Luna mai este luna conștientizării riscului de cancer de piele
Publicat de Mihaela Costache, 8 mai 2017, 14:00
Melanomul poate fi prevenit, cu ușurință, printr-un comportament corect legat de expunerea la razele soarelui.
Pentru a preveni cancerul de piele trebuie să:
-Evitați expunerea excesivă la soare și să stați la umbră, în special între orele de vârf (10.00 – 16.00)
– Nu vă ardeți la soare
– Evitați solarul și lămpile de bronzare artificială
– Folosiți o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, UVA și UVB și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
– Aplicați aproximativ 30g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetați aplicarea din 2 în 2 ore, după ce ați transpirat mult sau după ce ați ieșit din apă!
– Purtați îmbrăcăminte care să va protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV!
În ceea ce privește copiii, părinți trebuie să aplice aceleași reguli, dar trebuie să știe că nou-născuții nu trebuie lăsați la soare!!! Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
Melanomul poate fi prevenit printr-o examinare periodică a pielii, cel puțin o dată pe lună. De asemenea, se recomandă un control dermatologic, cel puțin o data pe an pentru o examinare de specialitate a pielii.
Copiii din familiile cu melanom ar trebui consultaţi regulat de un dermatolog începând de la vârsta de 10 ani!
În perioada 12-14 mai 2017, la Hotel Crowne Plaza din București, se organizează a doua ediție a conferinței Asociației Melanom România.
Am înființat acestă asociație, în octombrie 2015, la un an după ce sora mea cea mare, prof. universitar Adela Rogojinaru s-a stins din viață din cauza melanomului. Familia noastră a fost profund afectată de acest cancer și am experimentat dureros lipsa de informații, indiferența și lipsa de suport a sistemului de sănătate, dar mai ales lipsa accesului la tratamentele care i-ar fi putut prelungi viața.
Asociația Melanom România este, în primul rând, preocupată de prelungirea și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu melanom din România. Vrem să ne atingem scopurile prin educația și informarea continuă a pacienților și familiilor afectate de melanom. Ne interesează inovația și tot ce înseamnă cercetare avansată, pentru că cercetarea înseamnă șansa la noi tratamente și șansa la viață.
Anul acesta organizăm a doua ediție a conferinței Asociației Melanom România. Este o conferință care se adreseaza atât pacienților, activiștilor în cancer, cât și medicilor și altor categorii interesate de managementul inovativ al melanomului și de o abordare constructivă a problemelor din sistemul nostru de sănătate. (Violeta Astratinei, Președinte & Fondator Asociația Melanom România)
Ultimele dezvoltări în tratamentul melanomului avansat au schimbat radical modul în care pacienții și specialiștii analizează această boală. De la chimioterapia fără beneficii reale pentru cazurile de melanom și un prognostic dramatic de 6-9 luni, în mai puțin de 6 ani au fost testate, dezvoltate și aprobate pe piața europeană tratamente inovatoare, terapii target și imunoterapii, care prelungesc considerabil viața unui număr semnificativ de pacienți!
Alina Nechita – Radio Cluj