Târgul de Fete de pe Muntele Găina, ce urma să aibă loc sâmbătă şi duminică la aproape 1.500 de metri altitudine, a fost anulat din cauza vremii nefavorabile, după ce mai multe localităţi din zona Apusenilor au fost grav afectate de inundaţii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri seara, de Centrul de Cultură „Augustin Bena,” decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol viaţa participanţilor la târg.
„Zona Munţilor Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roşu de vreme severă iminentă, inundaţii, ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localităţi din zonă fiind deja grav afectate de viituri.
Avertizarea a rămas valabilă şi pentru ziua de sâmbătă. În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena„, au cerut Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiţii de siguranţă pentru participanţi, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă şi duminică pe Muntele Găina”, precizează sursa citată.
Organizatorii amintesc că aproape în fiecare an, pe Muntele Găina, vremea a fost imprevizibilă.
„Este o decizie grea, care a fost cântărită serios şi care a fost necesară pentru siguranţa participanţilor, dar şi a celor câteva sute de persoane implicate în organizare. După cum ştiţi, asupra Munţilor Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roşu de inundaţii. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecinţe extrem de grave”, a declarat managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.
ANM a emis, astăzi, o informare de ninsori moderate cantitativ, precipitaţii mixte şi polei, valabilă până sâmbătă seara la nivelul întregii ţări.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 februarie, ora 20:00 – 20 februarie, ora 18:00, în nordul, nord-estul şi local în centrul teritoriului, iar din dimineaţa zilei de sâmbătă (20 februarie) şi în regiunile sud-vestice, respectiv pe arii restrânse în cele sudice, vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, care vor favoriza formarea poleiului.
La munte temporar va ninge.
Ninsorile vor fi, în general, moderate cantitative, iar cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 10 – 15 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.
ANM a emis o informare de precipitaţii în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, valabilă până duminică dimineaţa în majoritatea regiunilor.
În intervalul 5 februarie, ora 16:00 – 7 februarie, ora 10:00, în nordul şi centrul Moldovei, precum şi în zona montană limitrofă va ninge, dar vor fi şi perioade în care se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ploaie şi se va depune polei.
Ninsorile vor fi în general moderate cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă, iar cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 10 – 15 litri/mp. Temperaturile maxime vor fi negative şi se vor situa sub mediile climatologic specifice perioadei.
Duminică, 7 februarie, şi în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie), vântul se va intensifica în toate zonele montane şi va sufla cu rafale de peste 80 – 90 km/h, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali.
Cunoaștem cu toții destule persoane care se plâng că nu și-au împlinit VISUL, că nu au avut șansa altora, că au așteptat să le fie bine întâi celor din jur, că nu știu, că nu pot și alte motivații mai mult emoționale decât raționale. În același timp, la un nivel profund știm cu toții că acestea sunt doar scuze.
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, nu facem ceea ce este important pentru noi, nu ne atingem VISUL deoarece un lucru bine ascuns în inima noastră nu vrea această victorie.
„Nu vreau să deranjez, nu vreau să supăr, nu vreau să produc suferința, nu vreau să fiu criticat, nu vreau să fiu singur ş.a. De fapt, ceea ce încercăm cu adevărat este să evităm propria suferința pe care credem că am putea s-o trăim dacă pierdem oameni, aprecierea lor, iubirea lor și alte lucruri care contează pentru noi. Și atunci, nu vrem să ne împlinim visul!”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Ne place să dăm vina pe alții pentru nereușitele noastre. Alteori, nu ne atingem VISUL deoarece este mai comod să dăm vina pe șansă, destin, ghinion, ceilalți, țara în care trăim, politică, birocrație, timpurile în care trăim, vremea de afară, părerea vecinului etc.
„Pentru că orice vis, dincolo de frumusețea lui, presupune și efortul necesar pentru a străbate drumul până la el, respectiv investire de timp, energie, acumulare de informație, răbdare, exercițiu, disciplină în menținerea pe acest drum, automotivare. Atunci când nu ne îndeplinim VISUL, de multe ori este de verificat dacă nu cumva nu suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea acestui efort. În alte situații vrem să credem – pentru că este mai ușor aşa – că acele persoane care au succes și-și împlinesc visurile, au cumva un soi de baghetă magică pe care o scutură puțin și gata. Însă e important să conștientizam că împlinirea unui vis presupune și renunțare, măcar pentru o perioadă de timp, la anumite aspecte: o parte din timpul liber, o parte din finanțe, o parte din relaxare, o parte din confort; dar, dorința de a le avea pe toate nu ne lasă să dăm drumul lucrurilor care ne țin pe loc”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.
Câteva dintre scuzele cu care tindem să ne obișnuim:
1. „Am ghinion!”
Conform Laurei Cojocaru, nu există noroc sau ghinion, ci doar acțiuni ale căror rezultate ne plac sau nu. Trebuie doar să ne propunem să facem altfel până când ajungem la dorit.
2. „Nu am calitățile lui/ei!”
„Nu există calități și defecte ci doar însușiri pe care le folosim prea mult sau prea puțin și, în funcție de rezultat, mintea noastră le clasifica în bune sau rele. Este suficient să ne găsim zona de echilibru a utilizării însușirilor noastre și ceea ce nu putem încă să facem, să ne propunem să învățam și să exersăm până putem”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
3. „E prea târziu acum!”
Conform psihilogului Laurei Cojocaru, nu e niciodată prea târziu pentru a fi tu însuți. Fiecare clipă din viața noatră este potrivită să începem să ne trăim visul.
4. „Întai să termin X, să fac Y, să am Z, să … și mai târziu mă ocup de visul meu!”
„Expresia “mai târziu” începe să doară. Mai târziu vei spune că ai avut ghinion și riști să crezi că e prea târziu și să începi să te plângi! Și plânsul continuu de milă nu aduce decât o altă amânare!”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.
Care este VISUL tău?
„Majoritatea oamenilor sunt probabil tentați să răspundă la timpul trecut: “eee, visam și eu odată să …”. Este momentul să repetăm din nou întrebarea: “Care ESTE visul tău?” … pentru că încă este, nu a dispărut nicăieri ci doar l-ai aruncat în sertarul cu vechituri. Scoate-l de la sertar, scutură-l de praf și cere-i iertare pentru că l-ai ignorat! VISUL tău te-a așteptat credincios în tot acest timp să-i oferi un semn de iubire. Ce ești dispus să faci ACUM pentru VISUL tău?”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.
Vremea se va încălzi dar rămâne închisă în vestul ţării
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 12:00
Astăzi, vremea se va încălzi, devenind normală termic. Cerul va fi temporar noros. După-amiaza și seara, mai ales în Crișana și zona de munte aferentă vor fi averse slabe izolate. Vântul va sufla slab la moderat din sector estic, cu intensificări locale la munte. Dimineața izolat va fi ceață.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 24 de grade, iar cele minime între 8 și 13 grade, izolat mai ridicate la deal până 15 grade.
Mâine, vremea se va răci din nou. Cerul va fi variabil la senin. Vântul va sufla slab la moderat din sud-est, cu intensificări locale în sudul Banatului și la munte. Dimineața izolat va fi ceață.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 și 22 de grade, iar cele minime între 6 și 11 grade, informează Serviciul Regional de Prognoză Banat-Crişana.
Prognoza meteorologică pentru intervalul: 09.09.2017 h:09 – 10.09.2017 h:09
Vremea va fi ușor instabilă și normală termic. Cerul va fi temporar noros. Local, mai ales la deal și munte vor fi averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat din sector sudic, cu intensificări trecătoare.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 27 de grade, iar cele minime între 12 și 18 grade.
Prognoza meteorologică pentru intervalul: 08.09.2017 h:09 – 09.09.2017 h:09
Vremea va fi normală termic. Cerul va fi temporar noros. În cursul zilei, pe arii restrânse, mai ales în zona de munte vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat din est și sud-est, cu intensificări la munte în cursul nopții.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 și 28 de grade, iar cele minime între 10 și 16 grade.
Vremea este călduroasă, în acest sfârşit de săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral şi 35 de grade, izolat în Banat, Crişana şi sud-vestul Olteniei.
De luni, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile tehnice vor scădea în majoritatea regiunilor, mai accentuat în cele din jumătatea nordică a ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade în nordul Moldovei şi în jurul a 35 de grade, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, iar cele minime, în general, între 9 şi 19 grade. Se vor semnala averse şi descărcări electrice; pe arii restrânse, se vor acumula cantităţi mai însemnate de apă şi vor fi condiţii de grindină.
Marţi, vremea va continua să se răcească, temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 28 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 6 şi 16 grade. Pentru miercuri, vremea se ameliorează şi va deveni frumoasă. Se va încălzi în toată ţara. Maximele se vor încadra între 21 şi 31 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar minimele vor fi cuprinse între 5-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 19 grade, în Dealurile de Vest.
Pentru joi, vineri şi sâmbătă, veşti bune: vremea va fi predominant frumoasă, va continua să se încălzească, deci nu vom mai avea precipitaţii.
Vremea este călduroasă, în acest sfârşit de săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral şi 35 de grade, izolat în Banaţ Crişana şi sud-vestul Olteniei.
De luni, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile tehnice vor scădea în majoritatea regiunilor, mai accentuat în cele din jumătatea nordică a ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade în nordul Moldovei şi în jurul a 35 de grade, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, iar cele minime, în general, între 9 şi 19 grade. Se vor semnala averse şi descărcări electrice; pe arii restrânse, se vor acumula cantităţi mai însemnate de apă şi vor fi condiţii de grindină.
Marţi, vremea va continua să se răcească, temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 28 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 6 şi 16 grade. Pentru miercuri, vremea se ameliorează şi va deveni frumoasă. Se va încălzi în toată ţara. Maximele se vor încadra între 21 şi 31 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar minimele vor fi cuprinse între 5-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 19 grade, în Dealurile de Vest.
Pentru joi, vineri şi sâmbătă, veşti bune: vremea va fi predominant frumoasă, va continua să se încălzească, deci nu vom mai avea precipitaţii.
Vremea intră într-un proces de răcire accentuată în toate regiunile țării, luni și marți, iar 15 județe din nordul, centrul și nord-vestul se află sub Cod galben de ploi însemnate cantitativ până luni, la ora 23:00, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Meteorologii avertizează că luni și marți vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse și descărcări electrice. Astfel de manifestări au debutat încă din seara zilei de duminică (20 august) și în noaptea de duminică spre luni (20/21 august) în regiunile vestice și nord-vestice, iar pe parcursul zilei de luni (21 august) și în noaptea de luni spre marți (21/22 august) în zona de munte, în centrul țării și local în est și în sud.
În aceste zone, cantitățile de apă vor depăși frecvent 15 — 20 l/mp și vor fi condiții de grindină, iar vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice și de sud-vest, dar și în timpul ploilor, când va putea lua aspect de vijelie.
Potrivit ANM, temperatura aerului va scădea accentuat, la început în vest, centru și nord, apoi și în restul teritoriului, vremea devenind răcoroasă. Până luni la la ora 23:00, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru 15 din zona de munte, în Maramureș, Transilvania și în vestul Moldovei, unde cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.
Județele aflate sub avertizare de ploi însemnate cantitativ sunt Alba, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu și Suceava.
Cod galben de ploi torențiale pentru aproape toată țara, începând de marți, 7 iunie, ora 18.00, valabil până miercuri, 8 iunie 2017 la ora 23.00.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie în intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi 20…30 l/mp şi pe spaţii restrânse 50…70 l/mp.
Și Institutul national de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marți, atenționări de Cod galben de inundații în județele Caraș Severin și Timiș.
Potrivit hidrologilor se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide dar și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița, Caraș și Timiș.
Atenționarea este valabilă de marți 7 iunie, ora 14.00 până miercuri, 8 iunie la ora 16.00.
Drumul judeţean spre staţiunea Stâna de Vale a fost închis din cauza condiţiilor meteo. Mai exact, drumul Baraj Leşu – Stâna de Vale a fost închis pe tronsonul de la Coada Lacului până în staţiunea Stâna de Vale – anunţă Consiliul Judeţean Bihor.
CJ Bihor anunţă că pe tro#soane din drumurile judeţene 763 A şi 767 se circulă în condiţii de lapoviţă şi ploi abundente şi că au fost montate bariere mobile, pentru a închide traficul rapid în caz de nevoie. Aceste sectoare sunt de drum pietruit, cu traseu de munte sinuos, pe care se poate circula greu când sunt înregistrate precipitaţii.
Pe rețeaua de drumuri județene sunt pregătite 13 utilaje de deszăpezire, dar se intervine în zonele de deal și munte și după caz, în restul zonelor, mai transmite CJ Bihor.
Potrivit meteorologilor, atât în cursul zilei cât si la noapte va ploua pe arii extinse în sud-estul ţării şi în zona montană.
Vântul se va intensifica mai ales în regiunile extracarpatice şi la munte, unde rafalele vor atinge 70 de km pe oră.
In zona montanâ înaltă, trecător se vor înregistra precipitaţii mixte.
Si in Capitală va ploua, vântul va sufla în general moderat iar maxima termică nu va depăşi 16 grade.
Mâine vremea se va ameliora în Bucureşti, însă va rămâne răcoroasă.
În mai bine de jumãtate de tarã este în vigoare o atentionare meteorologicã de ploi abundente.
De mâine trebuie sã ne pregãtim haine mai groase pentru cã vremea se rãceste.
Temperaturile vor scadea semnificativ în sudul si în estul tarii.
De miercuri, ploile se rãresc, dar vremea rãmâne rece, cu maxime între 11 si 21.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.