Salina Praid a fost închisă anul trecut mai mult de o lună din cauza din cauza inundării căii de acces, ceea ce a dus la scăderea numărului de turiști. Au fost mai puțini chiar decât în anii de pandemie, 2020-2021, adică jumătate față de 2019, când a fost un an record pentru salină.
Lucrurile par însă să se redreseze, dovadă că doar luna aceasta au intrat în subteran mai mulți vizitatori decât în întreaga lună ianuarie 2022, a declarat pentru Radio Târgu Mureș directorul de dezvoltare a salinei, Sebestyen Jozsef.
De asemenea, acesta a declarat că tarifele de vizitare a Salinei Praid au crescut cu 20% din primăvara anului trecut, prin decizia Societății Naționale a Sării.
Turiştii care merg să se relaxeze sau pacienţii care coboară în galeria de vizitare a Salinei Praid, aflată la 120 de metri adâncime, beneficiază de numeroase facilităţi de relaxare, de la spaţii de joacă şi creaţie pentru cei mici, un parc de aventuri, acces gratuit la internet şi chiar şi un cinematograf.
Principalele monumente şi obiective turistice din municipiul Hunedoara vor fi promovate prin coduri QR. Acestea sunt imprimate pe o serie de panouri informative amplasate chiar în faţa acestora, a informat administraţia locală.
Plăcuţele conţin însemnele specifice ale obiectivului local şi au rolul de a-i prezenta vizitatorului detaliile privind denumirea şi istoria monumentului sau clădirii respective.
Astfel de plăcuţe informative au fost montate deja pe clădirea Primăriei, dar şi în faţa Ansamblului Urban „Piaţa Libertăţii” şi, în curând, se vor regăsi în faţa altor 20 de edificii şi obiective turistice din municipiul Hunedoara.
Informaţiile interactive vor fi la dispoziţia turistului prin intermediul unui cod QR care, odată scanat, va deschide aplicaţia „travellerinromania.com”, platformă autorizată, unde se regăsesc toate detaliile legate de obiectivul turistic sau monumentul în faţa căruia se află vizitatorul.
Plăcuţe ce conţin coduri QR destinate turiştilor vor mai fi montate în perioada următoare pe suporţi metalici la Catedrala Sfinţii Împăraţi „Constantin şi Elena”, Castelul Corvinilor precum şi la statuile lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, Michael Klein şi busturile atletei Maria Cioncan, eroului naţional Avram Iancu, respectiv fostul deputat Constantin Bursan, parlamentar liberal din perioada interbelică şi ctitor al catedralei din municipiul Hunedoara.
Astfel de coduri se vor regăsi montate pe gard sau pe zid şi la Administraţia Uzinelor de Fier Hunedoara, Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Faţă”, Biserica Reformată, Biserica „Sfântul Nicolae”, fosta Şcoală de Ucenici, Biserica Romano-Catolică, Complexul de agrement Corvina, Muzeul Trenuleţelor, Expoziţia „Paşii României prin socialism spre democraţie”, Gară, Casa de Cultură şi Restaurantul Corvin.
Festivalul „Parada Clătitelor”, organizat de două decenii în staţiunea Moneasa, va fi reluat după o pauză de un an impusă de pandemia de COVID-19.
Ediţia a XX-a o să aibă loc pe 24 şi 25 iulie, când în centrul staţiunii vor fi preparate mii de clătite şi vor fi susţinute spectacole.
„Persoanele care aleg să meargă la Moneasa în acest sfârşit de săptămână vor avea ocazia să se bucure de cel mai dulce şi delicios desert, să se relaxeze şi să asculte muzică pentru toate gusturile.
Sâmbătă, începând cu ora 19:00, la Teatrul de Vară din Moneasa va avea loc spectacolul „WhatsApp-ul şi sătenii” urmat, la ora 20:00, de un concert folk susţinut de Maria Nicoleta Brola, Daniel Julean şi Mircea Vintilă şi Retro Party cu Cătălin Lăpuşcă. Duminică, de la ora 16,00, tot la Teatrul de Vară, va avea loc un spectacol de muzică populară”, au anunţat organizatorii.
„Parada Clătitelor” este cel mai aşteptat eveniment din staţiunea Moneasa şi atrage anual mii de vizitatori din mai multe judeţe. În anii anteriori, festivalul a atras chiar şi peste 10.000 de vizitatori, fiind preparate şi consumate, cel mai mult, peste 20.000 de clătite în cele două zile de desfăşurare.
Turiştii care vor vizita Oradea în acest an vor beneficia de o serie de beneficii şi gratuităţi. Potrivit unui comunicat al APTOR, turiştii care vor fi cazaţi la una dintre unităţile de cazare clasificate din Oradea, pentru minim două nopţi consecutive, se vor putea bucura şi anul acesta de următoarele beneficii:
acces gratuit la vizitarea celor 8 muzee din oraş şi secţiile lor,
transport gratuit pentru 24 de ore în întreaga reţea de transport public,
reduceri la restaurantele şi cafenelele partenere.
Turistul va primi un cod unic de gratuităţi de la personalul unităţii de cazare, împreună cu un QR Code. Codul unic, nominal, se poate folosi o singură dată, la fiecare din obiectivele turistice şi unităţile participante. Dacă într-o cameră este cazată o familie cu un copil, toţi cei trei se vor bucura de beneficii.
Înregistrarea participanţilor se va face prin intermediul aplicaţiei online oradealifenouveau.ro și oferă conectivitate directă între unităţile de cazare, muzee şi serverele OTL.
De asemenea, aplicaţia oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea de a realiza statistici privind numărul de turişti care au apelat la gratuităţi, ţara sau oraşul de provenienţă, secţiile muzeale cele mai vizitate.
Campania de gratuităţi a demarat în data de 5 mai şi va dura până pe 31 decembrie 2021.
Din această săptămână, la Dino Parc Râșnov este expus cel mai înalt dinozaur din Sud-Estul Europei, un Diplodocus care se ridică la peste 11 metri deasupra pământului, o înălțime echivalentă a două girafe puse una peste cealaltă.
Diplodocus face parte din familia sauropodelor, cele mai înalte creaturi care au existat vreodată pe Pământ.
„Ne-am propus ca în fiecare an să aducem câte un exponat excepțional. În trecut l-am adus pe Hatzegopteryx thambema, cel mai mare animal zburător ce a existat vreodată, descoperit chiar la noi, în România.
În 2019 am profitat de extindere și de dublarea suprafeței parcului și am adus unul dintre cei mai mari dinozauri care a trăit vreodată, Seismosaurus, un gigant de 45 de metri. Anul acesta l-am adus pe Diplodocus, un dinozaur foarte înalt, de peste 11 metri înălțime. Iar planul nostru este să continuăm să investim în astfel de exponate, astfel încât vizitatorii noștri să poată vedea cu ochii lor aceste animale extraordinare care au trăit pe Pâmânt în urmă cu zeci de milioane de ani”, Adrian Apostu, Manager Dino Parc Râșnov.
Dino Parc Râșnov este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și un muzeu în aer liber, unic în România. Parcul găzduiește peste 100 de dinozauri atestați științific, reproduși în mărime naturală, conform ultimelor descoperiri paleontologice.
Printre cei 100 de dinozauri, la Dino Parc Râșnov este expusă reproducerea celui mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx thambema, care putea face ocolul pământului în zbor fără oprire, dar și un meteorit real, extrem de rar, descoperit în România. Tot aici, vizitatorii îl pot găsi și pe Seismosaurus, uriașul sauropod de 45 de metri lungime, care crea un mic cutremur la fiecare pas.
Cel mai nou exponat de la Dino Parc Râșnov
Diplodocus a fost un dinozaur erbivor din familia sauropodelor, cele mai mari creaturi care au existat vreodată pe Pământ și a trăit, mai exact, cu 150-147 de milioane de ani în urmă, într-o zonă din nord-vestul Americii actuale, intens populată cu dinozauri de dimensiuni colosale.
El se hrănea cu plante, în special cu frunzele din copaci, iar pentru asta avea un gât extrem de lung ce-l ajuta să ajungă la ele.
Diplodocus avea și o coadă foarte lungă, compusă din 80 de vertebre, probabil, cea mai lungă din toate timpurile, pe care o folosea pentru a-și menține echilibrul când se ridica pe picioarele din spate ca să ajungă la coronamentul copacilor pentru a se hrăni. În această ipostază este reconstituit și noul exponat, pe care vizitatorii îl pot vedea la Dino Parc Râșnov.
Pe lângă dinozauri, în parc există un vulcan interactiv ce simulează o erupție și o platformă care exemplifică trei tipuri de cutremure: unul provocat de o erupție vulcanică, unul provocat de o turmă de Seismosauri care aleargă și un cutremur provocat de mișcarea plăcilor tectonice.
Vizitatorii pot descoperi și 5 dinozauri animatronici care scot sunete terifiante, un cinematograf 360 de grade, o fereastră interactivă cu realitate augmentată și multe alte zone interactive, atât pentru cei mici cât și pentru adulți.
Muzeul Astra din Pădurea Dumbrava Sibiului a pus la dispoziția vizitatorilor plimbări cu sania trasă de câini, la iniţiativa unuia dintre angajaţii muzeului, pasionat de concursurile cu atelaje trase de câini, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Cosmin Călinescu.
Aproximativ 50 de vizitatori ai Muzeului ASTRA, majoritatea copii, s-au bucurat, începând de sâmbătă, de plimbări cu sania trasă de câini, a precizat arheologul Dani Tentiş, cel care a adus sania trasă de câini în muzeu.
Muzeul Astra nu a fixat o taxă pentru plimbarea cu sania trasă de câini, însă fiecare vizitator a putut să facă o donaţie către cei care îngrijesc cei patru câini din rasa Husky siberian şi Malamut de Alaska.
Grădina Zoologică din Oradea îşi redeschide porţile pentru vizitatori, începând de miercuri, 20 mai.
Conform noilor măsuri de prevenire aplicabile pe perioada stării de alertă, publicul vizitator va avea acces doar în spaţiile deschise din incinta Grădinii Zoologice, rămânând inaccesibile Casa Reptilelor, Casa Animalelor Exotice, respectiv Casa Liliecilor.
Vizitatorii trebuie să ştie că au obligaţia să respecte distanţa de doi metri, faţă de alte persoane, precum şi toate celelalte măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, pe tot parcursul vizitei.
Programul de funcţionare al ZOO Oradea, în lunile mai – august 2020, este zilnic între orele 9:00 și 18:00.
Preţul unui bilet de intrare este de 18 lei pentru adulţi şi 9 lei pentru elevi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi. Copiii până la trei ani şi persoanele peste 75 de ani au acces gratuit.
Pregătirile pentru evenimentul care va avea loc în acest sfârșit de săptămână sunt pe ultima sută de metri.
Casele alegorice au intrat în renovare, aleile s-au amenajat, iar cuferele au început să fie aranjate pentru a-și primi vizitatorii.
În paralel, autoritățile se pregătesc pentru asigurarea securității și sănătății cetățenilor.
Autoritățile au avut și o ședință premergătoare festivalului, coordonată de prefectul județului, Lucian Goga:
”Toate instituțiile implicate în organizarea fără cusur a festivalului sunt aici, am spus că mizez pe experiența șefilor de instituții, a colectivelor pe care le conduc, pentru că nu este prima ediție a festivalului, să fim luați prin surprindere. Sunt convins că festivalul se va desfășura în cele mai bune condiții, de la siguranța alimentară a cetățeanului, cea mai importantă, apoi siguranța fizică a cetățeanului și a bunurilor acestora, până la curățenie.”
Organizatorii pregătesc și noutăți, printre care o nuntă tradițională, duminică, și o expoziție cu obiecte care vizează primul război mondial.
Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu:
”Având în vedere faptul că suntem în derularea proiectului centenar, Muzeul Județean va expune fotografii, imagini de altă factură, scrisori și alte informații, care vizează primul război mondial. În acest sens, îi invităm pe participanți, dacă dețin astfel de elemente acasă să le aducă, să prezinte și poveștile lor, pentru că ele vor face obiectul unui album.”
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Văii Gurghiului va avea loc în perioada 25-27 august și le va oferi vizitatorilor ocazia să vadă tradiții și meșteșuguri din zonă și să deguste produse culinare autentice.
Peste 3.400 de oportunităţi de carieră vor fi disponibile la Târgul de carieră ‘Angajatori de TOP’, care va avea loc pe 17-18 octombrie la Sala Palatului din Bucureşti.
100 de angajatori, 200 de specialişti HR, peste 3.400 de oportunităţi de carieră şi 15.000 de vizitatori sunt cifrele care definesc ediţia din această toamnă a Târgului Angajatori de TOP. În plus, pe parcursul evenimentului vizitatorii au ocazia să participe la 30 de workshop-uri şi conferinţe, dedicate candidaţilor cu diferite niveluri de experienţă.
Oferta joburilor este variată şi acoperă oportunităţi în departamente precum: Dezvoltare Software (13%), Securitate IT (1%), Suport Tehnic (10%), Contabilitate (4%), Achiziţii (2%), Relaţii cu Clienţii (24%), Bancar (13%), Vânzări (15%), Inginerie (4%), Resurse Umane (2%), Consultanţă (4%), Telecom (5%), Educaţie (1%), Marketing (2%).
În ceea ce priveşte tipurile de oportunităţi deschise, reiese că 50% dintre joburi sunt pentru candidaţi cu 1-5 ani experienţă, 44% joburi şi programe adresate studenţilor şi persoanelor cu 0-1 ani experienţă, iar 6% poziţii adresate persoanelor cu peste 5 ani experienţă.
Festivalul “Văii Mureşului” va avea loc în perioada 19-20 iulie, pe platoul “La alei” din comuna Răstoliţa.
Evenimentul va pune accent pe tradiţie, iar toate comunele din zonă, dar şi din municipiul Reghin, vor expune în casele ţărăneşti tot ce au de valoare.
Organizatorii au pregătit concursuri, iar vizitatorii vor avea de ales între muzica populară românească şi cea uşoară, programată spre seară.
Astfel, sâmbătă vor concerta Ana Baniciu, Vescan şi Puya, iar duminică vor urca pe scenă Ducu Bertzi, Mandinga şi Voltaj.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Mureş, Sergiu Zereş, a subliniat că ediţia din acest an va fi una deosebită, pentru că este una aniversară:
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului – județul Mureș și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Valea Mureșului”.
Festivalul “Văii Mureşului” va avea loc în perioada 19-20 iulie, pe platoul “La alei” din comuna Răstoliţa.
Evenimentul va pune accent pe tradiţie, iar toate comunele din zonă, dar şi din municipiul Reghin, vor expune în casele ţărăneşti tot ce au de valoare.
Organizatorii au pregătit concursuri, iar vizitatorii vor avea de ales între muzica populară românească şi cea uşoară, programată spre seară.
Astfel, sâmbătă vor concerta Ana Baniciu, Vescan şi Puya, iar duminică vor urca pe scenă Ducu Bertzi, Mandinga şi Voltaj.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Mureş, Sergiu Zereş, a subliniat că ediţia din acest an va fi una deosebită, pentru că este una aniversară.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului – județul Mureș și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Valea Mureșului”.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.