Adrian Gîtman (realizator rubrică): Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București a marcat joi, printr-o ceremonie, împlinirea a 133 de ani de la înființare.
Instituția a fost fondată în anul 1889 de către generalul Ștefan Fălcoianu sub titulatura de Școala Superioară de Război, fiind a șasea școală din Europa destinată pregătirii personalului de stat major, alături de cele din Berlin, Viena, Paris, Torino și Bruxelles.
În prezent, învățământul în Universitatea Națională de Apărare asigură pregătirea necesară conducerii militare de nivel tactic interarme, operativ și strategic, în timp de pace, criză și război.
Într-o perioadă în care călătoriile sunt doar de ordinul visului, Orchestrele și Corurile Radio România vă propun două „călătorii muzicale”, sub forma a două concerte ce vor fi transmise LIVE de la Sala Radio.
Miercuri, 10 februarie (19:00), sunteți invitați să vă „îmbarcați” în prima călătorie, către Viena sec. XVIII și începutului de sec. XIX, prin concertul Mozart/Schubert propus de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO.
Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, care a fost aplaudat în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin.
Veți avea ocazia să îl ascultați pe VALENTIN ȘERBAN, singurul violonist român calificat în semifinala Concursului Internațional „George Enescu”, ce va avea loc în primăvara acestui an.
Evenimentul va fi preluat LIVE, în parteneriat, și pe pagina oficială de Facebook a Forumului Cultural Austriac.
Joi, 11 februarie (19:00) este rândul iubitorilor de JAZZ să se bucure de o „călătorie” printre câteva dintre cele mai apreciate hit-uri românești de pop-rock sau folk, prezentate publicului într-o nouă versiune inedită, cu sonorități de jazz!
Sub titlul „ROMANIAN HITS” veți asculta șlagăre ca „Vine o zi” (Holograf), „Banii” (Partizan) , „Cântec de leagăn” (Horia Moculescu), „Țara lui Pește” (Vunk), „Trurli” (Vasile V. Vasilache), „Vorbe” (Laurențiu Duță), „Perfect” (Timpuri Noi), „Dor de viață” (Aura Urziceanu).
Astăzi se împlinesc 144 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Considerat un monument al conştiinţei artei moderne, Brâncuşi a oglindit, pornind de la obârşia sa ţărănească, tradiţiile, miturile şi magia artei populare româneşti, împletite cu viziunea asupra vieţii care îi era influenţată atât de Platon cât şi de concepţia filosofilor orientali.
Este considerat un inovator fiindcă a eliberat sculptura de imitaţia mecanică a naturii, exprimând esenţa lucrurilor, dinamismul formelor, combinând în operele sale simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene.
Anul 2016, în care am marcat 140 de ani de la naşterea sculptorului, a fost declarat, România, „Anul Brâncuşi”.
Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa. Deşi familia sa era avută, Brâncuşi alege să ducă o viaţă modestă, care avea să îi influenţeze puternic viziunea artistică ulterioară. Pentru a urma cursurile instituţiei de învăţământ, Brâncuşi învaţă singur să scrie şi să citească.
În anul 1896, Brâncuşi iese prima dată din ţară şi merge la Viena, unde se angajează ca cioplitor în lemn, pentru a-şi putea susţine financiar şederea. Este un moment care avea să influenţeze puternic viaţa sa artistică ulterioară.
În anul 1898, este admis la Şcoala Naţională de Arte Frumoase de la Bucureşti, dar pentru a putea să participe la cursuri este obligat să-şi vândă partea de moştenire de la Hobiţa unuia dintre fraţi.
În primul an al studenției, lucrarea sa „Bustul lui Vitellius” obţine „menţiune onorabilă”, în anul 1900 obţine prima medalie de bronz pentru realizarea unui bust după un model antic – „Capul lui Laocoon“. Un an mai târziu lucrarea „Studiu” câştigă medalia de argint, iar în 1902, primeşte medalia de bronz pentru „Ecorşeu”.
În anul 1903 primeşte prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, rămas până astăzi singurul monument public din Bucureşti al lui Brâncuşi.
În 1908 Brâncuşi sculptează „Sărutul“, iar în anul 1909, Brâncuşi îşi inaugurează un atelier, în Paris, pe strada Montparnasse, care avea să fie vizitat de mai toţi marii artişti ai vremii care îi deveniseră prieteni: Amedeo Modigliani, Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Marcel Duchamp, Henri Matisse sau Erik Satie.
Brâncuşi sculptează prima versiune a „Coloanei Infinitului”, în anul 1918.
La 22 septembrie 1931,Brâncuşi primeşte din partea statului român ordinul „Meritul Cultural”.
În anii 1937 – 1938, Brâncuşi revine în România pentru inaugurarea a trei lucrări în grădina publică din Târgu Jiu – „Coloana Infinitului“, „Poarta sărutului“ şi „Masa tăcerii“, realizate cu piatră obţinută de la carierele de la Pietroasa, Ruşchiţa şi Baciu.
La 16 martie 1957 Constantin Brâncuşi moare şi este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.
Muzeul de Artă Modernă din Paris adăposteşte atelierul integral al lui Constantin Brâncuşi, obiectele prezentate dezvăluind drumul artistic de la Hobiţa către centrul universului artistic.
În Capitală şi în ţară au loc manifestări speciale. La Târgu Jiu se va deschide Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi.
Ziua Brâncuşi va fi marcată şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, care, astăzi, va putea fi vizitat gratuit. În această seară, în curtea Palatului Regal va avea loc un spectacol de proiecţii cu holograme.
„M-am suit în dealu’ Clujului”- un cântec pe care Ana Pop Corondan l-a impus cenzurii din anii comunismului, dorind să cânte despre Cluj – orașul în care s-a născut dar de unde, în urmă Dictatului de la Viena, a fost nevoită să se refugieze în București, pentru că granița arbitrară care ne-a fărâmițat țara, a tăiat pe din două Feleacul – Dealul Clujului.
„M-am suit în dealul Clujului” – un cântec care situează dragostele dintâi, trăite în satul ardelean, deasupra unui oraș cosmopolit. Pentru că acolo, deasupra Clujului, e și o pădure, e și o viorea, e și un foc al dorului… amar. Și tot acolo-n Dealul Clujului, mândră șade-n calea badelui.
”Ruta Balcanilor”, care pornește din Grecia și are ca destinație Europa de Vest, a fost folosită de zeci de mii de imigranți până în luna martie. Sute de imigranți încearcă în continuare zilnic să treacă frontierele, care acum însă sunt puternic supravegheate sau chiar închise cu garduri de sârmă ghimpată.
Conform unei declarații a cancelarului austriac, reuniunea de la Viena și-a propus să treacă în plan secund interesele naționale pentru „a accelera procesul de decizie” comun. Un alt scop al reuniunii a fost identificarea mijloacelor de a ajuta țările de origine ale migranților.
Cancelarul german Angela Merkel a insistat ca Europa să își accelereze lupta împotriva imigrației ilegale prin înmulțirea acordurilor de expulzare în țările de origine a celor cărora li se respinge dreptul de azil.
Premierul grec Alexic Tsipras a pledat pentru solidaritate europeană față de țara sa, unde circa 60.000 de solicitanți de azil sunt blocați din martie. Alte câteva mii de refugiați sunt blocați în Bulgaria și Serbia, din cauza întăririi controalelor la frontierele interne ale UE.
Participanții la întâlnire au discutat despre o posibilă extindere a misiunii UE de control la frontiere, Frontex, în regiune, în contextul în care 50.000 de persoane au reușit să ajungă în Germania de la mijlocul lunii februarie, deși ruta balcanică este închisă.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut sâmbătă reasigurări ca ruta balcanică folosită de aproximativ un milion de imigranţi în 2015 pentru a ajunge în ţările UE mai bogate, să fie închisă definitiv.
Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat ca implementarea acordului UE-Turcia este o prioritate și reprezintă planul principal a Comisiei, și a cerut ca orice soluţie la valul imigraţiei din UE să aibă la bază “umanitate şi demnitate”.
Singura soluție este una comună, cu noi toți cooperând și lucrând împreună.
Ieri, la Viena, a avut loc reuniunea ministerială pentru marcarea aniversării a 20 de ani de la adoptarea Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT).
Tratatul a fost negociat în perioada 1993-1996, fiind adoptat la 10 septembrie 1996; prevede obligația statelor-părți de a nu testa arme nucleare și a întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acțiuni pe teritoriul lor.
România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 și l-a ratificat la 4 octombrie 1999.
În ansamblu, la cea de a 20-a aniversare a Tratatului s-a facut un bilanț al realizărilor înregistrate în universalizarea CTBT și s-a stabilit regimul său de verificare la nivel global, generând un nou impuls politic în direcția intrării în vigoare a Tratatului. Participanții au subliniat importanța Tratatului pentru pacea și securitatea internațională, în special neproliferarea și dezarmarea nucleară. A fost reconfirmat, totodată, angajamentul ferm față de Tratat și sprijinul constant pentru activitatea Comisiei.
Prezentă la inaugurarea expoziţiei ce marchează cei 20 de ani ai Tratatului, Federica Mogherini, vicepreşedinte al Comisiei Europene a declarat:
…întotdeauna contaţi pe întregul suport al UE- politic, financiar- toţi împreună şi fiecare stat membru, pentru a face ca următorii 20 de ani să fie un succes, iar acest tratat,să fie universalizat.
CTBT urmează să intre în vigoare la 180 de zile după ratificarea sa de către toate statele care posedă instalații nucleare semnificative, incluse în Anexa 2 la Tratat. Aceasta cuprinde 44 de state, printre care și România. Până în acest moment, Tratatul (care are 183 de state semnatare) a fost ratificat de 164 de state, dintre care 36 incluse în Anexa 2.
Locuitorii din 83 de orașe europene au fost rugați să răspundă următoarei cerințe:
” La modul general vorbind, vă rog să îmi spuneți dacă sunteți foarte satisfăcut de calitatea aerului respirat și de nivelul zgomotului din orașul dumneavoastră, mai degrabă mulțumit, mai degrabă nemulțumit sau deloc mulțumit!”
Tot general privind rezultatele acestui studiu publicat de Eurostat, se poate spune că în Europa lumea este mulțumită de ambele aspecte, dar la o analiză în detaliu se observă foarte mari diferențe între statele membre.
De exemplu, în Dublin, Helsinki și Viena 88% dintre respondenți s-au declarat foarte sau mai degrabă satisfăcuți de calitatea aerului. Și Luxembourg a marcat la această întrebare, 83% din răspunsuri fiind pozitive.
La polul opus găsim Bucureștiul, doar 22% dintre locuitori declarându-se mulțumiți de ceea ce respiră. Înaintea capitalei României, tot la coada clasamentului, sunt Sofia, Paris, Madrid și Roma.
Lucrurile nu stau diferit nici în ceea ce privește nivelul zgomotului înregistrat în oraș. În fruntea clasamentului este tot Dublin, cu 82% din populație foarte și mai degrabă mulțumită. Urmează Helsinki, Luxembourg, Vienna și Riga.
Bucureștiul se remarcă din nou prin numărul mic de răspunsuri favorabile, doar 31%. Foarte aproape de noi ca percepție sunt locuitorii din Sofia, dar și din Atena, Madrid, Roma, Valletta și Varșovia.
Studiul a fost comandat de Comisia Europeană, instituția manifestând o preocupare continuă față de creșterea calității vieții inclusiv în orașe.
De altfel, recent, comisarul pentru mediu, Karmenu Vella sublinia:
Europa de astăzi s-a transformat din majoritar rurală în predominant urbană.
Aproape 70% dintre noi trăim în orașe.
Această concentare de oameni pune o mare presiune pe mediul urban. Principala provocare este să asigurăm mai mult verde rural și mai puțin gri urban în orașele noastre.
Un sfat bun de urmat în București, cel mai poluat oraș european după cum reiese din sondajul Eurostat, realizat în 83 de orașe din Europa.
De asemenea, la facilitatea de creditare marginală rata continuă să fie 0,25%, iar la depozite, dobânda care se aplică rămâne minus 0,40%.
După ședința Consiliului guvernatorilor, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a anunțat și că luna aceasta vor începe achiziţiile de obligaţiuni corporatiste.
” În data de 8 iunie, vom începe achizițiile în cadrul programului nostru de achiziționare de titluri emise de sectorul corporativ. Mai mult decât atât, începând cu 22 iunie, vom efectua prima operație din noua serie de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung.”
Președintele Mario Draghi a dat și alte vești bune, cum ar fi cea legată de creșterea cu 0,5% a PIB-ului în zona euro, față de trimestrul anterior, creștere încurajată de cererea internă, dar temperată de exporturile slabe.
Președintele Băncii Centrale Europene a făcut și câteva recomandări:
” În aceasta etapă, atenția ar trebui concentrată pe acțiuni care să mărească productivitatea și să îmbunătățească mediul de afaceri, incluzând furnizarea unei infrastructuri publice adecvate, vitale pentru creșterea investițiilor și stimularea creării de locuri de muncă.”
Şedinţa consiliului guvernatorilor BCE a avut loc joi în Viena
Uniunea Europeană este tot mai presată să găsească răspunsuri la criza refugiaților. Marea provocare creează disensiuni între statele membre ce nu pot fi neglijate, ultimul exemplu fiind cel legat de Viena și Atena, prima capitală aducând critici la dresa grecilor pentru că nu fac niciun efort în a opri valul de refugiați ce urmează traseul balcanic pentru a ajunge în vestul și nordul continentului.
Problema este complexă și prin prisma multitudinii aspectelor ce trebuiesc acoperite. Managementul frontierelor, dar și o atenție deosibită și măsuri cu privire la traficul ilegal de migranți. Legat de acest ultim aspect, la mijlocul lunii februarie, la sediul său Haga, Agenţia Europeană de Poliţie, Europol, a inaugurat un nou centru de luptă împotriva traficului de migranţi.
Necesitatea apariției unei astfel de entități a reieșit și din declarațiile, afirmațiile făcute în context. Directorul agenției Europol, Rob Wainwright, a precizat că, pentru 90% dintre migranţii care ajung în Europa, călătoria este facilitată de o organizaţie ilegală. Același oficial a estimat că profiturile obţinute de bandele de traficanţi de pe urma crizei refugiaţilor anul trecut se cifrează între 3 şi 6 miliarde de euro, dar valorile s-ar putea dubla sau chiar tripla dacă în 2016 criza migratorie va continua la acelaşi nivel. De altfel, un raport emis de Europol numeşte traficul de migranţi drept ”piaţa infracţională cu cea mai mare creştere în Europa”.
Prezent la eveniment , comisarul european pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a explicat care este menirea noului centru.
Planul de acțiune al UE împotriva traficului ilegal de migranți adoptat în mai anul trecut a stabilit obiectivul de a transforma această crimă dintr-o afacere cu riscuri mici și profit ridicată, într-una cu grad ridicat de risc și profit redus.
Centrul European pentru combaterea traficului ilegal ar trebui să stimuleze lupta împotriva acestor rețele de trafic de migranți din întreaga Europă. Aceasta se bazează pe expertize analitice și operaționale dezvoltate în cadrul Europol, de-a lungul anilor.
De asemenea, se bazează pe Echipa comună de Operare concentrată în zona Mării Mediterane care a fost lansată oficial martie 2015.
Cu centrul de luptă împotriva traficului de migranţi, vrem să se meargă dincolo de Marea Mediterană pentru a acoperi întreaga UE, precum și toate formele de contrabandă și traseele folosite.
Centrul va fi un reper european de informare pentru combaterea traficului ilegal.
Acesta va oferi sprijin prin analiza, precum și prin desfășurarea de experți, organizarea de întâlniri operaționale și acțiuni comune.
Acesta va permite Europol să fie mai puternic implicat în teren.
De adăugat că Echipa centrului îşi va concentra activitatea în două locuri-cheie ale crizei migratorii: Catania, Italia şi Pireu, Grecia.
Ca date, Europol afirmă că deţine informaţii despre aproape 40 de mii de persoane suspectate de implicare în traficul de migranţi. Suspecţii sunt originari din peste 100 de ţări, dar cei mai mulţi provin din Bulgaria, Egipt, Irak, Kosovo, Pakistan, Polonia, România, Serbia, Siria, Tunisia, Turcia şi Ungaria.
Într-un top al calităţii vieţii, făcut recent de americani, Bucureştiul ocupă penultima poziţie în Europa, iar, la nivel mondial, se plasează pe la mijlocul clasamentului.
Studiul a fost făcut în 215 oraşe, luându-se ca etalon New York-ul.
Pe bătrânul continent, Viena a devansat Zurich, iar metropole din zona noastră, precum Budapesta sau Atena, sunt înaintea capitalei României. Din ţară, Clujul este cu 50 de poziţii în faţa municipiului de pe Dâmboviţa.
Indicatorul de calitate a vieţii ia în calcul mai mulţi factori, precum puterea de cumpărare a cetăţenilor, infrastructura rutieră, gradul de poluare şi spaţiile verzi dar şi serviciile educaţionale şi de sănătate.
Faţă de anii anteriori, Bucureştiul a rămas staţionar, pe poziţia 108, în timp ce alte oraşe din regiune au înregistrat progrese notabile. Capitala României a depăşit, totuşi, Sofia.
Uniunea Europeană îşi va reafirma sprijinul pentru Balcanii de Vest, în cadrul summit-ului care se va desfaşura astăzi la Viena.
Reuniunea la nivel înalt se va baza pe progresele realizate de la Summit-ul de la Berlin, din luna august a anului trecut, şi va căuta să dezvolte în continuare cooperarea dintre cele 6 ţări din Balcanii de Vest.
Comisarul european Phil Hogan a precizat că la Viena Comisia Europeană va avea o puternică reprezentare, iar întâlnirea oferă o importantă oportunitate pentru a discuta despre provocările actuale din zonă:
“Colegii mei Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi politică de securitate, Johannes Hahn, comisar pentru Politică de vecinătate şi negocieri de extindere, şi Maros Sefcovic, vicepreşedintele uniunii energetice, vor reprezenta UE la acest summit.
Principalele subiecte, abordate vor fi cele legate de migraţie, de cooperarea regională, de dialogul religios şi de anti-extremism.”
Înaintea summit-ului, Comisia Europeană a anunţat o suplimentare de 1,5 milioane de euro ajutor umanitar pentru a asista refugiaţii şi imigranţii în Serbia şi Macedonia.
Ajutorul va consta în furnizarea unor servicii de bază precum apă potabilă, produse de igienă, asistenţă medicală, adăpost, protecţie pentru refugiaţi şi imigranţi şi ameliorarea condiţiilor în centrele de primire.
Decizia a fost luată după ce Kievul a anunţat suspendarea tuturor achiziţiilor de gaze din Rusia, în urma eșecului negocierilor asupra prețului, care vizau menţinerea aprovizionării pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni.
Comisia Europeană a dat asigurări că aprovizionarea cu gaz a Europei „nu va fi în pericol” iarna viitoare, în pofida rupturii dintre Kiev şi Moscova după discuţiile dificile care au avut loc la Viena.
“Există un angajament clar din partea ucraineană şi rusă, pentru a face astfel încât tranzitul spre Europa să continue într-un mod fluid şi neîntrerupt. Nici livrările de gaz spre Ucraina, nici tranzitul spre UE nu sunt în pericol”, a dat asigurări comisarul european pentru energie Maroš Šefčovič.
Ucraina dispune în prezent de 12 miliarde de metri cubi de gaz, în condiţiile în care Comisia Europeană estimează că ca vor fi necesare 19 miliarde de metri cubi pentru a asigura sezonul de iarnă într-un mod corespunzător, din luna octombrie.
Rămân trei luni pentru ca Ucraina să-şi completeze rezervele de gaz, iar acest lucru se poate face foarte bine apeland la alţi furnizori europeni, şi la extracţiiile proprii de gaze în Ucraina.
În acest context, comisarul european pentru energie Maroš Šefčovič a precizat că Europa este mai bine pregătită pentru problemele ce ţin de aprovizionarea cu energie.
UE este dependentă de situaţia din Ucraina, ţară pe teritoriul căreia sunt tranzitate o treime din importurile de gaze de la Gazprom.
Negocierile vor fi reluate la nivel de experţi la sfârşitul lunii august, iar Bruxelles-ul speră să convoace o noua reuniune ministerială în septembrie
Ziua Internațională a Iei va fi sărbătorită miercuri şi la Viena. La Hofburg va fi prezentată colecţia Zestrea a a creatoarei de modă Liliana Turoiu, scenograf și lector univ. în cadrul Universității Naționale de Arte București.
Ziua Internațională a iei va reuni membri ai comunității de români din Austria și va prezenta publicului vienez istoria portului tradițional românesc vechi și transformarea sa de-a lungul timpului. Vor fi expuse costume din diferite zone ale țării. Istoria iei va fi prezentată de doamna Marilena Stoian, președinte de onoare al ANTREC România (Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural).
Ziua Internațională a Iei este marcată în ultimii ani pe data de 24 iunie, cu ocazia sărbătorii de Sânziene.
Un flamenco în care răsună ecourile frumoasei nebunii a lui Pat Metheny sau John McLaughlin, cu o pluralitate de voci şi un regal a comuniunii muzicianului cu instrumentul său, rodul prieteniei a patru muzicieni pe care îi leagă o înţelegere reciprocă demnă de invidiat şi convingerea că muzică flamenco se află în permanentă înnoire şi evoluţie. (Alejandro Amores – extras din Tertuliaandaluza.com)
Ambasada Spaniei în România şi Instituto Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Radio România, organizează joi, 4 iunie, ora 19:00, la Sala Radio, concertul trupei spaniole UHF – Ultra High Flamenco. Prezenţa Ultra High Flamenco la Bucureşti face parte dintr-un turneu internaţional, derulat în oraşe ca Viena, Budapesta, Bucureşti, Sofia, turneu sprijinit de AECID – Agenţia Spaniolă pentru Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare.
Cei patru muzicieni ai trupei: José Quevedo – chitară, Paquito González – percuţie, Alexis Lefevre – vioară şi Pablo Marín – contrabas ne propun o incursiune în noile sonorităţi ale flamenco-ului instrumental. Muzica lor a pornit de la o bază flamenco, pentru a ajunge la un stil propriu care născut din influenţe de tango şi jazz, rezultând astfel ceea ce critica specializată de flamenco din Spania a numit “o utopie a flamenco-ului instrumental”.
Concertul de la Bucureşti ne prezintă atât piese de pe discul UHF 2010, cât şi din albumul Bipolar. Anul acesta, muzicienii spanioli au participat alături de trei mari nume ale jazz-ului olandez la deschiderea Bienalei de Flamenco din Olanda, compunând împreună un repertoriu de jazz flamenco prezentat în 18 ianuarie 2015 la Rotterdam şi, după un turneu prin Olanda, au intrat în circuitul celor mai importante festivaluri de gen din Spania şi din Europa.
Trupa Ultra High Flamenco, prin cele două discuri lansate în anii 2010 şi 2011, s-a impus drept cel mai bun grup de flamenco al decadei 2000-2010 şi fiecare dintre cele două albume a fost distins în Spania cu Premiul pentru cel mai bun disc flamenco al anului respectiv.
În anul 2005, dansatorul Joaquín Grilo din Jérez a reunit un grup de patru muzicieni care evoluau pentru prima dată împreună pe scenă. Chimia dintre cei patru a fost aproape instantanee: s-au decis imediat sa creeze propriul lor proiect muzical UHF – Ultra High Flamenco. Au debutat în această formulă în cadrul Festivalului Flamenco de la Helsinki şi în acelaşi an au înregistrat primul lor disc – UHF.
Începand de atunci au participat la numeroase festivaluri de flamenco şi de jazz precum Les Nuits Flamencas de Chateauvallon, Note di node (Sicilia), Festivalul de la Stans (Elveţia), Festival Jazz Plus Solea (Bulgaria), Festivalul 365 Jazz Bilbao, Bienala de la Sevilla, Festivalul de Flamenco de la Jerez, Festivalul Flamenco de la Berlin, Bienala de Flamenco din Olanda, Festivalul Flamenco de la Helsinki, Festivalul Flamenco de la Tampere, Forward Music (Beirut), Intermezzo Biennale (Olanda), Festivalul Internaţional Cervantes (Mexic), Festivalul de Muzica de la Positano (Italia), Festivalurile de la Edinburg şi Manchester, Festivalul Artelor de la Sinaloa (Mexic).
Cei patru muzicieni propun teme şi idei prin care creează un repertoriu în care flamenco-ul şi improvizaţia muzicală constituie elementele de bază. În anul 2010 a apărut cea de-a doua ediţie a discului UHF, cu o imagine reînnoita şi cu unele variaţiuni în conţinut. Discul a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun disc flamenco de către UFI (Uniunea Fonografică Independentă din Spania).
În martie 2011, în cadrul Festivalului Internaţional de Flamenco de la Jerez, trupa a prezentat cel de-al doilea disc: Bipolar, distribuit atât în Spania, cât şi în Europa, America şi Asia. După concertul lor din festival, presa de specialitate a titrat Un cvartet de multe carate (Flamenco Culture), Un pas înainte în evoluţia muzicii flamenco (Flamenco‐World).
Coproducător: TVR, Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical. Eveniment realizat cu sprijinul Clubului de Sponsori ai Instituto Cervantes din Bucureşti.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.
Celebra soprană Leontina Văduva a primit din partea Radio Constanţa o plachetă, în semn de recunoştinţă pentru strălucirea pe care a dat-o României prin prezenţa pe marile scene ale lumii. Celebra soprană a urcat pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, în cadrul celei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicii si Dansului.
Prezentă la Radio Constanţa, Leontina Văduva a vorbit despre marile scenele lumii, despre opera de astăzi, despre modele şi tineri artişti: „ Acum două săptămâni, a avut loc, la Paris, Concursul Internaţional de Canto – George Enescu, un concurs pe care l-a câştigat un tânăr român din Galaţi, Ionuţ Vîrban, care are o voce tânără, cu strălucire, aş putea spune o voce tipic românească. Vocile româneşti au o particularitate, o sensibilitate aparte, au acest melanj de sensibilitate un pic slavă şi latină. Limba în sine este foarte cantabilă şi ajută cântăreţul, dar este şi această dimensiune afectivă care se transpune în muzică. Şi reusesc românii, în general să se adapteze foarte uşor oricărui gen, au această maleabilitate de a intra în stiluri diferite, cu mare uşurinţă. Şi acesta este un dar de la Dumnezeu, un dar al nostru.”
În seara zilei de 11 noiembrie, celebra soprană a avut parte, la Constanţa, de îndelungi ovaţii. Impresionată de placheta primită, Leontina Văduva a mulţumit acordând publicului un bis special. Seara lirică s-a încheiat cu o piesă a marelui compozitor George Enescu, „Eu mă duc, codrul rămâne”, într-o interpretare care a mişcat publicul până la lacrimi.
În anul 2000, Leontina Văduva a apărut pe scena Operei Metropolitane din New York în şase spectacole cu La Bohème (în rolul Mimi). De lungul timpului, soprana a fost invitată să concerteze pe scenele celor mai renumite teatre şi festivaluri din întreaga lume, acompaniată de orchestrele din Buenos Aires, Barcelona, Köln , Viena, Veneția, Paris şi din alte mari oraşe. A apărut frecvent pe scena Operei Regale din Covent Garden, în spectacolele Rigoletto, Carmen (în 1991 şi 1994) şi Romeo şi Julieta (1994). În 1990, într-un concert la Viena, a cântat muzică populară, îmbrăcată în costum tradițional. Cu acea ocazie, au mai cântat Placido Domingo și Jose Carreras.
Succesul său de peste mări a fost oferit de un rol din repertoriul italian, Mimi, soprana interpretându-l cu succes, în San Francisco, în 1996, şi patru ani mai târziu, la Metropolitan Opera din New York. În 1996, a înregistrat o colecţie de arii, în coordonarea celui mai mare admirator al său, Placido Domingo. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Les contes d’Hoffmann (1996), La Bohème (2006) şi albumul Opera Arias (1997), dirijor Plácido Domingo.
Viaţa pe scenă i-a adus premii impresionante: Premiul întâi pentru voce la Toulouse, Titlul de Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres (Franța), Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună performanță în operă, Premiul Royal Philarmonic Society Music (Marea Britanie) și Titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Muzicii şi Culturii (România)
Cel de-al treilea Forum Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, la care au fost invitați și reprezentanți ai CN Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, va avea loc la Viena, în perioada 26 – 27 iunie. Forumul este organizat de Comisia Europeană, cu sprijinul Ministerului de Integrare Europeană și Afaceri Externe din Austria și al Primăriei orașului Viena. Evenimentul se desfășoară cu tema ”We grow together – together we grow” și va reuni reprezentanți din sfera politică, a serviciilor publice, societății civile și a afacerilor. Potrivit reprezentanților CNAPM, temele de discuție au scopul de a găsi soluții pentru sporirea prosperității și incluziunii sociale în regiune. În cadrul manifestării, reprezentanți din 14 țări vor discuta și decide asupra celor mai bune soluții pentru asigurarea unui viitor prosper al Regiunii Dunării. Forumul se va desfășura pe parcursul a două zile și cuprinde discuții pe tema potențialului Dunării, a strategiei pentru o piață a muncii mai activă, a proiectelor legate de Dunăre
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.