Fonoteca melomanului – Vali Sterian – Remember 70!
Publicat de Bogdan Dragomir, 21 septembrie 2022, 14:35 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:53
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o ediţie specială a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică folk, piese muzicale din Fonoteca de Aur Radio România, reprezentative pentru creația cantautorului omagiat astăzi – VALERIU STERIAN!
Amintire cu haiduci (m.+t. V.Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
Valeriu Sterian s-a născut la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. În 1972 s-a mutat la Bucureşti, ca student la Universitate, Facultatea de Psihologie.
Debutează ca baterist în grupul Copiii Florilor în timpul liceului. Debutul oficial îl face, însă, în anul 1973 la Festivalul Primăvara Baladelor (unde primeşte Premiul pentru cel mai bun cantec – pentru piesa Nopţi – împreună cu Carmen Marin, în grupul Vali si Carmen).
Anotimpuri (m.+t. V.Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
În 1979 înfiinţează formaţia Compania de Sunet, cu care va avea turnee prin toată ţara, dar şi în Bulgaria, Ungaria, U.R.S.S., Polonia, Norvegia, Franța, Marea Britanie, SUA. În anul 1993 înfiinţează studioul de înregistrări B’Inişor. Colaborează, de asemenea, cu alţi artişti: Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Ștefan Hrușcă, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Mircea Bodolan, Maria Gheorghiu. În acelaşi timp, participă la marile festivaluri şi gale rock, alături de cele mai importante nume ale genului: Roşu şi Negru, Iris, Holograf, Voltaj, Compact. Pe perioada sezoanelor estivale concertează pe litoral.
Cântec de oameni (m.+t. V. Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
La 16 septembrie 2000, Valeriu Sterian moare, cu câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, bolnav de cancer.
În 2005, a fost organizat primul concert „In memoriam Valeriu Sterian” la Râmnicu Sărat, oraşul natal al artistului. La eveniment au participat George Stanca, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Andrei Partoş, Florin Chilian, Zoia Alecu, Emil Constantinescu şi mulţi alţi prieteni ai folkistului. Tot atunci a fost lansat volumul „Pariu pe o lacrimă”, scris de Vasile Ghinea, despre viaţa lui Sterian. Ulterior, seria acestor concerte „In Memoriam” a continuat, fiind susţinute de obicei în 21 septembrie, ziua în care s-a născut artistul.
Exercițiu (m.+t. V. Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
„Cânta la mare, pe o terasă la Mamaia, la Hotel Bucureşti, şi în fiecare seară terasa era arhiplină. Nu găseai un loc. Străinii îi spuneau chiar ‘micul Dylan’, lucru de care Vali era extrem de mândru” – Paul Grigoriu.
„Valeriu Sterian era un profesionist, tot ce-ţi puteai dori in materie de cunoştinţe muzicale; a cântat alături de Joan Baez. Promova tinerele talente, dar era şi un iubitor de manifest, de protest.” – Lucia Sterian.
Fericire (m.+t. V. Sterian) din Fonoteca de Aur Radio România, interpretată de Valeriu Sterian.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info: Agenția de Presă RADOR, agerpres.ro, wikipedia.org.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca de aur Radio Romania. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist Radio România Regional.