Gheorghe Turda – cântecul şi voia bună de la Săpânţa
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 12 ianuarie 2018, 13:15 / actualizat: 12 ianuarie 2018, 14:27
Născut în Săpânţa, celebra localitate din Maramureşul istoric, Gheorghe Turda a păstrat spiritul locului, pasiunea pentru cântecul vechi venit parcă din vremuri imemoriale şi voioşia specifică moroşanului. Iar Cimitirul de la Săpânţa, unul dintre monumentele din Maramureş cuprinse în patrimoniu UNESCO este liantul între Lumea cu Dor şi Lumea fără Dor. Întoarcerea în timp pentru a reconstitui poveştile unor cântece care au fost reţinute de generaţii şi identifică o voce, vocea lui Gheorghe Turda, este o incursiune în amintirile care fac plăcerea dialogului. Iar melodiile de notorietate, de la Tropotita din Săpânţa, la multceruta Bine joacă turdenii (cântec ce a dat şi titlul CD-ului (1978) şi până la melodia După pui de moroşan, toate argumentează impatul major pe care l-a avut prezenţa scenică a interpretului în ţară şi în străinătate.
A obţinut numeroase distincţii: marele premiu al festivalului internaţional de folclor de la Zagreb (1970), marele premiu al festivalului internaţional de folclor de la Izmir (1971), colierul de argint la festivalul mondial de folclor de la Dijon, Franţa ş. a. Primele înregistări au fost realizate la Radio Bucureşti în anul 1968 student fiind alături de ansamblul “Mărţişorul” condus de Dumitru Fărcaş.
Atmosfera muzicală a Maramureşului susţinută de mărturisirile lui Gheorghe Turda alcătuiesc o ediţie a emisiunii radiofonice Galeria interpreţilor de muzică populară la Radio România Regional.
O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune