ANM a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă de marţi noaptea şi până miercuri după-amiaza în zonele de munte din 20 de judeţe.
În intervalul 6 aprilie, ora 23:00 – 7 aprilie, ora 18:00, în sudul Banatului, sudul şi estul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, va ninge, local însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h.
La altitudini de peste 1.500 de metri, vor fi rafale de peste 80 – 90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă sub 100 de metri.
Judeţele marcate cu Cod galben sunt Alba, Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Sibiu, Argeş, Buzău, Gorj, Mureş, Suceava, Bacău, Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Prahova şi Vrancea.
Pentru intervalul 6 aprilie, ora 21:00 – 8 aprilie, ora 10:00, a fost emisă o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi vreme deosebit de rece în toată ţara.
Potrivit meteorologilor, începând din noaptea de marţi spre miercuri (6/7 aprilie), în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele montane şi deluroase, vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, pe alocuri moderate cantitativ (15 – 20 litri/mp). Se va depune strat de zăpadă, local consistent îndeosebi la munte.
Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar la munte peste 70 km/h, spulberând zăpada.
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toată ţara, cu temperaturi minime preponderent negative.
Precipitaţii mixte, dar slabe cantitativ, se vor semnala pe parcursul zilei de marţi (6 aprilie) şi în regiunile nord-vestice. Până sâmbătă (10 aprilie) vremea se va menţine deosebit de rece, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor local se va produce brumă.
ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă şi intensificări ale vântului, valabil în 19 judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Astfel, în intervalul 7 – 8 august, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice vremea va fi caniculară, se vor înregistra temperaturi maxime de 35 – 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
De asemenea, în jumătatea de sud a ţării, local şi temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în jurul a 55 km/h.
În Dobrogea, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei şi local în Oltenia nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.
Zonele aflate sub avertizarea Cod galben vizează: municipiul Bucureşti şi judeţele Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.
Meteorologii precizează că valoarea ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi în Câmpia de Vest.
Astazi in Capitala vremea va fi inchisa si se va raci.
Va ploua iar vantul va sufla moderat.
Maxima termica a zilei nu va mai depasi 6.. 7 grade.
In tara se anunta de asemenea vreme inchisa cu ploi in cea mai mare parte a tarii.
In Banat, Crisana, Maramures si Transilvania ploile se pot transforma in lapovita si ninsoare iar in nordul si centrul Moldovei precum si la munte vor predomina ninsorile.
Izolat se va semnala polei.
Maximele vor fi cuprinse intre 0 grade in nordul Moldovei şi 13…14 grade pe litoral.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus măsuri de intervenţie în sprijinul populaţiei care ar putea fi afectată de fenomenele meteo periculoase.
La nivelul ISU Bucureşti-Ilfov a fost făcută informarea și formularea de recomandări, prin intermediul rețelelor de socializare şi al panourilor cu afisaj electronic.
Pompierii le recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, șoferii sunt sfatuiti să-și parcheze autoturismele în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Capitala şi 11 judeţe din jumătatea de sud se vor afla, de mâine dimineaţă până duminică după-amiază, sub cod portocaliu de ploi și vânt puternic, în timp ce pentru alte 13 judeţe meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi și vânt puternic.
Meteorologii avertizează: furtunile vor fi dese și violente
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 17:33
Meteorologii avertizează: furtunile vor fi dese și violente.
Furtuna a făcut ravagii ieri în vestul țării, cauzând decesul a 8 persoane, rănirea altor câteva zeci și a produs pagube însemnate.
Vântul a suflat cu viteze de peste 50-60 de kilometri pe oră, dar local rafalele au depăşit şi 100 de kilometri.
Cum s-a produs un asemenea eveniment atmosferic neobişnuit pentru ţara noastră?
„Norii care s-au format din cauza încălzirii şi pătrunderea lor într-un front atmosferic rece au dus la un impact deosebit de mare. Norii s-au dezvoltat pe verticală până la înălţimi de 13 kilometri, dar baza a fost destul de joasă. Frontul a fost extrem de rapid, ceea ce a dus la intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi de o violenţă deosebit de mare”-a explicat meteorologul Constanţa Vâlciu de la Agenţia Naţională de Meteorologie.
Din cauza încălzirii globale, astfel de evenimente se vor produce din ce în ce mai des, avertizează meteorologul Constanţa Vâlciu:
„În momentul de faţă, pentru latitudinile ţării noastre, această încălzire globală, prin astfel de fenomene violente se manifestă. Deci vor creşte frecvenţa şi intensitatea lor. Nu temperaturile, neapărat. Temperatura a avut o creştere, într-adevăr de la un an la altul şi de la un anotimp la altul, se vede în statistici, dar nu temperaturile interesează ci ceea ce se întâmplă: odată cu creşterea temperaturilor, aportul de energie din atmosferă este din ce în ce mai mare, ori această energie se traduce prin fenomene de o intensitate şi severitate din ce în ce mai mari.”
Aceasta a mai menţionat că populaţia trebuie să ia în seamă avertizările emise de meteorologi, mai ales în ceea ce priveşte codurile portocaliu şi roşu, şi să rămână adăpostită , pentru a se proteja, în cazul unor astfel de atenţionări.(Daniela Tudor)
Prognoza meteorologică pentru intervalul: 08.09.2017 h:09 – 09.09.2017 h:09
Vremea va fi normală termic. Cerul va fi temporar noros. În cursul zilei, pe arii restrânse, mai ales în zona de munte vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat din est și sud-est, cu intensificări la munte în cursul nopții.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 și 28 de grade, iar cele minime între 10 și 16 grade.
Case inundate, copaci căzuţi, avarii la alimentarea cu energie electrică s-au înregistrat în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti în urma ploilor şi vântului puternic de sâmbătă. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că apa a pătruns într-o casă, trei curţi şi pe două străzi la Blaj, în judeţul Alba. La Timiş, în localitatea Marginea, apa a intrat într-un subsol de bloc, iar în Timişoara, un pom a căzut peste două maşini. Probleme au fost şi la Râmnicu Sărat şi în localitatea buzoiană Topliceni. Şi traficul a avut de suferit. Circulaţia pe E85 s-a realizat pe un singur sens în judeţului Vrancea, din cauza scurgerilor de pe versanţi. În capitală 28 de copaci au căzut pe carosabil şi patru maşini au fost avariate. Avarii la alimentarea cu energie electrică s-au înregistrat în 19 localităţi din patru judeţe – Prahova, Harghita, Dâmboviţa şi Braşov.
UPDATE ora 11:30 – Serviciul Regional de Prognoză a Vremii a Vremii din Bacău a actualizat atenţionările METEO de COD PORTOCALIU şi GALBEN de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi vânt.
Potrivit acesteia, până mâine (vineri) la ora 14, judeţul BOTOŞANI este sub incidenţa codului galben. Aici, precipitaţiile vor fi mixte, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.
Vântul va avea intensificări temporar, iar temperaturile vor fi scăzute.
Pe de altă parte, astăzi, până la ora 15, zona de munte a judeţelor Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, se află sub COD PORTOCALIU de ninsori şi intensificări ale vântului. Se va depune strat de zăpadă consistent
De astăzi, de la ora 15, judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi vor intra sub incidenţa CODULUI PORTOCALIU de vreme rea.
La începutul intervalului precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar din cursul nopții de joi/vineri (20/21 aprilie) vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.
Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 50…65 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h.
În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de precipitații abundente și vânt puternic, în majoritatea regiunilor, până vineri, la ora 14:00.
Cod portocaliu de ninsori de la ora 18:00 şi până vineri la ora 9:00, în cea mai mare parte a Moldovei.
Pe de altă parte, este Cod galben de vreme rea valabil până vineri la ora 14:00, în regiunile estice și centrale, unde cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp. Meteorologii spun că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar local, se va semnala brumă.
PENTRU INTERVALUL 19 APRILIE, ORA 16 – 20 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului şi hărţii
În intervalul menţionat, în zona de munte, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei și a Maramureșului și în nordul Olteniei și al Dobrogei, vor fi precipitații abundente. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp, iar pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali, se vor cumula 50…60 l/mp.
La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă, iar local în Moldova, Transilvania și Maramureş și trecător în zona deluroasă din sud, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.
Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55…65 km/h.
COD PORTOCALIU
PENTRU 19 APRILIE, ORA 16 – 20 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: ninsori abundente, viscol în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali; ploi importante cantitativ în zona joasă a județelor Buzău și Vrancea
Zone afectate: conform textului și hărții
În zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, ninsorile vor fi abundente, se va depune strat consistent de zăpadă, vântul va avea intensificări cu rafale de 60…70 km/h, iar pe creste peste 80…90 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea.
În zona joasă de relief a județelor Buzău și Vrancea vor fi ploi importante cantitativ și se vor cumula peste 50 l/mp.
PENTRU INTERVALUL 20 APRILIE, ORA 09 – 21 APRILIE, ORA 14
Fenomene vizate: precipitaţii în general însemnate cantitativ, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului şi hărţii
În intervalul menţionat vor fi precipitaţii mai ales în regiunile estice și centrale, unde cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.
În Moldova și Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă.
Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55…65 km/h.
Notă: Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar în cursul nopților de joi/vineri și vineri/sâmbătă local se va semnala brumă.
COD PORTOCALIU
PENTRU INTERVALUL 20 APRILIE, ORA 18 – 21 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare în Moldova, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona Carpaților Orientali și Meridionali, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului și hărții
În cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ, iar în zona de munte a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind zăpada.
Vântul care s-a abătut asupra Timișoarei joi după-amiaza a pus la pământ mai mulți copaci, iar câteva mașini parcate au fost avariate de crengile căzute.
Pompierii au fost solicitați să intervină pentru a tăia copaci căzuți în urma vijeliei pe strada Dej, pe Splaiul Nicolae Titulescu, bulevardul 16 Decembrie, strada Iuliu Grozescu și pe strada Satu Nou. Două mașini parcate au fost avariate de copacii căzuți.
În Lugoj, pompierii au intervenit pentru a tăia un arbore căzut pe carosabil, pe strada Cornet.
Meteorologii au emis o informare valabilă până mâine pentru Crişana, Maramureş, nordul Transilvaniei şi al Moldovei şi zona de munte.
Potrivit acesteia, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului trecător cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 – 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30.
Marea s-a retras cu 3-4 metri pe plaja din staţiunea Mamaia, fenomen datorat faptului că vântul suflă, de mai bine de 12 ore, dinspre uscat spre apă. Fenomenul este unul normal şi natural, cauzat de persistenţa vântului din sector sud-sudvestic, conform directorului Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.
Specialiştii spun că, de fapt, nivelul mării scade şi dă, practic, impresia retragerii apei. În anul 2009, un fenomen asemănător, dar de o amploare mult mai mare a făcut ca malul să înainteze peste luciul apei cu aproximativ 30 de metri. Atunci, nivelul apei a scăzut în Marea Neagră cu 90 de centimetri, amplitudine record de variaţie a adâncimii apei în Marea Neagră.
Directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanţa, Simion Nicolaev, a explicat de ce în acest an cantitatea de alge marine pe litoralul românesc a fost mai mică faţă de anii precedenţi.
Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen o constituie lipsa nutrienţilor din Marea Neagră. În ultimii ani, algele ajunse la mal în cantitate mare au creat mereu un disconfort pentru turiştii care se aflau pe plajă, chiar dacă era vorba de un fenomen natural cât se poate de normal pentru perioada de vară.
Valorile de trafic încep să crească, deja pe DN 1 se circulă pe unele tronsoane în coloană.
La această oră valorile de trafic sunt crescute pe DN 1, iar în zona staţiunilor Sinaia şi Predeal se circulă îngreunat în coloană pe sensul de mers către capitală.
În aceste condiţii le recomandăm participanţilor la trafic ca din Braşov să ruleze către Ploieşti folosind ruta alternativă DN 1A Săcele-Cheia-Vălenii de Munte.
Din zona Brad-Moeciu se poate pleca spre capitală pe DN 73 Braşov-Piteşti, A1 Piteşti-Bucureşti.
Pe Autrostrada Soarelui la această oră valorile de trafic sunt în creştere pe sensul de mers către capitală, iar în zona Agigea se circulă îngreunat în coloană.
Vântul care a suflat cu putere a rupt mai mulți copaci. În zona Calea Buziaşului, un copac s-a rupt şi s-a prăbuşit peste maşinile parcate. În perimetrul Nova Tim, două autoturisme au fost avariate de copacul prăbuşit, iar o maşină a fost distrusă de un stâlp de înaltă tensiune doborât de vânt. Alte două maşini au fost avariate uşor.
Oamenii din zonă spun că nu este prima oara când copacii cad dupa o furtună provocând pagube proprietarilor de autoturisme. Din cauza copacului cazut peste cablurile de electricitate, mai multe blocuri din zonă au ramas fara curent electric, iar o echipa ENEL s-a chinuit ore în șir sa remedieze problema.
Pe strada Martir Colonel Ioan Uța a căzut un copac pe un autoturism, dar acesta nu a fost grav avariat. Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat s-au deplasat în zonele grav afectate pentru a oferi ajutor. Rafalele puternice de vânt au rupt alţi copaci din Parcul Poporului.
În urma furtunii a fost oprită, pentru o jumătate de oră, și circulația tramvaielor din cauza unei defecțiuni la motorul tramvaiului 5. Astfel, alte trei tramvaie au fost oprite pe traseul care leagă Piața 700 de Balta Verde, oamenii fiind nevoiți să își continue drumul prin ploaie.
Potrivit meteorologilor, în timpul furtunii, vântul a suflat cu 65-70 de kilometri la oră.
În cea mai mare parte a ţãrii valorile termice, deşi în creştere faţã de ziua precedentã, se vor situa uşor sub cele normale ale datei. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate şi vor fi averse, însoţite şi de descãrcãri electrice în zonele montane şi submontane, local în Maramureş, Transilvania şi Crişana şi pe spaţii restrânse în rest. Vor fi posibile cantitãţi de apã de peste 15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare. Trei judeţe din sudul ţării, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, sunt până la ora 15:00 sub incidenţa unui cod portocaliu de vânt puternic şi ploi. Cantităţile de apă vor depăşi în unele zone 70 de litri pe metru pătrat, iar vântul va sufla cu putere, mai ales pe litoral. Tot până la ora 15:00 este cod galben în judeţele Giurgiu, Ialomiţa, Buzău şi Brăila.
Şi hidrologii au actualizat atenţionările: 13 judeţe din centrul şi sudul ţării sunt până la ora 12:00 sub cod galben de inundaţii, în timp ce pentru judeţele Tulcea şi Constanţa este în vigoare un cod portocaliu valabil până la ora 20:00. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 27 de grade.
Activitatea în porturile de la Marea Neagră a fost întreruptă în această dimineaţă din cauza vântului puternic. Porturile maritime Constanţa Sud şi Nord şi portul Constanţa Sud Agigea au fost închise, iar traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost restricţionat. Portul Midia a fost închis încă de aseară. Pe mare este furtună, iar valurile ating patru metri.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.