Sănătatea financiară a celor mai importante bănci din Europa a fost verificată prin testele de stress
Publicat de Monica Slavici, 30 octombrie 2014, 09:04
Banca Central Europeană (BCE) a evaluat cele mai importante 130 de bănci din zona euro.
La rândul ei, Autoritatea Bancară Europeană a analizat 123 de instituţii bancare din întreaga Europă, inclusiv din statele care nu aparţin zonei euro.
Acţiunea a vizat depistarea unor probleme în eventualitatea unei crize financiare globale precum cea din urmă cu câţiva ani sau a unei crize regionale,cum a fost cea a Greciei.
La conferinţa de presă, organizată pentru prezentarea concluziilor, vicepreşedintele BCE, Vitorio Constancio, a subliniat importanţa unor asemenea teste de stres pentru sectorul financiar :
“Exercițiul oferă, cu o transparență fără precedent, o gamă largă de date din bilanțurile băncilor și de la rezultatele finale.
Amploarea exercițiului merită să fie recunoscută. Iar rezultatele sale sunt credibile, deoarece ele au la bază o metodologie precisă, o implementare riguroasă și un control centralizat, exigent, al rezultatelor.”
În urma testelor efectuate e important de subliniat că toate marile bănci au trecut simulările.
În urma analizelor s-a dovedit că acestea au suficient capital pentru a face faţă unei eventuale noi perioade de instabilitate economică
La fel de important, însă, este și că 25 dintre cele 130 de bănci din zona euro au picat testul.
Este vorba despre 9 bănci italiene, şi câte 3 din Grecia şi Cipru.
De asemenea testul a fost picat de câte două bănci din Belgia şi Slovenia urmate de câte o bancă din Portugalia, Irlanda, Franţa, Germania şi Austria.
Toate aceste bănci la un loc au înregistrat bilanţul lor contabil de la finalul anului trecut cu un deficit de capital colectiv de 25 de miliarde de euro.
Băncile care au picat testul de stres vor avea la dispoziţie 9 luni pentru a acoperi deficitul de capital.
Vicepreşedintele BCE a declarat că în urma testelor de stres şi a analizei calităţii activelor, din cele 25 de bănci, 12 au luat deja măsuri în 2014, care sunt suficiente pentru a acoperi deficitul.