Proiectul ”10 Festivaluri Naționale de Folclor” – Festivalul „Aurelia Fătu-Răduțu” 2019
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 9 iulie 2019, 13:28
Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu” ediția a XXVI-a, organizat de Consiliul Județean Caraș – Severin, Primăria și Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură Bocșa, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, s-a desfășurat la Bocșa, județul Caraș-Severin, în perioada 19 – 20 iunie 2019. Ediția din acest an a marcat și împlinirea a 90 de ani de la nașterea marii interprete originară din Banatul de munte. Festivalul este unul de tradiție în zonă și unul dintre festivalurile de notorietate și longevitate din țară. Promovând folclorul autentic, cu axare pe cultivarea dragostei pentru muzica și dansul popular din zonă, festivalul oferă în deschidere în fiecare an un spectacol susținut de ansamblurile folclorice alcătuite din copii și adolescenți, o imagine a generațiilor purtătoare de folclor.
Câștigătorii ediției au fost:
Marele trofeu – Lorena Minodora Ene din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi,
Premiul I – Denisa Amalia Ţanigoi din Reşiţa, Caraş-Severin
Premiul II: Florin Ştefan din comuna Bucşani, judeţul Dâmboviţa
Premiul III: Stelian Păun din comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu
Menţiunea I: Diana Maria Creţu din satul Curci, judeţul Sibiu
Menţiunea II: Dorinel Gavriluţ din satul Gladna Română, comuna Fîrdea, judeţul Timiş
Premiul Televiziunii Banat: Alexandra Savu din Butoieşti, judeţul Dolj
Premiul Centrului de Creaţie: Antonia Ana Maria Franţ din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin
Premiul Casei Orăşeneşti de Cultură Bocşa: Andrei Nicolae Girel din Constanţa, judeţul Constanţa
Premiul Primăriei oraşului Bocşa: Andreea Roxana Ştefănescu din Vadu Paşii, judeţul Buzău
Premiul Radio România Regional a fost acordat concurentei Diana Maria Creţu din satul Curci, judeţul Sibiu. Autenticitatea repertoriului, acuratețea interpretării, prezența scenică au fost argumentele care au contribuit la acordarea acestui premiu.
Vă oferim secvența din Gala laureaților acestui festival care marchează momentul acordării premiului:
Remarcăm contribuția esențială a directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuț, în susținerea ideii de continuitate a acestui festival, de includerea în agenda culturală a zonei și în calendarul festivalurilor naționale de folclor. Astfel, festivalul care poartă numele renumitei interprete Aurelia Fătu Răduțu a devenit reper în calendarul evenimentelor culturale naționale.
Pentru al doilea an consecutiv Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu”a fost inclus în Proiectul ”10 Festivaluri Naționale de Folclor”.
Radio România Reșița a fost partener media a acestui festival, a diseminat în programele radiofonice informațiile despre eveniment și a transmis gala festivalului.
Vă oferim spre audiție Gala laureaților Festivalului Concurs Național de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu”:
A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în structura centrală a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune
Foto: Victor Popa
Sursa foto: Radio România Reșița