Studenții Universității din Craiova care fac voluntariat pot primi bursă. Acest tip de bursă se alătură bursei pentru performanță, bursei de merit sau bursei sociale. Este primul an în care se acordă bursa de voluntariat.
În Consiliul de Administrație al Universității din 3 noiembrie au fost aprobate patru burse de voluntariat pentru acest an universitar. Banii nu au fost încă viraţi studenţilor. Potrivit reprezentanților Universității din Craiova, bursele se vor plăti la sfârșitul lunii noiembrie.
Bursa de voluntariat se acordă, potrivit Regulamentului pentru acordarea burselor pentru activitatea studențească, în vederea susținerii studenților cu rezultate deosebite în activitatea de voluntariat, organizatorică și în activitățile suport ale instituției.
Pot primi bursă de voluntariat și studenții care se implică în editarea și redactarea unor reviste, broșuri, produse software, produse multimedia care au avut ca rezultat promovarea universității.
O asemenea bursă se acordă și celor care se implică și în optimizarea activităților administrative desfășurate în căminele studențești, cantinele sau alte compartimente ale universității, precum și celor se vor participa la organizarea unor manifestări ale universității.
Anul acesta, bursa de voluntariat se acordă doar pentru o lună. Această bursă poate fi cumulată doar cu bursă din altă categorie, acordată din venituri de la bugetul de stat. Bursa de voluntariat intră în categoria bursă specială, ceea ce înseamnă 700 de lei.
La Universitatea din Craiova se va inaugura, joi, un centru de cercetare româno-chinez în matematici aplicate, un proiect început în urmă cu câţiva ani şi în cadrul căruia vor activa şi 9 cercetători chinezi, singurii cercetători chinezi din România care beneficiază de suport financiar din partea China Scholarship Council.
Acest centru de cercetare are ca obiectiv promovarea excelenţei autentice în cercetarea matematică şi consolidarea relaţiilor ştiinţifice dintre România şi China.
„Centrul de cercetare a fost înfiinţat ca urmare a intensei colaborări ştiinţifice cu matematicieni chinezi, începute în urmă cu câţiva ani şi care a fost concretizată cu publicarea a peste 50 de articole în reviste cu o foarte largă vizibilitate internaţională. În prezent, la UCV sunt 5 cercetători chinezi cu finanţare de la China Scholarship Council (CSC), alţi 4 cercetători urmând să sosească la Craiova, în ianuarie 2022. Aceştia sunt singurii cercetători chinezi din toate domeniile aflaţi în România cu suport financiar din partea CSC”, informează Universitatea din Craiova.
Guvernul României, prin Centrul Național de Cultură Romano Kher, organizează în perioada septembrie – decembrie 2018, programul cultural Caravana Marii Uniri, ca parte a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Vineri, 12 octombrie 2018, începând cu orele 15:30, în Sala de Consiliu a Primăriei Craiova a avut loc dezbaterea Contribuția Minorităților Naționale la dezvoltarea României, parte a proiectului cultural Caravana Marii Uniri.
Conferințele și dezbaterile sunt organizate de către Asociația Națională pentru Romi. Prima dintre conferințe a avut loc la Prefectura Constanța, în data de 29 august 2018 și a reunit importanți reprezentanți ai minorităților tătare, rrome și turce, iar în data de 24 septembrie a avut loc cea de-a doua dezbatere, la Primăria Târgoviște, unde au participat minoritățile elenă, bulgară, italiană, rromă, sârbă.
Evenimentul de la Craiova s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, al Consiliului Județean Dolj și al Instituției Prefectului Dolj. Moderator a fost Adrian Nicolae Furtună.
Au participat reprezentanți ai minorităților naționale din Oltenia: Romeo Tiberiade – Președintele Partidei Romilor din Oltenia, Ion Vasoianis – Președintele Comunității elene din Craiova, Cristina Mistici – Președintele Asociației italienilor din Oltenia.
În context a fost prezentat Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova, care are ca scop promovarea culturii, limbii şi literaturii poloneze prin organizarea de expoziții, conferințe, seri de film, muzică, poezie poloneză.
În cadrul proiectului a fost organizat și primul muzeu al etniilor din Oltenia la Casa Universitarilor din Craiova, detalii despre acesta a oferit Irinel Cănureci, șeful Secției de etnografie din cadrul Muzeului Olteniei.
Diseminarea informațiilor despre evenimentele din cadrul comunităților etnice este o necesitate pentru a cunoaște cultura acestora și pentru a contribui la crearea unității în diversitate. A fost și pledoaria noastră în prezentarea fluxului Conviețuiri. Din viața minorităților naționale la Radio România Regional cu difuzare în onair la radiourile regionale și cu postarea însemnărilor culturale pe site-ul www.www.radioromaniaregional.ro Este contribuția radioului public regional la promovarea culturii minorităților naționale și a contribuției minorităților naționale la dezvoltarea României, în acord cu tema dezbaterii propusă de Guvernul României prin Agenția Națională pentru romi și Romano Kher Centrul Național de Cultură a Romilor.
Holul Primăriei din Craiova a găzduit expoziția organizată de reprezentanții proiectului, obiectele și imaginile fiind elocvente pentru cultura romilor.
Programul cultural Caravana Marii Uniri continuă cu noi dezbateri în anul Aniversării Centenarului Marii Uniri.
A consemnat conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni, Departamentul Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune
Interculturalitate și interconfesionalism în Oltenia
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
13 decembrie 2017, 07:17 / actualizat: 13 decembrie 2017, 8:26
Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere și Asociația Pedagogilor Creștini din România organizează joi, 14 decembrie 2017, ora 11.00 la Sala 420 dezbaterea cu tema Interculturalitate și interconfesionalism în Oltenia. Obiectivul principal al evenimentului este informarea publicului, a reprezentanților minorităților etnice din Oltenia, a reprezentanților principalelor culte creștine din Oltenia despre preocupările mediului academic și misionar privind susținerea și potențarea colaborării instituțiilor religioase, culturale și educaționale prin organizarea unor evenimente și programe specifice.
La dezbatere sunt invitați să participe reprezentanți ai minorităților etnice din Oltenia pentru a evidenția rolul pe care l-au avut asupra climatului socio-cultural din Oltenia. Evenimentul prefațează astfel Ziua Minorităților Naționale din România (aniversată în fiecare an în data de 18 decembrie).
În context va avea loc constituirea Asociației Pedagogilor Creștini Filiala Oltenia în prezența cadrelor didactice universitare de la Facultatea de Litere, Facultatea de Teologie, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, Facultatea de Drept, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj, profesori de religie.
Evenimentul va fi onorat de prezența IPS acad. dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Înalpreasfinţia Sa va primi titlul de MEMBRU DE ONOARE al Asociației Pedagogilor Creștini din România.
A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
Facultatea de Științe a Universității din Craiova organizează luni, 27 noiembrie 2017, workshop-ul tematic Studenție la Științe. Pași în viitor. Evenimentul organizat în cadrul proiectului Implementarea unei strategii specifice de retenție a studenților din domeniul științelor exacte – RETSTEX, ROSE SGNU este programat să se desfășoare la Sala Albastră a Universității din Craiova, cu începere de la ora 11:00.
Obiectivul general al proiectului este reducerea abandonului universitar și totodată creșterea ratei de promovabilitate în cazul studenților de la Facultatea de Științe. Proiectul se adresează studenților din anul I de studii, ciclul licență, anii universitari 2017-2018 și 2018-2019 de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe, Departamentele de Chimie (cu domeniile Chimie și Știința Mediului), Fizică și Matematică.
La eveniment vor participa studenții din grupul țintă, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, specialiști în domeniul consilierii și orientării în carieră precum și reprezentanți ai mediului economico-social.
Facultatea de Horticultură a Universității din Craiova organizează, în perioada 26 – 27 octombrie 2017, Simpozionul Internațional Horticulture, Food and Environment -Priorities and perspectives și sesiunea omagială dedicată celor 55 de ani de învățământ horticol în Oltenia.
Evenimentul va reuni lucrările a numeroși specialiști din domeniile: biodiversitate, ameliorare, fiziologie, biotehnologie, tehnologie post-recoltare, calitate și siguranță alimentară, biologie, protecția plantelor și protecția mediului, plante ornamentale, peisagistică, pomicultură, viticultură etc.
Deschiderea simpozionului va avea loc joi, 26 septembrie 2017, ora 8.30, la Sala Albastră a Universității din Craiova.
Miercuri, 25 octombrie 2017, ora 9.00, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova va avea loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova prof. emerit Barry Buzan, de la London School of Economics and Political Science, Marea Britanie.
Barry Buzan s-a născut la Londra, la 28 aprilie 1946, iar în 1954 a plecat împreună cu familia în Canada, astfel că, pe lângă cetățenia britanică, dobândește și cetățenia canadiană. A absolvit în 1969 cursurile prestigioasei University of British Columbia, în domeniul științelor politice și al relațiilor internaționale, iar între anii 1970 și 1973 a urmat studiile doctorale la London School of Economics, obținând titlul de doctor cu o teză consacrată politicii britanice de menținerea a păcii și de asigurare a securității în perioada interbelică (The British Peace Movement from 1919-1939).
Imediat după obținerea titlului de doctor, activează timp de doi ani în domeniul cercetării la Institutul de Relații Internaționale din cadrul University of British Columbia, pentru ca apoi să aleagă cariera de profesor la Departamentul de Studii Internaționale – Universitatea din Warwick, unde avea să parcurgă, de altfel, toate treptele carierei didactice: asistent (1976), lector (1983), conferențiar (1988) și profesor (1990). Începând cu 1995 își desfășoară activitatea didactică și de cercetare în domeniul Studiilor Internaționale la Universitatea din Westminster, iar din 2002 susține cursuri de Relații Internaționale la London School of Economics, la care activează și în momentul de față, primind titlul de Professor Emeritus. Totodată, este Profesor onorific la Universitatea din Copenhaga și la Universitatea Jilin din China.
Este un ilustru reprezentant al „Şcolii Engleze” în domeniul Relaţiilor Internaţionale şi reputat specialist în domeniul Studiilor de securitate. În semn de recunoaştere pentru remarcabila sa activitate de cercetare şi numeroasele contribuţii în domeniu, profesorul Barry Buzan a fost ales în 1998 membru al Academiei Britanice, iar din anul 2001 membru al Academiei de Ştiinţe Sociale din Marea Britanie.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural Consulting Group desfășoară, la Craiova, conferința „Succesul e…MOLIPSITOR!” – Regiunea Sud-Vest Oltenia. Evenimentul va avea loc pe 25 octombrie, de la ora 12.15, și este organizat în parteneriat cu Banca Comercială Română și Banca Transilvania. Conferința se bucură de sprijinul Trandafir & Associates, Egghead Advertising și Asociației Centrul pentru o Societate Durabilă, în calitate de parteneri ai campaniei „Succesul e…MOLIPSITOR!” și este susținută de Universitatea din Craiova și Web Innovation, în calitate de parteneri regionali.
Evenimentul va include prezentări ale unor proiecte de succes, inclusiv ale unor antreprenori care au pornit mici afaceri cu ajutorul fondurilor europene, studii de caz cu privire la implementarea unor modele de business inovatoare social în proiectele cu finanțare europeană și o secțiune interactivă „Să învățăm de la experți”. În cadrul acestei secțiuni, vor fi prezentate informații practice legate de managementul proiectelor europene și despre achizițiile în proiecte, iar speakerii vor răspunde întrebărilor publicului.
Prima Conferință Națională a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 11:00
IOSUD-Universitatea din Craiova organizează, în perioada 21 – 22 septembrie 2017, prima Conferință Națională a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.
Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 21 septembrie, ora 9.30, la Centrul de Restaurare, Conservare, Patrimoniu și Vizualizare al Facultății de Teologie Ortodoxă, în Amfiteatru (Strada Brestei, nr. 24).
La Conferință participă reprezentanți de seamă (rectori, directori IOSUD, directori de școli doctorale) de la mai mult de 40 de universități din țară, precum şi reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
Conferința se dorește un cadru propice de discuție, în care se vor dezbate probleme de mare interes pentru ciclul al treilea de învățământ universitar: cercetarea doctorală a conducătorilor de doctorat, dar și a studenților doctoranzi, vizibilitatea sa națională și internațională, legislaţia actuală de acreditare şi reacreditare a domeniilor de doctorat şi a şcolilor doctorale, legislaţia privind obţinerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat, armonizarea relaţiei dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Instituţiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.
IOSUD – Universitatea din Craiova își exprimă convingerea că această primă Conferință națională a instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat va contribui la găsirea celor mai bune pârghii pentru optimizarea activității doctorale din universitățile românești, oferind un cadru generos de dezbatere constructivă.
Universitatea din Craiova găzduieşte în perioada 19-22 iulie 2017 cea de a 41-a ediţie a Congresului Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA), care se desfăşoară sub genericul „Ştiinţa şi arta în era modernă”. Evenimentul se bucură de participarea a aproximativ 40 de personalităţi ştiinţifice de prestigiu: academicieni, profesori universitari, cercetători din domeniile ştiinţelor şi artelor, atât din diaspora, cât şi din ţară.
La ediţiile anterioare ale Congresului au participat Eugen Ionesco, George Emil Palade, Pr. Virgil Gheorghiu, Mircea Eliade, Octavian Paler şi mulţi alţi reprezentanţi de seamă ai ştiinţei şi culturii româneşti.
Evenimentul cuprinde sesiuni de conferinţe, lansări de carte, expoziţii de pictură, mese rotunde.
În perioada 19-22 iulie, Universitatea din Craiova este gazda celui de-al 41-lea congres anual al Academiei Româno-Americane de Știinţe şi Arte, din S.U.A. – cel mai important centru academic al oamenilor de ştiinţă din diaspora română. Evenimentul, prezidat de prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, are ca temă „Știinţa şi arta în epoca modernă” şi oferă posibilitatea tinerilor din ţară şi străinătate să susţină lucrări ştiinţifice în cadrul mai multor secţiuni. Academia Româno-Americană de Știinţe şi Arte – ARA – din S.U.A., continuă să unească în rândurile sale pe cei mai onorabili oameni de ştiinţă şi de cultură din întreaga lume.
Printre membri s-au aflat și profesorul şi filozoful Mircea Eliade, scriitorul şi dramaturgul Eugen Ionescu, profesorul George Emil Palade – cu Premiul Nobel în fiziologie şi medicină în anul 1999. În anul 2015, Congresul ARA a avut loc la Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Frascati-Roma (Italia), iar în 2016 – la Montreal (Canada). Promovând la nivel internaţional realizările oamenilor de ştiinţă din diaspora română şi nu numai, ARA îşi aduce contribuţia la stimularea cercetării ştiinţifice din diverse domenii de activitate.
Festivalul Cultural Basarabia – 99 ani de la Marea Unire
La 27 martie 2017 se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, primul pas spre Marea Unire de la 1918. Timp de 5 zile, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova a organizat o serie de evenimente culturale pentru a aduce în actualitate importanța istorică a acestei zile. Festivalul Cultural Basarabia – 99 ani de la Marea Unire a reunit tineri din Republica Moldova prezenți la studii la Craiova, iubitori de tradiții românești păstrate de o parte și de alta a Prutului în acțiuni culturale amprentate de cel mai puternic sentiment resimțit de generații: românismul. Astăzi, 27 martie 2017 în Piața William Shakespeare din centrul Craiovei va fi prezentată expoziția de imagini cu peisaje din Republica Moldova, iar de la ora 12.00, tinerii basarabeni împreună cu tinerii timoceni din Craiova vor participa la o reuniune științifică sub genericul ”Redescoperim Istoria” la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. Festivalul din acest an este o continuare a manifestărilor culturale pe care tinerii basarabeni, studenți ai Universității din Craiova, le organizează an de an în Cetatea Banilor, împreună cu alte organizații culturale și nonguvernamentale.
Spectacol la Opera din Craiova, 2015 susținut de Ansamblul folcloric Maria Tănase, scenariul, regia și prezentarea Gabriela Rusu-Păsărin
(Din Basarabia răsună – recită Radu Boris)
Ala Cebotari în spectacolul ”Basarabia”, Craiova, 2015
Asociația Studenților Basarabeni din Universitatea din Craiova.
Foto: Cuvântul Libertății
Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Dolj ”Frații Buzești”
A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România în colaborare cu Universitatea din Craiova și Biblioteca Județeană Dolj ”Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 13 martie 2017, la ora 11.00, la Biblioteca Județeană Dolj ”Alexandru și Aristia Aman” dezbaterea publică Agricultura românească – realitate și mituri.
În contextul în care între realitatea din proximitatea temporală și locală și realitatea jurnalistică (filtrată prin personalitatea jurnalistului și strategiile de programe ale instituției mediatice pe care o reprezintă) există deseori diferențe semnificative în receptarea valorilor culturii românești, o temă despre percepția elementelor definitorii ale unui domeniu de interes public, agricultura, considerăm a fi o temă de stringentă actualitate. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, având ca țintă prioritară informarea pe teme de interes public și dezbatrea publică a unor teme de pe agenda socială, organizează această dezbatere, la care sunt invitați specialiști de notorietate în domeniu:
Prof.univ.dr. AUREL POPA, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România
Prof.univ.dr. SINA COSMULESCU, Decan al Facultății de Horticulură, Universitatea din Craiova
Dr.ing. CRISTINA EMANUELA VLADU, Direcția pentru Agricultură Județeană Dolj
În context va fi prezentat volumul Oltenia- Mica Românie Viticolă (autori: Aurel Popa, Nicolae Giugea, Traian Cătălin Genoiu) alături de alte recente apariții editoriale, rezultat al cercetării științifice universitare craiovene.
Moderator: conf.univ.dr. GABRIELA RUSU-PĂSĂRIN, Președintele Filialei Oltenia a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Coordonator al Departamentului de formare şi dezvoltare profesională al UZPR
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.