UMF Tîrgu Mureș, prima universitate din țară liberă de fumat
Publicat de adinaiftime, 24 iunie 2017, 08:30
Este un amplu proiect internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România , derulat în ultimii cinci ani de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest (SUA).
Finanțarea a venit de la institutele naţionale de sănătate din Statele Unite.
Studiul arată că mortalitatea datorată fumatului este aceeași cu cea a bolilor cardiovasculare și că despre fumat se discută prea puțin.
Obiectivele principale ale cercetării au fost reducerea fumatului pasiv și conștientizarea atitudinii față de fumat, spune directorul de proiect, prof. dr. Kikeli Pál István:
În momentul de față, tot atâtea persoane mor, direct din cauza fumatului, câte mor din cauza bolilor cardiovasculare. Am reușit, în acești 5 ani, să avem niște lucruri foarte clare. personal, Conducând personal acest proiect ,”Universitatea liberă de fumat”, avem prima referință din țară privind obiceiurile de fumat ale studentului de medicină. Pentru că acesta este medicul de mâine și, din nefericire, prevalența fumatului la corpul medical, în momentul de față, este între 36 și 50 la sută, la medici”.
Dr. Kikeli a mai spus că, după intrarea în vigoare a legii antifumat, calitatea aerului din Universitate și din campus s-a îmbunătățit semnificativ.
Cercetătorii ar dori extinderea proiectului și la alte universități din România, după modelul UMF Tg Mureș.
Conf. univ. dr. Valentin Nădășan a condus un studiu în care au fost implicați, timp de 6 luni, 2.000 de elevi de clasa a IX-a din Tg. Mureș.
Astfel, s-a constatat că s-a redus cu 30 la sută rata de inițiere a fumatului printr-o intervenție educativă preventivă:
În șase luni, prin chestionarele pe care l-am făcut, am putut să constatăm că o proporție oarecare de elevi încep să experimenteze țigările, dar vestea bună este că am putut să observăm o reducere a ratei de inițiere a fumatului, de aproximativ 30 la sută. Am făcut niște calcule estimative, despre ce rezultate am avea la nivel național, dacă s-ar implementa acest program.Astfel în fiecare an, numai la clasa a IX-a, dacă s-ar aplica programul, am putea împiedica inițierea fumatului la aproximativ 50.000 de elevi”.
Rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat că, dincolo de componenta științifică, proiectul a avut o componentă socială importantă.
Specialiștii implicați în proiect au creat un model de bună practică în ceea ce privește modul de lucru în echipe multidisciplinare, iar UMF Tîrgu Mureș a devenit prima universitate liberă de fumat din România.
În anul 2015, a fost inițiat, la UMF Tîrgu Mureș, și un curs de tabacologie, la care au participat, în ultimii trei ani universitari, 268 de studenți, a mai spus rectorul Leonard Azamfirei:
13 final stiri 23 iun vali Azamfirei 30 sec
Acest proiect a arătat că o universitate trebuie să-și asume răspunderea socială și civică. Au fost implicați specialiști din mai multe țări, care au creat și un model de bună practică. Și, nu în ultimul rând, UMF Tîrgu Mureș a fost pionier într-o direcție neexplorată la nivel național, a devenit prima universitate liberă de fumat, în termeni, în primul rând, poate, enunțiativi, inclusiv ca mesaj pe care am vrut să-l transmitem societății”.
Proiectul de cercetare al UMF Tîrgu Mureș se încheie în 30 iunie.