Prima reuniune a Grupului consultativ în domeniul apărării privind Ucraina a avut loc marți în Baza Aeriană Ramstein din Germania. Grupul constituit la inițiativa Statelor Unite ale Americii și format din peste 40 de state printre care și România urmărește întărirea capacității de apărare a Ucrainei prin coordonarea și întărirea eforturilor de ajutorare venite din partea comunității internaționale. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin:
Ne-am oferit asistența cu o viteză record și toată lumea poate vedea cum această asistență face diferența pe câmpul de luptă. După înfrângerea Rusiei în zona Kievului, războiul intră acum într-o nouă fază, dar nimeni nu este păcălit de pretextele lui Putin sau de pretențiile lui false asupra Donbasului.
Să fim clari, invazia Rusiei este nejustificată la fel sunt și atrocitățile rusești. Cu toții pornim azi de la aceeași premiză morală…Rusia alege să poarte un război pentru a satisface ambițiile unui singur om.
Ucraina este nevoită să ducă un război pentru a-și apăra democrația suveranitatea și cetățenii. Însă miza se întinde dincolo de Ucraina și chiar dincolo de Europa.
România a fost reprezentată de Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, care a evidențiat nevoia urgentă de deschidere și funcționare necondiționată a unor culoare umanitare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Marți, 30 noiembrie, conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință, la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob în misiuni externe. Recent învestit în funcție, ministrul Vasile Dâncu i-a asigurat pe militarii români aflați departe de casă că una dintre prioritățile mandatului său este îmbunătățirea calității vieții personalului Armatei Române.
Vasile Dâncu: Sunteţi cei mai buni ambasadori ai noștri și pentru asta vă mulțumim. Raportați întotdeauna orice nevoi aveți, pentru că noi vom fi alături și vom reacționa prompt. Vă transmit la mulți ani de Ziua Națională, să fiți sănătoși și să vă întoarceți cu bine acasă. Vă așteptăm cu drag!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Primii la raportul de dimineață au fost marinarii de pe Fregata Regina Maria. Din luna octombrie una dintre navele fanion ale forțelor navale române este integrată în gruparea navală permanentă a Nato și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității aliantei pe flancul sudic. A raportat comandantul navei, comandorul Adrian Gobjilă.
Comandor Adrian Gobjilă: Nava se află în prezent la finalul exerciţiului NIIRIS 2021. Starea moralului şi starea de sănătate sunt foarte bune. Tot echipajul navei este vaccinat. Până în prezent nu am avut simptome, nu am avut cazuri de infectare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Forțele Navale Române participă cu Puitorul de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat la operația Irini de respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei si de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane. Comandantul puitorului de mine și plase, căpitan comandorul Daniel Gheorma
Căpitan Comandor Daniel Gheorma: Puitorul se află în portul Souda, Grecia, în scopul refacerii capacităţii operaţionale alături de alte 12 nave integrate atât în grupări de luptă permanentă ale NATO, cât şi UE. Tot echipajul navei este vaccinat şi carantinat înainte de dislocarea în teatrul de operaţii în Marea Mediterană. Echipajul navei nu părăseşte bordul navei pe perioada de refacere a capacităţii operaţionale şi nu interacţionează cu alte persoane fără a respecta măsurile de protecţie.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situația de securitate din zonele de dislocare. Iată ce le-a transmis șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu:
General Daniel Petrescu: Știți, ca de fiecare dată, că suntem preocupați de ceea ce faceți acolo și știți că urmărim foarte îndeaproape atât situația de securitate, misiunile pe care le executați, ci și modul în care putem să vă sprijinim din țară. Vă rog să vă păstrați în continuare concentrarea în operație și orice nevoie de sprijin aveți, să le raportați la timp.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Aproximativ 600 de militari români se află în prezent în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat în NATO, UE, ONU şi OSCE, iar contingentul dislocat în Kosovo, cu un efectiv de 50 de militari, a transmis echipei de comandă de la București, reprezentată de comandantul Comandamentului forțelor întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, situația din ariile de responsabilitate. Îl ascultăm pe locotenent colonelul Alexandru Barbu.
Locotenent Colonel Alexandru Barbu: Activitatea personalului din cadrul Comandamentului KFOR, cât şi a structurilor de informație, se desfășoară normal. În prezent, mai există un singur militar român aflat în izolare în baza militară Villaggio Italia, confirmat pozitiv cu testul PCR.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Atât reprezentantul național din Kosovo, locotenent colonelul Alexandru Barbu, pe care l-am ascultat mai devreme, cât și maiorul Adam Moronescu, comandantul „Gheparzilor de fier”, care acționează în Polonia, i-au informat pe reprezentanții Ministerului Apărării Naționale despre situația cazurilor de COVID apărute în rândul militarilor din subordine. Secretarul de stat Simona Cojocaru i-a felicitat, la rândul său, pe militarii români pentru modul în care își execută misiunile, mulțumindu-le tuturor pentru curajul și dedicarea cu care își fac datoria departe de țară și de cei dragi.
Simona Cojocaru: Este un prilej extraordinar să ne vedem acum cu toții, în preajma Zilei Naționale. Trupele noastre, dumneavoastră, cei din Kosovo, din Bosnia, din Irini, din Gruparea Permanentă Navală, din Polonia, materializați, practic, deciziile politico-militare pe care noi le luăm aici, la nivel național și o faceți excepțional. Nu evaluăm doar noi acest lucru, ci aliații și partenerii noștri. Eu, cel puțin, în toate formatele în care am participat și la NATO și la UE, am auzit numai cuvinte de laudă. Și pentru acest lucru vă mulțumim!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Chiar dacă observatorii ONU aflați în numeroase țări din Africa, dar și în India și Pakistan nu au participat la videoconferința cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, am reușit să luăm legătura cu locotenent colonelul Adrian Cîrstea. Ofițerul român ne-a împărtășit o parte din secretele specifice care îi ajută pe observatorii ONU să își ducă misiunile la final, în siguranță.
Locotenent Colonel Adrian Cîrstea: Misiunile ONU sunt misiuni individuale. Asta înseamnă că nu prea îți poartă nimeni de grijă. Totul ține, în primul rând, de tine, în al doilea rând, de echipă și, mai departe, inclusiv situația asta de securitate, ține de cât de bine este pregătită echipa, cât de bine planifici, cât de bine te informezi înainte de a pleca într-o patrulă.
A șasea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va desfășura între 16 și 23 august, în peste 30 de locații din oraș.
Publicul va avea ocazia să participe la concerte ale trupelor Bikini, Nightlosers, Lajkó Félix sau Ossian, la expoziții de artă, competiții sportive, evenimente gastronomice, spectacole de teatru, drumeții, party-uri cu muzică electronică, dar și o reconstituire fidelă a vieții din epoca medievală pe strada Potaissa.
Conform organizatorilor, ediția din 2015 va acorda un interes crescut evenimentelor pentru tineri, în contextul titlului de Capitală Europeană a Tineretului, pe care Clujul îl deține în 2015.
Pe parcursul celor 8 zile de festival, clujenii vor putea participa la aproximativ 40 de concerte care se vor desfășura în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu și la fostul Hotel Continental.
Mulți dintre artiștii care vor cânta pe scenele Zilelor Culturale Maghiare au fani români: Republic, Bikini, Ossian, Lajkó Félix, Budapest Klezmer Band, (unii sunt chiar ex-locali) Nightlosers, (sau locali) Jazzybirds, Vizi Imre (Vocea României), iar unii din ei, precum Koncz Zsuzsa, sunt de-a dreptul idoli ai multor români (ardeleni) care le-au ascultat muzica de ani buni.
De asemenea, Zilele Culturale Maghiare vor găzdui un proiect special pentru tineri, Continental Music Event, în cadrul căruia vor avea loc party-uri cu DJ de muzică electronică.
O altă miză a ediției din acest an este aducerea în fața publicului a unor evenimente dedicate muzicii clasice.
Astfel, festivalul va găzdui un maraton de muzică de orgă, un concert în turnul bisericii romano-catolice Sf. Mihail, dar și o seară specială cu muzica tinerilor câștigători ai concursului Virtuozii, un prestigios show televizat de muzică clasică din Ungaria, adresat copiilor talentați.
Ei vor fi acompaniați de orchestra Operei Maghiare din Cluj sâmbătă, 22 august, de la ora 18:00, la Opera Maghiară.
În același sens, sâmbătă, 22 august, începând cu ora 17:00, Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de acest fel din lume, va susține un concert la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Alte premiere pregătite de Zilele Culturale Maghiare sunt târgul vintage și de artizanat de pe strada I. M. Klein sau o cafenea în Piața Unirii.
De asemenea, strada Potaissa va deveni, din 21 până în 23 august, Strada Medievală, locul unde vor avea loc prezentări de costume și obiceiuri specifice epocii, dar și un târg meșteșugăresc.
În același sens, strada Em. De Martonne va găzdui un Târg de vinuri, unde clujenii vor putea degusta produsele unor viticultori de marcă din Ungaria, Serbia și România.
Conform lui Sánta Levente, directorul festivalului, publicului tânăr îi va fi dedicat un Cort al Tineretului, amplasat pe Bulevardul Eroilor, unde vor avea loc jocuri de societate, dezbateri, spectacole și activități relaxante.
Un alt moment esențial al ediției va fi marcarea renovării și restaurării bisericii reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu, cel mai mare edificiu gotic cu o singură navă din Europa de Sud-Est.
Evenimentul festiv va avea loc sâmbătă, 16 august, de la ora 11:30, în interiorul bisericii, cu participarea unor înalte fețe bisericești, dar și a reprezentanților echipei de restaurare.
Manifestările sunt dedicate atât publicului maghiar, cât și celui român și se vor desfășura în peste 30 de locații: Piața Unirii, str. Kogălniceanu, str. Potaissa, str. I.M. Klein, str. Emm de Martonne, Mănăstirea Franciscană, Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, fostul Hotel Continental, BCU, Universitatea Sapientia, Casa Tranzit, Cafe Bulgakov, Casa TIFF sau Sala Polivalentă.
Încercăm să creăm o deschidere din ce în ce mai mare a evenimentelor, atât pentru publicul maghiar, cât și pentru cel român, a declarat Gergely Balázs, inițiatorul și organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
Deschiderea oficială a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc luni, 17 august, de la ora 19:00, la Opera Maghiară, printr-un spectacol al Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria – ansamblu de dans și orchestră, intitulatTranscarpatia invocată, Dincoace și dincolo de trecători, care prezintă, pentru prima dată în istoria dansului popular maghiar de scenă, în cadrul unei antologii, cultura tradițională variată și bogată a popoarelor – maghiari, ucrainieni, români, ruteni, huțuli, țigani, evrei – care trăiesc în Carpații Orientali și la poalele acestora, în Transcarpatia.
Sâmbătă, 15 august, în ziua 0 a festivalului, începând cu ora 18:00, Muzeul de Artă va găzdui vernisajul unei expoziții speciale, care va aduce pentru prima dată la Cluj produselor unice, lucrate de mână în Manufactura de Porțelan de la Herend, Ungaria, fondată cu 189 de ani în urmă.
Un alt eveniment important al aceleiași zile este vernisajul expoziției de grafică a lui Könczey Elemér, deadline, care va avea loc în aceeași locație, de la ora 17:00, a declarat directorul de programe al festivalului, Szabó Lilla.
De asemenea, Zilele Culturale Maghiare vor găzdui, la Sala Polivalentă, o expoziție dedicată memoriei fotbalistului Albert Flórián, câștigător al Balonului de Aur.
Alte expoziții speciale pe care publicul le va putea vizita în cadrul festivalului vor fi cea dedicată arhitectului Makovecz Imre, fondator al arhitecturii organice din Ungaria și proiectant al bisericii reformate de pe strada Donath, dar și Bazinul Carpatic în viziune fotografică maghiară, o serie de fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei (MTI).
Participanții la vernisaje vor beneficia de traducere simultană în limba română.
Un alt eveniment care va avea traducere în limba română va fi prelegerea despre Horthy Miklós susținută de academicianul maghiar Romsics Ignác, în cadrul seriei de Istorie şi memorie organizate de Academia Korunk. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe a sediului Societăţii Muzeului Ardelean (str. Napoca, nr. 2), miercuri, 19 august, începând cu ora 17:00.
Sâmbătă, 22 august, de la ora 19:00, sociologul Vasile Dâncu, avocatul Eckstein-Kovacs Péter și sociologul Horváth István vor purta un dialog amical și intercultural pentru demontarea stereotipurilor, sub titlul Cine este celălalt și ce vrea? Evenimentul va avea loc în curtea din spatele Casei TIFF.
Susținerea municipalității a crescut față de anii precedenți, suma acordată pentru cea de-a șasea ediție fiind de300.000 de lei, dintr-un buget total al Zilelor Culturale Maghiare de aproximativ 250.000 de euro, bani proveniți din fonduri publice și private.
Astfel, 75.000 de euro provin de la autoritățile locale și județene: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, precum și Consiliul Județean Cluj, respectiv 50.000 de euro din fonduri culturale guvernamentale din Ungaria – finanțare obținută prin concurs de proiecte. Restul fondurilor provin din surse private. Conform lui Sánta Levente, echipa de organizare a muncit timp de aproximativ 5 luni pentru atragerea de fonduri.
De asemenea, echipa Zilelor Culturale Maghiare îi asigură pe clujeni că vor acorda o atenție sporită îngrijirii monumentelor și spațiului public, dar și confortului auditiv și vizual al locuitorilor din centrul orașului.
Conform lui Gergely Balázs, inițiatorul și organizatorul principal al festivalului, intrarea la toate evenimentele va fi liberă, cu excepția spectacolelor din ministagiunea oferită de Teatrul Maghiar de Stat.
Asociația Clujul Comoară își propune, ca și în anii precedenți, prin Zilele Culturale Maghiare, prezentarea şi promovarea tradiţiilor culturale maghiare din Transilvania, valorificarea potențialului turistic al Clujului, cooperarea interculturală, dar şi atragerea publicului român, punând bazele unui dialog cultural foarte important pentru câştigarea statutului de Capitală Culturală Europeană 2021. Asociația va contribui cu toate resursele posibile în cadrul proiectului Capitala Europeană a Tineretului Cluj 2015.
Puteți afla mai multe detalii despre evenimente AICI
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.