Ascultă Radio România Regional Live

Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi

Iaşi: Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’, sub semnul Centenarului Unirii

Iaşi: Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’, sub semnul Centenarului Unirii

Publicat de adinaiftime, 7 decembrie 2017, 20:55

Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi sărbătoreşte, joi şi vineri, 138 de ani de la înfiinţare cu invitaţi speciali, conferinţe extraordinare şi lansări de carte.

‘Anul acesta, majoritatea manifestărilor vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri – a cărui proiecţie are loc prin intermediul unui program complex, coordonat de Primăria Iaşi. În plus, vom continua seria Conferinţelor Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ cu un sociolog de marcă – profesorul Vasile Dîncu, care va susţine o prelegere despre reprezentarea socială a medicului. Un alt eveniment important este lansarea unei noi serii a ‘Însemnărilor ieşene’, o revistă cu valoare de simbol pentru universitatea noastră’, a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Deschiderea oficială a Zilelor UMF va debuta joi, 7 decembrie, de la ora 10,00, în Aula ‘George Emil Palade’, cu o prezentare a proiectelor UMF Iaşi din cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi urmată de o conferinţă specială despre implicarea Iaşului în Primul Război Mondial susţinută de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cercetător principal la Institutul de Istorie ‘A.D. Xenopol’ din Iaşi.

Programul Centenar al Primăriei municipiului Iaşi este un program cu 30 de direcţii tematice, 180 de evenimente şi acţiuni, 80 de proiecte, precum şi 9 proiecte de infrastructură urbană.

‘Uraganul devastator care a fost Primul război mondial a luat cu suflul său întreaga Facultate de Medicină a Universităţii Mihăilene, studenţi şi profesori laolaltă. Care a fost rolul medicilor în Marele Război? Eram puşi să culegem roadele tranşeelor. Să scoatem din trupurile sfâşiate de grenade şi obuze, din carnea amestecată cu ţărâna şi glodul şanţurilor, altă viaţă, bună pentru alte şanţuri. Am făcut să tacă în noi rostul unei vieţi întregi închinate grijii de a păzi pe alţii de boli şi am ajutat la cel mai crunt măcel al atâtor mii de vieţi tinere, din care numai noi ştim câte şi cum au ieşit. Am ajutat idealul naţional ca medici, ca ostaşi şi ca români’ – povesteşte dr. Mihai Ştefănescu-Galaţi, primul profesor de urologie de la Iaşi şi decan al Facultăţii de Medicină (între 1926-1929), în cartea ‘Amintiri din Marele Război’.

‘Despre astfel de istorii crunte trăite de medicii ieşeni, despre situaţia medicinei şi a spitalelor, misiunile încredinţate şi implicarea lumii medicale ieşene la realizarea idealului naţional, ne vom aduce aminte joi, 7 decembrie, în Aula ‘George Emil Palade’ – în prezenţa rectorului UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a primarului Iaşului, Mihai Chirica şi a celorlalţi rectori ai universităţilor de stat din Iaşi. Rolul povestitorului îl va juca dr. Richard Constantinescu, de la disciplina de Istorie a Medicinei, care este şi editorul a două cărţi apărute la Editura ‘Grigore T. Popa’, semnate de Mihai Ştefănescu Galaţi – ‘Amintiri din Marele Război’ şi ‘Răniţi şi raniţe. Chirurgia Marelui Război’, se arată în comunicat.

Începând cu ora 12,00, la Muzeul de Istorie a Medicinei va fi omagiată memoria dr. Jean Clunet (1878-1917), membru important al Misiunii medicale franceze din România, la centenarul trecerii sale în eternitate, printr-o expoziţie documentară, în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi. De la ora 12.30 va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură – ‘Culorile Marelui Război’, a tinerei artiste Alexandra-Cecilia Ruja.

Un subiect sensibil şi de actualitate – ‘Imaginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale şi provocări actuale’, este subiectul prelegerii extraordinare susţinute de sociologul Vasile Dîncu – invitat la ‘Conferinţele Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa’. Conferinţa se va desfăşura vineri, 8 decembrie, de la ora 10.00, în Aula ‘George Emil Palade’ a UMF Iaşi şi este adresată tuturor persoanelor interesate.

Un punct aparte în programul dedicat Zilelor Universităţii îl reprezintă şi lansarea seriei noi a faimoasei reviste ‘Însemnări ieşene’, înfiinţată în urmă cu 81 de ani de către patronul spiritual al UMF Iaşi – Grigore T. Popa, alături de Mihail Sadoveanu şi de George Topîrceanu. Acest eveniment va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 12,00, în Aula ‘George Emil Palade’ a UMF Iaşi.

Programul Zilelor UMF Iaşi din acest an se va încheia vineri, 8 decembrie, la ora 18,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, cu un spectacol extraordinar susţinut de artiştii Operei Naţionale Iaşi, la care vor participa toate cadrele didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi. La finalul galei de operă va avea loc, ca în fiecare an, premierea profesorilor emeriţi şi onorifici ai UMF Iaşi.

Pe parcursul acestei săptămâni au mai fost programate şi alte manifestări reunite sub genericul ‘Zilele UMF. Zilele Educaţiei Medicale’, organizate de societăţile studenţeşti din cadrul Universităţii. Ca în fiecare an, nu putea lipsi un eveniment care a devenit deja o tradiţie, fiind vorba de ‘Balul iernii’, spectacol caritabil organizat de studenţii UMF – în folosul Casei de copii de la Bogdăneşti. Balul caritabil va avea loc joi, 7 decembrie, de la ora 18,00, în Aula Bibliotecii Universitare Iaşi.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Iaşi: Peste 300 de specialişti la Conferinţa Naţională de Bioetică

Iaşi: Peste 300 de specialişti la Conferinţa Naţională de Bioetică

Publicat de adinaiftime, 9 noiembrie 2017, 22:00

Peste 300 de persoane din ţară şi străinătate se vor afla la Iaşi în perioada 9 – 11 noiembrie pentru a lua parte la a XII-a Conferinţă Naţională de Bioetică.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Bioetică în colaborare cu Asociaţia pentru Educaţie şi Cercetare în Etică şi Drept, Societatea de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi şi a Colegiului Medicilor din România.

Conferinţa are ca teme centrale ’20 de ani de la Convenţia de la Oviedo’ şi ‘Instituţionalizarea bioeticii’.

‘Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenţia europeană privind drepturile omului în biomedicină (Convenţia de la Oviedo, Spania), prin care se protejează demnitatea şi identitatea fiinţei umane şi care garantează oricărei persoane, fără discriminare, respectul integrităţii sale şi al celorlalte drepturi şi libertăţi fundamentale faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei. Pentru România este important să analizăm modul în care, după ratificarea de către Parlament (2001), aceste principii sunt respectate în domeniul cercetării şi al asistenţei medicale’, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, vor fi discutate, în cadrul sesiunilor ştiinţifice ale conferinţei, aspecte cu privire la modalitatea de implementare în România a Convenţiei, cu accent pe probleme de actualitate, cum ar fi etica vaccinării (vaccinarea obligatorie versus vaccinarea opţională), procesul de luare a deciziilor în situaţia finalului vieţii, aspecte etice în terapia intensivă şi medicina de urgenţă, aportul Bioeticii creştine precum şi în îngrijirea holistică a pacienţilor cu prognostic sever în diferite specialităţi medicale.

‘Se va analiza dacă, cu privire la problemele legate de biomedicină, în România se respectă principiul unei consultări reale a societăţii şi existenţa unui aviz etic pe diferite reglementări, care pot aduce atingere demnităţii şi libertăţii persoanei. De asemenea, instituţionalizarea bioeticii este una dintre preocupările majore datorită impactului pe care crearea şi buna funcţionare a comisiilor de etică şi a diferitelor instrumente de implementare a Bioeticii în mediul clinic, educaţional şi social îl au asupra promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărei persoane’, se mai arată în comunicatul de presă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

UMF Iași este prima Universitate de Medicină și Farmacie din România cotată în Times Higher Education World University Rankings

UMF Iași este prima Universitate de Medicină și Farmacie din România cotată în Times Higher Education World University Rankings

Publicat de adinaiftime, 8 septembrie 2017, 19:55

UMF Iași: Prima Universitate de Medicină și Farmacie din România cotată în Times Higher Education World University Rankings. La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și în primele 500 de universități din lume (locul 428).

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de Times Higher Education World University Rankings 2017-2018, dat publicității pe 5 septembrie 2017. Din România, doar cinci instituții au intrat în acest top al celor 1000 de universități de elită din lume: Universitatea «Babeş-Bolyai» Cluj – Napoca (601-800), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (801-1000), Universitatea Bucureşti (801-1000), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (801-1000) şi Universitatea de Vest Timişoara (801-1000). Trebuie menționat că în această ediție, a 13-a, a topului Times Higher Education, UMF Iași înregistrează încă o premieră: este prima dată când o universitate de medicină din România intră în această prestigioasă clasificare mondială.

Dintre cele 20.000 de instituții de învățământ superior din lume, doar 1000 de universități (reprezentând 5%), din 77 de țări, au fost incluse în acest clasament. Au fost analizate aproape 62 de milioane de citări din 12.4 milioane de lucrări științifice de cercetare, din ultimii cinci ani, și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

Clasificarea evaluează universitățile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare (30%), activitatea de cercetare (30%), impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări (30%), activitatea internațională (7,5%) și transferul de cunoștințe către mediul socio-economic (2,5%). În cadrul acestora se regăsesc 13 indicatori de performanță, cu valoarea atribuită în clasificarea generală.

La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și pe locul 428 la nivel mondial, la transferul de cunoștințe către mediul socio- economic, pe locul doi, după Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca iar la indicatorii predare și cercetare pe locul patru între universitățile românești cotate în acest clasament. Indicatorul Activitatea Școlii Doctorale situează UMF Iași pe locul 814 la nivel internațional. „Ranking-ul universitar reprezintă instrumentul de evaluare a performanțelor academice și a vizibilității naționale și internaționale. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a fost invitată să parcurgă sistemul Times Higher Education pentru anul 2018, iar clasarea reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care cadrele didactice şi studenţii le-au depus şi le depun în activitatea didactică și de cercetare. Sunt convins că, în viitor, aceste eforturi vor duce la o clasare şi mai bună a universităţii noastre.” a declarat prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

(Comunicat de presă umfiasi.ro/FOTO arhivă umfiasi.ro)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Începe admiterea la Universităţile de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” şi „Al.I.Cuza” din Iaşi

Începe admiterea la Universităţile de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” şi „Al.I.Cuza” din Iaşi

Publicat de adinaiftime, 16 iulie 2017, 18:00

Înscrierile pentru concursul de admitere la toate specializările din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi au loc online şi încep luni.

Purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi, Ivona Burduja, a declarat pentru AGERPRES că înscrierea pentru concursul de admitere se va desfăşura în perioada 17 – 23 iulie şi are două etape, prima constând în completarea formularului de înscriere online până pe 23 iulie, ora 11.00, iar cea de-a doua etapă – în depunerea dosarului de înscriere la Institutul de Anatomie sau la Facultatea de Farmacie, funcţie de studiile pentru care optează fiecare concurent al cărui dosar a fost considerat valid.

‘Pentru candidaţii care nu au acces la internet, s-au pus la dispoziţie calculatoare la Biblioteca UMF, din strada Vasile Alecsandri nr. 7, unde pot completa aceste formulare astfel: în perioada 17 – 21 iulie, în intervalul orar 9 – 13, în perioada 22 – 23 iulie, în intervalul orar 9 – 11. Taxa de înscriere la Concursul de Admitere a rămas la acelaşi nivel cu anii precedenţi. Astfel, la specializările Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Asistenţă Medicală Generală taxa este de 350 de lei, pentru specializările Nutriţie şi Dietetică, Tehnică Dentară, Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare taxa este de 250 de lei, iar la specializarea Bioinginerie de 150 de lei. Concursul de admitere va avea loc în data de 26 iulie, sub forma unui test grilă. Concursul va avea durata de trei ore, cu începere de la ora 10.00. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la Bacalaureat’, a declarat Ivona Burduja.

Pentru anul universitar 2017-2018 concursul de admitere se organizează pe domenii de licenţă, la Medicină, Medicină Dentară, ambele facultăţi având durata studiilor de 6 ani, Facultatea de Farmacie, cu durata studiilor de 5 ani, Facultatea de Asistenţă Medicală Generală, cu durata studiilor de 4 ani, Facultatea de Bioinginerie, cu durata studiilor 4 ani, Colegiul de Nutriţie şi Dietetică, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Tehnică Dentară, cu durata studiilor 3 ani.

‘Admiterea la studii superioare în Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, pentru toate ciclurile universitare, atât pentru locurile finanţate de la bugetul de stat, cât şi pentru locurile cu taxă, se realizează numai prin concurs de admitere, în limita locurilor aprobate pentru anul respectiv. Candidaţii din acest an la concursul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi vor concura pe acelaşi număr de locuri bugetate ca cel de anul trecut’, a precizat Burduja.

Potrivit sursei citate, cele 694 de locuri la buget au fost distribuite astfel: 297 la Medicină, 50 la Asistenţă Medicală Generală, două la Nutriţie şi Dietetică, 87 la Medicină Dentară, 30 la Tehnică Dentară, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 60 la Bioinginerie Medicală.

‘Dacă la buget nu sunt surprize, a crescut în schimb numărul de locuri cu taxă în lei şi în valută, cu 95 mai multe decât anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la Medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total, cu 50 de locuri mai mult faţă de anul trecut şi 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară, cu 30 mai multe faţă de cifra aprobată anul trecut’, a declarat Ivona Burduja.

Pentru perioada admiterii, UMF Iaşi pune la dispoziţie 80 de locuri de cazare în căminele E5 şi 1 Mai B, tariful de cazare fiind de 50 lei de persoană pe zi. Cererile de cazare se depun la Serviciul Facilităţi studenţi, de la parterul căminului E5, în perioada înscrierilor pentru concursul de admitere, în intervalul orar 9 – 15.00.

To mâine începe admiterea şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Absolvenţii de liceu au la dispoziţie cinci zile pentru a se înscrie la una dintre cele 15 facultăţi ale Universităţii , fiind oferite 3.400 de locuri bugetate, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior.

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la UAIC, a declarat că pentru anul universitar 2017 – 2018 înscrierile se desfăşoară în perioada 17 – 21 iulie, absolvenţii de liceu având la dispoziţie 3.400 de locuri bugetate, cărora li se adaugă alte 196 de astfel de locuri, destinate candidaţilor de etnie romă şi românilor de pretutindeni, precum şi 81 de specializări orientate spre ştiinţe reale şi umane.

Olimpicii vor fi admişi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecţia de dosare sau examen.

Pentru master oferta academică este mai bogată, aceasta constând în 128 de specializări cu 2.295 de locuri bugetate.

Ca şi în anii anteriori, la cinci dintre cele 15 facultăţi ale UAIC Iaşi admiterea se va face pe bază de concurs. Printre facultăţile care vor avea o probă suplimentară la admiterea la licenţă, pe lângă dosar, se numără Facultatea de Drept, unde candidaţii vor susţine un test la Limba română, care va consta în proporţie de 50% la media finală de admitere.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, absolvenţii care optează pentru specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă vor susţine o probă sportivă eliminatorie, iar pentru specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială, un test scris la Biologie.

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar, absolvenţii vor trebui să susţină o probă eliminatorie de aptitudini muzicale, la fel ca şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală candidaţii vor da o probă vocaţională de muzică, iar 50% din media de admitere va fi rezultatul unei probe scrise de specialitate.

Şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la specializarea pastorală, media de admitere va consta într-un procent de 40% din nota de la proba orală la Teologie Dogmatică.

Absolvenţii de liceu care doresc să devină studenţi la Facultatea de Informatică, specializarea Informatică, vor susţine un test scris la Matematică sau Informatică, care va reprezenta jumătate din media finală. Pentru liniile de studiu internaţionale, candidaţii vor susţine şi un test de limbă străină.

Doar în cazul în care nu se vor ocupa toate locurile la prima sesiune de admitere, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” va organiza o a doua perioadă de înscrieri, în intervalul 7 – 9 septembrie 2017. (Agerpres/FOTO arhiva rador)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc