Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Marinei Române a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate de Forțele Navale Române în municipiile Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.
În capitală, muzica militară a Forțelor Navale a concertat în Centrul Vechi, iar joi a avut loc o ceremonie militară la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul Herăstrău.
La Mangalia, publicul a luat parte la evenimentele culturale din cadrul Săptămânii Spiritualității Marinărești, iar Forțele Navale pentru Operații Speciale au organizat un concurs cu premii pe un traseu militar-aplicativ.
Ceremonii militare și exerciții demonstrative au avut loc și la Galați, Tulcea și Brăila. Cel mai așteptat moment s-a desfășurat joi, 15 august, pe faleza din Constanța, unde mii de persoane au urmărit exercițiul întrunit Forțele Navale Române 2024, în care zeci de nave și aeronave au evoluat în apele Mării Negre și în aer.
Prezent la festivitățile din fața Comandamentului Flotei, președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic.
Klaus Iohannis:Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.
Am consolidat această abordare inclusiv la recentul summit NATO de la Washington, când toți aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): La 122 de ani de la prima aniversare, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în mai multe orașe din țară.
Forțele Navale Române, organizatorii evenimentului, anunță pe pagina lor oficială că până pe 15 august vor fi prezentate publicului exerciții demonstrative, expoziții de tehnică și armament, ateliere interactive, activități culturale cu specific marinăresc, precum și concerte de muzică militară.
La București, Ziua Marinei Române este marcată printr-o ceremonie militară și religioasă, care va fi organizată joi, la momentul Eroilor Marinari din Parcul Regele Mihai I, începând cu ora 10:00.
Astfel de ceremonii vor fi organizate și în orașele Brăila, Tulcea și Galați. Exercițiul naval întrunit Forțele Navale Române 2024 va fi prezentat pe 15 august publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, iar de la ora 20:30 marinarii militari se vor retrage cu torțe în acordurile muzicii militare a forțelor navale.
Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu-Portul turistic Tomis.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Federația Rusă a executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în proximitatea frontierei cu România. În consecință, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană. Aeronave de luptă au fost ridicate în aer pentru monitorizarea situației.
Mai multe detalii am obținut de la generalul de brigadă Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN. Constantin Spînu: Echipe ale Ministerului Apărării Naționale execută cercetări în teren pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național ca urmare a atacurilor executate asupra infrastructurii portuare ucrainene. La prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, județul Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Gheran 1 sau 2. Cercetările vor continua pentru acoperirea întregii zone.
Bogdan Dinu (reporter): Domnule colonel, iarna nu-i ca vara! Iată că misiunea de supraveghere și observare pe brațul Chilia continuă. Care ar fi diferențele? Marius Georghescu: Condițiile meteorologice: avem temperaturi negative, avem umezeală, avem vânt. Recent, am trecut de două episoade de iarnă accentuată, cu viscol, cu condiții foarte ostile. Este mult mai ușor, dar continuăm misiunea așa cum ne-a fost ordonată. Bogdan Dinu (reporter): Brațul Chilia este o provocare în sine, de la trecerea cu bacul de la Tulcea, care durează ceva, calea de acces până acolo, care nu cred că s-a schimbat în ultimele trei luni – drum pietruit sau pur și simplu cu nisip sau de pământ – vă pun o problemă în realizare a schimburilor, pentru că trebuie să precizăm, infanteriștii marini lucrează în schimburi acolo.
În momentul de față, durata unei ture este de o săptămână. Marius Georghescu: După cum știm, în general, infrastructura nordului Dobrogei este destul de austeră. Au existat niște proiecte ale Consiliului Județean care să modernizeze anumite elemente de infrastructură, de circulație, de trafic, dar încă nu s-au materializat. Infanteriștii marini se instruiesc pentru a lupta în cele mai ostile condiții. Ne continuăm misiunea de supraveghere, așa cum știm, avem tehnica și echipamentele cu care suntem dotați și continuăm misiunea în condițiile date.
Bogdan Dinu (reporter): Ce înseamnă mai exact observare și supraveghere? Marius Georghescu: Am putea spune că este limita dinaintea apărării Alianței Nord-Atlantice. Execută misiuni de cercetare și supraveghere a spațiului fluvial, spațiului terestru și spațiului aerian, misiuni de căutare și de descoperire, recuperare a eventualelor resturi și fragmente de sisteme aeriene fără pilot ostile, căzute pe teritoriul național. Există misiuni de raportare, de informare asupra tuturor evenimentelor care se petrec în limita postului de observare. Misiunea se execută prin observare, prin patrulare, prin tehnicile cunoscute pe care le știm. Bogdan Dinu (reporter): Cum sunt relațiile cu autoritățile locale? Marius Georghescu: Ne-au sprijinit atât cât au putut, în măsura în care au avut disponibilă infrastructura. Colaborăm foarte bine cu ei, sperăm să menținem această colaborare și acest sprijin reciproc pe toată durata misiunii.
Tudoran Ciprian: Sunt sublocotenent Tudoran Ciprian de la Regimentul 307 de Infanterie Marină. S-au schimbat multe din cauza condițiilor nefavorabile. Cu ajutorul primăriei locale, ne-am mutat locul de dispunere chiar în sat, unde avem acolo și căldură și adăpost, tot ce ne trebuie. Misiunile, acum, pe timp de noapte sunt puțin mai grele, din cauza frigului. Bogdan Dinu (reporter): Fac observare, dar și patrulare; cum rezistă? Tudoran Ciprian: Pe timp de noapte, băieții au acum o gheretă de pază, în care se adăpostesc acolo, stau puțin la căldură, ies afară, mai patrulează pe malul Dunării, mai intră înapoi, iar pe timp de zi, cu ajutorul mijloacelor de transport, cercetăm tot malul Dunării și în caz că observăm ceva în neregulă, anunțăm mai departe și vin echipe specializate.
Bogdan Dinu (reporter): Și drumurile au devenit o provocare
Tudoran Ciprian: Din cauza ploilor și a nămolului. Cu Dusterul nu putem să ne mai deplasăm acum, ne deplasăm cu un camion 6 x 6, care ne ajută cu militarii să-i aducem aici în posturi. Bogdan Dinu (reporter): La începutul lunii decembrie, a existat un atac asupra orașului Ismail. Ce ne puteți spune? Tudoran Ciprian: Au venit în jur de patru-cinci drone aici, deasupra portului de la Ismail. Am înțeles că unele au fost doborâte și unele au lovit portul, în anumite locații. Pe malul românesc n-a ajuns nimic. Au fost băieții, au căutat și nu au descoperit nimic. Exploziile au fost destul de puternice. Localnicii s-au plâns că li s-au zguduit geamurile pe la case. S-a simțit și la noi, în locul nou de dispunere. Bogdan Dinu (reporter): Nu v-aș dori, dar se pare că o să vă prindă și Revelionul aici, la datorie. Tudoran Ciprian: Da, o să avem și colegi care fac de serviciu și de Revelion, asta este! Ne ducem misiunea mai departe. N-avem ce face.
Cerchia Claudiu Andrei: Sunt locotenent Cerchia Claudiu Andrei, comandant vedetă militară 178 Smârdan, navă dislocată în raionul Reni-Ismail. Temperaturile nu mai sunt cum erau în toamnă, când ați venit prima oară, acum au scăzut. Totuși sunt prielnice. Nu avem sloiuri de gheață sau Dunarea înghețată cât să ne pună în dificultate cu navigația sau cu siguranța navei. Vântul ne-a pus la încercare, săptămânile trecute; după cum știți, au fost destul de mari rafalele. Asta nu a însemnat că nu ne-am desfășurat misiunea. Pe timp de ceață suntem pregătiți, având senzorul optic la bordul navei.Oamenii s-au obișnuit. Misiunea se execută cu navele de tip vedetă blindată din compunere Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie din subordinea Comandamentului Flotilei Fluviale. Această misiune se execută prin rotație a câte trei nave. Echipajul este verificat și instruit zilnic în activități standard de instrucție și evaluare, cu alerte planificate sau inopinate. Bogdan Dinu (reporter): Care sunt condițiile? Există căldură? Lumea poate se întreabă. Cerchia Claudiu Andrei: Echipajul dispune, într-adevăr, de căldură, avem instalații de caldarin, avem instalații electrice de încălzire. Sănătatea morală este foarte bună la bordul navei, menținem spiritul de echipă ridicat pentru a nu intra într-o monotonie. Bogdan Dinu (reporter): Deci, de Revelion vă vom găsi tot aici, la datorie. Cerchia Claudiu Andrei: Unii sunt fericiți și vor fi acasă, într-adevăr, cu familiile, pe când unii dintre noi vor fi în misiune, inclusiv de sărbători. Noi am interacționat, încă de la început, cu autoritățile locale, cu populația civilă. Pe lângă funcția de comandant de nave pe care o îndeplinesc, am fost numit și comandant local, tocmai pentru a interacționa cu presa și cu populația din jur. Bogdan Dinu (reporter): O să fie o pată de culoare în cariera dumneavoastră, comandant local în satul Pătlăgeanca, comuna Ceatalchioi, în vreme de război, aici, la granița cu Ucraina. Cerchia Claudiu Andrei: Ne îndeplinim misiunea cu mândrie și ne bucurăm că am avut această ocazie de a apăra teritoriul național.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Forțele Federației Ruse au atacat din nou cu drone infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre, la granița cu țara noastră. În cursul nopții de miercuri spre joi, sistemul de supraveghere radar al armatei a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la mică înălțime. Bogdan Dinu a urmărit subiectul și vine cu detalii. Bogdan Dinu: Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și Eurofighter Typhoon ale forțelor aeriene germane, aflate în baza de la Mihail Kogălniceanu, au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj RO-Alert la ora 22:45, iar starea de alertă aeriană a încetat în jurul orei 2:00. Echipe ale Ministerelor Apărării și Afacerilor Interne s-au deplasat în zonă, unde au identificat un crater de 1,5 metri adâncime, rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone într-un perimetru nelocuit, aflat la circa patru kilometri de localitatea Grindu, din județul Tulcea. Zona a fost securizată, iar structurile abilitate au ridicat probe, conform procedurilor. Ministerul Apărării Naționale monitorizează în continuare spațiul aerian și zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a unor astfel de incidente.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Marinei Române a fost sărbătorită marți, pe 15 august, la Constanța, București, Mangalia, Brăila, Tulcea și Galați, acolo unde există structuri ale Forțelor Navale Române. A fost cea de-a 121-a aniversare a marinarilor români, care a fost marcată prin mai multe evenimente. Cel mai așteptat moment a fost ceremonia militară desfășurată în fața Comandamentului Flotei din Constanța.
Publicul, aflat în număr mare pe faleză, a putut urmări demonstrațiile militarilor, navelor, avioanelor și elicopterelor.
Prezent la festivitate, președintele Klaus Iohannis s-a referit în discursul său la importanța strategică a regiunii Mării Negre, acolo unde marinarii militarii români își desfășoară misiunile.
Klaus Iohannis:Militarii români și aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.
Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO. Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În condițiile în care regiunea Mării Negre se confruntă cu provocări de securitate fără precedent în ultimele decenii, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit, la Constanța, despre programele prioritare de înzestrare derulate în prezent sau pregătite de Forțele Navale Române.
Angel Tîlvăr:Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă cu siguranță acest proiect nu va fi abandonat și își va găsi o formă de concretizare în viitor.
Avem în derulare programe foarte importante pentru Forțele Navale: sisteme de instalații mobile de lansare rachete anti-navă, seria de programe pentru care am primit recent aprobarea Parlamentului, din care amintesc submarile Scorpène, vânătoarele de mine, modernizarea navelor purtătoare de rachete, elicopterele H-215.
Pe 6 februarie 2023, în ședința Consiliului Local Tulcea, s-a aprobat parteneriatul între Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce îi poartă numele. Bazat pe proiectul Asociației, Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin de la începutul lunii septembrie.
Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va deveni un obiectiv turistic și cultural al orașului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artiști de excepție, care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan: Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh.
„De mai bine de zece ani ne bucurăm de implicarea directă a lui Ivan în promovarea județului nostru și suntem încântați că fiica sa și echipa cu care lucrează continuă această preocupare. Faptul că memorialul face parte dintr-o abordare mai amplă, care include un întreg traseu, între Tulcea și Mila 23, va încuraja vizitarea Deltei cu o atitudine de responsabilitate și respect pentru valorile acesteia. Deseori l-am auzit pe Ivan spunând că „doar într-o barcă cu vâsle, încet, în ritm de pagaie, poți descoperi adevărata frumusețe a Deltei”, a spus Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.
„În această toamnă Tulcea se va îmbogăți cu un nou reper urbanistic, un loc în care ne vom putea întâlni pentru a ne aminti de marele nostru Ivan, cel care și-a pus, cu generozitate, la dispoziția tulcenilor reputația, timpul, energia și talentul de a face lucrurile să se miște. Faleza ne va oferi un spațiu unic, aproape de apă și de inimile noastre, în care să ținem vie povestea vieții lui, dar și să contemplăm frumusețea orașului și să ne mândrim cu lucrări de artă ale unor artiști români de mare valoare” a completat Ștefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea.
„Le mulțumesc prietenilor tatălui meu, artiștii și reprezentanții autorităților, care și-au dat mâna fără să ezite în realizarea Memorialului și colaborează cu entuziasm și multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă și pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artiști și curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză și tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spațiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraș”, a completat Ivona Potzaichin-Rusu.
Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti și toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții.
Columna va fi completată cu „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor ce va ilustra scene-cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată” și „Val oprit” (două lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea și dorul față de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relația organică a lui Ivan cu apa) și „Grădina” (compoziție a lui Gyárfás Oláh care prezintă relația lui Ivan cu natura, în general, și cu Delta, în special).
Proiectul de ansamblu al Memorialului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat și partener în ultimii ani ai lui Ivan.
Detalii privind proiectul Memorialului găsiți aici.
26 de oraşe din România vor fi vineri gazda celui mai captivant eveniment despre ştiinţă şi cercetare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, care aduce mai aproape de publicul larg cei mai prietenoşi cercetători, alături de care vizitatorii vor învăţa cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar şi cât de utilă este aceasta pentru viaţa de zi cu zi.
Știinţa şi cercetarea îşi dau întâlnire cu publicul larg la București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Bumbeşti-Jiu, Buzău, Călăraşi, Câmpia Turzii, Constanţa, Deva, Galaţi, Hunedoara, Negreşti-Oaş, Oradea, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Suceava, Sulina, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Timişoara, Titu, Tulcea şi Zalău.
Astfel, publicul curios şi dornic de cunoaştere este invitat să exploreze lumea ştiinţei împreună cu cercetătorii. Experimentele inedite îi vor ajuta pe participanţi să-şi însuşească cunoştinţe de bază despre lumea înconjurătoare.
Astronomia îşi va dezvălui toate secretele, prin intermediul telescoapelor ce vor cerceta cerul plin de mistere, iar noile tehnologii îi vor ului pe vizitatori prin beneficiile pe care le aduc vieţii cotidiene.
Educaţia pe teme ecologice nu va lipsi nici ea de la eveniment, publicul având ocazia să conştientizeze mai bine problemele de mediu cu care se confruntă societatea actuală şi să afle cum se pot implementa soluţii utile.
Cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii de cercetare desfăşurată în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
Toate detaliile privind locaţiile şi programul de desfăşurare, precum şi agenda activităţilor din fiecare oraş se găsesc pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Începând cu acest an, festivalul inițiat în 2011 de Ivan Patzaichin pentru a sărbători Tulcea îi ia numele: Festivalul Ivan Patzaichin și se desfășoară între 5 și 10 septembrie în Tulcea și Delta Dunării.
Cu acest prilej, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 va prezenta viitorul Ansamblu arhitectural “Ivan Patzaichin” ce va fi amplasat în 2023,pe Faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina.
Memorialul este un efort colaborativ, realizat de cinci artiști care îl cunoșteau și apreciau pe marele dispărut – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah – și va fi amplasat într-un spațiu administrat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea. Macheta monumentului va fi disponibilă, pe toată durata festivalului, la Muzeul de Artă Tulcea.
Festivalul Ivan Patzaichin va continua să fie un eveniment anual și își păstrează rolul de a promova Tulcea, Delta Dunării și turismul responsabil, de a activa pentru protejarea naturii, a patrimoniului hidrografic și a biodiversității, pentru educarea copiilor și a adulților cu privire la valoarea capitalului natural și cultural, pentru demonstrarea beneficiilor mișcării în aer liber și ale sporturilor pe apă, pentru încurajarea comunităților să își valorifice atuurile și multiculturalitatea.
Însă, mai mult decât atât, evenimentul va onora memoria lui Ivan Patzaichin, trecut în neființă pe 5 septembrie 2021.
Festivalul începe la Tulcea în seara de luni, 5 septembrie 2022, cu un concert acustic susținut de Urma și un spectacol cu drone și lumini pe Faleză. Continuă cu Caravana Apele Unite – o călătorie pe apă în caiace și canotci, de 3 zile către locul natal al lui Ivan, Mila 23, unde vor fi prezentate planurile Muzeului Ivan Patzaichin și expoziția foto “Oamenii Deltei”, de Dragoș Lumpan.
Festivalul revine în Tulcea pe 9 și 10 septembrie, la Scena de la Gară și la Lacul Ciuperca, pentru competiții de vâslit în canotcă, ateliere educaționale și recreaționale pentru copii, concerte live (SUBCARPAȚI, TUMBE, RUSALKA și ZAGĂN în prima seară, ALTERNOSFERA, DIMITRI’S BATS și BLANĂ BOMBĂ în cea de-a doua seară), o conferință despre dezvoltarea durabilă a Tulcei și Deltei și o expoziție despre navigația pe Dunăre la Casa Avramide.
Începând cu anul 2018, festivalul face parte din Apele Unite ale României – un proiect de consolidare într-o rețea națională a organizațiilor interesate de apă. Începând cu 2021, proiectul își propune să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Festivalul Ivan Patzaichin este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Programul festivalului:
Luni, 5 septembrie – Tulcea – 19:30 – 21:30
Deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022
Concert in memoriam Ivan Patzaichin – Urma (acustic) (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta)
Cuvânt de deschidere
Spectacol cu drone și lumini
Marți, 6 septembrie – Tulcea, Delta Dunării
09:00 – Sosirea participanților la punctul de plecare al Caravanei (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta);
09:30 – Moment de presă (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta);
10:00 – Expoziția proiectului Ansamblului “Ivan Patzaichin” (realizat de Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Olah Gyarfas) ce va fi amplasat în 2023 pe Faleza Ivan Patzaichin (Muzeul de Artă) – Expoziția va fi deschisă între 5 – 10 septembrie, zilnic 09:00-17:00;
10:00 START Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23 – Ziua 1 (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta)
Parada caiacelor și canotcilor pe Dunăre – Ziua 1 – Traseu: pe Dunăre (Tulcea) – Canal Mila 36 – Șontea (25 km)
Miercuri, 7 septembrie – Delta Dunării
09:00 Ziua 2 – Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23 – Traseu: Șontea – Lacul Băclănești – Șontea – Lacul Fortuna (18 km);
Joi, 8 septembrie – Delta Dunării
09:00 Ziua 3 – Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23 – Traseu: Lac Fortuna – Lacul Văcaru – Lacul Ligheanca – Mila 23 (14 km);
17:00 Prezentarea planurilor Muzeului Ivan Patzaichin și vernisajul Expoziției foto “Oamenii Deltei”, de Dragoș Lumpan;
Vineri, 9 septembrie – Tulcea
13:00 – 16:00 Călăuzele Deltei – program educațional pentru copiii din Tulcea și Delta Dunării (lac Ciuperca) – Concurs de vâslit și îndemânare | Parada canotcilor construite de copii | Ateliere educative și recreaționale | Cum să construiești o canotcă – atelier de construcție de machete de bărci cu Viorel Gheorghe – Atelierul Mobil;
16:00 – 16:30 Festivitate de premiere Călăuzele Deltei acompaniată de trupa rock BLANĂ BOMBĂ (Scenă – Gara Tulcea);
17:00 – 18:00 Vernisajul expoziției Provocări și răspunsuri pe Dunăre – Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică (Casa Avramide) – Expoziția este curatoriată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și va fi deschisă între 9 – 18 septembrie, zilnic 09:00-17:00;
18:30 – 20:00 Seara lui Ivan – imagini de arhivă și rememorarea momentului München 72 (Scenă – Gara Tulcea);
20:30 – 23:00 Concert multi-sound (Scenă – Gara Tulcea) SUBCARPAȚI | TUMBE | RUSALKA – în deschidere: ZAGĂN Folk Band;
Sâmbătă, 10 septembrie – Tulcea
11:00 – 14:00 Soluții de dezvoltare durabilă în Tulcea și Delta Dunării (Sala Mare – Consiliul Județean Tulcea) – Conferință pe tema valorificării culturale și economice a apei, cu exemplificări de inițiative și proiecte din zonă;
14:00 – 18:00 Ateliere de educație alternativă pentru copii (Gara Tulcea / lac Ciuperca);
14:00 – 18:30 Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1 (lac Ciuperca);
16:00 – 17:00 Festivitate de premiere (Scenă – Gara Tulcea) – Delta Tulcea Triathlon;
19:00 – 19:30 Festivitate de premiere (Scenă – Gara Tulcea) – Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1;
19:30 – 22:30 Concerte Rock`n`Row (Scenă – Gara Tulcea) – ALTERNOSFERA | DIMITRI’S BATS – în deschidere: BLANĂ BOMBĂ.
Sonia Raicu (realizator rubrică): S-au împlinit 120 de ani de când, la data de 15.08.1902, la bordul crucișătorului Elisabeta a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Marinei Române. În acest an, în porturile Constanța, Brăila, Tulcea, Galați și Mangalia se vor desfășura manifestări, după ce toată săptămâna a fost dedicată acestui eveniment.
La Constanța, formația de nave militare va defila în intervalul orar 11:00 şi 12:00, până la Midia și înapoi, iar un concert al muzicii militare a Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii, cantonată în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar.
Ziua recunoștinței față de eroii Marinei Militare va fi marcată și la Tulcea, însă activitățile în acest oraș vor avea loc într-un cadru restrâns, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei. La Brăila, după Ziua Porților Deschise de sâmbătă și după Ziua Recunoștinței de duminică, militarii Flotilei Fluviale din Brăila vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, iar la Galați, chiar de Ziua Marinei, va fi organizat un ceremonial militar și religios, urmat de un exercițiu demonstrativ naval. Și în București este sărbătorită în premieră Ziua Marinei.
O serie de evenimente au loc la Centrul Cultural al municipiului, în intervalul orar 17:00 – 21:00, iar la Monumentul Eroilor Militari din Parcul Regele Mihai I, zona debarcader Herăstrău, vor fi depuse coroane și jerbe de flori.
„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale” a revenit în Piața Civică din Municipiul Tulcea.
Serile de luni și marți le sunt dedicate copiilor, aceștia fiind aşteptaţi, împreună cu părinţii şi bunicii, pentru a viziona filmul muzical „Mama” (regia: Elisabeta Bostan), o ecranizare după „Capra cu trei iezi” a lui Ion Creangă (programat luni) şi filmul de animaţie „Strada speranţei (Mercy Street)”, programat marţi.
Miercuri, 20 iulie, publicul este invitat să vizioneze filmul „Maria, Regina României” (regia: Alexis Sweet Cahill), o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria.
Joi, 21 iulie, are loc vizionarea filmului de acţiune regizat de Sergiu Nicolaescu – „Supravieţuitorul”.
Vineri, de la ora 20:30, invitatul special al „Caravanei filmului românesc” este Dorel Vişan, care va susţine un recital de poezie ca preambul al proiecţiei filmului „Un bulgăre de humă” (regia Nicolae Mărgineanu).
Programul se încheie sâmbătă, 23 iulie, cu proiecția filmului „Filantropica”, regia Nae Caranfil, al cărui protagonist, Mircea Diaconu, se va afla în faţa publicului pentru o sesiune de întrebări şi răpunsuri.
Doi candidati din Tulcea au fost eliminați din examenul de bacalaureat.
Absolvenții de clasa a XII-a au dat astăzi proba scrisă la alegere a profilului și specializării a examenului de Bacalaureat.
La Tulcea, din 1.045 de înscriși, azi au participat 1.003 candidați, 40 fiind absenți și 2 eliminați pentru fraudă.
Este vorba despre un candidat eliminat luni din examen și o absolventă din anii trecuți, ambii eliminați la Măcin, unde a fost organizată o subcomisie a Centrului de Examen Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea.
Ediția a 12-a a turneului național al pianistului Horia Mihail, intitulat Pianul călător, continuă, într-o alternare firească de recitaluri și concerte cu orchestra.
Programul are tema Clasic, alătură trei celebre sonate și o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart şi Beethoven, pilonii clasicismului vienez.
Pe data de 2 iunie, la ora 19:00, pianistul Horia Mihail va fi în turneu la Tulcea, la Teatrul Jean Bart și pe 17 iunie, la ora 19:00, la Constanţa, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski, în aer liber.
Anul acesta, la concertele din cadrul turneului naţional Pianul călător este acordată intrarea liberă tuturor refugiaţilor ucraineni.
Preşedintele Crucii Roşii Române, Majestatea Sa Margareta, se va afla, miercuri şi joi, într-o vizită publică în judeţul Tulcea.
Miercuri, de la ora 16:00, aceasta va avea o întâlnire cu membrii comunităţii ucrainene din Tulcea, iar de la ora 17:00 se va afla la filiala Crucii Roşii Române din Tulcea.
În urmă cu o săptămână, preşedintele Crucii Roşii Române a vizitat tabăra mobilă pentru refugiaţi din Siret.
La începutul acestei săptămâni, Majestatea Sa Margareta l-a primit, la Palatul Elisabeta, pe reprezentantul ad-interim al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în România, Pablo Zapata, pe agenda discuţiilor figurând acţiunile comune în sprijinul refugiaţilor din Ucraina.
50 de refugiați din Ucraina au beneficiat de asistență medicală gratuită în unitățile sanitare din Dobrogea, în decurs de o săptămână.
Potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în județul Constanța au fost eliberate 30 de coduri de identificare, 10 dintre ele pentru copii.
În județul Tulcea, au fost emise 20 de astfel de coduri. Directorul CJAS, Eugenia Vasile, spune că un caz mai special a fost cel al unei persoane care a avut nevoie de dializă.
De o săptămână, casele de asigurări de sănătate au program prelungit, inclusiv în weekend, pentru a putea emite codurile de identificare, în baza cărora serviciile medicale acordate refugiaților sunt decontate.
Pentru a beneficia de asistență medicală gratuită, refugiații trebuie să prezinte documentul pe baza căruia au intrat în țară.
Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism, în parteneriat cu Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice, demarează în luna februarie 2022 proiectul „Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieţi”.
Scopul proiectului este cel de a crea premize pentru reducerea excluziunii şi marginalizării persoanelor cu tulburări din spectrul autismului-TSA în Dobrogea. Proiectul se va desfăşura în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023 în Constanţa şi Tulcea.
„În România persoanele cu autism sunt excluse din comunitate şi marginalizate, iar drepturile la sănătate, educaţie, muncă, locuire, participare în comunitate sunt frecvent încălcate. În zonele rurale izolate, localităţile mici, situaţia este şi mai dramatică, suportul specializat lipsind în totalitate. Dobrogea, în special zona Deltei Dunării, este dintre cele mai dezavantajate. Serviciile sunt insuficiente sau inexistente în cazul tinerilor şi adulţilor”, a prezentat Liuba Iacoblev, preşedinte Autism România.
Proiectul îşi propune să dezvolte capacitatea celor implicaţi – persoane adulte cu TSA, familii, autorităţi, instituţii – de a acţiona împreună pentru a găsi soluţii locale, pentru a folosi mai bine resursele existente şi de a aloca resurse pentru noi programe şi servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu TSA. Părinţii-persoanele adulte cu TSA vor fi sprijiniţi să devină o voce suficient de puternică pentru a reprezenta comunitatea autismului la masa guvernării participative de la nivel local.
Obiectivul principal al proiectului este formarea-dezvoltarea capacităţii a 10 tineri şi adulţi cu TSA şi a 30 de părinţi din regiunea Dobrogea de a promova activ drepturile şi interesele lor & ale copiilor lor, precum şi de a influenţa deciziile publice la nivel local prin vocea Asociaţiei Autism Dobrogea.
„Organizăm activităţi de in/formare pentru tineri şi părinţi în autoreprezentare, le creăm şi oferim instrumente şi resurse pentru acest demers individual, dar şi de grup, prin asociaţia de părinţi pe care o înfiinţăm – Autism Dobrogea, pe care o vom sprijini în primii săi paşi de activism pentru drepturile persoanelor cu autism.
În acelaşi timp, vom lucra pentru creşterea gradului de cunoaştere/înţelegere a problematicii Autismului în judeţele dobrogene, Tulcea şi Constanţa, a gradului de implicare şi de găsire a soluţiilor de către autorităţile locale şi alţi actori publici şi privaţi, în parteneriat cu Autism Dobrogea, la nevoile persoanelor TSA şi familiilor lor.
Pentru autorităţi şi alte entităţi relevante organizăm activităţi de informare, conştientizare a autismului, colaborare, implicare în găsire de soluţii la nevoile şi lipsurile identificate prin procesul participativ de analiză organizat cu aceşti actori. Creăm şi un document de analiză cu soluţiile propuse de participanţii la acest proces, iar asociaţia nou înfiinţată îl va promova, pentru ca măsurile să fie bugetate în strategiile judeţene şi locale de dezvoltare în Dobrogea.”, se arată în comunicatul transmis de Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism.
Percheziţii în 7 judeţe într-un dosar privind adeverinţe false de vaccinare anti-COVID!
Publicat de Andra Radu,
27 ianuarie 2022, 10:00 / actualizat: 27 ianuarie 2022, 11:04
56 de percheziţii au loc astăzi în judeţele Mehedinţi, Timiş, Braşov, Hunedoara, Caraş-Severin, Călăraşi şi Tulcea, la persoane bănuite de uz de fals.
Activităţile se desfăşoară în baza delegării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic.
În perioada mai – iunie 2021, un bărbat din Drobeta-Turnu Severin, în prezent arestat preventiv, ar fi intrat în incinta a două centre de vaccinare din municipiul Drobeta-Turnu Severin, ar fi accesat fără drept evidenţa electronică cu persoanele vaccinate împotriva COVID-19 şi ar fi modificat datele informatice. Bprbatul ar fi suprascris peste datele de identificare ale persoanelor vaccinate datele altor persoane nevaccinate, cărora le-ar fi generat adeverinţe de vaccinare.
Totodată, se efectuează cercetări şi faţă de 95 de persoane, beneficiari ai adeverinţelor false de vaccinare şi complicii bărbatului, dintre care 4 persoane cercetate sub control judiciar.
Vor fi puse în executare 55 de mandate de aducere, pentru audieri şi propunerea măsurilor legale.
Începem de astăzi și în următoarele săptămâni o serie de reportaje în care dorim să vă aducem mai multe lucruri pe care să le aflați despre marile unități de la granița de est a României și, evident, a NATO și sunt multe unități importante, începând cu cele de la Constanța, Tulcea, Brăila Bârlad, Focșani și Iași.
Astăzi am ales o brigadă foarte importantă, de la Focșani. Este vorba despre Brigada 8 Rachete Operativ-Tactice.
În înzestrarea acestei brigăzi a intrat sistemul HIMARS, cel mai nou și mai modern, sistemul de apărare antiaeriană. Îl avem mai întâi la microfon pe colonelul Daniel Condruț, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice.
Daniel Condruţ:Brigada 8 Rachete OperativTactice “Alexandru Ioan Cuza” se află în plin proces de transformare, modernizare și înzestrare cu echipamente de ultimă generație. Este vorba despre sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă, testat și validat în teatrele de operații de către Armata Statelor Unite ale Americii.
Zona de responsabilitate a brigăzii în momentul în care toate structurile vor fi înzestrate cu noile echipamente va fi teritoriul național şi, la nevoie, structuri din cadrul brigăzii, în baza angajamentelor asumate de țara noastră la nivelul Alianței, pot fi chiar dislocate în afara teritoriului național.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Foarte interesant este că în ultima vreme au venit doamnele la comanda plutoanelor de infanterie, la comanda unei baterii de rachete ori terestre, ori antiaeriene. Este și cazul domnișoarei pe care o veţi asculta în minutul următor.
Livia Bârsan:Sunt sublocotenent Livia Bârsan. A fost alegerea mea la absolvirea Academiei să fiu repartizată în acest batalion. Sunt din Iași. Primul criteriu cu siguranță nu a fost distanța față de casă, ci criteriul a fost perspective de viitor. Care unitate ar fi fost cea mai oportună pentru un artilerist?
Iar din punct de vedere al înzestrării, cu siguranță, acesta a fost, datorită noului sistem de rachete. Noi suntem prima generație de ofițeri încadrați pe această categorie de armament, chiar de la primirea lui în înzestrare.
În februarie va fi prima tragere reală cu acest sisteme de armament pentru care ne pregătim de un an de zile. Este diferit față de sistemele clasice de artilerie – tunuri, obuziere -, pentru că, în primul rând, este autopropulsat.
Are o mobilitate foarte mare. Instrucția se desfășoară într- un mod mult mai dinamic, lucrul la material este ușurat, minimizat, ceea ce ne dă libertatea extinderii cadrului tactic. Funcțiile din armată permit încadrarea unui om care să îndeplinească acele atribuții specifice, nu a unui gen.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Da, așa este. Nu este vorba de gen aici. Este vorba de priceperea și de instruirea oamenilor și, dacă vă întrebați așa, ducându-vă după propaganda despre care vorbea și Mircea Geoană mai devreme, iată că există acolo forțe care să apere granița de est a NATO și granița de est a României. Este, iată, la rând și comandantul de batalion în a cărui dotare a intrat sistemul HIMARS.
Teliman Cristian:Sunt maiorul Teliman Cristian, locţiitor al comandantului Batalionului Rachete Operativ-Tactice Focșani. Primul batalion înzestrat cu sistemul de lansare multiplă M142 HIMARS.
Suntem mândri că facem parte din această structură și că suntem primii oameni din România care lucrăm cu acest sistem. Am o echipă extrem de tânără și suntem puțini în cadrul batalionului care face într-adevăr tranziția de la tot ceea ce a însemnat clasic la tot ceea ce înseamnă modern.
Poate apreciem enorm de mult când vedem sistemul ăsta ceea ce pot să fac în comparație cu sistemele clasice. Nu spunem că partea mecanizată nu are beneficiile ei, dar partea automatizată poate să îți ofere niște beneficii fantastice.
În primul rând îți oferă o mobilitate și o putere de foc mai mare, îți oferă o eficiența a focului și o rapiditate în deschiderea lui incomparabilă cu sistemele precedente. Aportul fizic este mai mic din punctul ăsta de vedere, dar tehnologia vine să suplinească aportul fizic din punct de vedere al deservirii sistemului.
Dacă sistemele anterioare puteau avea până la şapte servanți, în momentul de faţă noi avem un singur servant care duce munca celor șapte, lucrează pe un computer și tot ceea ce face pe acel computer.
Lucrăm cu un sistem automatizat. Reacția este cu totul și cu totul diferită. Şi timpul de reacție este cu totul şi cu totul diferit. Suntem mult mai în siguranță cu noul sistem.
Producătorul britanic de televiziune Charlie Ottley a lansat, luni după-amiază, la Tulcea, documentarul „Wild Danube”, realizat în ultimul an în Delta Dunării, filmul urmând să fie prezentat anul viitor şi pe BBC.
Filmul surprinde Delta în cele patru anotimpuri şi prezintă rezervaţia atât cu biodiversitatea ei, cât şi cu problemele cu care se confruntă comunităţile.
El a pledat pentru ca pescarii să fie mai bine plătiţi, iar turismul să fie făcut responsabil.
Producătorul de televiziune britanic şi-a exprimat speranţa de a continua colaborarea pentru a promova Delta Dunării ca Amazonul Europei, lucru confirmat şi de conducerea Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).
Documentarul „Wild Danube” urmează să fie prezentat anul viitor pe BBC, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean.
Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, singurul dedicat ansamblurilor profesioniste, va avea loc între 25 şi 28 noiembrie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din municipiul Sibiu.
La acest festival vor participa şapte ansambluri artistice profesioniste din Sibiu, Suceava, Timişoara, Bistriţa, Tulcea şi Iaşi.
Accesul se face pe bază de bilete, ce pot fi achiziţionate de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, la preţul de 40 lei, începând de sâmbătă, astfel: sâmbătă şi duminică, între orele 11:00 – 21:00, marţi-vineri între orele 14:00 – 21:00.
Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” 2021 este organizat cu respectarea normelor legislative privind prevenirea răspândirii pandemiei de COVID -19, iar accesul la spectacole este permis pe bază de cod QR, obţinut în urma vaccinării sau a trecerii prin boală.
Biblioteca judeţeană „Panait Cerna” din Tulcea, în parteneriat cu fundaţia Progress şi organizaţia Celisea, organizează Târgul regional de ştiinţă şi tehnologie pentru copii, sub egida Code Kids FEST – Dobrogea 2021, evenimentul urmând să se desfăşoare online.
Târgul se va deschide vineri, 22 octombrie, la ora 11:00, pe platforma Zoom, iar publicul va putea să urmărească secvenţe de la prezentarea acestuia pe pagina de Facebook a instituţiei.
„Târgurile de ştiinţă au devenit deja o tradiţie pentru cluburile Code Kids şi partenerii noştri. În această toamnă, culegem laurii după doi ani în care noua generaţie de absolvenţi a învăţat programare şi a lucrat la proiecte digitale şi tehnice. Experienţele pe care le trăiesc copiii în cadrul Code Kids FEST şi dorinţa lor de evoluţie ne dau energie şi încredere că ei pot schimba lumea linie cu linie. De aceea, an de an, investim în educaţia lor, le punem la dispoziţie resurse, provocări interesante şi suntem convinşi că merită să-i susţinem şi să le arătăm recunoaştere în cadrul acestui festival de tehnologie”, a declarat managerul proiectului Code Kids România, Ovidiu Ana, citat în sursa amintită.
La eveniment vor participa cluburi din Ovidiu, Medgidia, judeţul Constanţa, Tulcea, Măcin, Sarichioi şi Cerna, judeţul Tulcea, care vor prezenta 13 proiecte din domeniile
ştiinţă şi tehnologie.
„Cluburile sunt formate din copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani şi au ca scop dezvoltarea şi încurajarea competenţelor din sfera tehnologiei şi ştiinţei, creativitatea şi experimente de inginerie aplicată”, se arată în comunicat.
În România sunt peste 300 de medici hematologi, însă cinci judeţe nu au niciun medic pe această specialitate, informează Colegiul Medicilor din România.
Cei mai mulţi medici, respectiv 122 de hematologi, se află în Bucureşti. La polul opus se află cinci judeţe care nu au niciun medic hematolog, respectiv Bacău, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi Tulcea, iar în alte judeţe există un singur medic hematolog.
„Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate românesc o reprezintă numărul insuficient de medici, mai ales în anumite specialităţi, precum şi distribuţia acestora la nivel naţional. Trebuie să aducem specialiştii mai aproape de pacienţi, mai aproape de oameni, de comunităţile în care aceştia trăiesc.
Ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România, dar şi ca medic hematolog, observ şi mă confrunt zilnic cu lipsa unei reţele perfect funcţionale de medici hematologi cu o distribuţie uniformă la nivel naţional a acestora.
Avem pacienţi care, din păcate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie în diverse zone, trebuie să parcurgă distanţe mari pentru a beneficia de un consult hematologic. Vorbim în multe situaţii inclusiv de cazuri grave, iar aceşti pacienţi nu pot beneficia în judeţul de domiciliu de un medic hematolog.
Fac un apel pentru o implicare mai mare inclusiv a autorităţilor locale, dar şi a conducerilor unităţilor medicale din fiecare judeţ de a atrage medici pe specialităţile deficitare”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicatul de presă.
Conform aceleiaşi surse, în România au funcţionat anul trecut peste 63.000 de unităţi sanitare, dintre care 52.000 de unităţi în mediul urban şi 11.000 în mediul rural.
Astfel, în 2020 au funcţionat 535 de spitale, 150 de unităţi asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii şi peste 12.000 de cabinete medicale independente de specialitate, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.
Comisia Europeană a aprobat joi înscrierea produsului românesc „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.
România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care două pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: „Telemea de Sibiu” şi „Plăcinta dobrogeană” precum şi un produs „Salata tradiţională cu icre de crap” pentru dobândirea protecţiei europene Specialitate Tradiţională Garantată.
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european.
Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială din Tulcea a început campania „Ziua SPOT – Donează pentru tine!”. Orice persoană care doreşte să-şi ajute semenii defavorizaţi este aşteptată să se alăture acţiunii.
Se pot dona alimente, dulciuri, produse de igienă şi jucării la sediul Centrului de Asistenţă Integrată Comunitară, situat în municipiul Tulcea, strada Eternităţii, nr. 27.
„Donaţiile primite vor fi distribuite persoanelor şi familiilor ce fac parte din grupul ţintă al proiectului Re Start Neptun – Dezvoltare locală integrată. Beneficiarii proiectului sunt persoane ce domiciliază în cartierul Neptun din municipiul Tulcea şi care se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, deprivare materială severă, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice, familii numeroase cu venituri insuficiente”, a anunțat Direcția de Asistență și Protecție Socială Tulcea pe pagina sa de facebook.
Campania se va încheia pe 7 mai. Bunurile pot fi donate de luni până vineri, între orele 8:00 şi 16:00.
Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an consecutiv, cu poftă de joacă, de sport, de muzică și de discutat lucruri serioase.
”Anul acesta toate acțiunile noastre stau semnul AUR-ului, pentru că vrem să discutăm apăsat și aplicat despre „râurile noastre toate”, despre Apele Unite ale României – AUR. Un râu sănătos, curat, îngrijit și, până la urmă, iubit de locuitori aduce bucurie tuturor, aduce prosperitate și contribuie la identitatea localității”, a spus Ivan Patzaichin.
Festivalul care lansează toamna în Deltă va debuta, ca în fiecare an, cu o paradă de ambarcațiuni pe Dunăre. Vor participa, pe lângă Ivan Patzaichin, oficialitățile municipiului Tulcea, secretarul de stat coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României – László Borbély, precum și secretarul de stat și șeful Departamentului de Relații Diplomatice de la Ministerul de Externe al Ungariei – Iglói Nagy István și Murányi Gergely.
Pe lângă concursurile de vâslit, ateliere și proiecții de film, nu vor lipsi concertele Rock’n’Row, care aduc nume mari ale muzicii: Phoenix, Cargo, The Kryptonite Sparks, Haraszti Ádám Projekt (Ungaria).
Printre noutăți se numără prezența pe faleza Festivalului a unei mese de teqball, oferită de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București. Vor avea loc meciuri demonstrative și publicul va putea învăța să practice acest sport nou, foarte spectaculos, originar din Ungaria.
De Ziua Dunării, Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 dă startul seriei de concursuri Descoperă Rowmania, sub umbrela campaniei Apele Unite ale României. Primele opriri ale caravanei sunt la Călărași pe 29 iunie și la Giurgiu pe 30 iunie.
Ajuns la ediția a șaptea în cele două orașe, concursul Descoperă Rowmania, împreună cu inițiatorul său, Ivan Patzaichin, caută din nou campioni la vâslit!
Indiferent de vârstă, constituție sportivă și experiență, oricine este binevenit în echipajul de 11 campioni pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri. Cei care nu vâslesc sunt invitați să-i susțină pe concurenți, să serbeze Ziua Internațională a Dunării împreună cu echipa Asociației și să se bucure de o zi petrecută în natură, printre campioni.
Cei mici sunt așteptați să vadă cum se construiește o barcă într-un atelier dedicat lor.
Campania merge apoi mai departe în București – 13 iulie, Alba Iulia – 3 august, Făgăraș – 10 august, Tulcea – 15 august, Ceahlău – 17 august și din nou în Tulcea, pe 31 august când are loc faza națională în cadrul celei de-a noua ediții a Rowmania Fest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle.
Descoperă Rowmania este o campanie de promovare a patrimoniului național al cărei obiectiv este să reapropie oamenii de natură și să-i reconecteze la aceasta, având ca instrument canotca și ca activitate vâslitul.
De când programul ”Școala altfel” se practică în România, profesorii încearcă să găsească metode distractive pentru a-i face pe copii și adolescenți să învețe despre țara în care trăiesc. Fie că vorbim despre cultură artistică (muzică, pictură, sculptură, dans etc.), fie despre istorie și geografie.
Cum fiecare școală poate să își aleagă când va avea loc ”Școala altfel”, nu este de mirare că excursiile și taberele pot avea loc chiar de 1 mai.
Una dintre aceste tabere este cea de la Sulina ce se va deschide chiar pe 1 mai. Organizatorii se așteaptă să sosească chiar în prima săptămână, prin programul „Şcoala altfel”, două grupe de elevi din Piatra Neamţ.
În vacanţa de vară, peste 3.000 de tineri vor fi găzduiţi în Centrele de agrement de la Sulina şi Babadag.
Despre acesta din urmă, Liviu Urlich, şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Tulcea ne-a declarat:
”Tabăra se află într-o zonă pitorească, cu o priveliște foarte frumoasă, un fel de Sinaia Dobrogei. Ea a fost mulți ani de zile scoasă din circuit, dar în urmă cu 2 ani de zile am reușit să o reabilităm, să obâinem toate avizele de funcționare. Așteptăm și aici în jur de 200 de copii. ei vin, în special pentru a vizita cetatea Enisala. Îi așteaptă excursii în pădurea Babadag, jocuri în grădina pe care o avem acolo și excursii la lacul Razim și cetatea Enisala.”
În tabăra de la Sulina, o zi cu pensiune completă costă 80 de lei, iar la Babadag costul este de 35 de lei pe zi, fără mâncare.
Astăzi se deschide, oficial, Bursa de Peşte din Tulcea
Publicat de Andra Radu,
8 aprilie 2019, 12:18 / actualizat: 2 mai 2019, 7:40
Eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de pește din Deltă, sprijinirea pescarilor ale căror capturi nu sunt primite de cherhanale și protejarea resursei piscicole, reprezintă obiectivele acestui proiect pe care pescarii din zonă îl aşteaptă de peste zece ani.
Bursa de Pește îi va ajuta să își vândă marfa, le va garanta un preţ minim şi pentru specii de peşti care îşi găsesc mai greu loc pe piaţă, iar cumpărătorii vor şti exact pe ce dau banii.
Ca să funcţioneze în adevăratul sens al cuvântului bursă, ar trebui ca pescarii să ştie să opereze pe bursă, iar cumpărătorii să ştie să cumpere de pe bursă. Deocamdată aceasta va funcţiona, în realitate, ca un Centru de primă vânzare.
Peştele va fi adus de pescarul autorizat la punctul ce colectare cel mai apropiat, cu mijloace proprii de transport. În punctul de colectare peştele este cântărit, sortat şi înregistrat electronic, apoi condiţionat cu fulgi de gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de pește Tulcea. Pentru aceasta, statul român a achiziţionat trei ambarcaţiuni şi patru maşini frigorifice.
Oferta de peşte (dimensiuni, tipuri, calităţi şi preţuri) va fi prezentată pe un site, iar de acolo se pot informa şi aproviziona agenţii economici. Va exista chiar şi un punct de desfacere cu amănuntul de unde persoanele fizice vor putea cumpăra peşte la kilogram.
Aceasta este deja funcţională şi a înregistrat primele tranzacţii, susţine directorul Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit, Ciceronis Cumpănăşoiu. El a mai spus că sancţiunile pe care România le-ar fi plătit dacă Bursa de Peşte nu ar fi fost funcţională erau echivalente cu bugetul total al proiectului.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, beneficiarii investiţiei, au declarat că o astfel de bursă este necesară deoarece prin intermediul acesteia va fi licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti „obţinută preponderent din pescuitul comercial desfăşurat în Delta Dunării, implicit, pentru a crea o piaţă concurenţială funcţională care să permită asociaţilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare.”
În prezent, din cele aproape 40 de mii de hectare de amenajări piscicole din zonă, puţin sub 10 mii de hectare livrează efectiv peşte în pieţe. Pescarii spun că bursa va confirma şi calitatea peştelui, iar cumpărătorul va plăti exact pentru ceea ce cumpără.
Una dintre cele mai mari pieţe de peşte din lume funcţionează din anul 1935 la Tokyo, unde sunt aduse zilnic mii de tone de peşte, iar vânzările se ridică la milioane de euro.
Alexandru Ion este câştigătorul Campionatul Naţional de triatlon, organizat în cadrul Delta Rowmania Triathlon. El a fost desemnat, duminică, şi este urmat în clasamentul general de Ciprian Bălănescu şi de Hunor Bereş.
La feminin, Campionatul Naţional a fost câştigat de Antoanela Manac care se pregăteşte de Campionatul Mondial.
Tânăra sportivă a precizat că va pleca la Mondiale peste două săptămâni şi va participa la concurs cu cele mai bune triatloniste din lume.
Orașul Tulcea întâmpină probleme de fiecare dată când plouă mai tare. Acest lucru s-a întâmplat și sâmbătă seara când centrul orașului s-a transformat în mica Veneție.
Apa rezultată în urma ploilor a inundat mașinile. Unul dintre autoturisme a fost „înghițit” aproape cu totul de către șuvoaiele de apă.
Vă reamintim că meteorologii au anunțat o nouă perioadă de instabilitate atmosferică. Astfel, o informare meteorologică de ploi şi răcire a vremii a intrat în vigoare de sâmbătă de la ora 14.00.
Până în noaptea de luni spre marţi vor fi perioade în care vor cădea averse torenţiale, cu tunete, fulgere, posibil intensificări de vânt şi – pe arii restrânse, grindină. În această după-amiază şi peste noapte aceste fenomene vor fi frecvente în nord, nord-est şi centru, de asemenea la deal şi la munte, doar local în restul ţării. Mâine, în cea mai mare parte a României vremea va fi răcoroasă şi temporar va ploua.
Criza de medici din judeţul Tulcea continuă să facă din asigurarea asistenţei medicale o provocare, mai ales pentru locuitorii din zonele izolate ale Deltei.
În judeţul Tulcea, doar 94 de medici de familie asigură asistenţa unei populaţii de peste 245.000 de locuitori. Deşi beneficiază de facilităţi financiare, cum este sporul de izolare de 200% sau locuinţe de serviciu, medicii nu se înghesuie să vină în judeţ.
Sunt, însă, şi excepţii: de săptămâna trecută localitatea Maliuc, din inima Deltei, are un nou medic de familie. El a semnat contractul cu CJAS şi şi-a început deja activitatea în beneficiul oamenilor din această zonă.
Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 21.736 locuri de muncă, în data de 8 iunie 2017.
La nivel național, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.457), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.296), manipulant mărfuri (867), lucrător comercial (827), agent de securitate (816), confecționer-asamblor articole din textile (810), vânzator (640), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide (596), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (569), operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesaturi, tricotaje si materiale sintetice (543).
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă de domiciliu sau de reședință ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro. Oferta locurilor de muncă se actualizează în timp real și poate fi vizualizată pe site-ul www.card-profesional.ro.
Constanța și Tulcea sunt pe ultimele locuri în privința colectării banilor la bugetul de stat.
Top celor șase județe care aparțin Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, pentru în primul trimestru al anului 2017, arată astfel:
Pe de altă parte, suma colectată la Constanța este aproape dublă față de cea a județului de reședință a D.G.F.P., Galați, și cu mult mai mare față de celelalte structuri ale A.N.A.F. Astfel, din Constanța au fost virate la bugetul de stat 560.930.000 lei.
La nivelul structurilor subordonate D.G.R.F.P. Galaţi (şase administraţii judeţene ale finanţelor publice şi Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii), totalul încasărilor bugetare se ridică la valoarea de 2.287.828.256 lei (100,10% faţă de programul definitiv de încasări).
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi a avut cea mai mare creştere a încasărilor faţă de programul stabilit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, respectiv un procent de 107,18%.
Încasările totale ale DRV Galaţi şi structurilor vamale subordonate, pe primul trimestru al anului 2017, au fost în sumă de 738.859.407 lei, cu un procent de realizare faţă de programul stabilit de 100,07%.
Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 24.311 locuri de muncă, în data de 22 mai 2017.
La nivel național, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.589), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.388), agent de securitate (1.105), lucrător comercial (1.097), confecționer-asamblor articole din textile (929), manipulant mărfuri (843), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide (771), vânzator (713), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (675), șofer autocamion / mașină de mare tonaj (648).
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă de domiciliu sau de reședință ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro. Oferta locurilor de muncă se actualizează în timp real și poate fi vizualizată pe site-ul www.card-profesional.ro.
Faleza din Tulcea va fi transferată în administrarea autorităţilor locale în cel mult o lună, printr-o lege specială, promovată în Parlament.
Transferul trebuia să fie aprobat în aprilie, prin hotărâre de Guvern, dar documentul nu a primit avizul Ministerului Justiţiei.
Din acest motiv, autorităţile au ales varianta promovării unei legi în parlament.
Potrivit preşedinelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, legea a trecut săptămâna aceasta prin comisiile de specialitate de la Senat, iar luni ajunge în plen.
Pentru consolidarea şi reabilitarea falezei, primăria vrea să investească peste 40 de milioane de euro.
Însă, este nevoie şi de un studiu de fezabilitate, care va fi achiziţionat înainte de transfer – a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
Pompierii ISU Delta Tulcea au fost solicitați în jurul orei 03.20, să intervină la stingerea unui incendiu produs la o autoutilitară, care era parcată pe strada Carpați din orașul Babadag.
Echipajul de pompieri al Stației Babadag a lichidat incendiul, însa autoturismul a ars în proporție de 80%.
Cauza probabila de izbucnire a incendiului a constituit-o un scurtcircuit electric.
Chirilă Valodea, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Carcaliu, județul Tulcea este acuzat de conflict de interese, susține Agenția Națională de Integritate.
Astfel, în exercitarea mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local privind închirierea prin licitație publică deschisă cu strigare a suprafeței de 188,04 ha, teren arabil din izlazul comunal ce aparține domeniului privat al comunei Carcaliu, județul Tulcea și a semnat documentele justificative (caietul de sarcini, instrucțiuni pentru ofertanți privind licitația publică cu strigare directă și raportul de avizare) în baza cărora s-a încheiat contractul de închiriere între Primăria comunei Carcaliu (în calitate de proprietar) și persoana evaluată (în calitate de chiriaș).
De asemenea, persoana evaluată a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local privind închirierea prin licitație publică deschisă cu strigare a suprafeței de 188,04 ha, teren arabil și a suprafeței de 24 ha pășune din izlazul comunal, ce aparține domeniului privat al comunei Carcaliu, județul Tulcea, în baza căreia s-a încheiat contractul de închiriere între Primăria comunei Carcaliu (în calitate de proprietar) și fiul surorii fostei soții a persoanei evaluate, afin de gr. III (în calitate de chiriaș).
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 și cu dispozițiile art. 77 din Legea nr. 393/2004.
Chirilă Valodea a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Chirilă Valodea nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, informează ANI.
Prezent la Tulcea, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a vorbit despre principalele investiții care urmează să fie realizate la nivelul județului.
Miercuri după amiază, la sediul PSD Tulcea, președintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, și președintele PSD, Liviu Dragnea, s-au întâlnit cu reprezentanți ai presei pentru a discuta despre principalele direcții de acțiune în ceea ce privește investițiile viitoare.
Liviu Dragnea a făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai importante investiții ce urmează să fie realizate prin Programul de Infrastructură Mare: drumul dintre Brăila și Constanța, podul peste Dunăre, modernizarea, dotarea, extinderea Spitalului Județean, porturile tulcene.
‘Noul Guvern va trebui să finalizeze procedura de transfer a infrastructurii portuare de la APDM la Tulcea. Faleza Tulcea s-ar putea transforma într-un punct de atracție turistică dacă ar beneficia de investiții de modernizare’, a declarat Liviu Dragnea.
În ceea ce privește situația podului peste Dunăre, despre care se discuta de peste 20 de ani, Liviu Dragnea spune că în câteva săptămâni intra în linie dreaptă, întrucât la momentul de față ajung la Comisia Tehnică pentru avize.
‘Știu că se discuta de mult timp de această investiție, diferența este că acum avem și banii necesari (n.n. aproximativ 200 de milioane de euro). Așadar, sper din tot sufletul că în curând să înceapă procedurile de licitație’.
TULCEA: Mașină răsturnată în șanț. Trei persoane au fost rănite
Publicat de Mihaela Costache,
7 martie 2017, 08:00 / actualizat: 7 martie 2017, 10:03
Un bărbat de 70 ani din mununicipiul Constanța, în timp ce conducea un autoturism în Ceamurlia de Sus, într-o curbă a pierdut controlul volanului, iar vehiculul a părăsit partea carosabilă și a căzut într-un șanț de scurgere a apelor pluviale.
În urma accidentului a rezultat rănirea celor trei persoane din mașină.
Conducătorul auto poseda permis de conducere și nu se afla sub influența alcoolului.
Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului, informează IPJ Tulcea.
Deși zona Deltei Dunării reprezintă un teritoriu unic în țara noastră, cu greu s-au putut focaliza investiții strategice care să-i pună în valoare acest patrimoniu. Acum, Delta are o şansă uriașă prin noul mecanism intitulat „Investiția Teritorială Integrată”, pe scurt ITI. Un instrument prin care se pot finanța proiecte prin Programe Operaţionale diferite, fondurile fiind atrase pe mai multe axe prioritare.
Două dintre cele mai importante direcții de acțiune în Deltă sunt turismul și bio-diversitatea, dar sunt de rezolvat multe alte probleme legate de accesul în Deltă, programele de sănătate, educație sau asistență socială.
Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu: „Ne dorim ca localitățile din județul Tulcea să aibă apă, canalizare, drumuri, canalele din Delta Dunării, cele care trebuie decolmatate să le putem decolmata, lacurile, de asemenea. Să facem un turism ecologic, să avem o legătură cu țara, să avem podul de peste Dunăre. Ne dorim, de asemenea, ca în urma acestor bani să avem o altă faleză, un alt port, să arate altfel portul nostru de la Tulcea, ne dorim la Isaccea ca portul să arate altfel. Cel mai important pentru Delta Dunării, Sulina să-și recapete mândria de odinioară și, foarte important este ca tot ce avem, patrimoniul cultural, mănăstirile, siturile arheologice și cetățile să le putem reabilita.”
Consiliile Județene Tulcea și Constanța, alături de alte 5 orașe și 31 comune, fac parte din Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI Delta Dunării, o structură suport care se ocupă de implementarea mecanismului în Deltă. Asociația a susținut mai multe sesiuni de infromare pentru reprezentanții mediului public pentru a răspunde întrebărilor legate de accesarea fondurilor europene.
Coordonatorul ITI Delta Dunării, Doina Surcel: ”Având în vedere că sunt şi nişte noutăţi pentru beneficiarii publici, modificându-se legea achiziţiilor publice- cerinţa suplimentară de depunere a aplicaţiilor online pe noul sistem- şi este o noutate pentru beneficiari, mai ales în ceea ce înseamnă bugetul proiectului care va fi puţin diferit ca format faţă de bugetul pe care au fost obişnuiţi să-l utilizeze pănă acum. În plus, noi am prevăzut în cererea noastră de finanţare să asigurăm nişte resurse financiare pentru a putea asigura o expertiză pe domeniul achiziţiilor publice prin sesiuni de training pentru sectorul public.”
Strategia integrată pentu Delta Dunării este prevăzută în Acordul de Parteneriat încheiat în urmă cu doi ani de către Guvern și Comisia Europeană. Potrivit autorităților române, suma totală pentru comunitățile locale de pe teritoriul Rezervației, respectiv județele Tulcea și Constanța, va fi de peste 1,1 miliarde euro.
Rezervația Biosferei Delta Dunării include unități administrativ-teritoriale din județele Tulcea și Constanța, o parte din suprafața Deltei Dunării aflându-se și pe teritoriul Ucrainei.
Schimbările climatice din ce în ce mai dese în ultima vreme afectează biodiversitatea şi resursele, susţine unul dintre cei mai cunoscuţi biologi şi oceanografi francezi, profesorul Gilles Boeuf, aflat în vizită în Dobrogea, săptămâna aceasta.
Profesorul a fost ieri la Institutul Naţional de Cercetare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa, unde a vorbit despre efectele schimbărilor climatice din această parte a Europei.
Biologul francez va ajunge miercuri la Tulcea, unde va susţine o conferinţă pe tema „Ocean, biodiversitate şi resurse”.
Combaterea schimbărilor climatice se află şi pe Agenda ONU 2030, obiective despre care vorbim în aceste zile la Radio România, prin proiectul Radio Everyone.
Doar până la sfârşitul săptămânii viitoare, fermierii mai pot depune la centrele APIA, cereri de acord prealabil pentru subvenţia la motorină.
În ultimele zile, la centrele APIA din judeţul Tulcea a fost aglomeraţie, astfel că acum, pe ultima sută de metri, fermierii sunt informaţi şi chemaţi prin e-mail şi sms.
Spre deosebire de alţi ani, la schema de ajutor de stat au acces şi fermierii persoane fizice, cu obligaţia ca în termen de 60 de zile să devină persoane juridice.
Acciza redusă pentru agricultură reprezintă, în lei, 21 de euro la tona de motorină, iar diferenţa faţă de acciza-standard se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.
20 de tineri tulceni vor fi implicaţi în proiecte de promovare a tradiţiilor dobrogene, în cadrul proiectului ‘Cultură prin tradiţii’, lansat ieri.
În perioada august-noiembrie, ei vor participa la ateliere de lucru, în cadrul cărora vor realiza 10 ii cu motive dobrogene şi 30 de obiecte decorate prin tehnica ţesutului manual.
Acestea vor fi prezentate în data de 5 decembrie, în timpul celei de-a V-a ediţii a Galei Voluntarului Tulcean.
Proiectul, care a demarat luna aceasta, are o valoare totală de aproape 4.800 de lei.
Un nou lot de ambulanţe medicalizate a ajuns azi la Tulcea pentru înnoirea parcului auto de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, de această dată cu trei autovehicule 4X4, de ultimă generaţie şi cu toate dotările necesare tipului de intervenţie B2.
Repartizarea ambulanţelor a fost realizată în urma analizei situaţiei parcului auto şi a activităţii fiecărui serviciu de ambulantă de către Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii. Cu această ocazie, în Piaţa civică din municipiul Tulcea au fost prezentate şi celelalte cinci ambulanţe medicalizate primite prin acelaşi program anul trecut în luna decembrie.
Potrivit directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Dumitru Vâlcu, Tulcea are la momentul de faţă unul din cele mai noi parcuri auto din ţară şi cel mai numeros parc naval cu opt şalupe de intervenţie medicalizată şi transport neasistat.
Serviciul Poliției Rutiere Constanța informează că luni după-amiază, la ora 17:19, S.M.I. (bărbat, 27 de ani, din loc. Răzoarele, jud. Constanţa) a condus un autoturism pe DN22, banda nr. 1, dinspre Tulcea către Constanţa şi ajungând la km 286+340 (Lumina), datorită neatenţiei a intrat în coliziune faţă-spate cu un autoturism condus în aceeaşi direcţie de C.V. (femeie, 32 de ani, din loc. Năvodari, jud. Constanţa) şi care în momentul producerii se afla oprită pe banda nr. 1.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală uşoară a lui C.V., a lui C.A.M. (minoră, 6 ani, din loc. Năvodari, jud. Constanţa), pasageră în scaun de copii pe bancheta spate şi M.G.(femeie, 55 ani, din loc. Năvodari, jud. Constanţa), pasageră pe scaunul dreapta faţă în autoturismul condus de C.V.
Poliţiştii au găsit aproximativ 150.000 de pui vii în urma unor percheziţii efectuate miercuri dimineaţă în cinci judeţe la persoane bănuite de evaziune fiscală şi au ridicat documente, medii de stocare şi sisteme informatice, informează un comunicat de presă al IGPR.
De asemenea, şase persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.
În urma celor 13 percheziţii domiciliare desfăşurate de poliţişti în Prahova, Tulcea, Suceava, Dolj şi Timiş, s-a constatat că pentru aceşti pui nu existau documente justificative.
Cei în cauză ar fi comercializat pui vii şi furaje fără a înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor administrate toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale.
Totodată, în urma investigaţiilor derulate de poliţişti a rezultat faptul că o parte dintre achiziţii ar proveni din spaţiul intracomunitar iar livrările de pui vii şi furaje ar fi avut loc, la nivel naţional, cu precădere atunci când exista certitudinea unor vânzări în termen scurt, fără emiterea de documente fiscale.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin activitatea infracţională desfăşurată, doar în perioadă mai – iunie, este estimat, la acest moment, la aproximativ 40.000 de lei.
La acţiune au participat 45 de poliţişti, fiind vizate şapte sedii ale unor societăţi comerciale şi şase domicilii ale unor persoane bănuite de evaziune fiscală, arată IGPR.
Activităţile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova
Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Vioara lui George Enescu, organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo în perioada 27 septembrie – 15 octombrie, este în plină desfăşurare. Protagoniştii acestei aventuri muzicale sunt, şi în acest an, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail .
Pentru prima dată, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, a părăsit Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) pentru a face o plimbare în parcurile bucureştene, poposind apoi în două localităţi din judeţul Tulcea: Jurilovca şi Greci. Acolo, tinerii spectatori, majoritatea elevi, au fost copleşiţi de încântare: „Ne-a plăcut vioara. Că era cea mai zgomotoasă. Dar şi frumoasă”. „Când cresc mare aş vrea să cânt şi eu la o vioară”. „Vioara a fost personajul principal”. „Unică, unică şi o mai aşteptăm la noi. Mulţumim din suflet!”, au exclamat ei.
Periplul muzical continuă pe 2 octombrie, la Tescani, jud. Bacău, în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu, acum secţie a Muzeului Naţional George Enescu, unde marele muzician a venit deseori lăsându-se inspirat de frumuseţea peisajelor.
De altfel, recitalul de la Tescani va reproduce întocmai programul recitalului susţinut de George Enescu: „Programul este unul foarte frumos. Am găsit două variante de recital pe care Enescu le-a susţinut în 1919 şi 1923, sunt două afişe pe care le-am găsit la Muzeul George Enescu şi pe care le-am urmat întocmai. Am zis că, dacă tot avem vioara maestrului cu noi, să avem şi programul, şi poate o părticică din talentul lui va fi cu noi”, a spus Gabriel Croitoru.
Programul cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
La rândul său, profesor fiind, Gabriel Croitoru înţelege să lase moştenirea artistică altor generaţii şi a invitat, alături de el şi de pianistul Horia Mihail, patru tineri şi talentaţi muzicieni, încă elevi ai liceelor de muzică din ţară, ce vor străluci pe scenele de concert dar, cu siguranţă, nu vor uita să ducă muzica şi în alte locuri pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni. La Tescani este invitat tânărul violonist Mihail Ciprian Reuţ, din Suceava.
Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014:
6, octombrie, ora 17:00 – Sălişte, jud Sibiu; 7 octombrie, ora 17:00 – Gura Râului, jud Sibiu; 8, octombrie, ora 17:00 – Horezu, jud.Vâlcea; 9 octombrie, ora 17:00 – Slătioara, jud.Vâlcea; 13 octombrie, ora 17:00 – Braşov, Sala Patria; 15 octombrie, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.
Programul concertelor din sate:
Pugnani – Kreisler – Siciliana şi Rigaudon, Leclair – Sarabanda şi Tamburina, Kreisler – Preludiu şi Allegro, Scărlătescu – Bagatela, Enescu – Balada şi Lăutarul, Dvorak – Humoresque, Tartini – Kreisler – Variaţiuni pe o temă de Corelli, Saint-Saens – Introducere şi Rondo capriccioso.
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo.
Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2.
Parteneri principali: ARCUB, Muzeul Naţional George Enescu.
Transportator oficial: Dacia.
Partener: SENIA MUSIC.
Cu sprijinul: Athénée Palace Hilton, SB Choices, Pensiunea Siva.
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Caţavencii, Şapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenţia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accent TV Tulcea.
Parteneri radio: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio România Regional.
Parteneri culturali: Primăriile din Greci, Jurilovca, Sălişte, Gura Râului, Horezu, Slătioara, Consiliul judeţean Tulcea, Festivalul Astra Film, Filarmonica din Braşov, Orchestrele şi Corurile Radio România.
Un eveniment susţinut de Radio România.
Detalii despre turneu, pe www.radioromaniacultural.ro
Priviţi de pe poteca ce şerpuieşte până spre cel mai semeţ pisc al său, Vârful Ţuţuiatu, care nu măsoară decât 467 de metri altitudine, sau din mijlocul unui lan parfumat de bujori, munţii Măcin se dezvăluie celui ce îi caută precum o carte, pe care o descoperi filă cu filă. Siluete abrupte ies din nord-vestul Dobrogei de Nord şi se recomandă ca cel mai vechi pământ al ţării. Geologii spun că lanţul muntos s-ar fi format la sfârșitul Paleozoicului. Ceea ce este unic aici şi reprezintă adevarata bogăţie a tulcenilor este unicitatea florei.
Această prezentare necesită JavaScript.
Printre fluturi şi flori
În Munţii Măcinului au fost identificate peste 1.700 de specii de plante, care reprezintă aproape jumătate din flora României şi aproximativ 19% din cea europeană. Munții aceştia pitici, ale căror piscuri nu depăşesc 500 de metri, ascund plante și specii reprezentative pentru unitatea Platoului Dobrogean. Pădurea de fag și carpen dobrogean este unică în România, iar o specie rară este cea a clopoțelului dobrogean. Şi, poate ca o mulţumire pentru îndrăzneala florilor care reuşesc să îmbrace în fiecare an stâncile ursuze, în acest peisaj mai degrabă de stepă decât de munte, natura le-a dăruit nu mai puţin de 900 de specii de fluturi viu coloraţi. E de ajuns să-ţi imaginezi o zi însorită de vară, într-una din văile munţilor, care nici măcar nu-s greu de străbătut.
Istorie şi legendă
Căutătorii de bogăţii spirituale au la dispoziţie o salbă de mănăstiri: Cocoș, prima biserică ortodoxă din Dobrogea şi Celic Dere, supranumită “râul de fier”. La Niculițel, pasionaţii de istorie vor descoperi cel mai vechi așezământ paleocreștin din România şi pot afla legenda ultimului haiduc Vârlan sau chiar poveștile de dragoste ţesute în Cetatea Heracleea.
La pas prin Parcul Naţional Munţii Măcinului
Parcul Naţional Munţii Măcinului poate fi trecut cu piciorul, călare sau chiar pe două roţi. 6 trasee sunt identificate şi marcate corespunzător, care pleacă din Nord şi traversează culmea principală a Măcinului. Se practică cicloturismul, dar şi turismul ecvestru, chiar şi pentru cei mai neîndemânatici în ţinerea hăţurilor. Cramcea, Dealul cu drum şi Valea Vinului sunt trasee relativ uşoare, pe care cunoscătorii le recomandă ca destinaţie de vacanţă în orice anotimp. Este singurul parc naţional din Dobrogea şi, deşi se întinde pe o suprafaţă relativ mică, adună 70% din tipurile de roci cunoscute. Amatorii de senzaţii tari vor descoperi aici “Mecca” zborului cu parapanta din Dobrogea, pe vârful Priopcea. Parcul Naţional Munţii Măcinului a intrat în reţeaua europeană Natura 2000 şi promite să fie un loc numai bun de umblat pentru românii sau străinii amatori de aer proaspăt şi odihnă activă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.