Săpânţa ne cheamă la joc
Publicat de Mihaela Costache, 10 august 2015, 18:00
Încă o dată, acelaşi irlandez îndrăgostit de România a luat în mână frâiele organizării Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană, ajutat de prietenii lui din Săpânţa. A şasea ediţie a festivalului se desfăşoară în zilele de 15 şi 16 august şi e dedicată jocului.
Dacă nu aţi mai jucat de multă vreme, dacă vă e dor de jocul din sat, haideţi la Săpânţa de Sfântă Mărie! E mesajul pe care îl transmite Peter Hurley locuitorilor din satele maramureşene, dar şi tuturor iubitorilor tradiţiilor populare.
„La 4 kilometri de Cimitirul Vesel, spre pădure, vor cânta pentru toată lumea muzicanţi din Săpânţa şi din toată Ţara Maramureşului, de joc şi de voie bune, pe o pajişte frumoasă, cu mâncare maramureşeană şi ateliere de meşteşuguri tradiţionale!”
„Esenţa festivalului, anul acesta, e un fel de relansare pentru jocul tradiţional într-un sat. Dacă sunt oameni care ştiu să danseze, care vor să danseze, care n-au dansat de mult, sau poate numai la nunţi, acolo e un eveniment la care găsim toate condiţiile care sunt esenţiale: muzică bună, cântată live, pe podeaua de lemn, oamenii în jurul muzicanţilor… Un fel de reîntoarcere în timp, dar cu energia de astăzi.” (Peter Hurley)
Totul se va petrece „la umbra marelui fus”, un fus cu zurgălăi înalt de cinci metri, construit de Moş Pupăză din Valea Stejarului.
Profesorul de geografie Nicolaie Hodor, maramureşean stabilit în Cluj, a ajutat la organizarea festivalului – şi a participat la toate ediţiile lui.
„O revenire la tradiţie e binevenită pentru toată lumea. Mulţi au plecat din localităţile maramureşene şi lucrează departe, în Uniunea Europeană, în diferite ţări. De fiecare dată când vin acasă, se aşteaptă să vadă ceva cum a fost în tinereţea lor, în copilăria lor. Şi Peter încearcă să readucă în faţa ochilor noştri vechile tradiţii.” (Nicolaie Hodor)
Susţinere şi sponsorizări au venit din mai multe părţi, după posibilităţi. Consiliul Judeţean Maramureş a dat 20.000 de lei. Primii bani pentru ediţia din acest an au fost o donaţie a unui soldat, în valoare de 10 lei, după cum povesteşte Peter Hurley.
Din 2010, irlandezul aduce la lumină, prin Festivalul de la Săpânţa, toate elementele unui sat viu, tradiţional. O părere împărtăşită de specialişti.
„Festivalul organizat de Peter Hurley e o expresie a luptei unui om singur cu un sistem care ne îndreaptă mai degrabă către uitarea propriilor valori şi propriilor tradiţii. Cred că acest efort al lui Petere Hurley, de a promova tradiţia – românească, transilvăneană, maramureşeană -, de a reînvia lucrurile de mult uitate, chiar în satele maramureşene, este demn de apreciat.” (Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei)
Invitaţi speciali ai Festivalului de la Săpânţa vor fi, în acest an, Gheorghe Turda, Grupul Iza şi Mircea Florian. Autocare vor pleca din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Detalii despre transport şi cazare găsiţi pe facebook şi pe site-ul drumullung.ro.
Evenimentul e organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, în parteneriat cu Ambasada Irlandei în România, Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Săpânţa, Şcoala gimnazială Săpânţa, Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu” Sighetu Marmaţiei şi Primăria Sighetu Marmaţiei.
Ca o noutate, în acest an se pot instala corturi pe pajiştea comunei. Acolo unde, aşa cum spune Peter Hurley,spectacolul e Săpânţa.