Publicat de Camelia Teodosiu,
8 iunie 2023, 19:21 / actualizat: 9 iunie 2023, 11:02
Reziliență – este cuvântul cheie al acestei ediții și în contextul proiectului despre care vom vorbi, se referă la capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după ce este supus unor factori de stres.
Mă opresc în dreptul raftului pe care stă scris cu litere mari NEURESIL. Este primul proiect din cadrul Departamentului de Cercetare al Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică din București UNATC – CINETic finanțat într-un program dedicat tinerelor echipe de cercetători.
Scopul general al proiectului NEURESIL este de a înțelege mecanismele de reziliență din perspectiva neurodezvoltării prin măsurarea electrofiziologiei (EEG) în timp real pe parcursul unei experiențe de realitate virtuală (VR) incitantă. Este un proiect fascinant în care știința are spațiu de joacă în realiatea virtuală (VR), iar inteligența artificială născută din creativitaea minții umane se împletește cu emoția celui care o descoperă prin propria-i participare.
Cele două invitate ale emisiunii sunt dr. Miralena Tomescu – Director de cercetare al proiectului Neuresil și dr. Alexandra Sofonea – cercetător asociat post-doctoral la CINETic cu dublă diplomă în Teatru și Psihologie.
Miralena Tomescu – ne mărturisește că este pasionată de cercetare. În calitate de lector la Universitatea din Suceava și Universitatea din București, Facultatea de Psihologie predă metode în neuroștiințe și psihopatologie.
Miralena Tomescu – Director de cercetare al proiectului ne-a explicat că NEURESIL a dezvoltat o paradigmă de testare virtuală, în cadrul sistemului de videoproiecție imersivă CAVE, în care subiecții experimentează un scenariu interactiv virtual și sunt monitorizați în timpul unor sarcini provocatoare prin aplicarea tehnologiilor recente extrem de imersive pentru a identifica un marker neuro-hormonal obiectiv al rezistenței la stres. Proiectul NEURESIL cercetează mecanismele de reziliență psihologică din perspectiva dezvoltării neuronale în cazul adolescenților și tinerilor adulți.
Despre culegerea de date și analiza acestora aflăm de la cea de-a doua invitată care face parte din echipa NEURESIL – dr. Alexandra Sofonea – cercetător asociat post-doctoral la CINETic: ”(…)le dăm chestionarele, sarcinile computerizate(…), evaluări autoraportate percepute ale stărilor emoționale și montarea întregului sistem EEG care presupune, ulterior, acea înregistrare de date neurofiziologice care sunt atât de valoroase pentru întregul proiect.”
”Prevenirea prin formarea rezilienței este o strategie promițătoare care încearcă să reducă povara socio-economică actuală a problemelor de sănătate mintală legate de stres și ar putea avea un impact de durată asupra societății noastre în evoluție.
Ca un prim pas către acest obiectiv, este necesar să identificăm markeri neurofiziologici robuști ai rezistenței în timpul adolescenței. Vom investiga interacțiunea dintre multiplii factori diferiți ai rezistenței: trăsături individuale, comportament, activitatea creierului și hormoni.
Proiectul va instrui adolescenții să navigheze în sarcini provocatoare VR prin aplicarea tehnologiilor recente extrem de imersive pentru a identifica un marker neuro-hormonal obiectiv al rezistenței.” – https://unatc.ro/devunatc/neuresil/
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Departamentuluu de Cercetare al UNATC – CINETic
“Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii actori”. Aceste cuvinte memorabile ale lui William Shakespeare sunt integrate în firescul celor care s-au identificat cu personajele intepretate și au devenit emblematici pentru lumea teatrului și a filmului.
Vă propun să fiți alături de mine într-o scurtă vizită la Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică București – UNATC, unde ne întâlnim cu rectorul acestei instutuții – Liviu Lucaci. Ne întâmpină cu bucurie, ca un vechi prieten și ne face să ne simțim în largul nostru.
Are o personalitate puternică prin discreția care nu intimidează, nu agresează și nu impune relații de forță. De aceea, câștigă cu ușurință încrederea celor din jur, dând de înțeles că ”este loc sub soare pentru toată lumea”.
Invitat în emisiunea nostră, Liviu Lucaci ne vorbește atât în calitate de actor la Teatrul Național din București, cât și ca expert în comunicare cu competențe în dezvoltarea personală, leadership și inițiativă antreprenorială. Din decembrie 2019 este Rectorul UNATC, iar în 2021 devine Președintele Consorțiului universitar Arte, proaspăt înființat.
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
În această ediție a emisiunii aflăm despre realizările care au poziționat UNATC-ul ca o instituţie modernă, recunoscută pe plan internațional, despre proiectele sociale care aduc un plus de motivație pentru studenții și chiar pentru profesorii de aici și despre misiunea pe care absolvenții o au pentru a face lumea mai frumoasă.
Scriitor, regizor și profesor de arta actorului la UNATC, Liviu Lucaci ne destăinuie că a vrut să facă multe lucruri în viață și a experimentat diferite alte domenii care l-au ajutat să se bucure de ceea ce este și face acum.
Iată o scurtă descriere a misiunii UNATC cu principalele direcții strategice, activități și proiecte:
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional. Prin programele sale, care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, Universitatea le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, master și doctorat.
Strategii generale UNATC
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București constituie atât un centru național modern de educație artistică și vocațională, cât și o comunitate culturală, ce se implică activ în problemele sociale ale cetății din care face parte.
Proiectele de mai jos arată clar în agendele sale cele trei arii esențiale pentru orice strategie sau inițiativă UNATC: Educația, de tip Modern, raportată permanent la problematica Socială. Pentru că UNATC este adeptul dialogului viu, proiectele și strategiile de mai jos se fundamentează, se derulează și se dezvoltă în varii parteneriate academice și instituționale.
Propunere și succes – Program de studii universitare de licenţă ACTORIE, REGIE, COREGRAFIE, PĂPUȘI MARIONETE cu durată de 4 ani
Consorțiul ARTE
Teatrul în școli
Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni
UNATC combate traficul de persoane și sclavia modernă
Insula UNATC
UNATC pe Bicicletă!
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
Propunere și succes – Program de studii universitare de licenţă ACTORIE, REGIE, COREGRAFIE, PĂPUȘI MARIONETE cu durată de 4 ani
Agenda: UNATC Educațional
Succesul din aprilie 2022Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” salută cu bucurie decizia Ministrului Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, conform căreia, prin Ordonanță de urgență, facultățile din domeniul artelor spectacolului își vor mări perioada de studii de la 3 la 4 ani.
Decizia cheie, prin care educația universitară în domeniul artelor spectacolului se racordează just la un cadru temporal realist pentru o formare academică de calitate, reprezintă rezultatul inițiativei și efortului colectiv al Consorțiului Universitar Arte, al cărui Președinte este prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul UNATC.
„E o bucurie să anunț trecerea de la 3 la 4 ani a studiilor din domeniul artelor spectacolului. E un pas mare pentru noi, un vis care se împlinește azi, o decizie a Ministerului Educației care, printr-o ordonanță de urgență în curs de apariție, sprijină demersul nostru, al Consorțiului Universitar Arte pe care îl conduc ca președinte în exercițiu de mărire a perioadei de formare a profesioniștilor pentru teatru. Mulțumesc colegilor mei Rectori care au votat în unanimitate inițiativa Consorțiului, înțelegând nevoia continuării unei tradiții teatrale care a dat de-a lungul timpul minunați oameni de scenă, și îi aștept la scoală pe toți cei care vor să devină studenți în teatru și artele spectacolului. Cu siguranță vom întări calitatea învățământului artistic teatral prin această schimbare mult așteptată. Viață lungă pe scândură! – cum se zice în teatru” declară Rectorul UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci.
Încă de la finalul anului 2019, UNATC a reclamat şi menţionat necesitatea introducerii unor cursuri care să asigure studenților pregătirea transdisciplinară, formarea lor profesională şi culturală sincronă cu dinamica actuală: este nevoie de cursuri de antreprenoriat artistic, de impresariat artistic, de pedagogie teatrală, de elaborare şi management al proiectelor de finanţare, de îndrumare pentru obţinerea de fonduri nerambursabile pentru proiectele artistice sau cum se pot accesa fonduri europene, aşa cum se justifică un curs pentru dezvoltarea abilităţii de a redacta documente oficiale necesare în parcursul profesional.
Într-un program de studii extins la 4 ani, putem dezvolta abilităţile de comunicare şi cognitive esenţiale, precum: gândirea critică, aptitudinile analitice, creativitatea, soluţionarea optimă a problemelor şi rezidenţa, care facilitează tranziţia absolvenţilor noştri către piaţa muncii.
Consorțiul ARTE
Agenda: UNATC Educațional
Constituirea Consorțiului Universitar Arte
Învățământul superior artistic din România a făcut un pas esențial pe 12 iunie 2021: constituirea, la Iași, în prezența Ministrului Educației, a Consorțiului Universitar Arte. Președinte al Consiliului de administrație a fost ales prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.â
Inițiativa fondării acestui consorțiu universitar aparține a șapte instituții de prestigiu din învățământul superior cu profil artistic din România: Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Acestora li se adaugă, cu titlu de invitate permanente, alte unsprezece instituții ce au în componență programe de învățământ universitar artistic: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
Consorțiul universitar Arte își propune promovarea intereselor învățământului universitar cu profil artistic, crearea de strategii comune, colaborarea cu entități academice și artistice similare, eficientizarea și reducerea semnificativă a costurilor academice prin folosirea în comun a infrastructurii didactice și de cercetare, promovarea de programe academice comune, oferirea studenților posibilitatea de a urma specializări și cursuri pe baza acumulării și transferului de credite, facilitarea mobilității cadrelor didactice.
Teatrul în școli
Agenda UNATC Educațional, UNATC Modern
UNATC s-a implicat activ în promovarea beneficiilor pe care educația teatrală le poate avea în formarea individualității umane. Integrat în procesul educațional încă din copilărie, teatrul poate dezvolta tânărului competențe și abilități care îl ajută să se integreze cu mai mare ușurință în comunitate, să chestioneze fenomele din mediul înconjurător și să acționeze într-un mod creativ.
A apărut, astfel, UNATC Junior, proiect de dezvoltare instituțională finanțat de Ministerul Educației, inițiat în 2016, continuat până în ziua de astăzi. Proiectul și-a propus să evidențieze beneficiile aplicării metodelor specifice artei teatrului în educația copilului și a adolescentului. În același timp, activitățile propuse în cadrul proiectului constituie o posibilitate concretă de practică universitară. S-au organizat module de ateliere cu jocuri teatrale destinate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, susținute de studenții Master Pedagogie Teatrală, sub coordonarea profesorilor lor. Proiectul a fost gândit să permită părinților copiilor și profesorilor din învățământul preuniversitar să asiste la ateliere, cu posibilitatea de participare activă, astfel încât copilul să descopere bucuria jocului alături de adult, generând o formă nouă de comunicare.
Eforturile depuse în ultimii ani și-au găsit împlinirea în momentul în care propunerile de programe cu specific teatral au primit aprobare de la Ministerul Educației pentru a fi integrate în Curriculum la Decizia Școlii (CDS), în 2020:
„Eu și scena” (clasele a III-a/a IV-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5530/08.09.2020
„Teatru și noi” (clasele a VI-a/a VII-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5662/30.09.2020
„Laboratorul de teatru” (clasele a X-a/a XI-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5663/30.09.2020
Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni
Agenda: UNATC Social, UNATC Educațional
Partener: Administrația Prezidențială, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Caravana teatrului pentru diasporă reprezintă un proiect esențial inițiat de către UNATC în anul 2021, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Caravana teatrului pentru diasporă, concept de intervenție culturală, își are originea în Caravana UNATC Junior. Proiect început în 2018, Caravana UNATC se încadrează în domeniul echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior, mai ales a persoanelor din medii dezavantajate, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv la cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră).
UNATC se implică la modul concret în proiectele educaționale, culturale și de incluziune socială destinate românilor și copiilor din străinătate.
În cadrul acestei cooperări, studenții și profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică„I. L. Caragiale” din București doresc să le ofere copiilor din diaspora românească reîntâlnirea cu limba și cultura țării din care provin.
Caravana teatrului pentru diasporă are în program pentru anul 2022 trei deplasări în comunitățile românețti din străinătate.
Caravana UNATC pentru diasporă este un proiect care va avea activități de bază, adaptate la fiecare grup de lucru:
Ateliere de jocuri teatrale;
Spectacole de teatru pentru copii;
Distribuire de material didactic: cărțile publicate la editura UNATC Press, cum ar fi: Gramatica prin jocuri teatrale, Mitologia românească prin jocuri teatrale, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele 0-IV, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele V-VIII, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele IX-XII.
Caravana UNATC pentru diasporă este pe deplin susținută și de către CINETic – Centrul internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. Experiența impresionantă a acestui Centru de cercetare se alătură Caravanei UNATC pentru diasporă, prin propuneri efective precum:
publicului din diaspora i se va facilita cunoașterea culturii românești prin intermediul tehnologiilor creativ moderne
utilizarea Realității virtuale și Realității augmentate
Folosirea tehnicilor digitale din cinematografie, interacțiunii digitale sunet-lumină, animației digitale, scenografiei virtuale, designului de jocuri digitale
Dezvoltarea de aplicații digitale specifice acestui proiect
Proiectarea de tururi virtuale, în cadrul cărora, atât românii din diaspora, cât și publicul local, vor putea călători digital în locuri emblematice din România și se vor putea întâlni cu personalități culturale și istorice
Asigurarea, prin aceste multiple tehnologii creative, folosite în scop educațional și artistic, a unei adevărate experiențe imersive în cultura națională. Această experiență multisenzorială și pe deplin imersivă urmărește și creșterea gradului de conștientizare a sentimentului și identității naționale și refacerea legăturilor culturale cu spațiul cultural românesc.
UNATC combate traficul de persoane și sclavia modernă
Agenda: UNATC Social, Artă Educațională
Partener: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați – Conf. Univ. Dr. Aurora Martin
Credem că este de datoria noastră să contribuim la procesul de conștientizare a unui subiect care ne privește la nivel profund pe noi toți. UNATC sprijină și contribuie activ la acest proces, atât prin includerea tematică în proiectele de teatru și film, cât și prin dialogul permanent cu partenerii implicați în această arie de responsabilitate socială.
Indicele Global al Sclaviei (the Global Slavery Index) estimează că în România exista în 2018 un risc de vulnerabilitate la forme de sclavie modernă de 33,88%. Conform estimărilor, aproximativ 86.000 de români sunt sclavi, reprezentând o proporție de 4,32/1000 de oameni, comparativ cu media de 3,9/1000 de oameni, la nivelul Europei. Traficul de persoane se realizează în România, conform datelor oficiale (ANITP), în proporție de 68,8% în scopul exploatării sexuale, urmată de exploatare prin muncă, furt, cerșetorie dar și alte forme de exploatare.
Pe 24 februarie 2021, UNATC „I.L. Caragiale” București a găzduit dezbaterea online de aproape trei ore „De Dragobete, despre Loverboy”.
Cu toții am vorbit despre un subiect grav al societății românești și nu numai: traficul de persoane și sclavia modernă. Societatea contemporană, conform statisticilor, conține forme și practici de sclavie modernă, trafic de persoane și exploatare umană în număr mai mare ca oricând. România reprezintă una din sursele principale ale exploatării prin muncă și ale traficului sexual.
8 mai 2021 – Testimoniale video ale studenților UNATC în contextul „Săptămânii egalității de șanse între femei și bărbați”
Proiectele teatrale UNATC de artă educațională, coordonate de conf.univ.dr. Radu Apostol și lect.univ.dr. Mihaela Michailov, tratează tematica egalității de șanse și traficul de persoane.
Filmul emoționează, educă și uneori poate salva vieți! Da, este adevărat!
Regizorul Helmis Napoleon, Profesor Dr. Universitar la UNATC „I.L. Caragiale” București, este autorul filmului Italiencele, ce tratează tematica gravă a traficului de ființe vii. Acest film a schimbat radical, în bine, destinul unei adolescente, aici în România.
La exact un an distanță, pe 24 februarie 2022, UNATC „I.L. Caragiale” București a găzduit dezbaterea online „De Dragobete, despre Loverboy”, alături de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat și American Council for International Education din România (Programul Professional Fellows).
Insula UNATC
Agenda: UNATC Educațional, UNATC Modern
Scop: reamenajarea curții UNATC pentru a crea un tot unitar din punct de vedere arhitectural și al designului cu clădirea UNATC, servind scopurile didactice, misiunea și valorile UNATC
Principii – Linii directoare:
Să constituie un environment perfect pentru performarea actului didactic și artistic UNATC
Mediu fizic academic amenajat astfel încât să constituie al treilea mare profesor UNATC
Să devină o Insulă a excelenței în educația artistică
Să ofere studenților o reală și memorabilă experiență în relația cu mediul fizic academic/universitar de studiu
Să fie un un spațiu cu adevărat imersiv, o lume cu identitate clară
Să faciliteze desfășurarea conform rigorilor academice a actului didactic UNATC, dar să permită și să încurajeze și experimentul artistic
Un spațiu inspirațional & de happening educațional și artistic
Să poată potența o mai bună relație student-profesor, dar și student-spațiul academic ales – pentru student să devină un ACasă UNATC
Prin toate elementele de design, de la nivel macro la nivel micro, să fie un organism viu
Proiect demarat în toamna anului 2021
Martie 2022 – 90% din proiect este gata.
UNATC pe Bicicletă!
Agenda: UNATC Social¸UNATC Verde, UNATC Modern
Micro campanie de:
o Conștientizare a unei probleme a comunității orașului București – poluarea
o responsabilizare socială a publicului intern prin încurajarea folosirii transportului alternativ – folosirea bicicletei
o realizarea efectivă pentru și cu publicul intern-comunitatea UNATC a două obiective interne
▪ parcare pentru biciclete
▪ Achiziționarea de biciclete – prin parteneriate publice și private -, care vor putea fi folosite gratuit de către membrii comunității UNATC
o Întărire a sentimentului de comunitate și grup unitar UNATC – ”A face ceva împreună”
o Implicarea UNATC în problemele comunității
Debut campanie: 12 februarie 2021
Hashtag-ul principal al campaniei: #unatcpebicicleta
Tipuri de materiale realizate:
filmulețe scurte, cu membrii comunității UNATC, studenți și profesori, folosind bicicleta, cu mesajul explicit ”Susțin UNATC pe Bicicletă”
fotografii cu membrii comunității UNATC, studenți și profesori, publicate în Social Media personală sau a UNATC, cu hashtagul #unatcpebicicletă
publicare săptămânală a materialelor campaniei în Social media UNATC: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok.
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii: UNATC București
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea compozitorului DUMITRU LUPU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 mai 2017, 08:29 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:16
Dumitru Lupu.2 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.
Astăzi este ziua de naştere a compozitorului DUMITRU LUPU, căruia îi dorim sănătate şi toate gândurile nostre bune! LA MULŢI ANI, Dumitru Lupu!
Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiuneaMUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie dedicată aniversatului nostru special!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional din data de 25.05.2017 – invitatul aniversat este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P 2017 Radio România Regional).
* * * * *
Dumitru Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Compozitorul DUMITRU LUPU s-a născut la 25 mai 1952, este de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 este membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, este prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.
În momentele următoare, vă invităm să ascutaţi două piese, aş spune inedite, în interpretarea sa – IUBIRE DIN ARDEAL, versurile îi aparţin lui Cornel Udrea, de pe albumul “Dumitru Lupu – Best Of” editat în anul 2009 de Ovo Music şi SUNT DEMODAT, o piesă de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Compozitor şi interpret: DUMITRU LUPU!
„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.
Este autor de cărti pentru copii. Se consideră împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.
Să ascultăm în minutele următoare încă două şlagăre din creaţia compozitorului Dumitru Lupu, piesele CE MULT ÎMI PLACE PIZZA şi SAMBA FLORILOR, versuri Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Piesele au fost înregistrate în anul 2002 şi sunt interpretate chiar de fetiţa compozitorului, în prezent studentă la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ION LUCA CARAGIALE! Aşadar, să o ascultăm în continuare pe micuţa solistă din anul 2002, DUMITRANA TEODORA LUPU!
„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene a ajuns aproape de final şi ne luăm rămas bun dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dumneavoastră preferată!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional!
„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.
„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.
Sursa info şi foto: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Informaţii detaliate despre activitatea artistică şi pedagogică a compozitorului prof. univ. dr. Dumitru Lupu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Lupu
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Începutul de toamnă înseamnă pentru lumea teatrală o nouă stagiune, dar şi întâlnirea cu cei mai tineri actori în cadrul Galei HOP.
Evenimentul, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 8-11 septembrie la Costineşti, şi a adus în faţa publicului 27 de actori, absolvenţi ai facultăţilor de teatru de stat şi particulare, din Bucureşti şi din ţară, care au concurat pentru premilei de tradiţie ”puse la bătaie” de organizatorii galei.
Juraţii acestei ediţii, actriţa Maia Morgenstern, actorul şi muzicianul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, cântăreaţa de jazz Luiza Zan şi scenografa Iuliana Vîlsan, au desemnat următorii câştigători:
Dana Marineci, absolventă UNATC, în 2012, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana – Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP;
Maria Teodora Filip, absolventă a UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014 – Premiul pentru cea mai bună actriţă, proba individuală;
Nicholas Caţianis, absolvent al Universităţii Hyperion, Facultatea de Arte, la clasa prof. univ. dr. Eusebiu Ştefănescu şi prof. asoc. Rodica Mandache, promoţia 2014 – Premiul pentru cel mai bun actor, proba individuală;
Cătălina Bălălău, absolventă a UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014 – Premiul special al juriului, Premiul Sică Alexandrescu.
Premiul pentru secţiunea Grup, nu a fost acordat.
Gala din acest an, cea de-a treia ediţie condusă în calitate de director artistic de regizorul Radu Afrim, a fost, în premieră, transmisă live pe site-ul uniter.ro Tot pe acest portal s-a desfăşurat şi votul publicului.
Preferinţele celor de acasă au fost: Premiul pentru cea mai bună actriţă – Corina Borş, absolventă a Universităţii „George Enescu”, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, la clasa prof. univ. dr. Emil Coşeru, promoţia 2011, Premiul pentru cel mai bun actor – Adrian Loghin, absolvent al UNATC Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, promoţia 2014, iar la categoria Cea mai bună trupă de actori, câştigători au fost Amelia Toaxen, Raul Hotcaş, Corina Vişinescu şi Radu Tudosie, cu spectacolul „Da Da Vacanţa!”.
Tot la iniţiativa lui Radu Afrim, importanţi oameni din cinematografie s-au alăturat Galei HOP. Pentru al doilea an consecutiv, regizorul Tudor Giurgiu acordă la Costineşti, Premiul ”Şansa!”, ceea ce înseamnă că unul dintre concurenţii Galei HOP are şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Premiul a fost câştigat, aseară, de Nicholas Caţianis.
De asemenea, actriţa Dorina Lazăr oferă în cadrul Galelor HOP un premiu creat şi finanţat de ea – Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică. Distincţia a fost obţinută anul acesta de Cosmin Dominte, absolvent al UNATC, clasa prof. univ. dr. Adrian Titieni, promoţia 2013.
Pe lângă probele de la cele două secţiuni – individual şi grup – participanții au avut ocazia să prezinte scurte show-uri în afara concursului şi, spre deliciul publicului, să se confrunte cu colegi de generaţie, cu artişti consacraţi sau chiar cu membri ai juriului, într-o serie de lips battle.
Gala HOP oferă tinerilor actori nu doar şansa de a participa la concursul propriu-zis, ci îşi propune să fie o rampă de lansare pentru ei, motiv pentru care şi la această ediţie au fost invitaţi directori de teatre din Bucureşti şi din ţară, actori, regizori, producători, ziarişti şi critici de teatru.
Actorii Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Bogdan Dumitrache, Dorina Chiriac, Ana Ularu, Ion Caramitru – directorul TNB şi Preşedintele UNITER, George Mihăiţă – directorul Teatrului de Comedie, Lucian Ghimişi – directorul Teatrului Ion Creangă, Adrian Găzdaru- directorul Teatrului Excelsior, Andras Demeter – directorul Teatrului Naţional de Televiziune şi regizorul Attila Vizauer – directorul Teatrului Naţional Radiofonic au făcut parte din publicul ediţiei 2015.
Prezentatorul Galei HOP a fost actorul Alexandru Bogdan.
Evenimentul a fost organizat de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti, finanţat de Ministerul Culturii.
A 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti începe astăzi.
În deschiderea evenimentului va fi proiectat în exclusivitate filmul iranianului Jafar Panahi, TAXI, câştigător al Ursului de Aur şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.
La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) şi Closed Curtain (2013) – filmate în mare secret în apartamentul personal şi în casa unui prieten -, TAXI a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentinţă primită în 2010 din partea autorităţilor iraniene şi contestată vehement de cineaşti, directori de festivaluri şi jurnalişti din întreaga lume.
De-a lungul celor şapte zile de festival vor fi proiectate peste 21 de filme din ţări precum Iran, Germania, SUA, Serbia, Danemarca, Uruguay, România, Marea Britanie, Franţa sau Japonia.
Şase filme, dintre care două realizate de regizori femei, vor concura în acest an pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută şi, cu o singură excepţie, nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România: ‘Autroportretul unei fete cuminţi’ (România, regia Ana Lungu), ‘Cold in July / Iulie însângerat’ (SUA, regia Jim Mickle), ‘A Girl Walks Home Alone at Night / O fată merge acasă singură în noapte’ (SUA, regia Ana Lily Amirpour), ‘Hyena / Hiena’ (Marea Britanie, regia Gerard Johnson), ‘Kebab & Horoscope / Kebab şi Horoscop’ (Polonia, regia Grzegorz Jaroszuk), ‘Loin des hommes’ / Departe de oameni (Franţa, regia David Oelhoffen).
Biletele pentru proiecţiile de la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate în avans pentru întreg festivalul. Studenţii de la UNATC au acces liber, numai în limita locurilor rămase disponibile.
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Club Control.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.