De ce plâng bebelușii în avion și cum îi poți calma?
Publicat de Andra Radu, 22 iunie 2021, 11:35
Pe măsură ce avioanele se ridică în aer sau coboară, bebeluşilor le ţiuie urechile şi plânsul lor se transformă în ţipăt. Desigur, un bebeluş în avion are multe motive să plângă: îi este foame, e obosit, plictisit, furios, speriat. Toate acestea se revarsă în ţipete şi lacrimi.
Presiunea aerului în timpul zborului este greu de suportat pentru bebeluşi şi copii mici. Motivul pentru aceasta este diferenţa fundamentală în anatomia urechii copilului şi a urechii adultului.
Bebeluşul nu ştie să egalizeze presiunea din urechea medie, deoarece trompa lui Eustachio nu funcţionează la fel ca la un adult. Acesta este numele canalului care leagă urechea de nazofaringe.
Acest tub controlează presiunea aerului pe ambele părţi ale timpanului şi o egalizează cu presiunea externă. În majoritatea timpului este închis. Se deschide numai atunci când căscăm, mestecăm şi înghiţim, iar aerul din ureche se deplasează prin ea către gât.
Dacă, însă, presiunea atmosferică se schimbă repede, ca în cazul unui zbor, undele sonore transmise urechii se estompează brusc. Adulţii cască sau înghit pentru a deschide tubul şi a egaliza presiunea.
Estomparea este mai mare atunci când se coboară pentru aterizare, deoarece egalizarea este mult mai dificilă de la presiunea atmosferică scăzută la una ridicată. Invers este mai uşor şi, prin urmare, urechile nu sunt atât afectate când se decolează.
Totuşi, copilul poate fi ajutat prin aşa-numita manevră Valsalva – îl faceţi să-şi sufle nasul, dar îi prindeţi nările. O uşoară umflare din partea lui şi gata.
Funcţionează şi băutul cu un pai, guma de mestecat sau suptul bomboanelor tari. La bebeluşi, însă, aceste trucuri nu funcţionează, dar nici manevra nu funcţionează întotdeauna. Pentru ei, aveţi nevoie de o sticlă pregătită cu o suzetă pentru a le da să bea din ea la decolare şi aterizare, dar trebuie să vă asiguraţi că sunt treji. Alăptarea în astfel de momente ajută şi ea.