Întruniți la Universitatea de Vest din Timișoara în acest sfârșit de săptămână, reprezentații universităților Consorțiului „Universitaria”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București, și-au reafirmat disponibilitatea de a se implica în identificarea soluțiilor pentru continuarea dezvoltării învățământului superior din România.
În cadrul întâlnirii, a fost adusă în discuție finanțarea universităților, cerându-se explicit creșterea finanțării instituționale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale prevăzute în Legea 153/2017, inclusiv a diferențelor rezultate în urma introducerii indemnizației pentru deținerea titlului științific de doctor, precum și alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariaților în baza sentințelor judecătorești și a legii nr. 85/2016. De asemenea, s-a solicitat o recalculare a alocărilor pe student echivalent unitar astfel încât să reflecte creșterile salariale din ultima perioadă.
În plus, reprezentanții Consorțiului susțin distribuirea a 1% din finanțarea de bază a universităților pentru cercetarea universitară, pe criterii competitive. Având în vedere contribuția universităților membre ale Consorțiului la producția științifică a României, aceștia solicită implicarea reprezentanților Consorțiului în elaborarea metodologiei de finanțare.
De asemenea, conducerile celor cinci universități consideră că orice discuție referitoare la o nouă lege a educației nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului – universitățile românești clasate pe primele poziții în ierarhizările internaționale. Acestea își manifestă interesul și angajamentul pentru participarea la elaborarea legii educației, de la stadiu de idee până la detalii legate de normele metodologice de aplicare.
Reprezentanții Consorțiului se declară îngrijorați de ce se întâmplă cu finanțarea competitivă a cercetării în România. Aceștia constată unele incidente nefericite în derularea ultimelor competiții: criterii de evaluare interpretabile, renunțarea la evaluatorii internaționali, precum și alte insuficiențe procedurale. Mai mult decât atât, universitățile membre ale Consorțiului solicită publicarea datelor în baza cărora Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior propune finanțarea suplimentară și cea de bază, pentru a elimina orice supoziție de manipulare sau falsă raportare.
Înscrierile pentru concursul de admitere la toate specializările din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi au loc online şi încep luni.
Purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi, Ivona Burduja, a declarat pentru AGERPRES că înscrierea pentru concursul de admitere se va desfăşura în perioada 17 – 23 iulie şi are două etape, prima constând în completarea formularului de înscriere online până pe 23 iulie, ora 11.00, iar cea de-a doua etapă – în depunerea dosarului de înscriere la Institutul de Anatomie sau la Facultatea de Farmacie, funcţie de studiile pentru care optează fiecare concurent al cărui dosar a fost considerat valid.
‘Pentru candidaţii care nu au acces la internet, s-au pus la dispoziţie calculatoare la Biblioteca UMF, din strada Vasile Alecsandri nr. 7, unde pot completa aceste formulare astfel: în perioada 17 – 21 iulie, în intervalul orar 9 – 13, în perioada 22 – 23 iulie, în intervalul orar 9 – 11. Taxa de înscriere la Concursul de Admitere a rămas la acelaşi nivel cu anii precedenţi. Astfel, la specializările Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Asistenţă Medicală Generală taxa este de 350 de lei, pentru specializările Nutriţie şi Dietetică, Tehnică Dentară, Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare taxa este de 250 de lei, iar la specializarea Bioinginerie de 150 de lei. Concursul de admitere va avea loc în data de 26 iulie, sub forma unui test grilă. Concursul va avea durata de trei ore, cu începere de la ora 10.00. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la Bacalaureat’, a declarat Ivona Burduja.
Pentru anul universitar 2017-2018 concursul de admitere se organizează pe domenii de licenţă, la Medicină, Medicină Dentară, ambele facultăţi având durata studiilor de 6 ani, Facultatea de Farmacie, cu durata studiilor de 5 ani, Facultatea de Asistenţă Medicală Generală, cu durata studiilor de 4 ani, Facultatea de Bioinginerie, cu durata studiilor 4 ani, Colegiul de Nutriţie şi Dietetică, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Tehnică Dentară, cu durata studiilor 3 ani.
‘Admiterea la studii superioare în Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, pentru toate ciclurile universitare, atât pentru locurile finanţate de la bugetul de stat, cât şi pentru locurile cu taxă, se realizează numai prin concurs de admitere, în limita locurilor aprobate pentru anul respectiv. Candidaţii din acest an la concursul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi vor concura pe acelaşi număr de locuri bugetate ca cel de anul trecut’, a precizat Burduja.
Potrivit sursei citate, cele 694 de locuri la buget au fost distribuite astfel: 297 la Medicină, 50 la Asistenţă Medicală Generală, două la Nutriţie şi Dietetică, 87 la Medicină Dentară, 30 la Tehnică Dentară, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 60 la Bioinginerie Medicală.
‘Dacă la buget nu sunt surprize, a crescut în schimb numărul de locuri cu taxă în lei şi în valută, cu 95 mai multe decât anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la Medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total, cu 50 de locuri mai mult faţă de anul trecut şi 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară, cu 30 mai multe faţă de cifra aprobată anul trecut’, a declarat Ivona Burduja.
Pentru perioada admiterii, UMF Iaşi pune la dispoziţie 80 de locuri de cazare în căminele E5 şi 1 Mai B, tariful de cazare fiind de 50 lei de persoană pe zi. Cererile de cazare se depun la Serviciul Facilităţi studenţi, de la parterul căminului E5, în perioada înscrierilor pentru concursul de admitere, în intervalul orar 9 – 15.00.
To mâine începe admiterea şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Absolvenţii de liceu au la dispoziţie cinci zile pentru a se înscrie la una dintre cele 15 facultăţi ale Universităţii , fiind oferite 3.400 de locuri bugetate, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior.
Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la UAIC, a declarat că pentru anul universitar 2017 – 2018 înscrierile se desfăşoară în perioada 17 – 21 iulie, absolvenţii de liceu având la dispoziţie 3.400 de locuri bugetate, cărora li se adaugă alte 196 de astfel de locuri, destinate candidaţilor de etnie romă şi românilor de pretutindeni, precum şi 81 de specializări orientate spre ştiinţe reale şi umane.
Olimpicii vor fi admişi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecţia de dosare sau examen.
Pentru master oferta academică este mai bogată, aceasta constând în 128 de specializări cu 2.295 de locuri bugetate.
Ca şi în anii anteriori, la cinci dintre cele 15 facultăţi ale UAIC Iaşi admiterea se va face pe bază de concurs. Printre facultăţile care vor avea o probă suplimentară la admiterea la licenţă, pe lângă dosar, se numără Facultatea de Drept, unde candidaţii vor susţine un test la Limba română, care va consta în proporţie de 50% la media finală de admitere.
La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, absolvenţii care optează pentru specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă vor susţine o probă sportivă eliminatorie, iar pentru specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială, un test scris la Biologie.
La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar, absolvenţii vor trebui să susţină o probă eliminatorie de aptitudini muzicale, la fel ca şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală candidaţii vor da o probă vocaţională de muzică, iar 50% din media de admitere va fi rezultatul unei probe scrise de specialitate.
Şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la specializarea pastorală, media de admitere va consta într-un procent de 40% din nota de la proba orală la Teologie Dogmatică.
Absolvenţii de liceu care doresc să devină studenţi la Facultatea de Informatică, specializarea Informatică, vor susţine un test scris la Matematică sau Informatică, care va reprezenta jumătate din media finală. Pentru liniile de studiu internaţionale, candidaţii vor susţine şi un test de limbă străină.
Doar în cazul în care nu se vor ocupa toate locurile la prima sesiune de admitere, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” va organiza o a doua perioadă de înscrieri, în intervalul 7 – 9 septembrie 2017. (Agerpres/FOTO arhiva rador)
Un accident rutier s-a produs în această dimineață în intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Toma Cozma aflată în apropiere de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Două mașini s-au ciocnit, respectiv o Dacia Berlină și un autoturism Kia.
Potrivit martorilor, se pare că șoferul autoturismului Kia încerca să vireze la dreapta spre Institutul Regional de Oncologie, moment în care a fost acroșat de autoturismul Dacia.
Accidentul nu s-a soldat cu victime, însă cele doua mașini au fost serios avariate.
Astazi de la ora 14,oo la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi are loc Simpozionul Naţional „Iaşii Teodorenilor”. Organizat în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, manifestarea aduce în atenţia publicului două personalităţi emblematice pentru Iaşi: Ionel şi Păstorel Teodoreanu şi se va concentra pe tema vieţii şi a operei celor doi scriitori, dar şi a importanţei lor în contextul cultural ieşean şi moldovenesc. Simpozionul „Iaşii Teodorenilor” oferă un plus de vizibilitate asupra vieţii culturale locale, precum şi asupra specificului culturii ieşene la nivel naţional. În acelaşi timp, „Iaşii Teodorenilor” marchează o încercare a unor personalităţi ale culturii române de a aduce argumente de la începutul secolului al XX-lea cu privire la îndreptăţirea Iaşului de a aspira la titlul de Capitală Culturală Europeană
Iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului este Prof. univ. dr. Constantin Dram, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Plus alte manifestari la zi din festivalul International al Educatiei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.