Ascultă Radio România Regional Live

Vivaldi

Vivaldi – Concert pentru două violoncele, la Sala Radio!

Vivaldi – Concert pentru două violoncele, la Sala Radio!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 7 februarie 2022, 13:35

Ați ascultat vreodată un concert pentru două violoncele? Și mai ales o astfel de lucrare compusă chiar de Vivaldi, celebrul creator al Anotimpurilor?

Miercuri, 9 februarie, de la ora 19:00, la Sala Radio, doi apreciați tineri violonceliști români – Ştefan Cazacu și Mircea Marian, se vor întrece în măiestrie artistică în Concertul în sol minor pentru două violoncele, semnat de Vivaldi. Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta cunoscutului dirijor Tiberiu Soare.

Concertul va continua cu lucrarea Concertino pentru două violoncele și orchestră de Bernhard Romberg (1767 – 1841), violoncelist și compozitor german, artist ce a câștigat admirația lui Beethoven însuși. Născut într-o familie de muzicieni, Romberg a avut o importanță foarte mare în istoria muzicii și mai ales a instrumentului său, violoncelul. A adus câteva inovații în construcția instrumentului, a sugerat necesitatea construirii de violoncele mai mici pentru copii și a simplificat notația pentru partiturile de violoncel.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 94 – Surpriza, creație a lui Haydn, considerat părintele simfoniei și autor al unui număr de 106 simfonii!

Lucrarea a fost compusă în 1791 la Londra și avut premiera absolută un an mai târziu, în capitala londoneză. Numele partiturii este datorat faptului că autorul lucrării a urmărit, ca și în alte lucrări, să își surprindă publicul prin efecte sonore inedite la vremea respectivă.

Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul turneelor internaţionale.

A ocupat si poziția de director artistic al Operei Naționale București și este invitat constant să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, Bedrich Smetana Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia) ș.a.

Finalist, în 2021, al Concursului Internațional George Enescu (secțiunea de violoncel) tânărul muzician Ștefan Cazacu (28 de ani) interpretează pe un violoncel de colecție, creat în urmă cu 103 ani, la Torino.

Ștefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a. Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.

Violoncelistul Mircea Marian este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, membru al formațiilor Duo Cello Jaya, PlaCello, al Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil. A susținut concerte în calitate de solist alături de Filarmonia din Gera – Germania, Orchestra Națională Radio – București, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universității din Graz – Austria, Filarmonica Oltenia din Craiova etc.

De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât și alături de Duo Cello Jaya.

A participat la masterclass-uri și festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Festivalul Enescu și muzica lumii.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzica clasică, balsam pentru durere

Muzica clasică, balsam pentru durere
Foto: Sursa foto: www.pixabay.com

Publicat de Andra Radu, 4 aprilie 2019, 11:05

Muzica este întotdeauna prezentă în viețile oamenilor: la televizor, la radio, în autobuz, în magazine și restaurante. Unii dintre noi preferă muzica dance, altii prefera muzica rock, unii vor asculta „orice, atâta timp cât nu este heavy metal“. Tehnologia a evoluat destul de mult încât să permită ascultarea muzicii oriunde.

Sursa foto: www.pxhere.com

În schimb, nu sunt multe persoane care dau o șansă muzicii clasice. Nu prea o să găsești prin telefon, ori prin dispozitive speciale de muzică, melodiile lui Mozart, Beethoven, Vivaldi sau Wagner.

Unul dintre motive ar putea fi felul în care muzica clasică a fost văzută din totdeauna. Aceasta, pe timpuri, era asociată cu oamenii bogați. În trecut acest tip de gândire era adevărată, însă acum lucrurile s-au schimbat. În zilele noastre, muzica clasică este accesibilă tuturor.

Deci, de ce majoritatea dintre noi încă nu îi dăm o șansă?!

Dacă te gândești că muzica clasică te poate plictisi, nu ai puteasă te înșeli mai mult. A asculta acest tip de muzică vine cu un mare beneficiu: muzica clasică acţionează precum un analgezic.

Sursa foto: www.pixabay.com

Tipul de muzică care te face să te simți mai bine, după o lungă boală, este cea clasică. Acest lucru este din cauza efectelor sale calmante, și capacitatea sa de a ne mângâie și să îndepărteze durerea. Prin ascultarea muzicii complexe, creierul nostru se concentrează pe sunetele, spre deosebire de durerea noastră.

Combinaţia dintre muzica clasică şi analgezice îmbunătăţeşte rezultatul final asupra pacienţilor, susţin cercetătorii de la Universitatea din Utah.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, combinaţia dintre medicamente antiinflamatoare și muzică îmbunătăţeşte cu peste 90% rezultatele analgezice. Inflamaţiile scad cu 70% în cazul administrării antiinflamatoarelor, însoţite de audiţii muzicale.

Pe parcursul experimentului, şoareci de laborator au fost împărţiţi în două grupe: una a fost expusă zgomotului ambiental, în timp ce cea de-a doua, pe fondul muzicii compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, trei ore pe zi, timp de 21 de zile.

Sursa foto: www.pixabay.com

Specialiştii au selectat compoziţii cu progresii ritmice şi au folosit două modele de durere: o operaţie chirurgicală simulată şi o inflamaţie. S-a dovedit că durerea „chirurgicală” a fost redusă cu 77% fără utilizarea de analgezice, doar prin muzică. În combinaţie cu muzica, ibuprofenul a scăzut cu 93% reacţiile la durere în cazul modelului „inflamator”.

Muzica şi medicamentele corespunzătoare au un efect uimitor. Muzica clasică pare a fi cea mai sănătoasă, iar melodiile artiștilor Mozart și Bach au avut cele mai bune rezultate.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc