Ziua Internațională a Limbii Materne a fost marcată de etniile din Dobrogea prin activitatea intitulată ”Spațiul dobrogean – port, grai și credințe„
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 23 martie 2020, 14:40 / actualizat: 23 martie 2020, 15:48
La inițiativa CCD Constanța, reprezentată de profesor metodist Narciz Amza în cadrul proiectului județean CCD “Pe urmele costumului tradițional din România” a fost sărbătorită Ziua Internațională a Limbii Materne.
Au participat elevi, cadre didactice, părinți, directori de unități școlare care au derulat proiecte în parteneriat cu CCD, alături de români au mai fost prezenți reprezentanți ai comunităților etnice, Alis Simion de la comunitatea armeană, Birsen Geafar și Cristi Buzu de la etnia albaneză, Mioara Gospodin de la comunitatea aromână, prof. Eleni Guriotis de la comunitatea greacă, Iboliya Negoiță din partea comunității maghiare, prof. Serin Turkoglu a reprezentat etnia turcă, Magda Baciu Iacob de la etnia rușilor lipoveni, iar etnia tătară a fost reprezentată de prof. Enise Menagi și Zerin Bari.
Vocile etnicilor tătari, armeni și eleni s-au făcut auzite subliniind caracterul pământului dobrogean, acela de mozaic etnic și cultural. Fiecare reprezentant al etnicilor au scris pe flip-chart cuvintele “mamă” și “pâine” în limba maternă.
Dintre momentele evenimentului amintim: prezentarea costumelor tradiționale ale etniilor din Dobrogea de către un grup de elevi de la Liceul I. Cotovu din Hârșova, de reprezentanții etniilor prezente, costumul popular tătăresc a fost prezentat de doamnele prof. Narciz Amza și Zerin Bari, recitarea din lirica tătară a aparținut micuților Ibadula, pregătiți de prof. Enise Menagi.
La finalul acțiunii inițiatoarea proiectului prof. Narciz Amza a concluzionat astfel: ” A fost o întâlnire plină de emoție în care am vorbit despre limba maternă, costumul tradițional și religie ca repere ale identității etnice”.
Ziua Limbii Materne, declarate de UNESCO în 1999 şi celebrată fără întrerupere începând cu anul 2000.
În România pentru prima dată în istoria comunității tătare a fost legiferată Ziua limbii tătare, care an de an este sărbătorită pe 5 mai.
Sărbătoarea limbii tătare -scurt istoric:
În urma unui demers parlamentar, al fostului deputat tătar Aledin Amet, în anul 2010 a fost adoptată Legea nr. 256/2010 privind instituirea Zilei limbii tătare. Data de 5 mai a devenit, aşadar, în mod oficial, o sărbătoare, promovându-se, şi în acest fel, reperele spirituale ale comunităţii tătare din România. În data de 5 mai 1985, cinci profesori, redactori ai revistei “Renkler”, au pus bazele unui alfabet în care s-au publicat din acel moment revistele în limba tătară din România. 5 mai, este deci, ziua în care s-a născut limba tătară cu caractere dobrogene. Limba maternă înseamnă, indiscutabil, un mod consistent de a asigura continuitatea, inclusiv în domeniul creaţiei. Cu prilejul acestei sărbători sunt organizate manifestări cultural – artistice menite să readucă în atenţia etnicilor tătari și nu numai importanţa păstrării limbii materne.
Ghiulșen Ismail Iusuf
Radio România Constanța