăsesc cele zece obiective turistice din România:  Mănăstirile pictate din Bucovina, Transfăgărăşanul, Delta Dunării, Biserica Fortificată din Prejmer Sibiu, Mănăstirea Hurez, Văile Maramureşului, Sighişoara, Bucureşti şi Castelul Peleş.

 

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Cei 1.225 km din turul Paris-Brest-Paris vor fi parcurşi de un tânăr ciclist care va reprezenta Clujul

Cei 1.225 km din turul Paris-Brest-Paris vor fi parcurşi de un tânăr ciclist care va reprezenta Clujul

Publicat de Dan Boanţă, 22 februarie 2019, 12:12

Cel mai vechi tur de ciclism de anduranță din lume va fi parcurs de clujeanul Alexandru Micluț, un ciclist care s-a mutat din București în Cluj și a fost încă de mic pasionat de sport, practicând karate și alergare.

La începuturile anului 2012, atunci când a luat naştere dragostea sa pentru ciclism, și-a cumpărat prima dată o bicicletă din nevoia de a se deplasa.

În 2012, a început să practice ciclismul, iar în 2016 a început să se ocupe de ciclismul de anduranță, un sport greu de practicat, la care nu e nevoie doar de rezistență fizică, ci și de una psihică.

„În orice sport pe care îl practici, dacă vrei să faci performanță, trebuie să o iei gradual. În 2012 am început cu distanțe relativ scurte, undeva între 20 și 60 de kilometri. Apoi, ciclismul s-a lipit atât de bine de mine încât am zis că vreau să încerc mai mult. Am ajuns la 100, 150 de kilometri, până la peste 1400 de kilometri”, explică Alexandru Micluț pentru monitorulcj.ro.

Ciclismul de anduranță nu se practică doar pe drumuri drepte și când e soare afară. Tânărul clujean a pedalat chiar și la -20 de grade, iar pentru a rezista la condiții grele, este nevoie de o putere psihică incredibilă.

„În sportul de anduranță nu e vorba doar de o pregătire fizică propriu-zisă și creșterea distanțelor progresiv, e vorba și de o pregătire psihică. Fără psihic nu faci absolut nimic. Poate undeva la 80-90% contează cât de multe reușești să reziști psihic unui asemenea efort”, spune ciclistul.

Alexandru Micluț sau, Vlad după cum îi spun prietenii, a reușit să facă performanță de nenumărate ori de-a lungul carierei sale sportive. Una dintre cele mai memorabile curse este cursa Trans Carpathian Epic, în cadrul căreia a parcurs 616 kilometri în 60 de ore, timp în care a traversat și Transalpina și Transfăgărășanul. O distanță asemănătoare străbătută de el a fost cursa București – Cluj-Napoca – Câmpia Turzii, de 600 de kilometri.

Cea mai lungă cursă la care Vlad a participat a fost de 1.440 de kilometri, de la București, până unde iese Dunărea din țară și înapoi. Turul nu a fost însă unul ușor.

Pentru a practica acest sport sport, fiecare ciclist trebuie să depășească anumite etape, calificări şi ture care au distanțe de 200, 300, 400 și 600 de kilometri. Odată terminată această sită, pot participa la ultra brevete, la ture de peste 1.000 de kilometri.

„Nu am vrut să renunț niciodată. M-am trezit pus în situația în care mi-a clacat genunchiul din cauza efortului și atunci a fost un oarecare moment de cumpănă. Am avut suportul colegilor de echipă și am reușit să continui și să termin în niște dureri fantastice”, mărturisește Vlad.

În acest an, Alexandru Micluț va participa la Paris-Brest-Paris, o cursă de 1.225 de kilometri. Acest tur este cel mai vechi din lume, iar el este singurul ciclist clujean care va participa la acest concurs.

„În 2019 sunt calificat la Olimpiada Cicliștilor de Anduranță Paris-Brest-Paris. Este cel mai vechi din lume şi una dintre cele mai grele ture de aduranță, ținând cont că sunt 1225 de kilometri cu peste 12.000 de metri diferență de nivel”, explică tânărul.

Alex are şi planuri de viitor, cursa Trans-Siberiană, de 9.000 de kilometri. El îşi dorește să nu se oprească doar la această olimpiadă, ci vrea să își depăsească în continuare limitele și să participe chiar și la cea mai lungă cursă din lume.

„În 2020 vreau să termin cursa trans-continentală, o cursă ce presupune parcurgerea a peste 4.000 de kilometri prin toată Europa și în 2021 cursa Trans-Siberiană”, spune Alex, citat de monitorulcj.ro

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Ultimul weekend pe Transfăgărăşan

Ultimul weekend pe Transfăgărăşan

Publicat de adinaiftime, 27 octombrie 2017, 21:00

Acesta este ultimul sfârşit de săptămâna din acest an în care se mai circulă pe Transfăgărăşan, pe tronsonul de altitudine Piscu Negru – Bâlea Cascadă.

Conform regulamentului de funcţionare a drumului, între 1 noiembrie şi 30 iunie, traficul este interzis pe porţiunea de drum menţionată. Drumarii nu exclud, însă, posibilitatea de a restricţiona circulaţia chiar din acest weekend, dacă va ninge puternic în zonă.

La Bâlea Lac, se poate urca şi cu telecabina. Transalpina rămâne închisă, între Rânca şi Obârşia Lotrului, redeschiderea circulaţiei urmând să aibă loc la sfârşitul primăverii viitoare, în funcţie de condiţiile meteo.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Transalpina va fi închisă temporar

Transalpina va fi închisă temporar

Publicat de adinaiftime, 7 octombrie 2017, 11:50

Transalpina va fi închisă temporar începând din această seară, în condiţiile în care în zonă se anunţă ninsori, ceaţă şi viscol.

Circulația rutieră va fi restricționată între localităţile Rânca şi Obârşia Lotrului, începând cu ora 20:00, între kilometrul 34+500 de metri şi kilometrul 59 + 800 de metri, anunţă reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Măsura este una temporară deoarece condițiile meteo nefavorabile vor reduce considerabil vizibilitatea.

În această perioadă, circulaţia pe acest tronson de drum era restricţionată pe timp de noapte, după ora 19.00, accesul autovehiculelor fiind permis doar în timpul zilei.
În mod obişnuit, Transalpina, la fel ca şi Transfăgărăşanul, este închisă pe timp de iarnă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Restricţii de circulație pe Transfăgărăşan

Restricţii de circulație pe Transfăgărăşan

Publicat de adinaiftime, 14 iulie 2017, 08:00

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă participanţii la trafic că circulaţia rutieră pe DN 7C va fi închisă vineri, 14 iulie.

Pentru sectorul cuprins între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă circulația va fi închisă, în intervalul orar 09:00 – 10:00. De asemenea, de la Bâlea Lac și până la Platou Stâna circulația va fi închisă, în intervalul orar, începând cu ora 11:00 până la ora 15:30, cu pauze de 15 minute la fiecare jumătate de oră.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Dispeceratul CNAIR, la numărul de telefon 021/9360 sau pot accesa pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Stâncă de 1.000 de tone desprinsă din versant pe Transfăgărășan

Stâncă de 1.000 de tone desprinsă din versant pe Transfăgărășan

Publicat de adinaiftime, 22 iunie 2017, 10:20

Un bloc de stâncă de aproximativ 1.000 de tone s-a desprins de pe versant pe Transfăgărășan. Stânca s-a oprit la marginea părții carosabile și nu a afectat căile de rulare.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că incidentul s-a produs pe DN7C, km 126+250.

La partea superioară a blocului de stâncă se află încă două stânci de dimensiuni relativ mai reduse, care prin desprindere ar putea afecta partea carosabilă  a drumului şi implicit siguranţa participanţilor la trafic.

Reprezentanţii CNAIR au luat măsurile pentru asigurarea circulaţiei în condiţii de siguranţă şi au introdus semnalizarea provizorie de restricţionare şi monitorizarea continuă a zonei cu pericol. În cazul în care riscul crește, CNAIR va propune închide circulației rutiere.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Drum liber pe TRANSFĂGĂRĂȘAN

Drum liber pe TRANSFĂGĂRĂȘAN

Publicat de adinaiftime, 16 iunie 2017, 10:00

Conform unui comunicat al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), vineri, 16 iunie 2017, la ora 7.00 se va deschide circulația rutieră și pe sectorul din TRANSFĂGĂRĂȘAN închis pe timp de iarnă, Piscu Negru (km 104+000) și Cabana Bâlea Cascadă (km 130+800).

Pe acest sector este interzisă circulația pe timpul nopții, între orele 21:00 și 07:00, din cauza vizibilității reduse (ceață) și a fenomenelor meteorologice neprevăzute, care pot pune în pericol siguranța participanților la trafic.

CNAIR informează participanții la trafic că sectoarele cu pericol de căderi de stânci, pietre și viituri sunt între km 56+700 – km 116+000 și km 117+100 – km 132+800.

Cele mai periculoase zone sunt următoarele:

– km 59+800 – km 60+500;
– km 61+100 – km 62+450;
– km 87+000 – km 95+000;
– km 110+200 – km 110+600;
– km 115+300 – km 116+000;
– km 117+100 – km 118+200;
– km 119+200 – km 119+500;
– km 124+900 – km 126+000;
– km 128+500 – km 129+000;
– km 132+700 – km 132+800.

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”
Știri sâmbătă, 25 mai 2024, 10:35

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”

În data de 24 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, s-a întrunit Adunarea Generală a Academiei Oamenilor de Știință...

Academia Oamenilor de Știință din România – o nouă epocă de dezvoltare, un nou angajament pentru știință și pentru „România Cunoașterii”
FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!
Știri marți, 10 octombrie 2023, 10:44

FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!

  Bun găsit tuturor iubitorilor de cultură! Astăzi, în mod excepțional, vă invit la o lansare de carte de poezie, semnată de o prietenă...

FERESTRE SPRE LUMINĂ – Lansare volum de poezii – ADELINA CONSTANTIN!
Ziua Satului Românesc
Știri vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc
Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Știri joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Știri joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Știri miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Știri miercuri, 14 iunie 2023, 15:10

„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani

Sub 2% din populația României donează sânge. Necesarul de sânge din România este insuficient acoperit. Sângele uman nu poate fi înlocuit cu...

„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani
Știri joi, 28 aprilie 2022, 10:50

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente!

ANM a emis joi dimineaţa o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru cinci judeţe din Moldova şi o atenţionare Cod galben pentru 25 de...

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente!

Deszăpezire pe Transfăgărășan

Deszăpezire pe Transfăgărășan

Publicat de adinaiftime, 14 iunie 2017, 10:00

Se lucrează de zor zilele acestea pe Transfăgărăşan. Angajaţii de la Drumuri încearcă să îndepărteze nămeţii de pe marginea drumului, astfel încât şoseaua să fie redeschisă traficului.

Teoretic, traficul rutier pe Transfăgărăşan între Piscu Negru și cabana Bâlea Cascadă ar putea fi reluat la sfâșitul acestei luni.

Însă deschiderea circulaţiei se face numai după o revizie specială realizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Până atunci, utilajele de deszăpezire lucrează la îndepărtarea stratului de zăpadă care ocupă o bandă de mers.

Deși drumul este închis, turiștii nu mai au răbdare.

În weekend, câțiva bărbați au înlăturat bolovanii cu care autoritățile au încercat să blocheze accesul mașinilor pe tronsonul cu circulație încă interzisă, relateaza digi24.ro

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Restricții pe Transfăgărăşan

Restricții pe Transfăgărăşan

Publicat de Mihaela Costache, 24 iulie 2015, 16:40

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunță participanţii la trafic că în ziua de sâmbătă, 25 iulie 2015, în intervalul orar 08.00 – 18.00, traficul rutier va fi închis pe drumul național DN 7C – Transfăgărăşan, cuprins între km 62+000 – km 116+808 (Baraj Vidraru – Bâlea Lac).

Restricţia se impune pentru a permite desfăşurarea unei competiții de triatlon.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte restricţia de circulaţie instituită, semnalizarea rutieră temporară şi indicaţiile agenţilor de poliţie aflaţi la faţa locului.

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Sport marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Rowmania vâslește în Slovenia
Sport marți, 21 mai 2019, 11:07

Rowmania vâslește în Slovenia

Canotcile Rowmania au oferit un adevărat spectacol pe lacul Bled, unde s-au întrecut în competiții de vâslit membrii misiunilor diplomatice din...

Rowmania vâslește în Slovenia
TULCEA: A fost desemnat câştigătorul Campionatului Naţional de Triatlon
Sport luni, 27 august 2018, 07:58

TULCEA: A fost desemnat câştigătorul Campionatului Naţional de Triatlon

Alexandru Ion este câştigătorul Campionatul Naţional de triatlon, organizat în cadrul Delta Rowmania Triathlon. El a fost desemnat, duminică,...

TULCEA: A fost desemnat câştigătorul Campionatului Naţional de Triatlon
Cristina Neagu a fost aleasă jucătoarea Europei în 2017!
Sport luni, 8 ianuarie 2018, 08:30

Cristina Neagu a fost aleasă jucătoarea Europei în 2017!

Handbalista noastră Cristina Neagu continuă să adune cele mai importante trofee individuale din handbalul feminin. Româncă a fost aleasă cea...

Cristina Neagu a fost aleasă jucătoarea Europei în 2017!
Sport duminică, 7 ianuarie 2018, 21:30

Naționala de handbal masculin a României a câștigat „Trofeul Carpați 2018”

Naționala de handbal masculin a României a disputat în Sala Polivalentă din Călărași, finala mare a turneului de pregătire, „Trofeul...

Naționala de handbal masculin a României a câștigat „Trofeul Carpați 2018”
Sport sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 21:30

Halep și Begu au câștigat proba de dublu la Shenzhen

După succesul din proba de simplu, Simona Halep, alături de Irina Begu, a câștigat și proba de dublu, din cadrul turneului de tenis de la...

Halep și Begu au câștigat proba de dublu la Shenzhen
Sport sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 11:00

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?

Cel mai mare domeniu schiabil din România, care ar urma să fie amenajat în Munţii Făgăraş, intră ca prioritate în masterplanul de...

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?
Sport sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 08:00

CSM București, în sferturile de finală ale Cupei României la handbal feminin

CSM București se califică în sferturile Cupei României, după o victorie categorică în fața echipei AHCM Slobozia. Partida s-a încheiat cu...

CSM București, în sferturile de finală ale Cupei României la handbal feminin

ATENTIE! Traficul Rutier va fi închis pe TRANSFĂGĂRĂȘAN

ATENTIE! Traficul Rutier va fi închis pe TRANSFĂGĂRĂȘAN

Publicat de Mihaela Costache, 22 iulie 2015, 14:00

Transfăgărăşan va fi închis circulaţiei rutiere în data de 25 iulie, pe tronsonul cuprins între Barajul Vidraru şi Bâlea Lac, pentru desfăşurarea unei competiţii de triatlon, au anunţat miercuri reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Accesul autovehiculelor între kilometrii 62 şi 117 ai DN 7C va fi interzis începând de la ora 8,00, restricţia urmând să fie ridicată la ora 18,00. Pe perioada restricţiei, accesul de la Barajul Vidraru către Cabana Cumpăna se va putea face pe drumul forestier care urmează conturul malului drept al lacului Vidraru.

‘Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere montate în zonă’, se arată într-un comunicat al IPJ Argeş.

Competiţia de triatlon ‘Transfier’, organizată de Asociaţia Clubul Sportiv No Stress, se va desfăşura sâmbătă, 25 iulie, în zona Transfăgărăşanului. Proba de înot se va desfăşura pe lacul de acumulare Vidraru, iar probele de ciclism şi alergare pe DN 7C.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Pietrele Doamnei, nestematele Rarăului

Pietrele Doamnei, nestematele Rarăului

Publicat de Mihaela Costache, 15 iulie 2015, 14:30

Rarăul – muntele de legendă al Carpaţilor Bucovinei, adăposteşte o formaţiune stâncoasă unică în Romania, vizibilă de la zeci de kilometri depărtare şi care străluceşte ca o nestemată albă în lumina soarelui de vară. Vă invităm azi să descoperiţi Pietrele Doamnei

Pietrele Doamnei fac parte din masivul Rarău-Giumalău şi se află pe raza judeţului Suceava. Având o altitudine de 1.461 de metri, aceste stânci spectaculoase apar semeţe din mjlocul pădurii seculare care la înconjoară, în imediata apropiere a cabanei Rarău.

Accesul spre Pietrele Doamnei se face pe un drum modernizat recent, care poartă numele sugestiv de Transrarău, considerată una dintre cele mai spectaculoase şosele montane din ţară, alături de Transfăgărăşan şi Transalpina. Ca să ajungem la Pietrele Doamnei, pornim din centrul comunei Pojorât şi urcăm serpentinele şerpuitoare ale Transrarăului.

După aproximativ 15 kilometri de la plecare, ajungem la o intersecţie de unde avem două opţuni: fie ne abatem la stânga pe drumul care duce la cabana Rarău, fie continuăm la vale pe şosea, până în localitatea Chiril-punctul terminus al Transrarăului.

Noi alegem azi să admirăm panorama spectaculoasă de pe Pietrele Doamnei. Traseul proriu zis începe chiar de la cabana Rarău, aflată în plin proces de renovare şi modernizare, iar indicatoarele şi marcajele turistice bine puse la punct ne sunt de un real folos in drumeţia noastră.

Intrăm pe poteca marcată şi începem urcuşul prin pădure, pînă la baza spectaculoaselor stânci numite Pietrele Doamnei. De aici, în funcţie de condiţia fizică, putem să alegem traseul în circuit, care înconjoară formaţiunea sau, dacă suntem antrenaţi şi nu avem rău de înălţime, putem urca până la spetaculosul punct de belvedere situat pe una dintre Pietrele Doamnei-cea accesibilă drumeţilor de rând. Cealaltă, mai înaltă poate fi escaladată doar de către alpinişti. Odată ajunşi pe vîrf, panorama de 360 de grade ne taie răsuflarea. Admirăm vârful Rarău, aflat la mică distanţă, precum şi vârful Giumalău, care cu înălţimea sa de 1.857 de metri străjuieşte întreaga zonă. În zilele senine se vede cu ochiul liber piramida semeaţă a Ceahlăului.

Admirăm, ne bucurăm de peisaj, facem fotografii, luăm o scurtă gustare şi ne pregătim de plecare, atenţi să nu alunecam la coborâre pe stâncile şlefuie de mii şi mii de turişti.

Iar legenda Pietrelor Doamnei este legată de soţia domnitorului Petru Rareş, care s-a refugiat aici cu familia din calea tătarilor. Se spune că domnitorul şi-ar fi ascuns într-una din peşterile din zonă, soţia, copiii şi o parte din avuţie. Când tătarii au vrut să pătrundă în peşteră, stâncile s-au prăvălit peste ei, îngropându-i odată cu averea domitorului. Muntele semeţ, care pe atunci se numea Todirescu, avea să fie botezat după numele domnitorului Petru Rareş, devenind astfel Rarău, iar stâncile s-au numit, de atunci, Pietrele Doamnei.

Dan Izvoreanu – Radio Cluj

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!
Inedit vineri, 27 septembrie 2019, 09:00

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!

Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu...

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!
3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!
Inedit marți, 24 septembrie 2019, 13:06

3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!

De cele mai multe ori, atunci când plouă afară, această stare se transfere și în sufletul nostru. Privim picăturile mari de ploaie care se...

3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!
6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!
Inedit miercuri, 18 septembrie 2019, 12:28

6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!

Mâinile noastre muncesc în rând cu noi, fiind instrumentul nostru principal de muncă în multe activități. Pielea acestora este aproape la fel...

6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!
Yoga reduce anxietatea și depresia!
Inedit marți, 17 septembrie 2019, 11:40

Yoga reduce anxietatea și depresia!

Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care...

Yoga reduce anxietatea și depresia!
Inedit joi, 12 septembrie 2019, 11:51

„Telefonul Amintirilor” a sosit la Brașov!

„Telefonul Amintirilor” a ajuns la Brașov, la Muzeul „Casa Mureșenilor” și la Casa Memorială „Ștefan Baciu”....

„Telefonul Amintirilor” a sosit la Brașov!
Inedit miercuri, 21 august 2019, 16:25

Începe Festivalul Internațional de Arte Vizuale – VSLO!

Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale...

Începe Festivalul Internațional de Arte Vizuale – VSLO!
Inedit vineri, 16 august 2019, 10:27

Micul dejun: 5 alimente pe care nu ar trebui să le consumi!

Unele alimente ar fi mai indicat să nu fie consumate niciodată pe stomacul gol, întrucât consumul lor poate declanşa probleme digestive. Iată 5...

Micul dejun: 5 alimente pe care nu ar trebui să le consumi!
Inedit miercuri, 3 iulie 2019, 14:03

Ed Sheeran cântă în premieră în România!

Ed Sheeran concertează, pentru prima dată în România, în această seară, la Arena Naţională din Bucureşti, în cadrul ”European Tour...

Ed Sheeran cântă în premieră în România!

Destinaţia zilei: „TRANSFĂGĂRĂŞAN SAU SPIRIT DE AVENTURĂ”

Destinaţia zilei: „TRANSFĂGĂRĂŞAN SAU SPIRIT DE AVENTURĂ”

Publicat de Stefania Grigore, 25 septembrie 2014, 20:00

Sunt momente în viaţa fiecăruia cand vrei să vezi ceva ce nu ai mai văzut , când spiritul de aventură te învinge si porneşti la drum, gândind că merită să încerci. Nu sunt multe locuri care pot să răspundă dorinţei tale de autodepăşire si de a trăi emoţii nebănuite.

Transfăgărăşanul poate fi o destinaţie de acest gen ,iar noi vrem să te convingem să nu trebuie să ratezi o asemena provocare.Situat pe Drumul Naţional 7C, traversează Muntii Fagaras, leagă Transilvania de Muntenia, urcând până la altitudinea 2042m şi fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina. Are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte si poduri si un tunel de 887 metri, fiind cel mai lung din tara.

Transfăgărăşanul începe în comuna Bascov, judetul Argeş, de langă oraşul Piteşti, în direcţia oraşului Curtea –de- Argeş, şi se termină la intersecţia cu drumul DN1 între Sibiu si Braşov, în apropierea comunei Cârţişoara, cu o lungime de 151 km. Printre obiectivele turistice se numără Lacul si Cascada Bâlea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra, Cetatea Poenari. La acestea se adauga Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele si traseele montane din jurul Transfăgărăsanului.

Dacă te hotărăşti să pleci intr-o călătorie care să-ţi pună la încercare toate simţurile este bine săte înarmezi cu răbdare , dar şi cu o atenţie distributivă pentru că ai foarte multe de văzut. Pornind dinspre Curtea –de- Argeş, drumul te poartă, mai întâi la Barajul Vidraru şi pe malul lacului cu acelaşi nume.

Această prezentare necesită JavaScript.

Barajul Vidraru

Construcția Barajului Vidraru a durat cinci ani şi jumătate. S-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de rocă, din care aproximativ 1 milion de metri cubi în subteran, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton, din care 400.000 metri cubi în subteran şi s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice.

Lacul Vidraru a fost creat tot în 1965 pentru a produce energie electrică. Lacul Vidraru te însoţeşte în călătorie ascunzându-se printre copacii uriaşi şi te invită sa priveşti jocul pe care soarele îl face printre unde .Este foarte greu să alegi încotro să-ţi îndrepţi privirea, dar te ajută curbele în ac de păr care urcă şi tot urcă până când, ajunşi la Lacul Balea , toată această aventură te determină să faci un scurt popas.

Lacul Bâlea este un lac glaciar, format în circ glaciar. Lacul este situat la o altitudine de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri, o suprafaţă de 4,6 hectare şi o adîncime de aproximativ 11 metri. Langă lac se află mai multe cabane; prima cabana a fost ridicată în anul 1904. Un alt loc minunat pe care trebuie sa-l vezi este Cascada Bâlea.
Situată între varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, ce are o cadere de 60 de metri.
Iarna, cand Transfăgărăşanul este închis, accesul la Bâlea Lac se face cu telecabina de la Cabana Bâlea Cascadă. Tot iarna, timp de trei luni, functioneaza Hotelul de Gheaţa de la Bâlea Lac, unul dintre puţinele hoteluri de gheata din Europa de Est. Primul hotel a fost realizat in anul 2006.

Această prezentare necesită JavaScript.

În fiecare an, în perioada iulie – octombrie, este deschisă circulaţia publică pe acest drum naţional între localitatea Bascov, judetul Argeşsi km 151+955 intersecţie cu drumul naţional DN1 Brasov – Sibiu, judetul Sibiu. În restul anului, pe acest drum accesul rutier este permis pe versantul sudic doar pâna cel mult la cabana Capra, iar pe cel nordic până la Bâlea-cascadă, deszâpezirea nefiind fiabila în perioada iernii.

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
EU aleg ROmania miercuri, 19 decembrie 2018, 11:50

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța

Radio Constanța în colaborare cu City Park Mall, a sărbătorit Centenarul Marii Uniri prin expoziția „România 100 – Eu aleg România“...

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
EU aleg ROmania marți, 11 decembrie 2018, 09:52

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”

Radio România Regional organizează marți 11 decembrie 2018, ora 18.00, la București Mall – Vitan, lansarea expoziției virtuale „România...

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:59

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României

România 100 – Eu aleg România – este proiectul Radio România care în septembrie a debutat pe platoul Primăriei din Arad. Spectacole,...

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:48

Reconstituiri istorice la Centenarul României

“Timişoara va avea soarta tuturor celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora” Octavian Paler La Timișoara, un spectacol...

Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:44

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș

1 decembrie 2018… 100 de ani de la făurirea României Mari. La aniversarea Marii Uniri, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România prezintă...

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:40

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet

Inaugurarea expoziţiei “România 100 – Eu aleg România” a avut loc în Parcul Central din Sighetu Marmaţiei, iar evenimentul a fost gândit...

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:37

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!

În fiecare oraş unde se află studiouri teritoriale şi staţii locale, începând cu luna septembrie, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio...

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:33

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.

O lecție de istorie în aer liber și un concert susținut de trupe din Reșița, Timișoara și Serbia au fost evenimentele care i-au făcut pe...

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.