„Amintirile unui vlah”
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 24 iunie 2017, 16:44
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a organizat, vineri, 23 iunie 2017, lansarea volumului „Amintirile unui vlah” ( De la Găureni la București ) care aduce în prim plan problematica românilor/vlahilor din Bulgaria de-a lungul timpului.
Autorul Gheorghe Țane-Urucu (1923-1994) a fost medic chirurg și redactor de cărți medicale. S-a născut în Găureni, sat din nordul Bulgariei ( localitate cu denumirea de Găureni există și în județul Dolj din România) locuit aproape exclusiv de etnici români, numiți, ca și în alte părți ale Peninsulei Balcanice, vlahi. În 1943 a renunțat la cetățenia bulgară, a emigrat în România și s-a înscris la Facultatea de Medicină a Institutului Medico-Farmaceutic din București. Ultima parte a vieții și-a dedicat-o proiectului de a-și definitiva volumul de amintiri din anii petrecuți în Bulgaria ca minoritar român. În semn de omagiu adus mamei sale, a ținut să semneze acest volum și cu numele ei de familie.
Despre acest volum au vorbit prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, prof. univ. dr. Cezar Avram (moderatorul manifestării, directorul Institutului de cercetări socio-umane C. S. Nicolăescu – Plopșor Craiova al Academiei Române), medic Ivo Gheorghiev, președintele Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE” din Vidin, Lucica Ghiorghiev de la Vidin și Cornel Rusu, care a prezentat personalitatea marcantă lui Ivo Gheorghiev.
Volumul cuprinde fragmente dintr-un manuscris masiv care are o succintă prezentare cronologică a unor evenimente din istoria secolelor XIX și XX.
Volumul Se constituie într-un document despre viața românilor trăitori pe valea Dunării în Bulgaria și de o importanță deosebită pentru istorie și, mai ales, pentru cei care vor scrie istoria românilor din Timocul bulgăresc.
A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune