Pacienții depistați pozitiv cu COVID-19, care au simptome ușoare sau medii și nu au nevoie de oxigenoterapie, beneficiază de investigații medicale și de tratament în regim ambulatoriu, la cele 5 centre de evaluare din județul Brașov:
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov;
Spitalul Municipal Săcele;
Asociația Centrul Rezidențial pentru Vârstnici Maria;
Spitalul Municipal Doctor Aurel Tulbure Fărăraș;
Spitalul Orășenesc Rupea..
„Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Brașov are încheiate contracte cu cele 5 unități sanitare în vederea asigurării accesului mai rapid al pacienților la analize specifice și tratament pentru COVID-19, pentru toate cazurile care nu necesită internarea în spital și care pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor medicilor de familie și a medicilor care lucrează în cadrul centrelor de evaluare”, a precizat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Ancuța Daisa.
Vaccinarea împotriva virusului Sars-Cov-2 se poate face, începând cu 1 iulie, doar în cabinetele medicilor de familie.
Tratamente inovatoare la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”!
Publicat de Andra Radu,
19 iulie 2022, 14:00 / actualizat: 19 iulie 2022, 15:48
Medicii din cadrul secției Recuperare Medicală a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au început o serie de tratamente inovatoare destinate pacienților care prezintă spasticitate în urma unor accidente vasculare cerebrale, traumatisme, tumori cerebrale, scleroza multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative.
„Tratamentul cu toxina botulinică reprezintă una din cele mai moderne abordări ale spasticității apărute în urma leziunilor la nivelul neuronilor motori centrali (accidente vasculare cerebrale, traumatisme, tumori cerebrale, scleroză multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative).
Se vor folosi reperele anatomice și ghidajul ecografic. Post injectare, pacienții vor continua tratamentul spasticității cu celelalte mijloace disponibile la nivelul secției( kinetoterapie, electroterapie). Evaluarea ulterioară, în punctul doi al tratamentului, se va face obligatoriu la trei luni”, a declarat șeful secției, medicul primar Sorina Sabo.
Procedura medicală inovatoare este decontată de CAS Maramureș, pentru injectarea la nivelul membrului superior, iar pacienții vor fi evaluați periodic deoarece efectul nu este imediat, ci se instalează în timp.
Rețeaua de screening pentru prevenția, depistarea precoce și tratamentul precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru, funcționează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, începând cu data de 1 iunie 2022.
Astfel, va fi asigurat accesul femeilor la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu. Acestea trebuie să se programeze în prealabil telefonic, in intervalul orar 08:00-16:00.
În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi desfăşoară un program de screening, diagnosticare şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu hepatită virală B, C şi B+D. Pacienţii se pot testa gratuit în cabinetele medicilor de familie din 12 judeţe din estul ţării
„Testarea este gratuită şi evaluarea pacientului, ulterior, este tot gratuită, inclusiv asigurăm transportul pacienţilor depistaţi pozitiv cu hepatită virală B sau C sau B+D către un centru universitar unde vor fi evaluaţi mai departe.”, a declarat doctorul Laura Huiban
Hepatitele virale sunt un grup de afecţiuni caracterizate prin alterarea funcţiei ficatului care pot duce la modificarea progresivă a acestui organ până la stadii ireversibile.
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în ultima săptămână, s-au prezentat 8 pacienți ucraineni. 6 pacienți aveau simptomele unei infecții cu virusul SARS-CoV-2 și alți doi pacienți erau infectați cu virusul HIV.
Pacienți infectați cu virusul HIV nu au putut proba, în fața autorităților ieșene, tratamentele pe care le urmau.
„În ultimele 3 zile, 8 refugiați ucraineni s-au adresat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași pentru evaluarea stării de sănătate. 6 dintre aceștia prezentau tablou sugestiv pentru patologia COVID-19.
În urma consultului clinic și paraclinic, 3 pacienți au fost confirmați COVID pozitiv, din care 2 au refuzat internare, iar cea de-a treia persoană, a necesitat îngrijire în cadrul spitalului.
În triajul spitalului, s-a prezentat o pacientă, împreună cu copilul acesteia, declarativ fiind HIV pozitiv. Nu a putut preciza cu exactitate schema terapeutică pe care o urmează și nici nu deținea vreun document medical.
Încurajăm persoanele aflate în dificultate în taberele de refugiați să se prezinte la medic și le îndemnăm să procedeze la fel în continuare.”, a declarat managerul spitalului, Florin Roșu.
Se prelungește programul de lucru la casele de asigurări de sănătate, inclusiv în weekend. Măsura intră în vigoare începând de astăzi. Refugiații o să poată beneficia, gratuit, de asistență medicală, investigații și tratament. De asemenea, pentru urgențe nu este nevoie de cod de identificare.
„Începând de astăzi, vom lucra în intervalul orar 8:00 – 20:00, inclusiv sâmbătă și duminică. Orice furnizor care primește o astfel de persoană va trimite documentul de trecere a frontierei, de fapt o copie, la o adresă indicată de noi. Noi vom opera în sistemul nostru, iar funrizorul respectiv îi poate asigura cetățeanului cardul, îi poate prescrie medicamente…Vor fi plătite furnizorilor de servicii, iar ei vor face o facturare și o raportare distinctă a acestor servicii.
Au ajuns câțiva pacienți la Spitalul Județean Tulcea, dar niciun pacient nu a fost internat și nu a fost nevoie să îi acordăm acest cod de identificare, astfel încât să decontăm noi serviciile, dar au mai fost patru cazuri în ambulatoriu, situații pe care noi le-am operat în sistem și au fost acordate serviciile medicale.”, a spus Eugenia Vasile, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea.
28 februarie – Ziua Internaţională a Bolilor Rare!
Publicat de Andra Radu,
28 februarie 2022, 09:45 / actualizat: 28 februarie 2022, 11:30
Ziua Internaţională a Bolilor Rare este marcată din 2008 în ultima zi a lunii februarie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la aceste boli de care majoritatea oamenilor nu vor şti vreodată, precum şi pentru a îmbunătăţi accesul la tratamentul acestora.
O boală rară este o boală care afectează mai puţin de 5 din 10.000 de indivizi, iar în prezent se estimează că există peste 300 de milioane de persoane cu boli rare şi peste 6.000 astfel de boli, dintre care majoritatea apar în copilărie.
EURORDIS (Organizaţia Europeană pentru Boli Rare) susţine că tratamentul multora dintre aceste boli este insuficient, iar calitatea vieţii persoanelor care suferă de acestea este cu mult îngreunată de faptul că oamenii nu au auzit niciodată de boala lor sau nu înţeleg boala şi nevoile pacientului.
Din 2008, EURORDIS a creat reţele sociale pentru a sprijini persoanele cu boli rare şi familiile acestora, precum şi pentru a coordona evenimente pentru Ziua Internaţională a Bolilor Rare.
În 2010 au avut loc lansări de baloane, maratoane, licitaţii şi evenimente de plantare de copaci pentru a creşte gradul de conştientizare asupra acestor boli şi de atunci, în fiecare an, persoanele afectate de boli rare sunt încurajate să împărtăşească lumii poveştile lor.
Începând cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienţii cu diverse forme de hepatita C şi ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienţii au acces şi la două molecule pangenotipice specifice introduse în Lista de medicamente compensate şi gratuite cu data de 1 februarie 2022.
Tratamentul pacienţilor adulţi este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie şi boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.
Pentru adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 judeţe (Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.
Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale şi medicul care a emis prescripţia medicală.
Evaluarea rezultatului medical pentru pacienţii înrolaţi în tratamentul cu antivirale cu acţiune directă se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informaţiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul cost-volum-rezultat şi cu care se află în relaţii contractuale medicul curant al pacientului
De asemenea, începând cu luna iulie 2021, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acţiune antivirală directă) nu au obţinut răspuns terapeutic.
„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Pe site-ul CNAS sunt afişate, atât pentru asiguraţi, cât şi pentru medicii curanţi, toate informaţiile referitoare la includerea în tratament a pacienţilor eligibili.
Riscurile asociate amânării tratamentului pacientului oncologic sunt mult mai mari decât riscurile contractării COVID-19, deoarece o întârziere de una sau două săptămâni a unui tratament oncologic poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică, a declarat medicul oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Judeţean Timişoara.
„Toţi cei care intră pe poarta spitalului nostru pentru internare sunt testaţi negativ, chiar şi vaccinaţi, deci riscul de contagiune este mai mic decât la supermarket. Pe de altă parte, întârzierea unui tratament oncologic poate duce la efecte catastrofale; dacă este o boală avansată, scurtează supravieţuirea, iar dacă vorbim despre tratament în context adjuvant, într-un stadiu curabil, o întârziere de o săptămână-două, oricât de banală pare, poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică”, a afirmat dr. Petra Curescu, în cadrul unei conferinţe de presă online, care a avut loc pe tema pacientului oncologic în timpul pandemiei.
Oncologul spune că toţi pacienţii care vin pentru internare sunt testaţi, iar dintre aceştia, între 5-10% sunt pozitivi, majoritatea fiind şi asimptomatici.
„Dintre pacienţii testaţi, pentru că toţi pacienţii care se prezintă pentru internare sunt testaţi, zilnic, între 5-10% sunt pozitivi. Deci o prevalenţă mult mai mare a bolii decât ne-am aştepta. În mod îmbucurător, majoritatea pacienţilor, chiar dacă vorbim despre oameni vârstnici, cu multe comorbidităţi în afară de cancer, majoritatea sunt complet asimptomatici”, spune Petra Curescu.
Ea le-a recomandat şi pacienţilor oncologici să se vaccineze, deşi foarte mulţi sunt speriaţi, pentru că pe multe site-uri găsesc informaţii conform cărora vaccinul nu este testat, nu se ştie cât este de sigur pentru pacienţii oncologici.
„Niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienţi cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur. Cel puţin cele două vaccinuri pe care le avem acum nu au cum să ne infecteze.
Dacă pacienţilor le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală şi, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua şi nu ne vom putea feri la nesfârşit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic.
Problemă avem cu potenţialii viitori pacienţi care sunt speriaţi, poate nu au fost diagnosticaţi la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie şi celui specialist”, a explicat medicul Petra Curescu.
De asemenea, aceasta le-a recomandat pacienţilor care, totuşi, se tem să meargă direct la cabinet, să apeleze la sistemul de telemedicină, întrucât multe lucruri se pot rezolva şi electronic.
„Telemedicina, prescripţiile care se pot trimite electronic pacienţilor au fost de un real ajutor pacienţilor în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face şi nouă medicilor viaţa mai uşoară, şi pacienţilor. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină”, a încheiat Petra Curescu.
Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a primit 50 de doze de Remdesivir, iar în zilele următoare va mai primi o tranşă de 150 de doze. Medicamentul este utilizat pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2 aflaţi în forme severe şi medii ale bolii.
Managerul spitalului, Cristian Oancea, spune că aceasta este cea de-a doua tranşă cu medicamentul antiviral Remdesivir din alocarea europeană destinată României, în ultimele luni.
„Cantitatea primită ajunge pentru tratamentul a zece bolnavi de COVID-19. În zilele următoare vom primi încă 150 de doze din antiviralul Remdesivir, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au asigurat că, în cazul în care vom mai avea nevoie, vor suplimenta numărul de doze alocate spitalului nostru. Tratamentul cu Remdesivir vine în completarea altor scheme de terapie aflate în protocolul naţional, care sunt folosite pe scară largă în unitatea noastră sanitară”, a afirmat Cristian Oancea.
Remdesivir a fost acreditat de Comisia Europeană a Medicamentului în luna iulie pentru a fi folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, iar România a beneficiat de 25.000 de flacoane de Remdesivir.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în depozite mai sunt, în acest moment, 4.000 de doze de Remdesivir.
Ştrandul termal din Tăşnad se redeschide din 19 iunie şi va avea program normal de vară, au anunţat autorităţile locale.
„Avem deosebita plăcere să vă informăm că, începând cu data de 19 iunie, orele 8:00, Ştrandul Termal Tăşnad îşi va redeschide porţile şi va avea program normal de vară/sezon!
Având în vedere situaţia actuală, turiştii sunt rugaţi să fie preventivi şi să respecte regulile impuse de reglementările legale şi de autorităţile relevante şi locale”, precizează reprezentanţii Centrului de Informare Turistică din Tăşnad.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, apa termală de la staţiune poate fi folosită ca tratament pentru boli reumatismale, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice, afecţiuni posttraumatice sau pentru boli profesionale, endocrine sau boli de metabolism.
Sute de persoane venite din toată ţara aşteaptă, zilnic, la cozi mari, ca să poată să-şi urmeze tratamentul la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, dar unitatea medicală nu poată să facă faţă solicitărilor.
Directorul medical al IOCN, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat că acest lucru este cauzat de faptul că bolnavii respectivi n-au putut să beneficieze de tratament în ultimele două luni, din cauza pandemiei de coronavirus.
„Sunt pacienţi care n-au fost trataţi în lunilea astea. Am avut 1.830 săptămâna trecută, 570 ieri, azi n-avem încă statistica, dar sunt sigur peste 500. Facem tot ce e omeneşte posibil.
Vin pacienţi şi nu-i putem opri, oricât ar fi de planificat. Şi sigur că-i primeşti pe toţi, că 80% sunt din altă localitate. Şi trebuie făcut triajul, fiindcă astea-s regulile, şi testare la pacienţii oncologici. Iar toate aceste lucruri trebuie să se desfăşoare în afara spaţiului de spital.
Căutăm toate soluţiile şi noi, colegii mei sunt absolut înnebuniţi de cât lucrează. A ne bate joc de oameni ar însemna să-i trimitem acasă”, a spus Patriciu Achimaş Cadariu.
La rândul său, prefectul Mircea Abrudean spune că e un număr foarte mare de pacienţi care vin din toată ţara.
„Sunt 500 de pacienţi zilnic la IOCN. Trebuie triaţi şi testaţi înainte de a fi internaţi şi a beneficia de tratament. Sunt pacienţi din toată ţara, care timp de două luni nu au mai beneficiat de tratament de specialitate.
Săptămâna trecută au fost 1.830 persoane. Din păcate, nu pot fi introduşi în spital până nu sunt triaţi şi testaţi conform algoritmului naţional”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.
La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a fost introdus un nou protocol în tratarea pacienţilor cu SARS-CoV-2, prin administrarea de anticoagulante alături de antivirale, după ce s-a constatat că multe dintre decese au fost cauzate de tromboze.
Acestea se administrează preventiv, în formele uşoare şi la asimptomatici, dar şi curativ.
„S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. (…).
M-am gândit să introduc în protocolul nostru şi terapia patogenică, cât mai devreme, pentru a evita aceste complicaţii, întrucât s-a constatat că, cu cât se acţionează mai devreme, cu atât riscul de a se trece în forme grave scade. Şi atunci, am creat acest protocol care. pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante”, a afirmat dr. Virgil Musta, coordonatorul Secţiei COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Potrivit acestuia, în mod normal, la tromboze este predispus organismul persoanelor în vârstă cu o anumită patologie, dar s-a constatat că, în cazul coronavirusului, inflamaţia produce această hipercoagulabilitate care apare şi la tineri.
„De aceea, unele dintre aceste anticoagulante se dau preventiv, altele curativ, în funcţie de nişte parametri. Noi aplicăm deja această schemă de vreo două săptămâni”, a precizat dr. Musta.
Virgil Musta a atras atenţia că trendul îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în judeţ, este în continuare în creştere.
„Avem în spital acum 120 de internaţi cu coronavirus. Dăm drumul la vindecaţi, dar vin alţii. Cazurile noi se contaminează unii de la alţii. Nu mai sunt cei care vin din afara graniţelor. Se contaminează pentru că merg unde nu trebuie, nu au mască, stau de vorbă în stradă. Trebuie să fim precauţi, chiar dacă vom fi uşor mai relaxaţi. Altfel, va fi şi mai rău”, a încheiat dr. Virgil Musta.
Începând cu vârstă de 6 ani, ar trebui văzut prima oară un copil de către ortodont și nu după ce i-au erupt toți dinții permanenți (12 ani), explică medicul ortodont Georgiana Bordei.
În opinia medicului, foarte multe probleme dentare au o rezolvare foarte ușoară în perioada de dezvoltare a copilului, deoarece atunci se poate interveni pe creșterea și dezvoltarea oaselor.
„Sunt câteva semne, pe care părinții ar trebui să le ia în considerare, care indică faptul că trebuie să ne prezentăm cu copiii la ortodont în perioada lor de creștere. Acestea ar fi: dacă nu apar spații între dinții de lapte, dacă distanța între partea superioară și cea inferioară este mare, dacă dinții de sus acoperă în totalitate dinții de jos, dacă copilul a supt degețelul, dacă dinții superiori nu supra-acoperă deloc dinții inferiori. Acestea sunt doar câteva dintre semnele vizibile care ar trebui să-i responsabilizeze pe părinți pentru a merge cu micuțul lor la ortodont, dar multe alte semne sunt vizibile doar pe o radiografie panoramică”, declară medicul.
Ce tip de aparat dentar recomandă medicul ortodont pentru copii?
„Toate problemele dentare și osoase se rezolva foarte ușor în perioada de creștere, rezultatele tratamentelor sunt mult mai stabile în timp, iar contențiile nu trebuie menținute pe viață. Totodată, sunt multe cazuri în care copilul este adus după vârsta de 12 ani sau mai târziu, atunci când deja și-a încetat creșterea și multe anomalii descoperite târziu nu mai pot fi rezolvate ușor, ci vor necesita extracții de dinți permanenți sau chirurgie ortognata. Multe dintre modelele noi de aparate pentru copii sunt lipite pe dințișori și nu sunt vizibile din exterior, iar în funcție de anomalia care trebuie tratată, timpul de tratament diferă de la 6-7 luni până la 2-3 ani și este posibil să necesite asocierea cu mai multe tipuri de aparate”, explică medicul ortodont Georgiana Bordei.
În general, la finalul tratamentului, se pun contențiile care trebuie menținute până spre vârsta de 18-20 ani. Dacă din diverse motive, aceste contenții nu sunt purtate de pacient exact cum i-au fost indicate de către medic, atunci recidiva poate apare și dinții își modifica poziția.
Marți, 23 iulie, de la 19:00, la Sala Radio, are loc concertul caritabil organizat în favoarea marelui antropolog Vintilă Mihăilescu, om de cultură care are nevoie de ajutorul nostru.
„Satele noastre sunt locuite de oameni care costoresc cazane, de rudari care fac linguri de lemn și fuse, de lăieți care fac căldări și de tismănari. Aceștia din urmă sunt muzicanții satului, cei care însoțesc drumul oamenilor de la naștere până la moarte. Ce știu acești oameni cel mai bine să facă? Să cânte. Și cântă de dimineața până seara. Din asta trăiesc. Dar cu toate că ar fi meritat să trăiască boierește din cântat, trăiesc modest iar viața de multe ori le este împovărată. Lăutarii se potrivesc cu muzica lor, cu timbrul vocal, trăsăturile de arcuș, ritmurile melodiilor, mișcările discrete ale trupului fac din ei adevărați profesioniști. Și arătarea lor se potrivește cu muzica. Cântatul este viața lor. Cântă orice pentru oricine. Nu au uitat rânduiala de la trecerea pragurilor, cântă la botezuri, nunți, înmormântări. Cântă doine, cântece strofice, balade, hore, sârbe, cântece de lume. Lăutarii vehiculează un repertoriu cu origini din cele mai variate. Cântă balade, muzică sătească și orășenească, provenind din cântecul de lume greco-turco-perso-arab, romanța rusească, ungurească și națională, dansurile de salon.” – Grigore Leșe.
Toate donațiile vor fi direcționate către MagiCamp care gestionează fondurile necesare tratamentului domnului profesor Vintilă Mihăilescu.
În septembrie 2018 Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat cu Leucemie Acută Mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. Transplantul este singura șansă de supraviețuire și se poate face în Franța. Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 Euro.
Prețul unui bilet este de 30 de lei. Biletele pot fi cumpărate pe iaBilet.ro.
Parteneri în organizarea evenimentului sunt Societatea Română de Radiodifuziune, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România București FM și Fundația Calea Victoriei.
Râsul îmbunătățește respirația, eliberează endorfine, stimulează imunitatea și elimină stresul.
Tratamentul prin râs contribuie cu succes la scăderea presiunii arteriale și ajută la deschiderea bronhiilor.
Persoanele vesele, care râd cu poftă cel puțin 15 minute zilnic, prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta unele afecțiuni cardiovasculare, potrivit unor studii efectuate de către specialiști.
Un studiu american al Universității din Maryland, Baltimore, a arătat că râsul nu a avut egal în prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. Aceasta se explică prin faptul că râsul este un antidot bun la stres, dar și pentru că reduce tensiunea arterială.
Râsul este un excelent medicament pentru hipertensiune: Dacă râdem mult timp, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad. Dacă aveți probleme de hipertensiune, acesta este leacul!
Râsul ajută la o mai bună oxigenare a organismului: este una dintre puținele activități care împinge expirarea dincolo de limita respirației de bază. Acest tip specific de respirație contribuie la oxigenarea tuturor țesuturilor din corp.
Râzi și uită de probleme: râsul te ajută să te detașezi de problemele de zi cu zi.
Râsul și simțul umorului ne fac mai atractivi: este una dintre cele mai bune metode de a păstra o bună relație cu cei din jur. Râsul este o modalitate universală de comunicare, iar puterea sa este incredibilă.
Boala celiacă (intoleranţa autoimună la gluten) este o afecţiune cronică autoimună care afectează în principal intestinul subţire și care este declanșată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic.
Boala celiacă este în prezent recunoscută drept o afecţiune sistemică, care poate afecta și alte sisteme și organe. Acest caracter sistemic al bolii presupune că manifestările clinice pot fi foarte variate, de la tulburări digestive (balonare, diaree, dureri abdominale recurente) la probleme extra-digestive (tulburări neuro-psihice, hematologice, osteo-articulare, endocrinologice).
Este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1% în populaţie. Cu toate acestea, afecţiunea este sever subdiagnosticată, iar lipsa diagnosticului expune pacienţii la complicaţii.
Ce este glutenul?
Glutenul este un termen generic care grupează proteinele din grâu, secară și orz, cereale care sunt dăunătoare pacienţilor cu boala celiacă. Consumul glutenului de către acești pacienţi declanșează o reacţie imunologică la nivelul intestinului subţire cu distrugerea mucoasei intestinale și cu malabsorbţia consecutivă a nutrienţilor.
Cine este la risc de a dezvolta boala celiacă?
Riscul de a dezvolta boală celiacă este crescut la rudele de gradul 1 ale pacienţilor deja diagnosticaţi, precum și la cei care au alte afecţiuni autoimune precum tiroidită autoimună sau diabet zaharat tip 1.
Cum se manifestă boala celiacă?
În trecut, boala celiacă era considerată o afecţiune a copilăriei, prezentarea tipică era a unui copil cu diaree, distensie abdominală, eșec al creșterii sau chiar scădere ponderală.
Ulterior, boala a fost recunoscută din ce în ce mai mult și la adulţi, unde prezentarea este adesea fie cu manifestări digestive estompate, intermitente, fie cu manifestări extraintestinale. Boala celiacă poate fi însă și asimptomatică.
Cum se pune diagnosticul de boală celiacă?
Diagnosticul de boală celiacă se stabilește pe baza dozării unor anticorpi specifici din sânge și pe baza evaluării mucoasei intestinale prin endoscopie digestivă superioară cu biopsii multiple.
Este foarte important ca testele diagnostice să fie efectuate atunci când pacientul este pe dietă ce conţine gluten, și să nu adopte din proprie iniţiativă dieta fără gluten fără o evaluare medicală prealabilă.
Diagnosticul diferenţial trebuie făcut cu alte afecţiuni care pot produce leziuni similare la nivelul intestinului subţire, precum și cu alte afecţiuni induse de gluten, cum sunt alergia la grâu sau sensibilitatea la gluten non-celiacă.
Cum se tratează boala celiacă?
Excluderea glutenului din alimentaţie asigură vindecarea mucoasei intestinale și evitarea complicaţiilor acestei afecţiuni. În cazuri foarte rare poate apărea boală celiacă refractară. Dieta fără gluten se menţine pe durata întregii vieţi.
Urmărirea pacientului cu boală celiacă. Complicații
După stabilirea diagnosticului și instituirea dietei fără gluten, pacientul trebuie să meargă periodic la control conform recomandărilor medicului gastroenterolog.
Printre complicaţiile bolii celiace amintim cele nutriţionale (anemie, osteopenie/osteoporoză) dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignităţi (limfom, cancer esofagian, cancer intestinal).
Europarlamentarul român Gabriela Zoană, în calitatea sa de membru al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a găzduit la Bruxelles Conferința europeană cu tema “Rolul politicii de coeziune a Uniunii Europene în politica de sănătate publică a statelor membre. Exemple de bune practici”, conferință care a continuat cu o vizită de lucru la Spitalul CHU Brugmann, cu sprijinul primarului Bruxelles-ului , d-nul Philippe Close. Evenimentul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, doamna Ambasador Luminița Teodora Odobescu, a șefului Misiunii României în Belgia, d-nul Dragoș Bănescu, a directorului medical al Spitalului CHU Brugmann din Bruxelles, d-nul Jean Bernard Gillet, europarlamentarului italian Elena Gentile, membră în Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, manageri de spitale, medici și personal medical din România și Belgia, persoane cu atribuții decizionale și consultative de la nivelul Parlamentului European și Comisiei Europene și personal cu atribuții de decizie din domeniul sănătății din întreaga Uniune Europeană.
Conferința s-a dorit a fi un punct de reper pentru schimbul de experiență între cei care contribuie la crearea legilor la nivelul Uniunii Europene și practicienii din domeniul medical, dar și între medicii și managerii de spitale români și cei europeni. În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre finanțarea din bani europeni a sistemelor de sănătate din România, Belgia, Italia și a celorlalte state membre, despre oportunitățile pe care acum tinerii medici le au în România, despre obiectivele de investiții realizate din fonduri europene, despre cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova, despre cursurile de pregătire și perfecționare profesională a peste 60.000 de medici și personal medical din România. Programul în domeniul sănătății pentru perioada 2014-2020 are alocat un buget de 449,4 milioane de euro și 23 de domenii de prioritate.
”Îmi doresc să continuăm astfel de evenimente, iar feedback-ul pe care l-am primit de la participanții la această conferință a fost unul pozitiv. Medicii români sunt extrem de apreciați peste hotare, iar eu una pot spune cu certitudine acest lucru în urma discuțiilor pe care le-am purtat în cadrul conferinței, ceea ce înseamnă că sistemul universitar și sistemul medical românesc creează în continuare profesioniști care pot să activeze oriunde în Uniunea Europeană. Ceea ce ne dorim cu toții este ca medicii noștri să nu mai plece peste hotare, iar pentru aceasta, așa cum am văzut, Guvernul României a luat câteva măsuri care să contribuie la încurajarea tinerilor medici pentru a rămâne în țară – creșterea salariilor în domeniul medical, demararea construirii unor spitale regionale și îmbunătățirea politicilor publice de sănătate”, a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană la finalul conferinței de marți.
Vizita la Spitalul Bruggman de miercuri, 23 Mai, a fost una care s-a axat pe bunele practici aplicate de către managerul Francis De Dree în ceea ce privește administrarea spitalului și pe înțelegerea de către oaspeții acestuia a procedurilor administrative și medicale care ajută în oferirea cât mai rapidă și la standarde cât mai înalte a celor mai bune servicii medicale pacienților.
”Construcția de spitale și asigurarea infrastructurii acestora prin echipamente de ultimă generație cu ajutorul fondurilor de coeziune reprezintă o opțiune importantă și o resursă pentru sănătatea românească. Putem oferi servicii la standarde europene și în sistemul medical de stat din România construind spitale noi sau dotând cu echipamente performante și cu tehnologie recentă secțiile spitalelor existente”, a mai adăugat Gabriela Zoană.
În luna iunie va fi lansată etapa a doua pentru proiectele dedicate screening-urilor – aprox. 200 de milioane de euro – pentru diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, diabet zaharat, boli cardiovasculare, pulmonare, îngrijirea gravidei și copilului, etc.
Programul face parte din campania națională de screening, finanțată din fonduri europene, propusă de Guvernul României, la preluarea mandatului. În cadrul acestei campanii, aprox. 1,5 milioane persoane, adulți și copii, vor beneficia de servicii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament pentru principalele patologii.
Investiții mai mari în programe de sănătate și colaborare cu statele membre ale UE pentru combaterea bolilor cronice
Publicat de Camelia Teodosiu,
18 mai 2018, 08:19 / actualizat: 25 mai 2018, 13:28
Daciana Sârbu cere Comisiei Europene investiții mai mari în programe de sănătate și colaborare cu statele membre pentru combaterea bolilor cronice
Bolile cronice – precum diabetul, cancerul, afecțiunile cardiovasculare sau respiratorii – reprezintă principala cauză a mortalității în Europa, fiind responsabile pentru 86% dintre decese. Strategiile Comisiei Europene trebuie să pună un accent mult mai mare pe prioritățile în domeniul sănătății și să includă obiective concrete în privința combaterii bolilor cronice, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu astăzi la Bruxelles, în calitate de gazdă a conferinței pe tema bolilor cronice organizată de ECDA (European Chronic Disease Alliance).
Prevenția ar trebui să se bucure de un rol principal în cadrul acestor strategii, în condițiile în care printre factorii de risc ai bolilor cronice se numără fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul excesiv de alcool, lipsa de activitate fizică, a subliniat eurodeputata, care este vicepreședintă a Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European.
“Ne confruntăm cu o adevărată criză generată de impactul bolilor cronice în Uniunea Europeană. Foarte mulți oameni sunt afectați, și numărul lor va continua să crească, din moment ce se acționează prea puțin la nivelul prevenției, prin măsuri care să vizeze factorii de risc ce țin de stilul de viață nesănătos. E nevoie de investiții serioase în prevenție, precum și în tratament și îngrijire, în cercetare și inovare. Reducerea inegalităților în materie de sănătate, atât între statele UE, dar și în interiorul acestora, trebuie să reprezinte de asemenea o prioritate. Este important ca instituțiile europene să colaboreze cu cele naționale, cu organizațiile pacienților, cu experții din domeniul medical pentru a găsi soluții”, a subliniat Daciana Sârbu.
Eurodeputata a lansat, cu acest prilej, Manifestul organizațiilor europene ce activează în domeniul bolilor cronice – un apel adresat Comisiei Europene pentru tratarea sănătății ca prioritate și obiectiv central în anii următori, cu accent special pe lupta împotriva bolilor cronice.
Manifestul cere elaborarea unui cadru structurat al Uniunii Europene în domeniul gestionării bolilor cronice, dezvoltat în parteneriat cu statele membre și cu organizațiile societății civile, dar și cu reprezentanții altor sectoare precum agricultura și mediul. Se mai solicită Comisiei și finanțare sporită, cu ținte clare, care să vizeze acțiuni pentru combaterea bolilor cronice, precum și stabilirea unei Zile europene de conștientizare a bolilor cronice, pentru creșterea informării publice și a educației în privința acestora.
La Parlamentul European din Bruxelles, a avut loc, săptămâna trecută, lansarea programului PARTNERS, un proiect inițiat de Consorțiul European de Hemofilie (ECH) și susținut de organizațiile de profil ale pacienților și medicilor din Europa, dar și de reprezentanți ai producătorilor de medicamente pentru boli rare. Unul dintre obiectivele principale în acest proiect este ca pacienții suferinzi de hemofilie din țările membre să aibă acces mai bun la ultimele tratamente de pe piață, un acces peste standardul mediu, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei. România este una din țările menționate de această organizație internațională în care tratamentul este sub standardul mediu. Norica Nicolai, gazda acestui eveniment, a declarat:
”M-am bucurat să avem în aceeași sală reprezentanți ai pacienților, ai medicilor, ai mediului politic din UE. De doi ani, de când fac parte din această comunitate atât de activă, am simțit că fiind uniți, acționând împreună, putem schimba lucrurile în bine. Semnalele din țara mea îmi spun că lucrurile se îmbunătățesc și că toată munca dumneavoastră de aici de la Bruxelles, în care sunt onorată să fiu implicată ca promotor în Parlamentul European, dau roade, iar guvernele, casele de sănătate caută să se implice mai mult, să vă sprijine mai mult. Felicit ECH pentru dedicația constantă în folosul bolnavilor de hemofilie și mulțumesc colegilor mei parlamentari care s-au alăturat acestui demers, Nessa Childers, Miroslav Mikolasik, Cristian Bușoi și Wim van de Camp!”, a spus eurodeputata ALDE Norica Nicolai în discursul de deschidere a evenimentului.
Programul PARTNERS lansat la Bruxelles va fi implementat și în România, prin intermediul asociațiilor pacienților cu hemofilie, și presupune o colaborare între ministerul de profil care va achiziționa tratamente de ultimă generație ce garantează o calitate a vieții mai bună a bolnavilor, producătorii de medicamente care se angajează să vândă medicamente mai bune la aceleași prețuri cu cele din generația anterioară și medicii ce tratează pacienții cu aceste boli rare. În România se estimează că există aproximativ 1.800 de persoane suferinde de hemofilie, iar la nivel european, în jur de 38.000.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș a demarat procedurile pentru înființarea Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici, în cadrul Secţiei Clinice Cardiologie.
Unitatea există deja, dar trebuie aprobată de Ministerul Sănătății.
Amenajarea și dotarea unității a costat peste 3 milioane de lei și va asigura pacienților cea mai bună recuperare după intervenție, spune șeful Secției Clinice Cardiologie, prof. dr. Theodora Bendek:
”Practic, atunci când vine o urgență cardiacă, un pacient cu infarct miocardic acut, este foarte important ca, după ce ai asigurat tratamentul lui de urgență, să beneficieze de condiții de tratament la standarde optime și există studii care demonstrează că dacă acest pacient, odată ce l-ai revascularizat, odată ce i-a asigurat tratamentul de urgență, dacă este găzduit într-o unitate de terapie intensivă cu dedicație pentru bolnavul cardiac, pentru pacientul coronarian, supraviețuirea lui este mult mai mare.”
Managerul spitalului, Claudiu Puiac, a arătat că înființarea unității este necesară pentru ca unitatea să își mențină rangul de unitate 1A.
Totodată, se va înființa o structură similară pe partea de neurologie, unde au fost investiți aproape 800.000 de lei:
”Ne-am gândit ca, din cele 70 de paturi ale Secției Clinice de Neurologie I, 19 paturi să fie transformate în Unitate de Accident Vascular Cerebral Acut iar, din cele 30 de paturi din structura Secției Clinice de Cardiologie, cele 10 paturi de terapie intensivă coronariană să fie transformate într-o unitate pentru supravegherea și tratamentul avansat al pacienților critici.”
Prof. Dr. Benedek Imre, medic primar Cardiologie, a arătat că mortalitatea cauzată de infarct miocardic ar fi mult redusă dacă pacienții s-ar prezenta la medic de la primele simptome.
”Foarte mulți mor fără să ajungă la această unitate, din cauza neimplementării și neconștientizării rețelei și bolnavul nu înțelege că o durere precordială, și sau cu modificări EKG, necesită intervenție de urgență, pentru că într-o jumătate de oră, o oră, putem să îl ajutăm și reda societății. Dacă moare acasă, nici nu știm, dacă vine la 12, 15, 16 ore, va deveni un bolnav problemă pentru familie și pentru societate.”
În Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgență Tîrgu-Mureș ajung anual între 600 și 1.000 de pacienți cu diferite forme de infarct miocardic.
Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra riscului la care se expune populația când informațiile de pe internet iau locul consultațiilor medicale.
Colegiul va lansa astăzi, o campanie în acest sens, la nivel național.
Doctorii spun că informațiile pe care pacienții le obțin din mediul virtual nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate.
Oamenii sunt sfătuiți ca la primele simptome ale unor boli să meargă la medic.
„Tot mai mulți pacienți aleg să-și ia sfaturi de tratament din medii neconvenționale. Am considerat util să tragem un semnal de alarmă în societate, să arătăm că acest fenomen există, să arătăm că întârzierile pot apărea datorită unor abordarări alternative ale sănătății individuale și colective. Această întârziere poate să aducă la agravarea unor boli, la situții în care omul să rateze o șansă de sănătate deoarece nu a ales să acceseze serviciile medicale clasice oficiale”, a declarat Președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean.
Oamenii trebuie să conştientizeze pericolul afecţiunilor cardiovasculare, care reprezintă principala cauza de mortalitate în România, a doua fiind cancerul, a precizat dr. Rodica Tanăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina a Familiei (SNMF).
“Sistemul de sănătate din România are o acută nevoie de echilibru intre palierele de îngrijire a oamenilor, de o adevarată strategie pe termen mediu şi lung, are nevoie de programe de educaţie, de creştere a aderenţei la tratament, de depistarea precoce a bolilor, de colaborarea între specialităţi, de un mecanism integrat de monitorizare a pacienţilor cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct. Pentru a atrage atenţia asupra tuturor acestor probleme, am lansat campania ‘Câte vieţi are inima ta?’ şi ne propunem ca oamenii să conştientizeze şansa pe care o avem de a evita suferinţe, invalidităţi şi decese datorate acestor boli”, a susţinut Dr. Rodica Tanasescu, conform Agerpres.
Ea a mai afirmat că această campanie se doreşte a fi un semnal de alarmă care să atraga atenţia populaţiei.
“Oamenii să ştie că trebuie să vină la medic nu numai atunci când inima le bate pe umăr si le spune că ceva nu este în ordine, ci şi înainte de a se întâmpla aceste lucruri. Pacienţii trebuie să înţeleagă că trebuie să meargă la medic, să înveţe despre ceea ce îşi doreşte inima lor, să îşi controleze boala şi impreună să putem să avem rezultate”, a mai spus Tănăsescu.
Campania “Cate vieţi are inima ta?” lansată de către Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), în colaborare cu Fundaţia ,,Pop de Popa’ pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC), are obiectivul de a atrage atenţia asupra impactului bolilor cardiovasculare şi mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuşi pacienţii care au suferit un prim infarct.
Casa Judeţeană de Pensii Olt a primit o nouă serie de bilete de tratament.
Este vorba de Seria a XII-a care cuprinde 214 bilete de tratament cu data de plecare în staţiune în perioada 11-14 august. Sunt bilete pentru stațiunile Olăneşti, Căciulata, Govora, Călimăneşti, Băile Herculane, Amara, Covasna, Băile Felix, Bala, Buziaş, Pucioasa, Vatra Dornei, Geoagiu, Mangalia, Moneasa, Saturn, Slănic Prahova, Tuşnad şi 1 Mai.
Persoanele care se regăsesc pe listă pot ridica biletele de tratament de la sediul Casei Judeţene de Pensii Olt în zilele de luni şi miercuri, între orele 8.00 – 16.30, până pe 3 august, inclusiv. Biletele de tratament din seria 12 – 2015 rămase disponibile se vor afişa pe 4 august şi se vor vinde pe 5 august.
În acest moment, medicina personalizată este cea mai modernă și inovatoare formă de tratament pentru o serie de boli necruțătoare.
Din păcate, o mare parte dintre tratamentele personalizate și inovatoare apărute în ultimii ani nu se află pe lista medicamentelor și serviciilor gratuite sau compensate și, prin urmare, puțini bolnavi au acces la ele.
Medicina personalizată acționează asupra sau în interiorul celulelor cancerigene, cu mai puține efecte secundare și cu o eficientă sporită.
Tratamentul personalizat împiedică diviziunea și creșterea celulelor cancerigene, explică medicul oncolog Răzvan Curcă:
Pe scurt, ceea ce este de reținut legat de acest subiect este că terapiile țintite sunt terapii de generație nouă care acționează asupra sau în interiorul celulelor cancerigene, cu mai puține efecte secundare și cu o eficientă sporită.
Acest tip de tratament obstrucționează creșterea și diviziunea celulelor cancerigene prin diferite moduri și la diferite nivele pe parcurul răspândirii bolii.
Pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli oftalmologice, nefrologice, precum şi boli inflamatorii reumatice şi cronice vor beneficia de tratament inovativ.
Ministerul Sănătăţii a postat astăzi, 24 septembrie 2014, pentru dezbatere publică, proiectul Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/ 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naţionale de sănătate.
„Aşa cum am promis, continuăm procesul de actualizarea a listei de medicamente gratuite. Dacă în luna iulie am aprobat introducerea tratamentului inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 pentru tratamentul afecţiunilor oncologice, astăzi Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale a propus spre dezbatere introducerea a încă 7 produse esenţiale care au fost evaluate şi care nu aduc cheltuieli suplimentare la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU.
Totodată, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a informat Ministerul Sănătăţii că rapoartele de evaluare ale moleculelor pentru actualizarea listei în întregime realizate în conformitate cu cerinţele UE vor fi finalizate şi transmise pentru dezbatere publică la începutul lunii octombrie a.c., conform calendarului aprobat de actualizare.
Acesta este administrat în asociere cu alte medicamente și, potrivit producătorului, a avut o rată de vindecare de până la 100 la sută în studii clinice, inclusiv la pacienţi cu boli hepatice avansate.
Noul tratament va asigura o durată mai scurtă de tratament față de schema terapeutică bazată pe interferon.
Comercializarea în Uniunea Europeană va fi stabilită individual de fiecare stat membru.
În Uniunea Europeană, sunt aproximativ nouă milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei C, iar la nivel global, 150 de milioane de persoane.
Virusul hepatitic C afectează ficatul și se transmite prin contact direct cu sângele infectat .
Până la 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C nu neutralizează spontan virusul şi devin infectate cronic.
Un britanic s-a vindecat de această maladie, gratie unui tratament experimental probat până acum doar pe cimpanzei.
Tânarul s-a infectat in Sierra Leone, si a primit acelasi tratament folosit si in cazul americanilor care au scăpat de febra hemoragică.
Leacul este acum așteptat de mii de africani amenintati de virus.
Cazurile de vindecare sunt însă foarte putine, raportat la numărul de persoane care contactează boala.
Până în prezent, din peste 3.000 de cazuri de îmbolnăvire, mai mult de jumătate s-au soldat cu moartea celor infectati.
În prezent boala este depistată în stadii avansate, când şansele de ameliorare sunt foarte reduse, iar tratamentele sunt extrem de costisitoare.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a anuntat că sprijină dezvoltarea unui astfel de centru în cadrul Spitalului Colentina, unde va putea fi înfiintat si un Registru Naţional de Melanom.
Acesta va constitui un pas important spre un control eficient al acestei boli.
Pacientul fusese transferat, în urmă cu trei săptămâni, în Statele Unite pentru a primi un tratament experimental. Spitalul Universitar din Atlanta, statul Georgia, unde a fost îngrijit doctorul de 33 de ani, este dotat cu o zonă de izolare specializată pentru astfel de cazuri.
Medicul s-a infectat cu virusul Ebola în timp ce lucra într-un centru medical din Liberia şi a primit tratament cu serul experimental care nu a mai fost până acum folosit pe oameni.
În decurs de cinci luni, epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţia acestei febre hemoragice extrem de contagioase, în 1976, s-a soldat cu 1.229 de morţi, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Acest lucru se datorează lipsei alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA.
Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a declarat pentru Radio România Actualităţi că în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe judeţe, printre care: Cluj, Galaţi, Sibiu şi Olt. El a precizat că situaţia cea mai gravă este întâlnită în două unităţi spitaliceşti aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Iulian Petre a precizat că lipsa tratamentului pentru un pacient cu infecţie HIV pune în pericol viaţa acestuia, deoarece poate să dezvolte rezistenţă la schema de tratament ceea ce duce la eşec terapeutic.
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere buna funcţionare a acestuia anul trecut, când era gestionat de Casă.
Depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive.
Cu toții știm că depresia se manifestă prin stare de anxietate, insomnie, plâns facil și pierderea interesului pentru activități care înainte produceau plăcere.
Președintele Ligii Române de Sănătate Mintală, doctor Bogdana Tudorache spune că sunt foarte multe tipuri de depresie.
În afară de depresia nevrotică ușoară, care se poate trata în cabinetele medicale, există și o depresie care se numește episod depresiv sever.
Indiferent de cum catalogăm fiecare dintre noi depresia, medicul Adela Sălceanu ne sfătuiește ca atunci când avem o problemă de natură psihică să apelăm la medicul specialist și să nu ne lăsăm înșelați de teama stigmatizării.
Oamenii care sufera de depresie pot primi ajutor și îsi pot relua viața.
Doctorul Adela Sălceanu a mai adăugat că tratamentul depresiei constă în a învăța să facem față, mai bine, situației grele în care ne aflăm și să ne continuăm viața.
Din totalul pacienților cu diabet, peste 2.500 sunt dependenți de insulină, având cea mai gravă formă a bolii. Din fericire tratamentele bolnavilor cu diabet sunt asigurate gratuit, prin Programul national finanţat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
La Vaslui, însă, problema este lipsa medicilor de specialitate, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt DSP Vaslui.
Declaraţia a fost facută de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Marius Savu a adăugat că în perioada următoare obiectivul principal îl constituie actualizarea continuă a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie „sincopa care a existat în ultimii şase ani” şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente.
Oficialul a mai spus că mai are în vedere evaluarea completă a listei pentru scoaterea de pe aceasta a unor medicamente vechi.
Potrivit presedintelui APAH-RO, Marinela Debu, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei reprezintă momentul oportun pentru a atenţiona populaţia şi autorităţile că hepatita este o afecţiune ce nu trebuie ignorată.
În România sunt peste 600.000 de persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion infectate cu virusul hepatitic B.
O asociaţie de dezvoltare intercomunitară, care administrează mai multe centre de recreere şi tratament aflate în diverse localităţi din judeţul Covasna, a fost amendată cu 1000 de lei de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului pentru neinformarea corectă a cetăţenilor.
Comisarul şef-adjunct Mircea Diacon a declarat că în urma controalelor tematice efectuate la centrele din localităţile Malnaş Băi şi Olteni s-a constatat că asociaţia utilizează în mod abuziv termenul “balnear” în titulatura acestora.
Potrivit acestuia, utilizarea termenului “balnear” implică o serie de aprobări din partea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, care în funcţie de compoziţia chimică şi de concentraţia de substanţe minerale elaborează indicaţiile şi contraindicaţiile apelor minerale.
Asociatiei i s-a pus în vedere că folosirea termenului balnear în acest caz reprezintă reclamă mincinoasă.
Mircea Diacon a sugerat conducerii asociaţiei să schimbe titulatura acestor centre balneare în baze de recreere şi tratament.
Din această săptămână, Clinica de Neurologie II,condusă de conf. dr. Szatmari Szabolcs, a devenit unul dintre cele 5 centre naţionale în care se realizează această terapie. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Mariana Negoiţă, a subliniat că tratamentul este gratuit.
Tratamentul le permite pacienţilor reluarea parţială a activitaţilor fizice şi chiar revenirea la un program normal de muncă.
Simptomele bolii Parkinson sunt tremurul mâinilor, picioarelor, mandibulei şi feţei, rigiditatea braţelor, picioarelor şi trunchiului, dar şi afectarea echilibrului şi coordonării.
Jumătate dintre pacienţi au rămas internaţi. Ei au ajus la spital după ce au consumat pizza şi sos de usturoi într-un local din Lugoj.
Pacienţii au prezentat deranj intestinal cu stări de vomă şi febră mare, dar au răspuns la tratamentul administrat, iar în prezent se află în afara oricărui pericol, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Virgil Musta.
Cazul a fost adus la cunoştinţa reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Aceştia au ridicat probe alimentare din restaurantul din Lugoj şi afirmă că, din punct de vedere igienico-sanitar, localul respectă toate normele legale.
S-au prelevat probe alimentare din ingredientele folosite la prepararea pizzei, iar rezultatele vor fi disponibile mâine dimineaţă, spune Dana Şpac, purtătorul de cuvânt a DSP Timiş.
În ţara noastră sunt aproape doua milioane de persoane infectate cu virusul hepatic C sau B, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Actualizarea listelor de medicamente oferite populaţiei în regim compensat este una dintre soluţiile la problema numărului mare de cazuri de hepatite virale din România – a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
În ceea ce priveşte noua terapie aprobată recent în tratarea hepatitei C, ministrul Bănicioiu a declarat că este nevoie de o abordare comună la nivel european care să facă posibil accesul pacienţilor la tratament.
De primele 530 de carduri de sănătate vor beneficia pacienţii incluşi în programul naţional de dializă şi le vor primi la următoarea şedinţă de administrare a tratamentului.
Cardul de sănătate funcţionează asemeni unui card bancar. La primirea lui, posesorii trebuie să stabilească un cod PIN. Apoi, când merg la medic, specialistul trebuie să înregistreze cardul în sistem şi să menţioneze serviciul prestat.
Prin introducerea codului PIN, asiguraţii confirmă că au beneficiat într-adevăr de respectivul serviciu.
Practic, rolul acestui document este de a verifica şi controla mai bine actul medical.
Până la sfârşitul anului, CNAS va distribui cardurile naţionale de sănătate tuturor asiguraţilor.
De la începutul lunii iulie 2014, au fost înregistrate 16 cazuri de îmbolnăvire în Arbore şi Marginea, cîte 8 în fiecare localitate. Este vorba de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani, membri ai unor familii învecinate, între care există legaturi de rudenie şi care se vizitează.
Potrivit specialiştilor DSP, copiii sunt internaţi acum în secţia boli infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, urmând tratament de specialitate. De la sfîrşitul acestei săptămâni, ei, dar şi ceilalţi bolnavi de pe secţie vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean. Şi asta pentru că de luni, 21 iulie, şi pînă duminică, 3 august, secţia de boli infecţioase de la Rădăuţi va fi închisă pentru că singurul medic de specialitate de acolo pleacă în concediu.
DSP a fost informată despre această situaţie, iar conducerea spitalului judeţean a dat asigurări că secţia de aici este pregătită să preia pacienţii de la Rădăuţi.
Până una, alta situaţia din focare pare să fie sub control. DSP a informat că au fost administrate până în prezent 80 doze vaccin antihepatitic de tip A la contacţii celor 16 cazuri şi au fost recoltate 3 probe de apă din fântânile familiilor de unde provin îmbolnăvirile. Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic, cât şi bacteriologic, DSP a cerut celor două Primarii să ia măsuri de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din aceste surse şi să informeze asupra necesităţii efectuării dezinfecţiei acestora.
De altfel, DSP Suceava a distribuit substanţele dezinfectante necesare în cele două comunităţi. “Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită”, au precizat specialiştii DSP. Potrivit acestora, medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemilogică a contacţilor familiali ai cazurilor depistate.
Şi în luna martie a acestui an în judeţ au mai fost semnalate cazuri de hepatită A. A fost vorba atunci de 3 copii de etnie romă, cu vârste de 5, 9 şi 11 ani , care s-au îmbolnăvit după ce au venit în contact cu o altă familie de rromi, din localitatea Ioneasa, în care exista deja un focar de hepatită A. Atunci, cauza apariţiei focarelor de hepatită A a fost lipsa măsurilor elementare de igienă la membrii celor două familii de romi.
În orice caz, numărul de îmbolnăviri a crescut în acest an şi acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă asupra importanţei respectării cu stricteţe a regulilor de igienă, în condiţiile în care se ştie că hepatita A mai este denumită şi boala mâinilor murdare. Potrivit statisticilor, pe tot parcursul anului 2013 au fost semnalate în judeţ cinci cazuri de boală, câte 4 în 2012 şi 2011 şi numai două în 2010.
Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude, care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei – spălarea mâinilor înainte de masă şi după folosirea toaletei, dar şi folosirea apei de băut numai din reţeaua controlată sau din fântâni igienice.
Bolnavii de cancer vor putea în curând să reia procedurile de radioterapie la spitalul judeţean din Sibiu, după aproape o jumătate de an în care au fost nevoiți să meargă la tratament în județe precum Cluj sau Mureş
Toți pacienții care au nevoie de servicii de radioterapie vor beneficia gratuit de acestea, în baza contractului încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
La Spitalul Clinic Județean din Sibiu se tratează anual aproximativ 1.000 de bolnavi de cancer din toate judeţele ţării.
Managerul Spitalului Judeţean, Viorel Iliuţă, a solicitat evaluarea psihologica şi, daca se impune, chiar şi psihică a tuturor salariaţilor, după ce, în urmă cu câteva luni, o angajată de la Secţia de Psihiatrie a încercat să se sinucidă.
Reprezentanţii unităţii sanitare au spus că persoanele depistate cu afecţiuni psihice sunt monitorizate, îşi iau tratamentul şi nu prezintă un pericol pentru cei din jur.
Evaluarea medicală a celor peste 2.000 de salariaţi ai Spitalului Judeţean este în curs de desfăşurare şi se face pe tot parcursul anului.
Este vorba despre o suplimentare a bugetului cu 450.000 de lei, însă suma ajunge pentru tratamente doar până la 1 septembrie.
Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, în urma suplimentării suma destinată judeţului Suceava este de 3.582.000 de lei. „Banii alocaţi asigură o aprovizionare rezonabilă până la data de 1 septembrie 2014. Aşteptăm ca la rectificarea bugetară sumele să fie suplimentate pentru a asigura necesarul până la sfârşitul anului”, a declarat Cătălina Zorescu.
Până la sfârşitul lunii iunie 2014, în judeţul Suceava erau înregistraţi 199 de pacienţi HIV-SIDA, din care 182 se află în evidenţă medicală activă, iar 174 sunt în tratament.
Cheltuielile lunare pentru pacienţii care se află în tratament antiretroviral sunt de 487.573 de lei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.