Un spectacol de teatru stradal, realizat de studenţi ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni pe faleza Cazinoului, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS), eveniment care se apropie de final, a informat, vineri, Teatrul de Stat Constanţa (TSC).
Spectacolul „Muzeul statuilor Shakespeare” este unul în care celebrele personaje ale lui William Shakespeare prind viaţă sub privirile spectatorilor.
Vineri 26 august, de la orele 20:30 şi 21:30 vor avea loc, pe faleza Cazinoului din Constanţa, în zona grupului statuar „Pescari”, două reprezentaţii ale acestui spectacol, iar sâmbătă, 27 august, evenimentele se vor repeta de la aceleaşi ore și în acelaşi spaţiu.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ovidius din Constanţa a lansat astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, propria revistă online, sub forma unei platforme multimedia.
„Revista FEFS Constanţa poate fi accesată la adresa http://revista-fefs.univ-ovidius.ro/, domeniile abordate reliefând polivalenţa preocupărilor din sfera profesională şi extracuriculară a autorilor ce contribuie cu articole la categoriile: Breaking News, Actualitate, Agrement sportiv, FEFS alături de comunitate, Cercetare, Competiţii, Evenimente UOC/FEFS, Nutriţie, Medicină şi Psihologie sportivă sau Curiozităţi, dar şi o rubrică dedicată Student FEFS.
Revista publică şi un calendar interactiv prin intermediul căruia cititorii sunt informaţi despre evenimentele sportive preconizate a se desfăşura”, se arată într-un comunicat transmis de Universitatea Ovidius.
„Scopul acestei platforme media este reprezentat de dorinţa noastră de a ne promova şi a susţine activitatea sportivă şi educativă a cluburilor şi centrelor de agrement din judeţul Constanţa, de a face cunoscute rezultatele studenţilor şi sportivilor noştri, ale antrenorilor, medicilor, psihologilor, kinetoterapeuţilor constănţeni, de a prezenta celor interesaţi paleta largă de oportunităţi pe piaţa muncii în domeniul educativ şi sportiv şi de a încuraja studenţii şi nu numai să scrie, să îşi împărtăşească experienţele, emoţiile şi trăirile, bucuriile şi încercările la care sunt supuşi sau chiar să scrie despre aşteptările pe care le au de la facultate şi îndrumători”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Melenco, decanul FEPS.
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) organizează astăzi, 26 octombrie 2021, workshopul internaţional de psihologie „Interdisciplinary Summit on Alzheimer’s Disease”, informează lect. univ. dr. Floricica Mariana Călin, directorul Departamentului Psihologie, asistenţă socială şi ştiinţe ale educaţiei din cadrul facultăţii.
Evenimentul este parte a proiectului de cercetare transculturală „Covid-19 Pandemic Collaborative Program, Targeting the Elderly Population”, derulat sub egida colaborării interinstituţionale în domeniul cercetării ştiinţifice, între UOC şi The Chicago School of Professional Psychology, statuată în anul 2019.
Workshopul este susţinut de dr. Michael Jonathan Stevens, profesor de psihologie la The Chicago School of Professional Psychology, coordonator al proiectului de cercetare din partea instituţiei americane iar întâlnirea este programată online, de ora 18:00, pe platforma Webex, la adresa: https://ovidius.webex.com/meet/mariana.calin.
„Workshopul se va axa pe maladia Alzheimer, prezentată din perspectiva specialiştilor americani, cu accent pe simptomatologia bolii, factorii declanşatori, factorii agravanţi, impactul asupra calităţii vieţii persoanelor afectate, importanţa diagnosticării precoce şi variante de tratament şi terapii specifice. Manifestarea ştiinţifică se adresează cadrelor didactice şi studenţilor din cadrul FPSE şi The Chicago School of Psychology, medicilor şi specialiştilor din echipa multidisciplinară a proiectului, precum şi colaboratorilor pe programe de practică şi voluntariat ai specializării psihologie”, precizează lect. univ. dr. Floricica Mariana Călin.
Proiectul de cercetare transculturală „Covid-19 Pandemic Collaborative Program, Targeting the Elderly Population” se desfăşoară în perioada 2020-2022 şi are o abordare multidisciplinară (din perspectivele psihologică, medicală şi socială) a efectelor pandemiei asupra calităţii vieţii vârstnicilor, având ca rezultate elaborarea unor materiale universitare cu caracter de noutate, bazate pe studiile şi rezultatele obţinute în cadrul cercetării, precum şi organizarea unor ateliere de lucru pe tema traumei generate de pandemia de Covid-19, pe baza expertizei partenerilor americani.
Obiectivele urmărite în primul sunt:
identificarea şi compararea impactului medical şi psihosocial generat de către pandemie de Covid-19, asupra calităţii vieţii românilor şi americanilor de vârsta a treia;
identificarea şi compararea factorilor de risc şi a celor de protecţie socială şi medicală împotriva maladiei, atât în ceea ce-i priveşte pe români, cât şi pe americanii vârstnici;
identificarea şi compararea impactului Covid asupra îngrijitorilor profesionişti români şi americani, care lucrează cu vârstnici;
evaluarea celor mai bune modele de sănătate publică, în ceea ce priveşte sănătatea mintală a vârstnicilor şi pandemia de coronavirus în România şi in SUA, studiu comparativ.
Universitatea „Ovidius” din Constanța a lansat platforma online de prezentare a proiectului Sitting Darts, finanţat cu 47.425 de euro prin Programul Erasmus+.
Proiectul Sitting Darts, Acțiunea-Cheie Sport: Parteneriate de Colaborare, este realizat în cadrul unui consorţiu format din patru organizații, al cărui lider este Turkish Bocce Bowling and Darts Federation (Turcia).
Alături de Universitatea „Ovidius” din Constanța, parteneri instituționali în proiect sunt sunt Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (Bosnia şi Herţegovina) și Asocijacija Sport Za Sve Srbije (Serbia).
„Scopul acestui proiect, ce are perioadă de finalizare luna decembrie 2021, este de a ajunge la persoanele cu dizabilități, excluse din viața socială, ce au mai puține oportunități și sunt private de puterea vindecătoare a sportului.
Ne propunem, deci, să creștem calitatea vieții cotidiene prin oferirea unor activități sportive grupului țintă și am ales această ramură sportivă, ce poartă și denumirea proiectului, deoarece nu necesită performanțe fizice ridicate”, a declarat responsabilul de proiect din partea UOC, prof.univ.dr. Carmen Ene-Voiculescu, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport (FRFS).
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) a Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) organizează, online, vineri, 23 aprilie 2021, două workshopuri dedicate studenţilor şi specialiştilor în domeniu, informează conf. univ. dr. Cristian Popa, directorul Departamentului Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie.
Conform sursei citate, cele două workshopuri: „Noţiuni de semiologie a aparatului locomotor pentru viitorii antrenori de copii şi juniori”, respectiv „Studenţii de azi – Profesorii de mâine” vor putea fi accesate prin intermediul platformei Webex la linkurile https://ovidius.webex.com/meet/nicoleta.calota, vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 09:00, respectiv, https://ovidius.webex.com/meet/popa.cristian, de la ora 14:00.
„În cadrul primului eveniment, urmărim familiarizarea studenţilor faculţăţii de profil cu aspecte legate de afecţiuni ale aparatului locomotor şi includerea în antrenamentul general şi cel specific, din viitoarea lor activitate de antrenori, a unor elemente de profilaxie primară şi secundară.
În ceea ce priveşte workshopul ‘Studenţii de azi – Profesorii de mâine’, obiectivul principal este de a disemina informaţii apărute în domeniul Ştiinţei Sportului şi Educaţiei Fizice pe plan naţional şi internaţional. Totodată, încercăm implementarea unor capabilităţi specifice care să răspundă nevoilor mediului socio-economic actual ce prevede schimbări sistemice”, a precizat conf.univ.dr Cristian Popa.
Mensa România organizează o nouă sesiune de testare IQ la Constanța, în data de 18 noiembrie 2017, la Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicină.
Candidații sunt invitați să-și valideze inteligența printr-un test standardizat, administrat de un proctor acreditat Mensa, cu rezultat recunoscut internațional. Înscrierea se face online pe http://mensa-romania.ro/testare-mensa-in-constanta/. Data limită: 16 noiembrie.
Vârsta minimă a participanților este de 11 ani. Candidații minori au nevoie de acordul părinților (formularul poate fi descărcat de pe site).
Testul pentru copii (11-16 ani) durează 15 minute și conține 25 de întrebări. Adulții primesc un set de 45 de întrebări, la care trebuie să răspundă în 20 de minute. Testele folosite sunt calibrate pentru determinarea coeficientului de inteligență rațională, iar întrebările sunt tip „culture fair”, bazate exclusiv pe imagini.
Candidații cu rezultate care îi plasează printre cele mai inteligente 2% persoane din total populație vor primi invitația de a se înscrie în Mensa România.
Mensa – The High IQ Society este organizația oamenilor cu coeficient înalt de inteligență. Unicul criteriu de admitere în Mensa este promovarea testului standardizat.
Mensa România, fondată în 1991, este afiliată Mensa International cu statut de Full National Mensa și are peste 700 de membri.
Coaliția pentru Familie în parteneriat cu Federația Sindicatelor Portuare din Constanța organizează Conferinţa cu tema: “Familia. Valori şi implicaţii”, Miercuri, 4 octombrie 2017, începând cu orele 16.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.
Conferinţa va fi susţinută de reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Familie, fiind lansată invitația către Universitatea ”Ovidius”, reprezentată la conferință prin profesori şi cercetători din cadrul instituției, alături de alți invitaţi speciali, precum Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, fondator şi medic primar al Centrului Medical Naturalia, doctor în ştiinţe medicale, membru al Institutului Boiron – Lyon.
Programul manifestării:
Între orele 16-18 prelegeri şi dezbateri susţinute de reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Familie şi cadre didactice din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa.
De la ora 18 prelegeri ale Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă si avocat Corina Sacrieru.
Coaliţia pentru Familie reuneşte cetățeni și organizaţii ale societăţii civile care promovează valorile familiei.
În premieră, studenții și profesorii Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” participă la festivitatea de deschidere a noului an universitar 2017-2018, organizată împreună de către cele trei instituții de învățământ superior de stat din Constanța, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța, în Piața Ovidiu.
Evenimentul este planificat luni, 2 octombrie, începând cu ora 11.00, și este dedicat memoriei poetului roman Publius Ovidius Naso, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 2000 de ani.
Șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Dr. Alexandru Mîrșu, va fi prezent la ceremonie pentru a le ura studenților și profesorilor Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Universității “Ovidius” și Universității Maritime Constanța mult succes în noul an universitar și putere de muncă pentru atingerea performanțelor în formarea profesională a generațiilor viitoare de intelectuali.
Academia Navală “Mircea cel Bătrân” va împlini în luna noiembrie anul acesta 145 de ani de la înființare și este instituția de învățământ superior din Dobrogea cu cea mai lungă tradiție.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea compozitorului DUMITRU LUPU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 mai 2017, 08:29 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:16
Dumitru Lupu.2 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.
Astăzi este ziua de naştere a compozitorului DUMITRU LUPU, căruia îi dorim sănătate şi toate gândurile nostre bune! LA MULŢI ANI, Dumitru Lupu!
Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiuneaMUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie dedicată aniversatului nostru special!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional din data de 25.05.2017 – invitatul aniversat este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P 2017 Radio România Regional).
* * * * *
Dumitru Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Compozitorul DUMITRU LUPU s-a născut la 25 mai 1952, este de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 este membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, este prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.
În momentele următoare, vă invităm să ascutaţi două piese, aş spune inedite, în interpretarea sa – IUBIRE DIN ARDEAL, versurile îi aparţin lui Cornel Udrea, de pe albumul “Dumitru Lupu – Best Of” editat în anul 2009 de Ovo Music şi SUNT DEMODAT, o piesă de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Compozitor şi interpret: DUMITRU LUPU!
„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.
Este autor de cărti pentru copii. Se consideră împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.
Să ascultăm în minutele următoare încă două şlagăre din creaţia compozitorului Dumitru Lupu, piesele CE MULT ÎMI PLACE PIZZA şi SAMBA FLORILOR, versuri Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Piesele au fost înregistrate în anul 2002 şi sunt interpretate chiar de fetiţa compozitorului, în prezent studentă la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ION LUCA CARAGIALE! Aşadar, să o ascultăm în continuare pe micuţa solistă din anul 2002, DUMITRANA TEODORA LUPU!
„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene a ajuns aproape de final şi ne luăm rămas bun dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dumneavoastră preferată!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional!
„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.
„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.
Sursa info şi foto: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Informaţii detaliate despre activitatea artistică şi pedagogică a compozitorului prof. univ. dr. Dumitru Lupu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Lupu
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Material realizat de Ghiulşen İsmail-İusuf
Realizator emisiuni min. tătară la Studioul Teritorial de Radio Constanţa Email: ismailghiulsen@yahoo.com
Cursul „İstoria și civilizația tătarilor” care se desfăşoară în fiecare săptămână la Universitatea Ovidius din Constanţa a debutat în luna octombrie 2014, este un proiect demarat de Uniunea Democrată a Tătarilor Tuco-Musulmani din România în parteneriat cu Facultatea de İstorie şi Ştiinţe Politice şi se bucură de succes atât în rândul participanţilor din comunitatea tătară cât şi a participanţilor români. Cursul este susţinut de Drd.Metin Omer, de la Universitatea Hacettepe din Ankara.
La data de 9 iunie, a avut loc festivitatea de decernare a diplomelor absolvenților cursului „Istoria și civilizația tătarilor”ediţia a II-a. Aproximativ 30 de cursanți și-au încheiat anul de studiu într-un cadru festiv, alături de titularul de curs, drd. Metin Omer, și în prezența președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, și a decanului FISP, Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu.
Cu acest prilej, reprezentanții celor două instituții partenere, UDTTMR și FISP, au anunțat că începând din anul 2016 – 2017, cursul „Istoria și civilizația tătarilor” va fi încadrat în categoria cursurilor facultative la Facultatea de Istorie și Științe Politice. Cursul va putea fi, astfel, urmat de studenții facultăților Universității „Ovidius”, parcurgerea acestuia urmând a fi consemnată în suplimentul de diplomă, la absolvire.
İstoria are un rol foarte important în dezvoltarea unui popor, deoarece ea constituie premiza principală care accelerează progresul economic. Baza vieţii unei societăţii este regăsită în paginile istoriei. Ea dă dovada de o experienţaă nemaipomenită şi de dezvoltarea multilaterală a strămoşilor. Se spune că fară trecut nu poate exista nici viitor, deci trebuie să acordam atenţie acelui testament scris care s-a format de-a lungul anilor şi pe care noi îl continuăm. İstoria este o carte a vieţii, a înţelepciunii pe care dacă o recitim ne îmbogăţim bagajul intelectual cu o experienţă deosebită. Nu trebuie să ignoram trecutul, deoarece el ne deschide ochii pentru a lumina drumul spre viitor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.