Peste 11.000 de locuri sunt scoase la concurs la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) pentru anul universitar 2022-2023.
Procesul de admitere, la programele de studii de licenţă, constă în susţinerea unei probe de admitere, în format fizic, potrivit unui comunicat transmis de către instituţia de învăţământ superior.
Procesul de înscriere se derulează în mediul online, urmând ca documentele să fie prezentate de către candidaţi la centrele de admitere, pentru certificarea acestora conform cu originalul, prin scanare de către reprezentanţii UVT.
Pentru a veni în sprijinul candidaţilor, universitatea a organizat şi în acest an mai multe centre de admitere, atât la sediile din municipiul Timişoara, cât şi în mai multe judeţe din bazinul principal de selecţie a studenţilor, respectiv în Arad, Alba, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Satu Mare şi Vâlcea.
Oferta UVT este formată din 73 de programe de studii universitare de licenţă şi 87 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii.
Detalii despre procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare pot fi găsite pe paginile aferente acestora de pe platforma de admitere.
Camelia Stroiu (realizator rubrică): NATO se implică în combaterea ştirilor false. S-a dat startul unui nou proiect NATO pentru combaterea campaniilor de dezinformare. „Investments in a Safer Future” este titlul proiectului organizat de consorţiul format din Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara şi organizaţia nonguvernamentală New Strategy Center. Iniţiativa îşi propune să contribuie la instruirea viitorilor lideri din zona civilă şi militară în cadrul mai multor activităţi ce au drept obiectiv recunoaşterea ştirilor false şi a acţiunilor de propagandă ostilă, precum şi înţelegerea consecinţelor grave ale campaniilor de dezinformare asupra democraţiei, încrederii în NATO şi bunei funcţionări a acestei organizaţii
Viitorii artiști din Timișoara își vor dezvolta talentul în noile sedii ale Facultăţii de Artă și Design, dar și la Facultatea de Muzică și Teatru, ambele din cadrul Universității de Vest, care se extind cu ajutorul fondurilor europene.
Cele două instituţii de învăţământ vor beneficia de noi spații în urma extinderii, prin construirea unor noi corpuri de clădire în zona Oituz. Peste 1.000 de studenți vor beneficia de infrastructura de educație extinsă dar și de dotările moderne.
“Este practic și un proiect de regenerare urbană. Acea zonă, Oituz, este într-o reașezare din punct de vedere al dezvoltării urbane. În cadrul Programului Operațional Regional, Axa 10 este o axă dedicată universităților. În general, educația a fost suprascrisă cu proiecte, a fost suprascrisă cu peste 500% față de valoarea alocată. Ne dorim să găsim resurse pentru a finanța toate proiectele. Îmi doresc ca în curând să ne și bucurăm de aceste edificii”, a declarat pentru banatulazi.ro, directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.
Investiția cuprinde extinderea infrastructurii educaționale pentru Facultatea de Arte și Design (construcție D+P, 1.105,10 mp suprafață utilă) și pentru Facultatea de Muzică și Teatru (construcție D+P+Mez+1E, 4.544 mp suprafață utilă) – realizarea de spații expoziționale și de creație, ateliere și laboratoare, săli de curs, dar şi o sală multimedia. Este prevăzută, de asemenea, dotarea cu echipamente didactice specifice.
Valoarea totală a proiectului este de 19.006.358,79 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 18.377.317,88 lei. Perioada de implementare este de 46 de luni.
Unul dintre cele mai importante evenimente pentru mediul academic timişorean s-a desfăşurat în cursul serii de ieri. Universitatea de Vest a celebrat excelenţa în cadrul celei de-a III-a ediţii a Galei Premiilor UVT. Instituţia a oferit un număr de 10 premii membrilor comunităţii sale care au contribuit în mod considerabil la creşterea prestigiului naţional şi internaţional.
S-au acordat şase premii pentru diferite domenii ale ştiinţelor, artelor şi sportului, două pentru contribuţia la implementarea politicilor Universităţii şi două premii pentru contribuţia la creşterea prestigiului UVT în plan naţional şi internaţional.
Universitatea de Vest din Timişoara a conştientizat că valoarea unei instituţii de învăţământ constă în cei care se află la baza ei, studenţi, cadre didactice, aparatul administrativ, partenerii din mediul economico-social, toţi cei care simt şi iubesc Universitatea. Acest lucru ne-a adus pe toţi aici, în acăeastă sală. În ultimii ani, UVT este o prezenţă constantă în multe clasificări naţionale şi internaţionale, alături de mari şi prestigioase universităţi. Ne onorează şi ne bucură această recunoaştere, a spus rectorul UVŢ prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Laureaţii celei de-a treia ediţii a Galei Premiilor Universităţii de Vest din Timişoara:
Premiul ,,Mircea ZĂGĂNESCU” pentru Ştiinţele Naturii
Laureat: Prof. dr. Marius Paulescu, Facultatea de Fizică
Premiul ,,Mihail GHERMĂNESCU,, pentru Matematică şi informatică
Laureat: Prof. dr. Petru Jebelean, Facultatea de Matematică şi informatică
Premiul ,,Gabriela COLŢESCU,, pentru Ştiinţe Sociale şi Politice
Laureat: Prof. dr. Florin Alin Sava, Facultatea de Sociologie şi Psihologie
Premiul ,,Dumitru MAREŞ pentru Drept şi Ştiinţe Economice
Laureat: Asist. dr. Alexandra Mercescu, Facultatea de Drept
Premiul ,,Eugen TODORAN,, pentru Ştiinţe Umaniste
Laureat: Conf. dr. Ramona Maliţa Tanc, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie
Premiul ,,Nicolae BOBOC,, pentru Arte şi Sport
Laureat: Lect. dr. Gabriel Mălincioiu, Facultatea de Muzică şi Teatru
Premiul ,,Ioan CUREA pentru Activitatea desfăşurată în UVT
Laureat: Ionela Cristina Szuromi, Facultatea de Arte şi Design
Premiul ,,Sever BOCU,, pentru Implicare Civică şi Socială
Laureat: Valeriu Bogdan, Profesor Geografie, Liceul ,,Grigore Moisil,, Timişoara
Premiul ,,Studentul Anului,,
Laureat: Andreea Sabaduş, Facultatea de Fizică
Premiul Alumnus
Laureat: Cosmin Contra, antrenor al echipei reprezentative de fotbal a României
Pentru a celebra excelenţa, Facultatea de Muzică şi Teatru a oferit un spectacol extraordinar în care şi-au dat concursul atât maeştrii, cât şi discipolii acestora, programul artistic fiind susţinut de către studenţii şi profesorii Facultăţii. Mai mulţ trofeele sunt rezultatul unor artişti valoroşi ai Facultăţii de Arte şi Design, creatorii trofeelor conferite fiind lect. dr. Matei Gaşpar şi lect. dr. Dumitru Remus Rotar. Premiile poartă numele unor personalităţi care au marcat istoria Universităţii, contribuind la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a ţării.
Gala Premiilor UVT este despre celebrarea prezentului, viitorului dar şi a trecutului. Astfel, în cadrul evenimentului au fost premiaţi şi profesorii seniori ai Universităţii, pentru aportul lor în creşterea valorii academice, didactice şi de cercetare în comunitate.
Evenimentul a reunit 600 de membri ai Universităţii şi reprezentanţi ai comunităţii locale.
Mii de tineri au sosit în Timişoara pentru a se caza în camerele în care vor locui cel puţin un an. Universitatea de Vest şi Politehnica au deschis uşile căminelor pentru ca studenţii lor să se instaleze până când începe anul academic.
Aproximativ 12.000 de tineri îşi vor ocupa locurile în cămine până luni, când începe noul an academic. S-au format cozi în faţa căminelor iar studenţii au aşteptat chiar şi câteva ore până le-a venit rândul să intre în camere. Saltele, frigidere, bagaje, mancare – toate fac parte din „arsenalul” cu care un student vine când se cazează în cămin sau mai degrabă cu care vin părinţii.
Cei mai mulţi studenţi vor locui în spaţiile Universităţii Politehnica, instituţie care dispune de 16 cămine. Asociaţiile studenţeşti atrag atenţia celor care intenţionează să vândă locuri în cămine că vor fi repercursiuni.
Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara începe vineri procesul de cazare şi aşteaptă aproximativ o mie cinci sute de studenţi în căminele de care dispune.
În paralel, în zonă se desfășoară și lucrări de reabilitare a mai multor alei din Complexul Studențesc din Timișoara, astfel încât venirea studenților a coincis cu șantierul deschis din zonă.
Determinarea unui tânăr de a-şi urma visul, în ciuda unor condiţii dificile, i-a dat o nouă şansă de a studia designul vestimentar în Timişoara, la Universitatea de Vest.
Ionuţ Piscureanu este tânărul de 18 ani care se află în perioada în care îşi „schiţează” viaţa şi cariera. A creionat sute modele de haine iar acum încearcă să dea viaţă visului de a deveni designer vestimentar. Provine dintr-o familie numeroasă, cu o situaţie financiară precară. Nu a reuşit să ocupe unul dintre locurile bugetate de la Facultatea de Arte şi Design chiar dacă s-a pregătit cum a putut pentru admitere:
Totul a pornit de la pasiunea cu deseul. Îmi plăcea să desenez de când eram mic și am mers în direcția asta. Am lucrat schițe de modă, m-am pregătit așa cum am putut, am mers la Palatul Copiilor, am muncit acasă eu zic suficient, însă rezultatul nu a fost așa.
După ce o publicaţie gorjeană i-a prezentat situaţia, conducerea Universităţii de Vest a decis să îi acorde o şansă. Rectorul UVT, Marilen Pirtea:
Văzând dorința lui de a fi studentul nostru, Universitatea de Vest din Timișoara a decis, prin intermediul fundației universității să-i acorde o bursă care să acopere integral taxa de școlarizare și cazarea gratuită în cămin pentru anul universitar care urmează.
Ionuţ este hotărât să demonstreze că investiţia în el va fi una profitabilă:
Eu va trebui să am un job pe timpul facultății, dată fiind situația mea. Încerc să îmi găsesc insporație din cât mai multe lucruri, obiecte, ființe, orice opate reprezenta ceva pentru mine și îl pot creiona. Nu pot să spun unde m-aș vedea, dar sunt sigur că în domeniul modei, pentru că acesta a fost unul dintre factorii care m-a făcut să aleg. Era unul dintre puținele lucruri și era cel pus la inimă pe care l-aș face în viitor, domeniul în care m-aș vedea profesând.
Universitatea de Vest din Timişoara are în plan crearea unui sistem de burse pentru asemenea situaţii, pentru susţinerea celor care pot face performanţă, burse care să intre în vigoare din anul universitar 2016-2017.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.