Până la sfârșitul lunii februarie, toate unitățile de învățământ din Brașov vor fi dotate cu table interactive, proiectoare și ecrane de proiecție.
„Învățământul din Brașov trece la un alt nivel. Am dotat școlile cu echipamente de predare interactive, cu table interactive, cu proiectoare, toate aceste lucruri cifrându-se la o investiție din bugetul local de peste 11 milioane de lei. Este începutul. Vom continua cu dezvoltarea de proiecte pentru dotarea laboratoarelor, pentru care vom obține finanțare nerambursabilă prin PNRR. Investiția în educație este o investiție pe termen lung. Este cea mai sigură investiție în dezvoltare a unei comunități, iar programul pe care l-am gândit se adresează tuturor școlilor din Brașov”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Noile echipamente sunt simplu de folosit, iar materia predată se poate trimite elevilor în format electronic.
Montarea acestor echipamente a început în luna decembrie și ar trebui să se finalizeze în aprilie, conform contractului. Deja s-au finalizat lucrările la 21 dintre școli.
Firma care a distribuit cornuri expirate în şcolile din Maramureş a fost amendată cu 12 mii de lei, după ce au fost primite sesizări de la 12 unităţi de învăţământ.
Programul distribuirii cornului în Maramureș a debutat cu probleme în ceea ce privește produsele de panificație trimise în şcoli şi grădințe de către firma distribuitoare.
În urma sesizărilor primite au fost constatate deficiențe de ambalare şi etichetare, deficiențe pentru care unitatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.
Tot ca o consecință a sesizărilor depuse, reprezentanții OPC Maramureș au aplicat, la rândul lor, două amenzi societății însumând 10 mii de lei.
Publicat de adinaiftime,
17 septembrie 2017, 18:48
Numărul unităților de învățământ din România asigurate cu pază umană a crescut cu 11,4%, comparativ cu anul școlar precedent.
Poliția Română anunță că, în același timp, sunt tot mai multe școli dotate cu sisteme video, adică peste 6 mii în toată țara.
În sectorul 4, în schimb, elevii și preșcolarii au început noul an școlar fără paznici în școli.
Contractele cu firmele de pază au expirat, iar reprezentanții Primăriei susțin că nu au mai prelungit contractele din cauza costurilor foarte mari.
În zilele următoare, polițiștii se vor afla în incinta și în preajma unităților de învățământ pentru a preveni și combate delincvența juvenilă.
Crucea Roşie Caraş-Severin militează pentru introducerea disciplinei de prim ajutor în unităţile de învăţământ!
Publicat de adinaiftime,
16 septembrie 2017, 17:30
La început de an şcolar şi Crucea Roşie, filiala Caraş-Severin militează pentru introducerea disciplinei de prim ajutor în unităţile de învăţământ!
Este foarte important ca tinerii să cunoască de la o vârstă fragedă cum să-şi ajute semenii în situaţii limită suţine Alin Cica directorul filialei judeţene, Crucea Roşie. Cu prilejul Zilei europene de prim ajutor, marcată în fiecare an în data de 16 septembrie voluntarii îndeamnă populaţia să nu rămână indiferentă atunci când o persoană are probleme de sănătate, dar doar dacă ştiu cum să acorde primul ajutor!
Tehnicile de prim-ajutor pot salva foarte multe vieţi. Cunoştinţele minime despre cum se poate interveni în cazul unei situaţii-limită pot îndepărta pericolul. În şcolile din Uniunea Europeană elevii învaţă de la o vârstă fragedă cum să-şi ajute semnii aflaţi în situaţii limită precum infarct, leşin, înec, luxaţii sau fracturi. Cei interesaţi să înveţe cum să acorde primul ajutor sunt aşteptaţi la cursuri la sediul organizaţiei Crucea Roşie din municipiul Reşiţa.
Cursurile sunt predate de specialişti atestaţi ca formatori de prim ajutor premedical, iar Crucea Roşie pune la dispoziţie toate materialele necesare.
Cursul de prim ajutor de baza se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie, recunoscute internaţional, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază. Durata unui curs este de 12 ore.
Astăzi sărbătorim Ziua europeană de prim ajutor, desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mişcãrii Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a atrage atenţia, prin manifestãrile organizate în această zi, asupra importanţei cunoaşterii regulilor de acordare a primului ajutor în acţiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.
Luarea de măsuri imediate este principiul esenţial în acordarea primului ajutor. Pentru a fi capabil de recunoaşterea simptomelor şi semnelor de bază ale unui accident este vital să avem cunoştinţele necesare pentru a nu face ceva greşit.
Județul TULCEA: În una din trei şcoli, siguranţa elevilor este garantată de către… femeia de serviciu
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 09:00
În judeţul Tulcea, peste 30.000 de copii şi adolescenţi au început şcoala.
Din cele 140 de unităţi de învăţământ, doar 8 sunt neautorizate sanitar, întrucât nu au apă potabilă, iar 16 nu sunt autorizate de ISU pentru securitate la incendii.
Cel mai grav aspect este, însă, că siguranţa elevilor este garantată, în una din trei şcoli tulcene, de către… femeia de serviciu.
Potrivit unei statistici a Serviciului de Ordine Publică, aproape 33% dintre unităţile şcolare din tot judeţul nu dispun de pază sau sisteme tehnice de alarmare.
Pentru anul şcolar care a început, activităţile de creştere a siguranţei în unităţile de învăţământ tulcene vor fi realizate în baza unui Plan Teritorial Comun de Acţiune, în care sunt implicate mai multe instituţii, sub coordonarea Prefectului.
Publicat de adinaiftime,
10 septembrie 2017, 19:20
La începerea anului şcolar, aproape 9.500 de poliţişti vor acţiona mâine în zona grădiniţelor, a şcolilor şi a liceelor din toată ţara.
Potrivit unui comunicat, poliţiştii intensifică şi acţiunile de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi din punct de vedere al licenţierii, al existenţei inspecţiei tehnice periodice şi a asigurării de răspundere civilă obligatorie. Totodată, sunt controlate toate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse care pot fi comercializate minorilor.
Pentru ca noul an şcolar să înceapă şi să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.
Scopul acestor verificări este de a identifica şi remedia eventualele probleme existente. Avem în vedere partea didactică, de dotări necesare pentru procesul de şcolarizare, prin reprezentanţii Inspectoratului şcolar Judeţean, dar mai ales condiţiile de igienă şi din sălile de clasă, grupuri sanitare ori spaţii pentru programele de tip lapte şi corn.
Prefectul Judeţului Arad, Florentina Horgea, împreună cu doamna Anca Stoenescu, Inspector şcolar general adjuncţ au verificat stadiul pregătirilor pentru noul an şcolar din unele unităţi de învăţământ din Judeţul Arad. Activitatea de control s-a desfăşurat la Colegiul ‘Mihai Viteazu’ din Ineu, Liceul Tehnologic ‘Sava Brancovici’ Ineu şi la Liceul Tehnologic ‘Ion Creangă’ din Curtici.
Pe parcursul acestei săptămâni, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, Inspectoratului şcolar Judeţean şi Direcţiei de Sănătate Publică efectuează controale în mai multe unităţi de învăţământ din judeţ şi municipiu, cu scopul de a verifica ce condiţii oferă acestea elevilor şi profesorilor la începutul anului şcolar.
”Scopul acestor verificări este de a identifica şi remedia eventualele probleme existente. Avem în vedere partea didactică, de dotări necesare pentru procesul de şcolarizare, prin reprezentanţii Inspectoratului şcolar Judeţean, dar mai ales condiţiile de igienă şi din sălile de clasă, grupuri sanitare ori spaţii pentru programele de tip lapte şi corn. De asemenea urmărim şi finalizarea oricăror lucrări de construcţie sau reabilitare până la începerea anului şcolar, precum şi asigurarea pentru întregul sezon rece a combustibilului necesar încălzirii clădirilor. Nu în ultimul rând se verifică dacă există fonduri suficiente din partea primăriilor pentru reparaţii sau dotări, precum şi modul cum este asigurată paza şcolii pe perioada cursurilor. Mă bucur că la şcolile unde am fost nu există mari probleme ce nu pot fi rezolvate până la începerea anului şcolar. Sper ca situaţia să fie cel puţin la fel de bună în cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţ, prin concursul tuturor celor responsabili pentru ca şcolile să-i poată primi pe elevi şi profesori în cele mai bune condiţii”, a declarat Prefectul Judeţului Arad, Florentina Horgea.
Conform Ordinul Prefectului privind activitatea de verificare a şcolilor, echipele de control vor fi însoţite şi de reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale, ai şcolilor şi ai posturilor de poliţie din localităţile unde se află unităţile de învăţământ controlate,scrie Agerpres.
După ce au dotat cu mobilier şcolar mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Reşiţa, Organizaţia Crucea Roşie din Caraş-Severin continuă să ajute familiile care şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă. Recent voluntarii cu suflet mare au donat unei familii din Bănia mobilier şi elemente de uz casnic, după ce imobilul în care locuiau a ars din temelii în urmă cu câteva luni.
Vă reamintim că săptămâna trecută un tir plin cu mese şi scaune pentru unităţile de învăţământ au ajuns în Caraş-Severin tocmai din Elveţia. Prima şcoală care a beneficiat de aceste donaţii a fost Generala Nr. 8 din Reşiţa. Şi anul trecut Crucea Roşie a primit 3 tiruri pline cu mobilier. Colegiul Traian Lalescu, Colegiul Tehnic şi Liceul Sabin Păuţa sunt doar câteva dintre şcolile care şi-au întâmpinat elevii cu mobilier modern, adus de peste hotare.
Voluntarii cu inima mare vor continua să doteze şi alte şcoli. Două tiruri cu echipamente şcolare, tot din Elveţia vor ajune în toamnă în municipiul de pe Bârzava.
În România sunt şcoli fără un cabinet medical iar, acolo unde există, sunt cazuri în care un medic trebuie să deservească mai multe unități de învățământ, atrag atenţia specialiştii.
Vicepreşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineret, Daniela Raica, a apreciat că reţeaua de cabinete medicale are nevoie de implicarea Ministerului Sănătăţii, deşi, în urma descentralizării acestea au trecut în subordinea autorităţilor locale:
„Nu se știe exact nici numărul medicilor școlari, numărul asistentelor medicale, cu atât mai puțin numărul cabinetelor medicale din școli. În mod normal, legea prevede ca în fiecare școală să existe un cabinet medical autorizat. Acest lucru însă nu se întâmplă. La nivel național ar trebui o coordonare făcută de către Ministerul Sănătății pentru că, prin descentralizare, prin apartenența noastră la structuri ale consiliilor locale, partea profesională a medicinei școlare a scăzut foarte mult și resurse, dar nu foarte importante, ar trebui doar voință și un pic de organizare mai bună a rețelei“, este de părere Daniela Raica.
Între măsurile avute în vedere se află înfiinţarea unei comisii de specialitate pentru medicină şcolară în cadrul Ministerului Sănătăţii, mai spune Daniela Raica.
Aceasta va putea elabora ghiduri şi protocoale de practică a medicinei şcolare.
Consiliul Local Braşov a aprobat şi în acest an derularea măsurilor de sprijin prin acordarea pachetului cu rechizite şcolare „Primul ghiozdan”, pentru copiii înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I, anul şcolar 2017-2018, în unităţile de învăţământ din municipiu.
Condiţia principală de acordare a acestui sprijin este ca părinţii sau, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor, să aibă domiciliul în municipiul Braşov.
Pentru anul şcolar viitor, vor fi acordate aproximativ cinci mii ghiozdane, în care copiii vor găsi tot ce este necesar pentru a începe clasa pregătitoare sau clasa I, după cum a precizat viceprimarul Mihai Costel.
La conţinutul pachetului cu rechizite şcolare „ Primul ghiozdan” s-a ţinut cont de prevederile Ordinului Ministerului Educaţiei, privind aprobarea componenţei pachetelor de rechizite şcolare ce se acordă elevilor şi de necesităţile actuale ale copiilor din clasa pregătitoare şi clasa I.
Acordarea pachetului cu rechizite „Primul ghiozdan” se va realiza de către Direcţia de Servicii Sociale Braşov cu sprijinul unităţilor de învăţământ.
Aproximativ 2.600 de clădiri ale unităților de învățământ funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
Purtătorul de cuvânt al IGSU, Cătălin Chircă spune că în această perioadă inspectoratele pentru situații de urgență încearcă să identifice toate construcțiile cu destinație de învățământ care funcționează fără autorizație.
Cătălin Chircă precizează că autorizația se emite doar pe baza solicitării administrațiilor publice locale iar în lipsa solicitării avizul nu poate fi eliberat.
Dacă în București și Ilfov în perioada octombrie 2016 – martie 2017 se emiteau în medie 23 de autorizații pe lună în prezent numărul lor a scăzut la 13.
Principalele măsuri de securitate la incendiu necesar a fi adoptate pentru unităţile de învăţământ sunt: asigurarea a două căi de evacuare; echiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor (hidranţi interiori, hidranţi exteriori); echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu; echiparea cu instalaţii pentru iluminatul de siguranţă; dotarea cu mijloace de primă-intervenţie (stingătoare).
Aproape 100 de şcoli din Timiş nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș a constatat o serie de nereguli la unităţile de învăţământ pe care le-a controlat.
Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, Lucian Mihoc, spune că deși neregulile nu sunt grave pot prezenta un real pericol.
“Principalele probleme au constat în lipsa unor instructaje specifice, lipsa unor documente de autoritate și blocarea sau micșorarea unor căi de evacuare, depozitarea de elemente combustibile pe căi de evacuare sau casa scării.Foarte multe dintre aceste aspecte neconforme au fost remediate pe timpul controlului. Pe partea de instalații electrice au mai fost identificate deficiențe pentru care s-au lăsat măsuri scrise. Pe partea de dotare cu mijloace stingere, unele sisteme de stingere cu hidranți nu funcționau sau nu aveau dotarea corespunzătoare”, a precizat Lucian Mihoc.
Şeful ISU Timiş reaminteşte că s-a prelungit perioada de solicitare a autorizaţiei, până în 30 septembrie. Şcolile cu probleme pot depune dosarele până atunci, iar în cazul în care nu o fac şi sunt prinse cu nereguli, vor fi amendate.
În total, în Timiş sunt aproape 600 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ.
Reparaţiile la unităţile de învăţământ din municipiul Cluj Napoca au început imediat după terminarea anului scolar, în aşa fel încât lucrările să poată fi finalizate până în 15 septembrie
Reprezentanţii municipalităţii doresc să evite situaţiile din anii trecuţi, când elevii au început şcoala printre schele şi muncitori.
Ca să fie sigur că vremea caldă nu-i moleşeste pe cei care execută lucrările, primarul Emil Boc a verificat stadiul reparaţiilor de la şcoala Constantin Brancuşi din cartierul Gheorgheni.
Până în prezent au fost finalizate reparaţiile interioare la 12 unităţi de învăţământ, printre care şi şcoala Brancuşi.
Directoarea acestei unităţi, Eugenia Marcu, a declarat că momentan se lucrează la faţadă, unde nu s-a intervenit niciodată în cei 40 de ani de când a fost construită şcoala.
Lucrările de reparaţii la şcolile din Cluj-Napoca sunt finanţate exclusiv de la bugetul Consiliului Local. În acest an au fost alocate 5,7 milioane de lei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.