Clujeni premiați cu aur la Salonul Internațional de Inventică
Publicat de Mihaela Costache, 5 aprilie 2017, 16:30
Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj s-a întors cu o medalie de aur de la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva.
Cercetătorii, conduşi de prof. Dan Vodnar, au creat o peliculă protectoare pentru semipreparatele din carne, care elimină pericolul contaminării microbiene şi face inutilă adăugarea de conservanţi în produse.
Pericolul principal este bacteria listeria monocytogenes, care poate da infectii grave şi care netratate în primele 48 de ore pot duce la deces.
Prof. Dan Vodnar:
Industria ce face? Introduce în interiorul produsului suficient de mulți aditivi alimentari din categoria conservanților, astfel încât să nu dezvolte bacteria la suprafață dar, de fapt, ea nu se poate dezvolta decât la suprafață! Și atunci de ce să mănânci ceva de care nu ai nevoie când poți să nu permiți dezvoltarea acestui microorganism la suprafața produsului, exact acolo unde el acționează.
Asta a fost ideea generală a brevetului – acest bio-film este format dintr-un bio-polimer care practic sechestrează în interiorul structurii lui substanțe active din natură, care au efectul antimicrobian. (Dan Vodnar, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj)
Pelicula protectoare este obţinută dintr-un amestec de extracte de alge, cochilii de melc şi plante cu efect antimicrobian. Ea poate fi îndepărtată sau poate fi consumată odată cu semipreparatul din carne.
Potrivit cercetătorilor clujeni, industria românească a cărnii nu s-a arătat deocamdată interesată de descoperirea lor.
Ovidiu Moldovan – Radio Cluj