Prohibiţia generală a pescuitului în România a început în habitatele naturale. Pescuitul urmează să fie interzis şi în apele care constituie frontieră din data de 24 aprilie, se arată în Ordinul de prohibiţie emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.
Actul normativ prevede şi excepţiile privind prohibiţia, iar printre ele se află pescuitul pe râul Prut, frontieră cu Republica Moldova, zonă în care pescuitul va fi interzis din data de 24 aprilie.
Indiferent de zonă, prohibiţia se va încheia pe 8 iunie, atunci când toţi pescarii îşi vor putea relua activitatea, conform ordinului celor două ministere.
Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac, este de părere că singurii care sunt afectaţi sunt cei care nu cheltuiau în zonele în care-şi petreceau vacanţa. Acesta a precizat că ordinul de prohibiţie nu va afecta decât într-o foarte mică măsură fenomenul turismului în Deltă.
Prohibiţia generală a pescuitului se desfăşoară în funcţie de specie, dar şi de perioada de reproducere şi are drept scop protejarea resursei.
La şalău şi biban, pescuitul a fost interzis de luna trecută, iar la scrumbie, prohibiţia a început în această săptămână şi se va desfăşura pe sectoare de Dunăre.
Peste o sută de agenții de turism au rămas, anul trecut, fără licențe de funcționare!
Datele Ministerului Turismului arată că este vorba mai exact de 107 agenții, dar și de 125 de societăți care au fost radiate la solicitarea acestora.
În cazul agențiilor de turism pentru care a fost dispusă retragerea licențelor din cauza neregulilor constatate, deciziile au survenit la distanță de jumătate de an de la eliberarea actului de funcționare.
În același timp, tot anul trecut, 31 de structuri de cazare au rămas fără certificate de clasificare, în timp ce la 8 structuri de alimentație publică au fost retrase certificatele de funcționare.
Luna trecută, ministrul Turismului, Mircea Dobre, declara că normele de aplicare pentru Fondul de garantare a pachetelor turistice vor fi gata pană la sfârșitul lunii ianuarie, iar din 2018 se încearcă realizarea unei legi speciale și pentru crearea unui pool de asigurare, pe modelul PAID.
În context, ministrul a subliniat că ordonanța privind Fondul de garantare a pachetelor turistice, a fost votată și se află pentru promulgare la Președinție.
Zona din apropierea râului Timiș poate oferi o mulțime de variante de petrecere a timpului liber. Plimbări cu bicicleta, ieșiri în zone mai puțin circulate de pe malurile Timișului și alte variante sunt luate în calcul pentru a amenaja multe locuri din proximitatea râului Timiş.
EcoTimiş va oferi turiştilor posibilitatea să se relaxeze, să exploreze noi arii naturale şi să viziteze frumuseţile oraşelor din vecinătate. Deja s-au făcut primele trasee, de pe cursul râului Timiş. Sunt multe puncte interesante de parcurs, unde oamenii se pot bucura de peisaj, pot face plimbări cu bicicleta şi pot vizita atracţiile turistice din localităţile situate in preajma Timişului. Expertul în cadastru Vasile Sabău s-a ocupat de o parte a traseului.
“Un traseu l-am stabilit traversând Pădurea Verde, în apropriere de Dumbrăvița avem lacul de la Dumbrăvița, acumularea de apă e cunoscută de timișoreni pentru pescuit, pentru agrement. Vom traversa Calea Lugojului, aici avem un sens giratoriu, nu e atât de greu de traversat. Pe lângă centura Timișoarei avem râul Beregsău. Aici o să poziționăm un pod de lemn și pe sub podul de la centură vom traversa centura, după care intrăm în Covaci pe drum de localitate, nu e circulat. La ieșire din Covaci vom intra pe Bega Veche”, a explicat Vasile Sabău.
Proiectul EcoTimiş este realizat în parteneriat cu Camera Regională de Comerţ şi Industrie din Pancevo, Centrul de Voluntariat şi Mişcarea de Conservare a Naturii. In calitate de partener, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş intentioneaza să extindă proiectul şi pe alte ape naturale, spune managerul APDT, Delia Barbu.
“Vom avea un catamaran. Suntem în discuții cu specialiștii de la Apele Române pentru a găsi locația cea mai bună . Noi am vrut lacul Surduc pentru că este un obiectiv eligibil, se află pe valea râului Timiș, la 20 de km. Discuțiile arată că ar fi mai bine să ne orientăm spre canalul Bega, dar am face-o între Sânmihai și graniță unde sunt locurile cele mai sălbatice și ar oferi turiștilor experiențe interesante”, a declarat Delia Barbu.
Proiectul a demarat în vara acestui an şi este programat să se încheie în decembrie anul viitor.
Promotorii turismului din județul Timiș intenționează să creeze o industrie de profil în jurul sanctuarului neolitic de la Parţa, vechi de 6.000 de ani.
Sanctuarul a fost descoperit în anii 1970 în apropiere de Timişoara, este unic în România şi unul dintre puţinele din Europa complet restaurat. Sanctuarul se află în administrarea Muzeului Naţional al Banatului şi poate fi vizitat doar la cerere din cauza interminabilelor lucrări de reabilitare care se execută la Castelul Huniade.
Pentru a-l repune în valoare, specialişti în turism, arheologi şi autorităţi locale vor dezbate azi modalităţile prin care se poate crea în jurul sanctuarului o industrie turistică, în care să se includă trasee cu vestigii arheologice, centre de olărit, muzee şi gastronomie bănăţeană.
Monumentul cuprinde două statui, simboluri ale fertilităţii şi a fost folosit acum 6.000 de ani şi drept calendar solar.
Lucrările la Centrul balnear din staţiunea Borsec sunt destul de avansate, dar investiţia, care are rolul de a relansa turismul în zonă, nu va fi finalizată în acest an, aşa cum se estima, ci doar anul viitor .
Primarul staţiunii Borsec, Mik Jozsef, a declarat joi, pentru AGERPRES, că lucrările sunt realizate în proporţie de 75-80 la sută, dar intervin probleme legate de realizarea construcţiei, la care se adaugă şi faptul că iarna nu se va putea lucra decât în mică măsură.
Se preconizează că patru dintre cele nouă corpuri de clădire vor fi finalizate complet în două săptămâni, iar la amenajarea exterioară se va lucra în acest an atât cât vremea va permite.
Centrul balnear va cuprinde, în final, o bază de tratament şi un centru wellness, are o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi vara şi 700 în timpul iernii.
Sejurul pentru petrecerea Revelionului în zona Bran-Moieciu-Fundata costă între 1.000 şi 1.500 de lei de persoană, sau chiar mai mult.
Prețul variază în funcţie de structura turistică de cazare, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Bran-Moieciu-Fundata, Laurenţiu Drăgan.
Acesta a spus că sunt pensiuni care vând doar cazare, iar altele pachete de servicii care includ pe lângă cazare şi masă sau program artistic.
Rezervările s-au făcut în mare parte, iar pregătirile sunt deja în toi.
În ultimii ani, pe lângă turiştii români au început să vină în zonă şi turişti străini, în special turişti din Israel, potrivit sursei citate.
În zona Bran-Moieciu-Fundata se află un număr de 8.500 de locuri de cazare clasificate, în diverse structuri de cazare, a mai spus Laurenţiu Drăgan.
Factorii de decizie din zona Deltei Dunării se întânesc marți la o dezbatere publică cu privire la problemele din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Temele discuțiilor sunt legate de turism, pescuit şi celelalte activităţi economice din acest areal dar şi despre modul în care putem proteja în mod real Delta Dunării prin intermediul locuitorilor săi.
La dezbatere au fost invitaţi locuitori ai deltei, agenţi economici și oficialităţi.
Unul dintre organizatori, Daniel Ilușcă, președintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării a spus că această dezbatere este o ocazie pentru ca locuitorii deltei să fie consultați cu privire la deciziile care urmează să îi afecteze.
„Sperăm noi să avem o dezbatere cu celelalte organisme și mă refer la Autoritatea Sanitar-Veterinară, cu operatorii din turism din Delta Dunării care întâmpină alt tip de probleme, cu Rezervația Biosferei Delta Dunării. Mă bucur de proiectul acesta de lege (n.r. proiectul Legii Turismului aflat în dezbatere publică) privind înființarea OMD-urilor (n.r. OMD – Organizații de Management al Destinației) care nu ar mai putea permite oricui, oricând, în orice fel să intervină asupra unor reglementări prin care, efectiv, să poată bloca turismul în Delta Dunării. Una dintre ele a fost proiectul actualei Rezervații a Biosferei Delta Dunării pe care dorea să-l modifice, propunând niște soluții în care noi, mai ales cei din inima Deltei Dunării, efectiv ne-ar fi scos în afara pieței“, a declarat Daniel Ilușcă.
Programul de vizitare al Cetății Deva din județul Hunedoara se modifică de la 1 octombrie. De duminică, turiștii vor avea acces în perimetrul monumentului istoric doar între orele 8:00 și 20:00, anunță Primăria Deva.
Telecabina care facilitează accesul turiștilor pe Dealul Cetății Deva va avea același program. Drept urmare, ultimele curse ale telecabinei sunt programate la 19:30 pentru urcare, respectiv 19:50 pentru coborâre. “Accesul pe Cetatea Deva se poate face şi pe jos, pe la Poarta numărul 1. Ultima intrare pe Poarta 1 va avea loc la ora 19:30. Poarta 1 se va închide la ora 20:00”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Mona Voinescu.
Duminică este programat un spectacol inedit, între orele 17:00 și 20:00, pe Platforma Artilerie Vest din incinta Cetăţii Deva. Vizitatorii sunt invitaţi la o reprezentaţie de dans şi muzică medievală susţinută de Ansamblul de dans ‘Renaissance’ Deva, care va fi urmată de un concert al trupei ‘Misztral’ din Ungaria.
Evenimentul se desfăşoară în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Renascentist, organizat de Asociaţia Culturală Del-Erdelyert. Accesul la eveniment este liber.
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 17:00
Mâine, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Turismului.
Ziua de 27 septembrie a fost declarată Zi Mondială a Turismului în anul 1979 de către Organizaţia Mondială a Turismului. A fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980, şi este destinată promovării şi dezvoltării turismului. Organizația Mondială a Turismului reuneşte 155 de state şi joacă un rol important în promovarea dezvoltării de fond, durabile şi universal accesibilă a turismului, acordând o atenţie deosebită ţărilor în curs de dezvoltare. România are o tradiţie de aproape 40 de ani in OMŢ tara noastra fiind chiar membru fondator în 1975.
Fundaţia ACTIVITY pentru resurse umane şi dezvoltare durabilă Reşiţa, în parteneriat cu Primăria municipiului Reşiţa, organizează mâine, începând cu ora 10,30, în sala de şedinţe a primăriei, un workshop dedicat acestei zile.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate:
– Oportunităţile turismului în Reşiţa şi Caraş- Severin;
– Patrimoniul industrial – o şansă pentru noi şi generaţia viitoare;
– Noi posibilităţi de dezvoltare a turismului.
Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului „Provocarea şi oportunitatea dezvoltării turismului în teritoriul nostru comun”, finanţat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Obiectivul general al proiectului este „îmbunătăţirea standardelor de calitate a vieţii în regiunea proiectului, prin promovarea turismului tematic, susţinerea şi extinderea reţelei de cooperare durabilă între operatorii.
Evenimentul de prezentare se va încheia cu o vizită cu autocarul la Monumentul Turismului de la Rusca Montana.
Construcţia monumentului a început în anul 1936, la iniţiativa Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş și a fost a fost inaugurat la Rusca Montană, la 1 august 1937
Judeţul Caraş-Severin este singurul loc în lume care are un monument dedicat turismului şi care îndeamnă călătorii să-şi iubească semenii şi natura, dar şi ceea ce a creat omul cu mâna sa. Prin urmare, pe frontispiciul monumentului stau scrise câteva cuvinte lăsate de Vasile Magdaş- fost şef al Ocolului Silvic Rusca Montană , care s-a ocupat îndeaproape de ridicarea monumentului :
„Turistule, ajuns sub poala pădurii, aruncă necazul şi patima urii. Încearcă să prinzi din legile firii scânteia divină: virtutea iubirii’.(Daniela Tudor)
Principalele puncte ale agendei Parlamentului European, în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie 2017 sunt următoarele:
Bugetul UE pentru 2018. Comisia pentru Bugete va vota cu privire la 2324 de amendamente depuse la bugetul UE pentru 2018. Deputații europeni urmează să modifice reducerile făcute de Consiliu și să sprijine programele privind cercetarea, educația, combaterea șomajului în rândul tinerilor, IMM-urile și migrația. (Miercuri)
BCE / Draghi. Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va discuta cu membrii Comisiei pentru afaceri economice și monetare programul care permite BCE să cumpere obligațiuni emise de societăți europene, precum și cele mai recente evoluții economice și monetare din UE. (Luni)
Procuratura Europeană. Înființarea Procuraturii Europene mult așteptate, care va fi responsabilă de investigațiile penale transfrontaliere privind frauda care implică fonduri UE, va fi supusă la vot în cadrul Comisiei pentru libertăți civile. În prezent, 20 de state membre au decis să participe. (Joi)
Scurgeri de informații în fotbal. Comisia specială pentru combaterea spălării banilor, a evaziunii fiscale și a fraudei fiscale (PANA) va interoga reprezentanții FIFA, UEFA și Asociația Agenților Europeni de Fotbal privind transparența pe piața transferurilor, finanțarea cluburilor europene și dreptul la imaginea jucătorilor. Un jurnalist care a participat la Rețeaua europeană de investigații care a dezvăluit „scurgerile de fotbal” va fi, de asemenea, prezent. (Marți)
Brexit. Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice se vor întâlni pentru a discuta despre cele mai recente progrese în negocierile pentru Brexit, înaintea unei rezoluții a Parlamentului European care va fi votată săptămâna următoare la Strasbourg. (Joi)
Garanția pentru tineret. Eficacitatea din punct de vedere al costurilor schemei privind garanția pentru tineret, programul UE care îi ajută pe tineri să-și găsească locuri de muncă prin îmbunătățirea accesului la formare și educație, va fi evaluată de către deputații Comisiei pentru control bugetar. Aceștia solicită o finanțare mai mare pentru a sprijini tinerii care nu mai sunt în sistemul de educație, nu sunt angajați şi nici nu fac parte din vreun program de formare profesională (NEETS). (Luni)
Venitul minim din UE. Propunerea de a introduce un venit minim pe întreg teritoriul Uniunii pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale va fi prezentată de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. Proiectul de propunere prevede că astfel de scheme ar trebui să corespundă cu 60% din venitul mediu al țării în cauză. (Joi)
Turism. Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Parlamentul European organizează o conferință pe tema „O strategie europeană de consolidare a competitivității industriei turismului ca principal motor al creării de locuri de muncă”. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va deschide conferința. Printre participanți se numără vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, comisarii europeni Elżbieta Bieńkowska, Karmenu Vella, Tibor Navracsics, Marianne Thyssen și Mariya Gabriel, precum și reprezentanți ai industriei și ai autorităților naționale și europene. (Miercuri)
Pregătiri pentru sesiunea plenară. Grupurile politice vor fi informate cu privire la situația negocierilor pentru Brexitul și vor pregăti o dezbatere cu negociatorul-șef al Uniunii, Michel Barnier, care se va încheia cu votul unei rezoluții în aceeași săptămână . Aceștia vor discuta, de asemenea, poziția Parlamentului cu privire la relațiile UE-Turcia și își vor pregăti contribuția la summitul european din octombrie și la Conferința de la Bonn privind schimbările climatice (COP23). Grupurile politice vor discuta, de asemenea, poziția Parlamentului privind îngrășămintele, votul final privind înființarea unei procuraturi europene și pregătirea recomandărilor Parlamentului privind combaterea criminalității cibernetice, îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și încheierea căsătoriilor dintre copii.
Agenda președintelui. Președintele PE, Antonio Tajani, va participa joi și vineri la Summitul digital al UE de la Tallinn.
„Prietenii Munților” – continuatori ai turismului reșițean, la 40 de ani de existență
Publicat de adinaiftime,
19 septembrie 2017, 08:30
„Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi singur.”
Numai simpla alunecare cu schiurile pe pârtie, numai senzația că ești aproape să îți depășești limitele, numai succesul primei încercări de a înfrunta pârtia de unul singur sunt suficiente ca să te simți liber și rupt de toate greutățile din lume.
Ai vazut oameni triști, deprimați sau plictisiți pe pârtiile de schi? În general, toata lumea are un zâmbet larg atunci cand ajunge la finalul pârtiei.
Vorbim de schi pentru că notorietatea acestei Asociații derivă din pasiunea pentru munte, dar în special pentru schi, a unor oameni entuziaști, pentru majoritatea reșițenilor iubitori ai turismului și sportului montan cele trei expresii Semenic, schi, „Prietenii Munților” fiind sinonime.
Mulți copii, unii dintre ei astăzi oameni maturi, iubesc drumeția și știu să schieze datorită grupului de oameni entuziaști din Asociație.
Originile Asociatiei sunt undeva în perioada anilor 1911-1920, când funcționarii de la Uzinele și Domeniile Reșița înfiinteaza prima formă asociativă având ca obiectiv turismul, denumită ”Prietenii Naturii”.
După 66 de ani de activitate montană colectivă, în anul 1977 la una din multele întâlniri ale participanților la drumeții s-a hotărât constituirea unui colectiv care să se ocupe de stabilirea formei organizatorice a acestei asociații, redactarea unui statut de functionare, obiectivele de viitor și de denumirea acesteia. Astfel a luat ființă asociația Asociația Turistică Prietenii Munților, având ca obiective promovarea și practicarea turismului montan, a schiului și speologiei. La data de 22 septembrie 1977 a fost convocată sedința de constituire a Asociației, președinte fiind ales Emanuel Vrăjitor, păstrând în continuare spiritul ideilor care au patronat cei 66 de ani premergători noii forme a Asociației. După Emanuel Vrăjitor președinția Asociației a fost preluată de Doru Carabeu, urmat fiind până în prezent de Helmuth Krubl.
Activitățile Asociației nou constituite au început în sezonul de iarnă 1977-1978, când s-a organizat prima tabără de schi, activitate care continuă și astăzi, ajungându-se la ediția a XXXVII-a (37). Anual, după încheierea taberei, sunt organizate concursuri de schi alpin pentru copiii antrenați de instructorii Asociației (Cupa Prietenii Munților, Cupa de Vest)
De asemenea, în decursul timpului Asociația participă activ în calitate de co-organizator la Cupa Veteranilor, competiția ajunsă anul acesta la a XLV (45)-a ediție.
Activitatile de iarnă, și nu numai, sunt organizate la Cabana „Prietenii Munților” din Semenic, cabană construită înainte de anul 1941, la acea vreme având numele de Cabana Muncitorească. În timp, prin efortul membrilor asociației, cu ajutorul autorităților locale și a sponsorilor, cabana a fost modernizată și extinsă, fiind sporite atât capacitatea de cazare, cât și confortul.
De primăvara până toamna Asociația organizează și promovează drumețiile și turismul pe bicicletă, în contextul în care în ultimii ani s-au extins foarte mult activitățile de turism pe bicicletă, județul nostru având un potenţial deosebit pentru cicloturism și drumeții montane, datorită reliefului favorabil, peisajului variat, multitudinii de atracţii turistice naturale şi culturale, toate pe fondul unei reţele dense de căi de comunicaţie favorabile acestor tipuri de activități.
Astăzi, la 40 de ani de la declararea oficială a Asociaţiei “Prietenii Munților”, asociație turistică, independentă și cu personalitate juridică, în același spirit promovăm practicarea turismului montan şi a sporturilor de iarnă, a ciclismului, educarea tinerilor în spiritul practicării unui turism civilizat, dobândirea de cunoştinţe despre natură şi ocrotirea ei, înregistând peste 250 de membrii activi.
Dacă vrei să știi mai multe despre noi, despre activitățile desfășurate în decursul celor 40 de ani de la constituirea Asociației și înainte de aceasta, vino vineri 22 septembrie 2017, ora 18.00, în Amfiteatrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, detalii putând găsi și pe pagina web www.prietenii-munţilor.ro .
Ministrul Mircea Dobre s-a întâlnit cu factorii interesați din turismul brașovean.
Noua lege a turismului a intrat în dezbatere publică după ce proiectul a fost publicat pe site-ul ministerului iar ministrul Mircea Dobre a pornit seria întâlnirilor cu reprezentanții din zonele turistice ale țării. La Brașov, ministrul Mircea Dobre s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor și patronatelor din turism cărora le-a explicat noutățile pe care le aduce noul act normativ.
Potrivit proiectului de lege, de autorizarea şi clasificarea unităţilor de turism se vor ocupa autorităţile locale, iar operatorii din turism vor trebui să implementeze un Sistem Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism. Cât despre descentralizarea serviciilor de autorizare şi clasificare a unităţilor de cazare din România, ministrul Mircea Dobre a arătat că aceste servicii vor fi efectuate în paralel cu Ministerul Turismului.
Ministrul turismului, Mircea Dobre a mai arătat că una din principalele prevederi ale noii legi este reducerea evaziunii fiscale în turism prin implementarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism.
Un număr de 130 de seniori s-au înscris deja la Universitatea Vârstei a Treia (U3A), proiect pilot, construit după un model de origine franceză, adaptat spaţiului cultural şi academic gălăţean, organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, a anunţat vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Angela Ribinciuc.
Potrivit sursei citate, în oferta anului universitar 2017-2018 se află discipline de interes din următoarele domenii: Drept, Economie, Nutriţie şi Ingineria alimentelor, Ştiinţe şi Tehnologie, Istorie şi Filosofie, Artă şi Literatură, Teologie, Educaţie pentru vârsta de argint, Turism, Informatică, Kinetoterapie, Medicină şi Psihologie.
Înscrierile continuă până la sfârşitul lunii septembrie şi se fac la sediul Departamentului de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic.
Pentru a fi student la Universitatea Vârstei a Treia vârsta minimă este de 55 de ani. Singura taxă care se percepe este de 100 lei, la înscriere. Cursurile durează două semestre, iar programul acestora se desfăşoară potrivit structurii anului academic, respectând vacanţele universitare, pentru că titularii de curs sunt profesori la universitate.
‘Ca o noutate, în noul an academic, în măsura în care vor exista cel puţin 25 de doritori, se va înfiinţa o grupă şi la Brăila, care îşi va desfăşura activitatea la sediul Facultăţii de Inginerie şi Agronomie. Detalii suplimentare se pot afla accesând pagina www.u3a.ugal.ro.’, a precizat Ribinciuc.
Prima promoţie a însumat peste 100 de absolvenţi, având vârste cuprinse între 55 şi 85 ani, care şi-au luat în serios rolul de studenţi şi au participat cu plăcere la activităţile desfăşurate sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate şi promenade. Cursurile U3A sunt de formare, fără diplomă.
În perioada 31 august – 3 septembrie, la Braşov se va desfăşura a treia și cea mai impresionantă ediție a Festivalului de Arte Vizuale Amural.
Cu acest prilej, peste 100 de artiști din toată țara și din străinătate sunt așteptați în zona ,,După Ziduri” și pe dealul Warthe, pentru a face o demonstraţie a efectului prezentării artelor vizuale în mijlocul naturii și al orașului. În plus, organizatorii îşi doresc să valorifice şi faima unora din simbolurile turistice ale oraşului, insuficient valorificate în ultima vreme sau chiar uitate, aşa cum sunt Turnul Alb, Turnul Negru sau Cinematograful Popular, după cum ne-a precizat Răzvan Pascu, director de creaţie al Festivalului.
În cadrul Festivalului, vor fi realizate, în premieră naţională, proiecții pe clădiri şi pe ecrane create special, pentru cele 4 nopți ale manifestării. Zona ,,După Ziduri” va fi umplută practic cu mai mulţi artişti, care vor realiza simultan proiecţiile. Noutatea Festivalului, faţă de anii precedenţi, este prezenţa a doi invitaţi de marcă de peste hotare, din Germania şi Cehia.
Atașatul de turism, o nouă funcție care se înființează în cadrul Ministerului Turismului, va asigura reprezentarea României în străinătate, în domeniul politicii turismului și promovării produselor și serviciilor turistice, precum și a formelor de turism autohtone. Aceasta reprezintă una dintre măsurile aprobate de Executiv, prin modificarea și completarea Ordonanței nr. 58/1988, pentru o mai bună organizare şi desfăşurare a activităţii de turism în România.
Definirea funcției de atașat de turism prin stabilirea în mod concret a competențelor, rangului de reprezentativitate externă și modalității de recrutare în vederea reprezentării intereselor României și a sectorului economic al turismului la nivel internațional, vine în contextul desființării reprezentanțelor de promovare turistică, ca urmare a recomandărilor Curții de Conturi,prezentate în Raportul de audit al performanței fostei Autorități Naţionale pentru Turism.
Potrivit ordonanței, funcțiile de atașat de turism pot fi ocupate, prin concurs sau examen, de angajați ai Ministerului Turismului, ai instituțiilor subordonate acestuia și de personalul detașat în minister.
Criteriile de selecţie şi modalitatea de organizare a concursului se aprobă prin ordin comun al Ministrului Turismului şi al Ministrului Afacerilor Externe. Stabilirea țărilor și a perioadei în care atașatul de turism efectuează misiunea de reprezentare a României se realizează prin ordin al Ministrului Turismului, cu avizul MAE.
Pe perioada exercitării funcţiei de ataşat de turism, persoanelor care ocupă această funcţie li se suspendă de drept raportul de serviciu/contractul individual de muncă, conform legii, și li se aplică dispoziţiile legale în vigoare privind personalul trimis în misiune permanentă în străinătate.
Sumele necesare pentru trimiterea în străinătate a atașatului de turism se asigură din bugetul Ministerului Turismului, conform prevederilor legale privind drepturile în valută și în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate.
Pasionații de integrame au la dispoziție, de câteva zile, Almanahul „Mureșul în integrame”. Pentru pasionații de cuvinte încrucișate sunt pregătite 104 careuri care abordează teme din georgrafie, cultură, sport sau turism.
Autorul integramelor, rebusistul tîrgumureșean Alex Toth, spune că cel mai dificil i-a fost să aleagă temele în jurul cărora a creat careurile:
”Am început să lucrez la almanah din 2 ianuarie 2017, am lucrat aproximativ șase-șapte luni. Partea cea mai grea, atunci când compui cuvinte încrucișate este să găsești temele, pentru că a încrucișa cuvintele ține deja de dexteritate.”
Cel mai important aspect la care a lucrat autorul este lista de teme și cuvinte cheie. Nu a fost ușoară nici alegerea integramelor, pentru că în almanah au ajuns doar 104 din cele peste 120 de integrame create de Alex Toth, toate legate de județul Mureș.
În Uniunea Europeană erau disponibile, în 2015, aproximativ 31,2 milioane de paturi în unitățile de cazare turistică (hoteluri, campinguri, parcuri de rulote), pe primul loc în rândul statelor membre fiind Franța cu 5,1 milioane locuri de cazare (16,5% din totalul UE), urmată de Italia cu 4,9 milioane locuri sau 15,6% și Spania 3,5 milioane locuri de cazare, arată datele statistice publicate luni de Eurostat.
România se situează în zona inferioară a acestui clasament, cu 326.098 locuri de cazare în 2016, în creștere ușoară față de 325.841 în 2015, fiind devansată de țări precum Austria peste un milion de locuri de cazare în 2016, Croația, 987.272 locuri de cazare, Polonia, 749.191 locuri, Cehia, 716.563 locuri, Ungaria, 446.400 locuri, Finlanda, 252.902 locuri, și Bulgaria, 328.264 locuri de cazare în 2016, în creștere față de 322.465 locuri în 2015.
România devansează la acest capitol doar țări precum Slovacia, 183.903 locuri de cazare, Slovenia, 113.157 locuri, Cipru, Malta, Luxemburg și țările baltice, toate cu mai puțin de 100.000 de locuri de cazare fiecare în 2016.
Proiectul de ordonanţă în acest sens a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Turismului.
În cazul în care în contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus şi transportul de pasageri, agenția de turism asigură şi garanţii pentru repatriere.
Suma asigurată şi modalitatea de organizare şi funcţionare a sistemelor de garantare vor fi stabilite prin ordin de ministru şi norme ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Primăria Petroşani contribuie cu 30.000 de lei la organizarea evenimentului “Petroșani-Parâng Trail Run”. Consilierii locali au fost de acord cu acordarea acestei sume care, susţin aceştiua, are rolul de a promova potentialul turistic al Parângului si nu numai.
Concursul va avea trei probe distincte constând în concurs pentru copii, traseu montan Petrosani-zona Rusu (16 km) si traseu montan Petrosani – Cârja (37 km). Prima ediţie a evenimentului va avea loc în data de 16 septembrie, iar la acţiune sunt aşteptaţi peste 200 de iubitori ai sportului din toatã tara. Initiatorii acestui proiect sunt sportivii Toma Coconea si Avram Iancu.
Mii de turişti vizitează în această perioadă Salina Praid, care este un refugiu potrivit pentru perioadele caniculare, în condiţiile în care temperatura din subteran este constantă în tot timpul anului, de doar 16 grade.
Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, de la începutul anului, a crescut cu peste 4.500 numărul persoanelor care au coborât în subteran, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Printre turiştii care vin la Salina Praid se numără atât cei care sunt în trecere şi vor doar să viziteze zona şi care stau în subteran doar aproximativ o oră, cât şi cei care vin la tratament şi petrec zilnic în subteran aproximativ patru ore.
Majoritatea vizitatorilor sunt din România, dar sunt atraşi de frumuseţile zonei şi turişti din Ungaria, Republica Moldova sau alte ţări europene.
Deşi până la minivacanţa de Sfânta Maria Mare – la jumătatea lunii august – a mai rămas o săptămână, unele unităţi de cazare din staţiunea de pe Valea Cernei au vândut deja toate locurile disponibile pentru această perioadă.
„Perioada de Sfânta Maria Mare a fost deja acoperită şi vândută cu aproximativ două luni înainte, astfel încât putem spune că această porţiune a lunii a fost demult acoperită! Sunt convinsă că se mai găsesc în staţiune locuri de cazare, însă aici au fost deja acoperite! Avem o mulţime de evenimente plănuite avem şi o surpriză pentru cei care au achiziţionat cazare la noi în această perioadă cu Sfânta Maria, însă vor afla atunci despre ce este vorba!„, ne-a declarat Laura Pătru – directorul de marketing al Complexelor hoteliere Diana şi Afrodita.
În ultima perioadă a crescut semnificativ numărul familiilor care vin în staţiunea de pe Valea Cernei însoţiţi de copii. „Tocmai de aceea, noi ne-am pregătiţ avem spaţii de joacă atât interioare, cât şi exterioare pentru cei mici şi avem şi un program pentru ei, avem mai multe ateliere pe zi, avem teatru pentru copii în sălile noastre de conferinţă, astfel încât cei mici cazaţi în hotel pot avea un program cât se poate de variaţ cu actori profesionişti, special realizat pentru ei!„, ne precizează Laura Pătru.
Inspectorii sanitar-veterinari au continuat controalele pe litoral.
Zilele trecute ei au verificat peste 40 de unităţi de alimentaţie publică din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
Echipamente de lucru murdare, depozitarea şi vânzarea peştelui în condiţii necorespunzătoare au fost găsite în trei restaurante, un fast food, magazine alimentare, un bar şi o rulotă, acestea fiind sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 26.000 de lei.
În ultima lună, şi agenţii economici din Deltă au fost amendaţi cu aproape 12.000 de lei de către inspectorii din cadrul Comandamentului Delta Dunării, în urma celor peste 80 de controale.
Neregulile principale au fost legate de lipsa de igienă şi funcţionarea spaţiilor frigorifice.
Este pentru prima dată când Delta are un astfel de comandament, format din inspectori detaşaţi din 6 judeţe.
În organizarea Uniunii Sârbilor din România, astăzi la Moldova Veche se desfășoară manifestarea intitulată generic ”Ceaunul de Aur”.
După un turneu de mini fotbal și un concurs de pescuit sportiv, de la ora 16, în Parcul Central, la port, va avea loc concursul de preparare a ciorbei de pește. De la ora 19, tot în Parcul Central, va avea loc o paradă a portului popular, urmat de un program cultural-artistic.
Invitat special este cunoscutul bucătar Uica Mihai.
După cum a precizat primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, an de an numărul participanților este în creștere, predominând timișenii. Tradiționala manifestare a ajuns la ediția cu numărul 15.
Mocăniţa va fi adusă din judeţul Hunedoara şi va funcţiona doar două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, pe traseul Comandău-Valea Cupanului- kilometrul 5, unde există o cale ferată folosită pe vremuri pentru transportul buştenilor din pădure.
Cu prilejul Zilelor comunei Comandău, sâmbătă va avea loc un concurs de tăiat buşteni, la care s-au înscris 5 echipe.
Programul de duminică va începe cu un meci de fotbal între echipele de seniori din Comandău şi Târgu Secuiesc, urmat de o întâlnire feroviară la Muzeul satului, precum şi de spectacole de muzică şi dans susţinute de formaţii româneşti şi maghiare.
Istoria comunei Comandău, aflată în apropierea staţiunii Covasna la o altitudine de aproape 1100 de metri este strâns legată de exploatările forestiere din zonă, dar viitorul aparţine turismului.
Între Covasna și Comandău a existat un ansamblu tehnic unic în Europa, care folosea forța gravitațională pentru transportul buștenilor. Practic, între cele două platforme ale Planului înclinat există o diferență de nivel de peste 320 de metri, iar vagonul încărcat cobora și îl trăgea în sus pe cel fără lemne, care era mai ușor. Însă, în anul 1997 un incendiu puternic a distrus acest inedit funicular, pe care autoritățile locale ar dori să îl reconstruiască și să îl transforme într-o atracție turistică.
Hotelierii de pe litoral încep să se reorienteze, pentru a avea oaspeţi şi în perioadele în care vremea nu este prietenoasă cu turismul.
Tot mai mulţi încep să investească în centre spa, pentru a le oferi turiştilor o alternativă la plajă, în zilele noroase.
„Zona balneoclimaterică, cel puțin pe litoral, s-a dezvoltat foarte mult, au început să apară baze de tratament și ce este îmbucurător, sunt și căutate. Oamenii vin la tratament, numai că aici nu se corelează programele guvernamentale cu ceea ce fac investitorii pe această zonă. Se numeau pe vremuri bilete de odihnă și tratament. Orice om, după 12 luni de muncă, are dreptul – indiferent că este societate de stat sau societate particulară – de a primi un asemenea voucher de odihnă și tratament. Atenție, este vorba de tratament de relaxare, nu vorbim de boli grave care își au cursul lor prin CNAS sau prin programele guvernamentale“, a specificat preşedintele Patronatului Hotelierilor din staţiunea Mamaia, Nicolae Bucovală.
Ministerul Turismului vrea să înființeze Organizația de Management al Destinației.
Pentru asta, Ministerul a elaborat un proiect de Ordonantă de Guvern în vederea promovării destinațiilor României.
Implementarea acestui concept va permite dezvoltarea turismului, va crește circulația turistică și volumul de incasări, spun oficialii din Ministerul Turismului.
Din Organizație vor face parte reprezentanți ai statului, dar și ai unitătilor private de cazare și alimentație publică.
Toți vor decide impreună cum se vor cheltui banii pentru promovarea unei anumite destinații.
Pană în prezent, această decizie era luată la nivelul primăriei sau al consiliului județean.
Investitor în turism și președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc Mohamad Murrad s-a declarat împotriva mediatizării deficiențelor descoperite în urma controalelor comisarilor de la Protecția Consumatorului. În opinia acestuia, descoperirile comisarilor CJPC și atenția acordată de presă strică imaginea litoralului în general.
„Controlează 10 hoteluri, găsesc un hotel cu nereguli, fac din asta mare tam-tam, ca să le arate șefilor lor că ei fac treabă, dar indirect ne fac imaginea negativă. Normal ar fi dacă au fost la 10 hoteluri dintre care 9 sunt în regulă, în comunicatul de presă să spună cele 9 hoteluri sunt ok, iar unul care nu este în regulă, încât presa să aibă și știri negative și știri pozitive. Nu sunt de acord să se facă imagine negativă unui sector economic important“, a declarat Mohamad Murrad.
Premierul Mihai Tudose este de părere că organismele de control trebuie să acționeze responsabil și fără exagerări.
„Atâta timp cât aceste armate de oameni în control și în verificări vor acționa cu bună credință și pentru interesul cetățeanului și al turismului sunt perfect de acord. Nu îmi plac acei eroi de peste noapte care se trezesc foarte brusc că ei sunt salvatorii nației și taie în carne vie chiar și acolo unde nu este cazul, neaplicând nici măcar legislația pe legea prevenției. Bineînțeles, acolo unde sunt cazuri flagrante cu alimente stricate, cu spații de cazare demne de orice altceva numai de cazarea unui turist nu, evident că măsurile drastice se impun și pot fi date și ca exemplu“, a precizat premierul Mihai Tudose.
Contactat de Radio Constanța pentru un punct de vedere în acest sens, comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, a afirmat că se acționează în spiritul respectului pentru consumator.
Constantinescu: Mesajul ferm pe care l-am transmis, scoţând la lumină lucrurile pe care le-am găsit ca derapaje mă ajută atât pe mine, în calitate de comisar-şef să transmitem comercianţilor, în general, că înaintea oricărei idei de înavuţire trebuie să stea respectul faţă de consumator.
Reporter: Cam cât la sută din ce aţi controlat prezintă deficienţe?
Constantinescu: Mult sub 30% prezintă deficienţe, dintre care majoritatea sunt minore. Undeva în jurul cifrei de 5-6% se ridică cele pe care le-am găsit cu derapaje majore. Am efectuat, în ultimele două luni, peste o mie de acţiuni de control“.
Comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu a mai afirmat că, din cauza restrângerii duratei sezonului estival putem considera că în această perioadă încă se lucrează pentru pregătirea afluxului maxim de turiști care vor veni pe litoral după terminarea admiterii la facultăți. Însă, abaterile grave care pun în pericol sănătatea sau chiar viața consumatorilor nu intră sub incidența principiilor legii prevenției.
Premierul Mihai Tudose vrea conectarea capitalelor Bucureşti – Sofia – Atena printr-o linie feroviară rapidă pentru transportul călătorilor. Şeful executivului a făcut această propunere în timpul unei convoribiri telefonice avute cu omologul său bulgar, Boiko Borisov. Cei doi au discutat, de asemenea, despre accelerarea proiectelor privind construcţia a două noi poduri peste Dunăre, între Turnu Măgurele şi Nicopole şi între Călăraşi şi Silistra.
Mihai Tudose şi Boiko Borisov au vorbit şi despre intensificarea cooperării în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării şi Mării Negre, anul viitor, când Bulgaria va deţine în primele şase luni preşedinţia forului comunitar. În timpul convorbirii, cei doi premieri au căzut, totodată, de acord ca în luna septembrie să aibă loc, la Varna, o nouă şedinţă comună a guvernelor român şi bulgar. Ar urma să fie analizate, atunci, detaliile înfiinţării unei trilaterale între România, Bulgaria şi Grecia, pe agenda căreia să fie inclusă şi stimularea turismului în regiune.
Proiectul a fost realizat în perioada 2012-2017 de Asociația de dezvoltare a turismului ”Astur”, care a accesat suma de peste 780.000 de lei, fonduri Regio de dezvoltare locală pentru a promova zona Reghin și Valea Mureșului.
Directorul ”Astur”, Ștefan Petru Runcan, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că eficiența proiectului a fost probată și de creșterea cu peste 10 la sută a numărului de turiști în zonă:
”Este un proiect care a cuprins activități de muzică și dansuri populare, cu prezentarea și descrierea portului popular, dar și un site, www.muzeureghin.ro. În ceea ce privește activitățile de continuitate, ne-am gândit la mai multe obiective, fiecare aflat deja la a treia ediție. Este vorba de badea Alexandru de la Comori, de Lelea Florica cu fiica sa, Maria, amintiri de la bunica și satul de vacanță. Pe lângă acestea sunt pachetele de servicii pe care le-am creat în zonă și pe care le oferim agențiilor de turism.”
Ștefan Petru Runcan a mai arătat că un alt efect al proiectului e legat de conștientizarea localnicilor de pe valea Mureșului pentru menținerea și valorificarea tradițiilor prin agroturism.
Astfel, deocamdată au fost identificate 126 de case din satele de pe Valea Mureșului, care pot oferi atât servicii de cazare cât și de turism.
Pictor și creator de artă, Elena Sintea, care lucrează în lemn și mătase, susține că mai trebuie să treacî timp până când românii vor accepta și aprecia munca artistului:
”Oamenii vor produse artizanale lucrate manual, dar ”chinezăriile” sunt foarte prezente pe piață și încă, din păcate, contează mai mult banii decât calitatea. Eu iau obiectele de lemn și, prin tehnica șervețelului și pictură, fac diverse modele pe ele: Noi, cei care facem handmade, într-un fel sau altul, pe lângă vânzare și creațiile noastre, facem și un fel de educație, prin care explicăm, ca să se înțeleagă diferența dintre o mătase pictată și una prelucrată – e vorba de întoarcerea la tradiții, la cine suntem noi.”
Un alt reprezentant al Asociației Astur, Adrian Deac, a anunțat, ca o continuare a proiectului de agroturism, că anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la marea Unire, asociația are în vedere un proiect numit ”Mihai Viteazul în cetate”.
Este vorba de un traseu turistic transilvan, în care sunt incluse 7 cetăți pe unde a trecut înfăptuitorul primei uniri a țării:
”Vrem să realizăm un traseu prin toate cetățile Transilvaniei, pe unde a trecut Mihai Viteazul. Noi am mers pe 7 cetăți, dar încă nu le-am stabilit pe toate. Deocamdată 3 dintre ele sunt stabilite, respectiv Făgăraș, cetatea din Tg. Mureș și cea din Alba Iulia, care va fi la final. În plus, pregătim o expoziție de pictură și grafică cu toate cetățile respective.”
Sejururile pe litorarul românesc s-au scumpit chiar şi cu 30 la sută, iar tarifele se vor menţine până în 15 august.
Totuşi, vânzările de vacanţe pe litoral prin agenţiile de turism sunt mai mari cu 12 la sută faţă de anul trecut, arată statisticile Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România. În clasamentul staţiunilor preferate pe litoral, conduce în continuare Mamaia, urmată de Venus, Eforie Nord şi Eforie Sud.
În acest week-end mii de turişti sunt la mare, iar mulţi spun că în comparaţie cu anii anteriori condiţiile de cazare s-au îmbunătăţit, dar nu la toate hotelurile.
Hotelierii spun că, în vârf de sezon, gradul de ocupare în unităţile de cazare este de aproape sută la sută.
Garda Cetăţii Deva va defila pentru turiştii care vor vizita monumentul istoric la final de săptămână. În fiecare zi de sâmbătă, de la ora 11:00, timp de o oră, vizitatorii se pot fotografia alături de Garda Cetăţii sau costumaţi în echipamentul străjerilor. Turiştii vor putea, de asemenea, să înveţe mânuirea armelor medievale, să afle istoria şi legendele Cetăţii, precum şi aspecte interesante din epoca medievală.
Garda Cetăţii a fost înfiinţată în urmă cu un an şi este formată din voluntari, tineri din Deva pasionaţi de istorie. Alături de străjeri se află mai multe domniţe care participă la activităţile desfăşurate în Cetate pentru turişti.
Cetatea Deva a fost atestată documentar la 1269, fiind apreciată ca una dintre cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania, deoarece, prin amplasarea sa într-un vârf de deal, domina Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei.
Monumentul din secolul XIII a fost renovat timp mai mulţi ani, lucrările fiind încheiate parţial în anul 2016.
După ce a fost deschisă pentru public, Cetatea Deva a reuşit să atragă anul trecut 187.000 de turişti, autorităţile estimând o creştere cu peste 40% a numărului de vizitatori în acest an.
Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Predeal are în pregătire un proiect turistic intitulat ‘Turul cabanelor’.
Acesta include plimbare, alergare şi ciclo-turism pe potecile şi spre cabanele din jurul staţiunii Predeal, a declarat azi, pentru AGERPRES, Cătălin Câmpeanu, de la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică.
În prezent, în jurul staţiunii Predeal sunt funcţionale un număr de şase cabane turistice: Trei Brazi, Gârbova, Susai, Clăbucet, Diham şi Poiana Secuilor. Una dintre acestea, Susai, nu are spaţii de cazare.
De la cabana Trei Brazi, într-un sfert de oră se ajunge la cabana Poiana Secuilor unde în fiecare seară sunt concerte, foc de tabără, până în luna septembrie, iar peisajul din jur este unul mirific, a completat Cătălin Câmpeanu.
Traseul spre cabana Diham se poate parcurge în 40 de minute de mers pe jos de la Pârâul Rece, dar se poate ajunge şi cu maşina pe la cabana Forban sau prin zona Valea Glăjeriei.
Oportunităţile turistice ale judeţului Hunedoara vor fi prezentate de televiziunea naţională din China.
O echipă a postului de televiziune va realiza un film documentar despre obiectivele turistice din judeţul Hunedoara, unul dintre obiectivele principale fiind cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Echipa de producţie va sosi în judeţul Hunedoara mâine, după care se va deplasa la situl UNESCO din Munţii Orăştiei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, a precizat că un alt obiectiv turistic ce va fi promovat în China va fi Castelul Corvinilor, apreciat de specialişti ca unul dintre cele mai bine conservate monumente de artă gotică din Europa de Est.
Consilierii județeni au aprobat, în ședința ordinară de azi, un acord de colaborare între Consiliul Județean Mureș și o societate comercială pentru promovarea judeţului Mureş prin intermediul aplicaţiei GoTransylvania.
Aplicaţia GoTransylvania este funcțională și pune deja la dispoziția turiștilor informații privitoare la trei locaţii importante din judeţul Mureş: Tîrgu Mureş, Sighişoara şi Sovata.
În cadrul acesteia se poate alege destinaţia, se pot căuta atracţii, obiective turistice istorice, restaurante, locuri de cazare, etc.
De asemenea, aceasta conţine ghiduri audio sau text, hartă offline, GPS.
Consiliul Județean va pune la dispoziție doar doar materialele de promovare în schimb obţinând dreptul de utilizare şi distribuire gratuită a aplicaţiei.
Materialele vor fi furnizate în trei limbi: română, maghiară şi engleză.
Primăria Capitalei este interesată de experiența oraselor olandeze, precum Amsterdam sau Rotterdam, în ceea ce privește transportul public, transportul alternativ, urbanismul și managementul traficului.
În urmă întâlnirii dintre Primarul General Gabriela Firea și Excelenta Sa Stella Ronner-Grubacic, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Țărilor de Jos la București, s-a stabilit că specialiștii români să se întâlnească cu cei olandezi, pentru schimburi de experiență în domeniul infrastructurii pentru transportul public și în cel al managementului traficului.
În concretizarea acestei înțelegeri între cei doi înalți oficiali, se află, deja, în pregătire vizita la București a unei delegații de specialiști olandezi în mobilitate urbană. Experții olandezi vor analiza, împreună cu cei români, situația infrastructurii pentru biciclete, pentru a formula soluții inteligente și sustenabile privind dezvoltarea acestui mod de transport alternativ, nepoluant și care nu generează congestie în trafic, la nivelul Bucureștiului.
Edilul Șef Gabriela Firea s-a arătat interesată în dezvoltarea unor parteneriate între București și marile metropole olandeze, de la care Bucureștiul ar avea multe de învățat, în ceea ce privește calitatea vieții cetățenilor săi, respectul pentru turiști, calitatea ofertei pentru vizitatori și soluțiile inteligente ce privesc punerea în valoare a istoriei unor orașe precum Amsterdam sau Rotterdam, îmbinate cu elemente ale tehnologiei moderne, care contribuie la bunăstarea cetățenilor și a turiștilor, a subliniat Gabriela Firea. Primarul General a mai afirmat că actuala administrație a Capitalei este interesată în dezvoltarea cât mai multor proiecte de tip smart city, așa cum fac, deja, alte capitale europene.
În acest context, ambasadorul Olandei, Stella Ronner-Grubacic, a subliniat faptul că președenția olandeză a Consiliului Uniunii Europene a susținut dezvoltarea Agendei Urbane, program european ce permite consiliilor locale să se implice în luarea deciziilor la nivelul Uniunii. Sub umbrela Agendei Urbane, putem sustine programe de parteneriat între orașele românești și olandeze și voi susține acest tip de parteneriate, i-a promis ambasadorul olandez Primarului General Gabriela Firea.
Numărul total de turişti străini cazaţi în România în primul trimestru al anului a fost de aproape o jumătate de milion, iar cheltuielile lor s-au ridicat în total la un miliard de lei.
Principalul motiv al sejurului petrecut în Romania l-au constituit afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, iar cheltuielile pentru turismul de business au reprezentat 66% din total.
Anul trecut, Romania a fost vizitată de 2,4 milioane de turişti străini, care au cheltuit în medie 530 de euro de persoană.
O nouă ediție a Galei Litoral va avea loc sâmbătă, 17 iunie, la Complexul Mera Resort din stațiunea Venus.
Peste 50 de unitati de cazare de pe Litoral, care au întrunit cel mai mare grad de apreciere din partea turiştilor – membri ai comunităţii AmFostAcolo, vor fi premiate în cadrul unei festivități. În plus, vor fi acordate 6 premii speciale ( pentru cel mai popular și îndrăgit eveniment de pe litoral, pentru un proiect turistic care promovează litoralul, pentru o personalitate din turism, pentru o investiție hotelieră nouă și pentru două restaurante foarte populare în rândul comunității AmFostAcolo.).
Criteriile de selecţie au fost:
1)părerile să fie reprezentative şi actuale – unitatea de cazare respectivă să fi acumulat in acest an și anul anterior un număr minim de trei impresii şi recomandări din partea clienţilor săi;
2) gradul de recomandare general să fie de minim 75%;
3) mediile pe grade de satisfactie sa fie de cel putin 8;
4) Unitatile de cazare sa detina certificat de clasificare.
Președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Cristian Bărhălescu, afirmă că „turismul este o industrie a ospitalității, a zâmbetului, a efortului de a oferi unor oameni satisfacția unei vacanțe superbe, petrecute într-un loc pe care să-l simtă ca în visele lor. Litoralul este, cu siguranță, la punctul culminant al dorințelor noastre, fiindcă el se identifică, întotdeauna, cu momentul cel mai frumos din cea mai fericită perioadă a vieții noastre: vacanța mare, vacanța de vară. Tocmai de aceea responsabilitatea de a strânge impresiile celor ce vin în vacanță, de a le crea un loc în care ele să fie împărtășite public este în aceeași masură curajoasă, cât și binevenită. Părerile laudative și părerile critice creează o legătură de încredere între gazde și oaspeți, ajută agenții economici din turism să îmbunătățească în permanență serviciile oferite, să se perfecționeze în fiecare an, să îndeplinească dorințele turiștilor. AmFostAcolo.ro merită, cu prisosință, felicitări la superlativ pentru sprijinul constant oferit turismului românesc, în special celui litoral, prin facilitarea întâlnirii dintre gazde și oaspeți, pentru modul echilibrat în care acordă premii celor merituoși. Îi felicit pe câștigătorii acestei ediții a Premiilor AmfostAcolo.ro, venite ca o recompensă a muncii pe care o depun neobosiți, în slujba turismului estival și le doresc o Vară Excepțională!”.
Daniel Sîrbu, manager Radio Constanța/Radio Vacanța: „Salutăm o nouă editie a Galei Premiilor Amfostacolo.ro, site-ul de turism numărul 1 din România. Partener tradițional și promotor al acestei acțiuni unice în peisajul turistic autohton, Studioul Regional Radio Constanța, prin programul estival Radio Vacanța, este, ca de obicei, alături de organizatorii evenimentului, în vederea promovării turismului de calitate pe litoral”
Cornel Bociort, administratorul site-ului www.amfostacolo.ro: „De aproape 10 ani monitorizăm cu interes, prin impresiile adunate de la turiști, evoluția turismului românesc pe Litoralul românesc — și a Litoralul în general. În toți acești ani am fost astfel martorii drumului său spre înainte — un progres constant (chiar dacă nu în salturi)al investițiilori, al managementului, al serviciilor și – deși aici e loc de mai bine – chiar al mentaliților (în egală măsură ale proprietarilor și ale turiștilor).
AmFostAcolo premiază în fiecare an performanța în managementul, investițiile și servicile turistice „de excelență”, așa cum se reflectă acestea în satisfacția turiștilor, cel mai relevant indicator al activității lor — în opinia noastră.
Este o recunoaștere a eforturilor majore investite de proprietari și de manageri în activitatea lor curentă . Pentru că merită, din toate punctele de vedere. E o confirmare solidă a drumului bun pe care se află și o încurajare a continuării lui. Într-un final este contribuția noastră, a celor de la AmFostAcolo.ro – mică, are, cât o fi ea – la un turism românesc mai bun, mai modern, mai performant“, mai afirmă Cornel Bociort.
Capitalul investițional spaniol în România este prea puţin reprezentat, relevă datele unei cercetări sociologice, realizată la Timişoara.
Studiul a fost lansat de Asociatia Via Rumania Cultura în colaborare cu Centrul de Diagnoză Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara. Scopul demersului a fost acela de a afla modul în care sunt percepuți spaniolii în România.
Prezent în emisiunea Vestul Zilei de la Radio Timișoara, consulul onorific al Spaniei în România, Jose Manuel Viñals a declarat că motivul acestui demers a fost aflarea percepției românilor despre Spania:
Transportul public în Timişoara este principala problemă pe care o întâmpină turişii care vizitează oraşul. Concluzia a fost trasă în urma discuţiilor purtate, ieri, în cadrul primului consiliu consultativ în domeniul turismului.
Săptămâna viitoare, problema transportului va fi dezbătută într-o întâlnire organizată de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Timiş, spune preşedintele organizaţiei Delia Barbu.
În acest an, proiectul de promovare a Maramureşului, iniţiat de irlandezul Peter Hurley, se va extinde şi în Ţara Lăpuşului.
A opta ediţie a festivalui Drumul lung spre cimitirul vesel se va desfăşura, ca de obicei, în luna august, în Maramureş. În plus, în perioada 23-30 iulie, el se va derula şi în Ţara Lăpuşului, a anunţat Peter Hurley, invitat marți dimineaţă în direct la Radio Cluj:
Este foarte important ce încercăm să facem: să creăm niște punți de legătură între sat și urban, România-urban, străini și urban, pentru că suntem absolut convinși că atunci când cineva din afară vine în contact cu acest centru generator al culturii tradiționale…Atenție! Sunt foarte multe kitsch-uri în povestea asta, dar când intri în legătură cu partea autentică și adevărată o să explodeze într-un foc de tabără al bucuriei. (Peter Hurley)
După şapte ediţii de festival al tradiţiilor, Peter Hurley îşi prezintă concluziile într-o serie de conferințe sub genericul „Șapte ani în căutarea Focului Viu„.
La Cluj, conferinţa are loc marți, 14 martie, în Aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai (str. Teodor Mihali, nr 58-60), de la ora 18:00.
Joi, 16 martie, Teatrul Național din Târgu-Mureș se transformă într-un adevărat centru al carierei.
Va fi o ediție care va oferi peste 1.500 de oportunitati de carieră, workshopuri, competiții contracronometru, concursuri, treasure hunt, consiliere în cariera, stand de demisii și o campanie de susținere a cercetării.
La ediția de primăvară a Târgului de cariere vor fi prezente peste 25 de companii și organizații care oferă oportunitatea găsirii unui loc de muncă în domenii precum inginerie, auto & automotive, servicii, producție, retail, telecomunicații, marketing, educație, training, turism și resurse umane.
Organizatorii spun că sunt căutate atât persoane fără experiență, dar cu dorința de a învăța o meserie, cât și specialiști cu experiență.
Autorităţile judeţene şi cele locale vor să facă din comuna Ghioroc, Judetul Arad, o adevărată staţiune turistică.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici, a anunţat că va propune consilierilor judeţeni susţinerea comunei Ghioroc pentru ca aceasta să ajungă un pol de atracţie regională din punct de vedere al turismului.
Comuna Ghioroc, o destinaţie favorită pentru mulţi arădeni, este cunoscută atât pentru cele două lacuri, dar şi două muzee: al tramvaiului şi cel al vinului.
Pe 11 martie, ARCEN lansează „Catalog București”, o acțiune de colectare a zeci de mii de date pentru realizarea primului inventar al tuturor imobilelor construite în zonele istorice ale Bucureștiului. Inventarul va fi realizat în perioada martie 2017 – noiembrie 2020, de către voluntari și specialiști arhitecți, urbaniști și istorici, și va viza cele 98 de zone construite protejate ale capitalei.
În prezent, patrimoniul construit al Bucureștiului este într-o avansată stare de degradare, sute de clădiri sunt în stare de colaps sau precolaps și reprezintă adevărate pericole publice. Imobilele din zonele protejate ale capitalei se confruntă cu demolări, degradări grave sau mutilări. Cele mai multe intervenții duc la pierderi ireversibile la nivelul identității orașului și a peisajului cultural. La nivelul zonelor protejate nu există nicio bază de date centralizată privind starea imobilelor și a agresiunilor asupra patrimoniului construit. Specificul zonelor istorice este alterat, calitatea vieții urbane scade, iar orașul vechi este supraaglomerat prin apariția „blocurilor dintre case”. Regulamentele de urbanism ale zonelor protejate sunt frecvent încălcate, astfel încât revitalizarea zonelor istorice din București și creșterea atractivității economice a acestora devin o imposibilitate.
Prin proiectul „Catalog București”, ARCEN va pune la dispoziția instituțiilor statului, specialiștilor din domeniu și locuitorilor orașului o platformă online cuprinzând inventarul tuturor imobilelor din cele 98 de zone protejate, respectiv zeci de mii de date și fotografii, analize și statistici. Inventarul zonelor protejate, realizat în perioada 2017–2020, ar putea deveni un instrument util pentru procedurile de avizare din cadrul comisiilor de specialitate. „Catalog București” va semnala erorile existente în Lista Monumentelor Istorice, va atenționa asupra necesității clasării altor imobile valoroase și ar putea deveni fundamentul pentru ameliorarea legislației din domeniu și a regulamentelor zonelor protejate din București, astfel încât acestea să favorizeze dezvoltarea armonioasă a peisajului urban și creșterea calității spațiului public.
În paralel, ARCEN va organiza, în perioada 2017–2020, o serie de conferințe și dezbateri publice pentru prezentarea și interpretarea datelor culese de pe teren, prioritizarea urgențelor orașului istoric și soluționarea acestora. „Catalog București”va reprezenta atât un instrument de educare a locuitorilor capitalei, cât și o inițiativă de activare a zonelor protejate ca microcomunități în interiorul orașului care pot lucra împreună cu specialiștii și autoritățile publice pentru salvarea patrimoniului urban și a peisajului cultural, prin stoparea agresiunilor și conservarea specificului Bucureștiului istoric.
La începutul acestei luni a fost lansată varianta finală a ghidului solicitantului pentru prioritatea de investiție ”Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului”. Aceasta face parte din Programul Operațional Regional rezervat perioadei 2014- 2020. Pentru că fiecare regiune de dezvoltare are particularitățile sale, cu siguranță că sunt și câteva elemente de subliniat și în ceea ce privește Regiunea de Dezvoltare Nord Est cu cele șase județe componente.
La telefon este domnul Vasile Asandei, director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est cu sediul la Piatra Neamț. Domnule director, fonduri pentru inițiative în turism. Mai exact?…
Sunt fonduri pentru inițiative în turism și în Programul Operațional 2014 – 2020. Aceste fonduri se adresează stațiunilor turistice din regiunea noastră care sunt în număr de 10 , conform HG 852/2008, dintre care patru fiind și stațiuni balneoclimaterice , cumva privilegiate, pentru că pot face mai multe lucruri pe acest program. Dacă e să intrăm puțin în detaliu, această axă de turism din programul actual se referă la investiții în infrastructura de turism, investiții care trebuie să răspundă unor nevoi ale sectorului privat. Este, cumva, o chestiune nouă din acest punct de vedere; nu mai pot privații accesa în mod direct fonduri pentru turism în actualul program, dar ei vor beneficia de investițiile în infrastructură făcute în aceste stațiuni turistice sau, și stațiuni balneoclimaterice.
Ne puteți spune despre ce sume este vorba pentru acest apel de proiecte?
Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord Est sunt alocate 17 milioane de euro pentru perioada 2014 – 2020. Valoare maximă a unui proiect este de 5 milioane de euro. Din păcate, nu e o sumă foarte mare. Dacă ar fi să facem un calcul aproximativ , să zicem că am putea 4-5 proiect, maximum, gândindu-ne că nu toți vor solicita suma maximă de cinci milioane.
Finanțări pentru turism au fost și în 2007 – 2013. Putem da exemple de proiecte și care s-au încheiat cu succes?
Sigur că da. În exercițiul 2007 – 2013 pe Axa 5 a u fost mai multe proiecte de succes în regiunea Nord est și aș putea să vă dau câteva exemple: zona de agrement Ciric din Iași, Mânăstirea Putna, Biserica Banu din Iași, Observatorul din Bacău; au fost și sume mai mari în exercițiul 2007 – 2013 și chiar sunt proiecte foarte reușite care pot fi văzute în teren.
Ca o concluzie, care este calendarul apelului de proiecte?
A fost lansat ghidul final. Proiectele vor putea fi depuse începând cu luna iunie, datorită acestui sistem din exercițiul 2014 – 2020 în care se lasă o perioadă de circa 2 luni de la lansare, respectiv de la momentul în care ghidul devine definitiv până în momentul în care proiectele pot fi depuse.
Europarlamentarul român Maria Grapini solicită mai multă implicare pentru dezvoltarea turismului. Aceasta consideră că trebuie eliminate în cel mai scurt timp barierele administrative, deoarece turismul este o industrie care poate schimba viața oamenilor în bine, poate genera creştere economică.
Prezentă în Caraş-Severin, Grapini a spus că judeţul are potenţial, însă este nevoie de măsuri concrete. A dat exemplu staţiunea Băile Herculane, unde mare parte dintre hoteluri se află într-o stare avansată de degradare. Europarlamentarul a amintit de aşa numita lege pe paragină, lege iniţiată în 2013 pe vremea când era ministrul delegat pentru turism, şi care a bătut pasul pe loc.
Vizitând toate staţiunile de interes naţional am constatat că unii au luat 30 de hoteluri, 15, 20 şi le-au lăsat în paragină. După un model european am făcut această iniţiativă legislativă prin care proprietarii de hoteluri erau obligaţi în doi ani să le refacă. Legea stă în Parlament pentru că au început un lobby puternic cei care aveau hoteluri multe şi nu le convenea. Legea prevedea doi ani, timp în care să readucă la stadiul iniţial faţada, spaţiu verde şi tot ce mai era arondat şi dacă nu aveau o taxă pe suta de metri pătraţi faţadă de hotel şi suta de metri pătraţi spaţiu verde. În momentul în care se ajungea la un cuantum neplătit era luat hotelul şi era vândut bucată cu bucată pentru că nu putem să lăsăm să se întâmple ca unul să ia 40 de hoteluri, le foloseşte garanţie la bancă, duce banii în altă parte şi face o paragină în staţiunea de interes naţional.
Parlamentul îşi termină mandatul şi nu a votat-o pentru că aşa sunt la noi oamenii, acei oameni politici ar fi trebuit să se gândească la interesul naţional, ci nu la interesul unor proprietari de hotel. Lobby-ul lor a fost mai puternic decât iniţiativa legislativă.
Europarlamentarul român Maria Grapini a mai atras atenţia că lipsesc indicatoarele turistice.
Nu se poate ca staţiunile de interes naţional să fie foarte bine branduite pe drumurile naţionale ca turistul să ştie. Era să trec de Herculane şi nu era indicator de intrare în staţiune. Am făcut atunci un protocol pentru că primarul de la Herculane spunea că cei de la drumuri îi cer bani ca să pună panoul. Suntem absolut incredibili. Nu îşi face cineva privat, face o staţiune de interes naţional. Drumurile să nu le ceară bani pentru promovarea staţiunii. A rămas şi aia tot aşa. Avem o mare problemă de a nu duce la bun sfârşit proiectele. Asta este o tragedie şi total ineficient.
Totodată, Maria Grapini a amintit că trei hoteluri din România, au beneficiat de asistență tehnică pentru a deveni „Hoteluri cu consum de energie aproape zero”. Europarlamentarul a subliniat că o clădire cu consum de energie aproape zero este o clădire cu performanță energetică foarte ridicată.
Franta, campioana absoluta al turismului global, nu se multumeste cu cei 85 de milioane de vizitatori pe care ii va atrage in 2015 ci vrea mai mult.
Agentia France Presse (AFP) scrie ca guvernul de la Paris tinteste pragul de 100 de milioane de turisti straini in 2030, iar pentru a face posibil acest lucru este pregatit sa puna la dispozitie un miliard de euro in investitori printr-o platforma de investitii specializata.
Laurent Fabius, ministrul francez al afacerilor externe si turismului (!) a prezidat joi o conferinta cu profesionistii din turism si reprezentantii administratiilor locale in care a amintit ca turismul reprezinta 7,5% din PIB-ul tarii si asigura mai mult de doua milioane de locuri de munca.
Turismul este “o bogatie nationala” si “un vector formidabil de publicitate pentru tara” a declarat Fabius.
Laurent Fabius a atras atentia ca pentru a ramane numarul unu mondial Franta va trebui sa-si dezvolte si mai mult infrastrucrura turistica, iar serviciile trebuie sa fie “de calitate suficienta si in numar suficient” pe tot teritoriul national.
Platforma de investitii este destinata dezvoltarii capacitatilor de cazare, a numarului instalatiilor turistice (teleschiuri, telescaune, telecabine, instalatii de zapada artificiala etc.) precum si pentru noul portal www.france.fr care are ca scop promovarea Frantei ca destinatie turistica.
Mai multe persoane au fost înșelate și au rămas fără bani, după ce au vrut să-și cumpere, de pe internet, bilete reduse pentru sejururi la munte și la mare.
Potrivit Poliției Capitalei, în cursul zilei de ieri, oamenii legii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au reținut trei bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 43 de ani, bănuiți de săvârșirea a 28 de infracțiuni de înșelăciune cu pachete turistice.
Din datele și probele obținute până în prezent rezultă că, în perioada ianuarie – august 2015, rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiții, pe parcursul a doi ani, au indus în eroare 28 de persoane, păcălindu-i să cumpere pachete turistice, încasând astfel diferite sume de bani, pentru care eliberau vouchere neînseriate, fără valoare.
Prejudiciul creat prin săvârșirea faptelor este estimat la suma totală de 100.000 de lei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, cu cei trei în cauză în stare de reținere, urmând a fi prezentați magistraților.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.