Vremea va fi frumoasă şi de Revelion, după ce Crăciunul a venit cu temperaturi de până la 20 de grade în sudul ţării.
Astfel, în perioada următoare, valorile termice vor fi mai mari decât cele normale pentru decembrie, atât în timpul ziua, cât şi noaptea.
Meteorologul Mirela Polifronie ne oferă mai multe informaţii:
„Vom avea în continuare o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit la acest sfârşit de decembrie. Vor fi temperaturi maxime cuprinse între 5 şi 15 grade, iar minimile, de asemenea, şi ele ridicate, puţin mai coborâte însă în estul Transilvaniei, până spre minus 5 grade, dar destul de ridicate în sudul Banatului până la 9-10 grade. Joi, ploile îşi vor face apariţia în regiunile vestice şi de sud-vest. Situaţia se schimbă vineri şi sâmbătă. Vremea se mai răceşte, însă rămâne în continuare caldă pentru această dată. Pentru acest sfârşit de lună decembrie, aşadar, vom avea mai ales ploi în mare parte din ţară, trecător şi lapoviţă şi ninsoare în interiorul arcului carptic, doar în zona montană nu este exclus să apară şi ninsorile. Din ziua de 31 vremea se va încălzi, va fi mai cald decât ar trebui să fie în această perioadă, iar din punct de vedere al precipitaţiilor acestea vor fi aproape inexistente, cu totul izolat în partea de nord a teritoriului ploi şi nordul carpaţilor Orientali trecător şi lapoviţă“.
Temperaturile vor ajunge în timpul nopţii chiar şi la valori negative în unele zone.
De săptămâna viitoare va ninge la munte şi, posibil, şi în restul ţării.
Dinu Mărăşoiu, ANM: În week-end, temperaturile mai scad uşor. Duminică noaptea sau luni dimineaţă o să avem lapoviţă şi ninsoare, dar numai izolat şi foarte trecător, în partea de nord-vest şi de centru a teritoriului, iar în rest lapoviţă, ninsori numai în zona de munte. E adevărat că, iniţial, aceste precipitaţii mixte sunt la peste 1.800 de metri, iar în weekend o să se semnaleze şi mai jos, însă este o situaţie absolut normală pentru sfârşitul celei de-a doua decade a lunii noiembrie.
Deficitele de umiditate în sol se vor menţine pe terenurile agricole, în perioada 31 august – 6 septembrie, fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie la culturile tardive, se arată în prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
De asemenea, specialiştii ANM atenţionează că lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura cu dificultate.
Conform prognozei meteorologice a ANM, în perioada 31 august – 6 septembrie vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 21-34 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va fi cuprinsă între 3-21 grade Celsius, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei.
Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi local de căderi de grindină.
Vremea se schimbă radical în vestul ţării, unde, după perioada de caniculă, urmează ploi torenţiale şi vijelii.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări pentru zilele de la sfârşitul săptămânii.
Astfel, sâmbătă, între orele 9:00 şi 18:00, valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unităţi. În județele Mehedinți și Dolj disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38…39 de grade.
În Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, este cod galben de caniculă. Disconfortul termice se va menține ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.
De sâmbătă de la ora 18:00 şi până duminică la ora 12:00 intră în vigoare un cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în judeţele din vestul ţării. Instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.
În judeţele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50…60 l/mp și izolat 80…90 l/mp. Duminică, în vestul ţării va ploua pe arii extinse.
Va fi cod galben de instabilitate atmosferică în Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.
Regimul termic anunțat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi unul destul de cald, în unele zone cu temperaturi peste mediile climatologice ale perioadei, însă în mini-vacanța de Rusalii, între 1 și 5 iunie, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor, iar episoadele de averse nu vor lipsi, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 29 mai – 11 iunie 2017.
În Dobrogea, valorile termice din prima săptămână vor fi apropiate de cele climatologic specifice pentru această regiune și vor avea o tendință de creștere în primele patru zile, apoi vor fi în scădere. Media temperaturilor maxime se va situa între 21 și 26 de grade, iar a minimelor între 13 și 17 grade. În săptămâna a doua, temperatura aerului va crește ușor și treptat până la valori apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime medii ce se vor încadra între 21 și 24 de grade și minime, în medie, de 14 — 16 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în perioada 1 — 3 iunie, când și cantitățile de apă pot fi mai însemnate.
În Banat, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, chiar deosebit de caldă în primele trei zile ale intervalului de prognoză. Maximele, în medie, se vor încadra între 26 și 30 de grade Celsius, cu valorile mai mari în data de 31 mai, iar minimele vor fi în creștere până în prima dimineață de iunie și se vor situa între 11 și 15 grade. Pe parcursul săptămânii a doua, variațiile termice, puțin semnificative de la o zi la alta și de la o noapte la alta, vor fi spre creștere până în ultimele două zile ale intervalului, apoi în scădere. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 28 de grade, iar cele minime vor fi de 13 — 14 grade. Vor fi averse, pe arii mai extinse și mai intense, în data de 1 iunie și locale, aproape în fiecare zi, în intervalul 4 — 11 iunie.
În Crișana, în primele trei zile de prognoză, vremea va deveni deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime în creștere de la 26 la 30 de grade. Ulterior, valorile termice vor scădea treptat până la o medie diurnă de 24 de grade în data de 3 iunie. Între 4 și 9 iunie, vremea se va încălzi ușor, până la o medie a maximelor de 27 de grade, ca în ultimele două zile ale intervalului, media să se situeze în jurul a 26 de grade. Temperaturile minime vor crește treptat de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 15 grade în data de 1 iunie, apoi vor scădea la 9 — 10 grade, în diminețile de 3 și 4 iunie. Cea de-a doua săptămână va începe cu o creștere ușoară a valorilor nocturne, până la o medie de 12 — 13 grade, valori ce se vor menține până la sfârșitul intervalului de prognoză. În ziua de 1 iunie și temporar în intervalul 4 — 11 iunie vor fi averse, posibil mai însemnate cantitativ.
În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, media maximelor diurne va crește de la 23 de grade, în prima zi, la 28 de grade în ziua de 31 mai, timp în care vremea va deveni deosebit de caldă. Între 3 și 7 iunie, media diurnă se va menține la 22 — 23 de grade, apoi va crește spre 25 de grade. Temperaturile nocturne vor crește de la medii de 6 — 7 grade la începutul primei săptămâni, până la medii de 12 — 13 grade, în data de 1 iunie, după care vor marca o scădere treptată până în diminețile de 3 și 4 iunie, la medii de 7 — 8 grade. În cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile nocturne se vor menține în jurul valorii de 10 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în fiecare zi, începând din noaptea de 31 mai, iar în ziua de 1 iunie și în intervalul 5 — 6 iunie acestea vor fi mai frecvente și mai intense.
În Maramureș, vremea va deveni deosebit de caldă la începutul intervalului, când temperaturile maxime vor crește de la o medie de 25 de grade, în prima zi, până la o medie de 29 de grade în ziua de 31 mai. După această perioadă, maximele vor marca o scădere treptată până în data de 3 iunie, când vor avea o medie de 22 de grade. Până în data de 9 iunie se va încălzi ușor și treptat, iar media va ajunge la 26 de grade, apoi se va resimți o ușoară scădere a valorilor termice, a căror medie va ajunge la 24 — 25 de grade, în zilele de 10 și 11 iunie. Minimele termice vor crește de la o medie de 9 grade în prima zi, până la 14 grade în 1 iunie. Ulterior, vor scădea până în jur de 8 grade în diminețile de 3 și 4 iunie, pentru ca în cea de-a doua săptămână să crească spre 12 grade. Temporar, vor fi averse în zilele de 31 mai și 1 iunie, iar în a doua săptămână în fiecare zi, dar mai frecvente și intense în intervalele 5 — 6 iunie și 9 — 10 iunie.
În zona Moldovei, până la mijlocul primei săptămâni de prognoză, vremea va deveni deosebit de caldă. Ulterior, temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât regimul termic se va apropia de cel ce ar fi specific perioadei. Mediile maximelor se vor încadra între 21 și 29 de grade, cu cele mai ridicate valori în data de 31 mai. Valorile medii ale minimelor vor fi cuprinse între 10 și 14 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, tendința temperaturii aerului va fi de creștere, însă ușoară și treptată, iar majoritatea valorilor ce urmează să se înregistreze vor fi apropiate de cele normale în această perioadă din an. În medie, vor fi maxime cuprinse între 22 și 26 de grade și minime între 9 și 13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată la sfârșitul primei săptămâni și pe parcursul celei de-a doua. Cantitățile de apă pot fi mai însemnate în perioadele 31 mai — 2 iunie și 5 — 7 iunie.
În Muntenia, temperatura aerului va crește până la începutul lunii iunie, după care va marca o scădere. În prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă. În medie, vor fi maxime cuprinse între 25 și 29 de grade, respectiv minime între 10 și 15 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi relativ staționar, la valori apropiate de cele normale ale perioadei. În medie, vor fi maxime de 26 — 27 de grade și minime de 11 — 13 grade. De asemenea, vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioadele 1 — 3 iunie și 5 — 7 iunie.
În zona Olteniei, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă. Temperatura aerului va crește până la sfârșitul lunii mai, apoi va marca o scădere și în medie, valorile maxime se vor încadra între 25 și 30 de grade, iar cele minime între 11 și 13 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi relativ staționar, apropiat de cel climatologic specific acestei perioade din an, caracterizat de valori medii ale maximelor de 26 — 27 de grade, în timp ce minimele vor fi în jurul a 13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, cu caracter de aversă, va fi mai ridicată în perioada 2-8 iunie.
La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, chiar deosebit de caldă, până la finalul lunii mai. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni variațiile termice nu vor fi semnificative de la o zi la alta și de la o noapte la alta. În medie, vor fi maxime cuprinse între 14 și 18 grade și minime între 5 și 10 grade — în prima săptămână, iar în cea de-a doua maximele vor oscila în jurul a 16 grade și minimele se vor încadra între 5 și 8 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice sunt de așteptat îndeosebi după-amiaza și la începutul nopților, cu o frecvență mai mare începând cu data de 1 iunie, iar cantități de apă mai însemnate se pot cumula în special în intervalele 1 — 3 iunie și 5 — 7 iunie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
După vijelia de luni, fermierii olteni din comuna Pleşoiu, satul Doba, îşi numără pagubele.
Primarul din Pleşoiu, Valeriu Măndescu, a declarat că stratul de gheaţă care a acoperit pământul a avut cinci centimetri grosime, iar culturile din zona lovită de grindină au avut de suferit. De furia naturii nu au scăpat nici fermierii din Slătioara şi Strejeşti. La Slătioara, în doar câteva zeci de minute, grădinile oamenilor au fost acoperite de bucăţi de gheaţă. Primarul comunei Slătioara, Savu Ungureanu, a precizat că stratul de grindină a fost atât de gros încât se puteau face bulgări.
Sute de localităţi din toată ţara au fost afectate de neobişnuitele ninsori din ultimele zile. În multe zone încă sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică, iar unele culturi ar putea fi grav afectate de ger.
Cea mai afectată de vremea rea este Moldova, unde echipele de intervenţie ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă au fost solicitate în sute de cazuri.
Au salvat oameni din maşini blocate pe şosele sau au transportat bolnavi în situaţii critice.
Au fost probleme în traficul feroviar, dar şi pe şosele.
La ora 6,00, potrivit reprezentanţilor E.ON Moldova, erau fără energie electrică 88 de localităţi din 4 judeţe.
Astfel în judeţul Bacău nu au energie electrică, de mai bine de 24 de ore, 28 de localităţi, în judeţul Iaşi 8, iar în judeţul Neamţ, 4.
Cele mai grave probleme au fost înregistrate în judeţul Vaslui.
Vântul puternic a rupt 24 de stâlpi de înaltă tensiune.
Acest lucru a dus la întreruperea furnizării energiei electrice pe mai bine de 60 % din suprafața județului Vaslui.
Municipiul Bârlad a rămas ieri 10 ore fără curent electric şi fără acces la telecomunicaţii.
Oraşul a fost realimentat după ce a fost conectat la magistrala Bacău.
Echipe ale furnizorului de energie se află şi astăzi pe teren pentru remedierea avariilor, însă lucrările sunt de durată.
În prezent, nu beneficiază de curent electric 48 de localităţi.
Astăzi, vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala ploi. La munte va ninge viscolit. Vântul va sufla slab la moderat din sud-vest, cu unele intensificări în prima parte a zilei.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 și 8 grade, iar cele minime între -1 și 3 grade.
Mâine, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala predominant ploi, dar aria precipitațiilor se va diminua în cursul nopții. La munte va ninge viscolit. Vor fi condiții de producere a ceții. Vântul va sufla moderat cu intensificări din sector nordic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade.
Vremea se va încălzi în următoarele zile, devenind mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu temperaturi ce vor atinge pe timpul zilei și 20 de grade Celsius în unele regiuni, în timp ce ploile vor fi prezente în ultimele două zile din martie, dar și în primul interval din luna aprilie, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 27 martie – 9 aprilie 2017.
În Moldova, la începutul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va fi de 11 grade Celsius, iar pe 29 martie ea va ajunge la 19 grade. După două zile mai reci, vremea se va încălzi din nou, astfel încât, pe 2 aprilie, media regională a maximelor termice va reveni la 19 grade. În timpul celei de-a doua săptămâni, aceeași medie se va încadra între 15 și 17 grade. Temperaturile minime vor crește și ele în următoarele zile, de la o medie în jurul a 0 grade în prima noapte, până la 6 — 7 grade în jurul datei de 30 martie. Vor urma două nopți cu minime termice apropiate de pragul înghețului, iar ulterior această medie va oscila între 2 și 5 grade, adică un regim termic nocturn apropiat de normalul primei decade a lunii aprilie. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în data de 30 martie și din nou în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.
În Banat, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, ajungând spre mijlocul primei săptămâni să fie mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 19 — 20 de grade Celsius. După o răcire de scurtă durată, începând din 31 martie, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 16 și 18 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 1 — 2 grade până la 6 — 7 grade în jurul datei de 30 martie. Ulterior, media acestora va scădea până spre 2 — 3 grade în ultima noapte din martie, urmând să oscileze între 4 și 7 grade, deci și regimul termic nocturn va fi apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii aprilie. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în data de 30 martie și, din nou, temporar, în timpul celei de-a doua săptămâni.
În zona Crișanei, vremea se va încălzi treptat, ajungând spre mijlocul primei săptămâni să fie mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 19 — 20 de grade, iar ulterior vor fi variații de la o zi la alta ale acestei medii, care se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 16 și 18 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 1 — 2 grade în prima noapte, până spre 6 grade în jurul datei de 30 martie, iar apoi se va situa între 4 și 7 grade, ceea ce semnifică și pentru regimul termic nocturn o evoluție apropiată de cea normală pentru prima decadă a lunii aprilie. În ceea ce privește apariția ploilor, probabilitatea va fi mai ridicată în cursul celei de-a doua săptămâni.
În Transilvania, în primele zile, vremea se va încălzi, ajungând mai caldă decât în mod normal, în data de 29 martie, când media temperaturilor maxime va fi de 18 — 19 grade. Ulterior unei răciri de scurtă durată, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 13 și 17 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de—2 grade în prima noapte, până la 3 — 4 grade în jurul datei de 30 martie. Ulterior, media acestora va oscila între—1 și 4 grade, fapt ce semnifică și pentru regimul termic nocturn o situație apropiată de cea normală în prima decadă a lunii aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în data de 30 martie și din nou, temporar, în intervalul 3-9 aprilie.
Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureș, vremea se va încălzi, devenind mai caldă decât în mod normal, în data de 29 martie, atunci când media regională a temperaturilor maxime va atinge 18 — 19 grade Celsius. După o răcire de scurtă durată în 30 și 31 martie, vremea se va încălzi din nou, apoi temperaturile diurne nu vor avea variații semnificative, iar mediile valorilor maxime vor fi de 16 — 18 grade Celsius. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie regională în jurul a 0 grade în prima noapte, până la 5 — 6 grade în jurul datei de 30 martie, apoi, media acestora va oscila între 2 și 5 grade, fapt ce semnifică un regim termic nocturn apropiat de cel normal din prima decadă a lunii aprilie. În regiune, ploile vor fi prezente în intervalul 29 — 30 martie și temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
Zona Dobrogei va fi caracterizată în intervalul 28-30 martie de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit la sfârșit de martie, cu o medie a temperaturilor maxime de 17 — 18 grade Celsius. După o răcire de scurtă durată, această medie va crește treptat până la 14 grade pe 3 aprilie, pentru ca ulterior să se mențină apropiată de această valoare. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 2 grade în prima noapte, până la 7 grade în jurul datei de 30 martie. Urmează o scădere de circa 5 grade, apoi până pe 3 aprilie media minimelor termice va crește spre 5 — 6 grade Celsius. Ulterior, media va oscila între 5 și 7 grade, ceea ce semnifică și pentru regimul termic nocturn o situație apropiată de cea normală în prima decadă a lunii aprilie, iar ploile va fi mai ridicată în intervalul 5 — 7 aprilie.
În Muntenia, procesul de încălzire a vremii va determina o medie regională a temperaturilor maxime de 20 de grade pe 29 și 30 martie. După o zi mai rece, din nou vremea se va încălzi, astfel încât pe 3 aprilie vor fi, în medie, temperaturi maxime de 18 grade. Ulterior, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 16 și 18 grade Celsius. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 1 — 2 grade în primele două nopți, până la 5 — 6 grade Celsius în jurul datei de 31 martie. După o noapte rece, această medie va urca treptat spre o medie de 4 — 6 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată pe 30 martie și în intervalul 4 — 7 aprilie.
În regiunea Olteniei, procesul de încălzire a vremii va determina o medie regională a temperaturilor maxime de 20 de grade pe 29 și 30 martie. După o zi mai rece, din nou vremea se va încălzi astfel încât pe 3 aprilie vor fi, în medie, temperaturi maxime de 19 grade. Ulterior, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 17 și 19 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 0 — 2 grade în primele două nopți, până la 4 — 5 grade Celsius în jurul datei de 31 martie. După o noapte rece, această medie va urca treptat spre 4 — 6 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată pe 30 martie și în intervalul 3 — 7 aprilie.
La munte, până în data de 29 martie, vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor termice va ajunge la valori în jurul a 10 grade. Zilele de 30 și 31 martie vor fi mai reci, dar ulterior media temperaturilor maxime se va încadra în limite apropiate de cele normale ale primei decade a lunii aprilie, respectiv între 6 și 8 grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între—2 și 2 grade, exceptând noaptea de 27 spre 28 martie, precum și intervalul 30 martie — 1 aprilie, când această medie va fi de—4 și—3 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare va fi mai ridicată în data de 30 martie și din nou în unele zile ale intervalului 3-8 aprilie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Agerpres/ FOTO cronicadefalticeni.ro)
Astăzi în Capitală, vremea va fi deosebit de rece pentru aceastã perioadã. Cerul va avea înnorări, în special în prima parte a zilei, însã condiţiile de ploaie vor fi reduse.
Vântul va sufla slab şi moderat.Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 9 grade. Presiunea atmosferica va creşte foarte puţin.
În judeţului Constanţa, zona localităţilor: Istria, Săcele, Vadu, Corbu, Luminiţa, Năvodari, Oituz, Piatra şi Palazu Mic, se va afla sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic şi ploi torenţiale.
Se vor semnala averse care vor cumula 30 – 40 l/mp, iar vântul va avea intensificări ce vor depăşi la rafală 65 km/h.
După temperaturi mai mari decât normalul perioadei, așa cum s-au înregistrat în ultimele săptămâni, astăzi va fi mai frig decât în mod firesc în această lună din an.
În Capitală, cerul va fi noros și va ploua slab, mai ales dimineața.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar vântul va sufla slab și moderat.
Mâine și poimâine, în București, nu vor fi mai mult de 11 grade Celsius ziua și 4-5 grade noaptea.
La munte, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
Schimbările climatice din ce în ce mai dese în ultima vreme afectează biodiversitatea şi resursele, susţine unul dintre cei mai cunoscuţi biologi şi oceanografi francezi, profesorul Gilles Boeuf, aflat în vizită în Dobrogea, săptămâna aceasta.
Profesorul a fost ieri la Institutul Naţional de Cercetare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa, unde a vorbit despre efectele schimbărilor climatice din această parte a Europei.
Biologul francez va ajunge miercuri la Tulcea, unde va susţine o conferinţă pe tema „Ocean, biodiversitate şi resurse”.
Combaterea schimbărilor climatice se află şi pe Agenda ONU 2030, obiective despre care vorbim în aceste zile la Radio România, prin proiectul Radio Everyone.
Astăzi în Capitală, valorile termice vor continua sã scadã uşor, astfel încât, temperatura maximã nu va mai depasi 13 grade. Cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla moderat.
La malul mării vântul va sufla moderat cu intensificări la tare, cu rafale ce vor depăși 55-65 km/h, iar temperatura maximă a aerului se va situa între 15 – 16 ºC. Pentru cei interesati cum este vremea la munte avem averse de ploaie iar temperatura maxima nu va depasi 14ºC.
Vineri, vremea va fi în general instabilă şi va intra într-un proces de răcire. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse. Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă cumulate vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30-40 l/mp. Vântul va sufla slab la moderat din sector vestic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 24 de grade, iar cele minime între 12 şi 16 grade.
Sâmbătă, vremea va continua să se răcească. Cerul va prezenta înnorări mai accentuate în prima parte a zilei, când va ploua pe arii relativ extinse. Spre seară şi în cursul nopţii, aria precipitaţiilor se va restrânge treptat începând din Banat. Pe arii restrânse, mai ales în nordul Crişanei, cantităţile de apă cumulate vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab la moderat din sector nordic, cu intensificări izolate. Spre sfârşitul intervalului, izolat va fi ceaţă.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 şi 21 de grade, iar cele minime între 8 şi 13 grade.
De la Centrul Meteorologic Transilvania Nord, aflăm că weekendul acesta nu va fi foarte ploios, sâmbătă, 12 septembrie mai sunt așteptate ploi slabe dar pe arii destul de restrânse și îndeosebi în zona de munte.
Și temperatura aerului începe să crească ușor, dacă vineri, 11 septembrie avem temperaturi de 15-17 grade, de sâmbătă, 12 septembrie urcă de la 19 la 22 de grade.
Duminică, 13 septembrie, temperaturile vor fi peste 20 de grade, poate chiar 24, vreme frumoasă fără precipitații și în aceiași notă mergem și săptămâna viitoare.
Vremea va fi destul de frumoasă, cu mici excepții de ploi slabe de scurtă durată, dar care nu vor strica aspectul vremii, care rămâne frumoasă și caldă.
Putem spune că săptămâna viitoare va fi o săptămână de vară, spre sfârșitul acesteia, vom ajunge chiar și la temperaturi de 30 de grade.
Luna septembrie nu va fi ieșită din normal din punctul de vedere al temperaturilor și precipitațiilor. (Narcis Maier, șeful Serviciului Prognoză)
Miercuri, vremea va fi caldă şi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza la munte, unde izolat vor fi averse de ploaie şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general slab.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 27 şi 31 de grade, iar cele minime între 13 grade în depresiuni şi 20 de grade la deal.
Joi, vremea se va menţine frumoasă şi caldă pentru această dată. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab la moderat din sud-est. Spre dimineaţă, în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 32 de grade, iar cele minime între 13 şi 19 grade, mai ridicate la deal până spre 20-21 de grade.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, in aceasta dimineaţă, o atenţionare hidrologică de tip Cod Galben pentru fenomene imediate, care vizează bazine hidrografice din judeţele Argeş şi Dâmboviţa.
Atenţionarea este valabilă pentru data de 20 august, în intervalul orar 06:30 – 14:00 şi vizează râuri din bazinele superioare ale râurilor Argeş şi Dâmboviţa.
„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”, se arată în atenţionarea emisă de INHGA.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi torenţiale şi intensificări ale vântului, valabilă în întreaga ţară, din această noapte de la ora 3:00.
Potrivit meteorologilor, până vineri, la ora ora 23:00, va ploua, la început în regiunile sud-vestice, apoi în jumătatea de sud a ţării, în zonele de deal şi de munte şi izolat în restul teritoriului.
Vor fi mai ales averse, ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat, iar vântul va avea intensificări temporare.
Astăzi, Meteorologii anunță că vremea va fi călduroasă după-amiaza, pe arii restrânse caniculară la câmpie. După-masa local în zonele joase, indicele ITU poate atinge şi depăşi uşor valoarea de 80 unităţi. Cerul va fi variabil. Izolat, la deal şi munte sunt posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat din sector estic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 35 de grade, iar cele minime între 13 şi 20 grade, mai ridicate la deal până la 22…23 de grade.
Miercuri, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza şi uşor instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporare mai ales ziua, când pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general slab.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 36 de grade, iar cele minime între 14 şi 22 grade.
Aparatul ala mic si vechi care, la tara, unde omul are mereu ceva de facut, e asezat intr-un colt. Sa spuna vremea dimineata. Sa spuna povesti iarna. Sa spuna orice cind esti batrin si nu prea mai iesi din casa.
Aparatul ala..nu conteaza daca vechi sau mai nou care dicteaza ritmul in care oraseanul se pregateste dimineata de plecare – la job. Vremea. Ora exacta … drumuri stricate, blocate … etc
Aparatul ala sofisticat pe care tinerii il pun pe o statie de muzica unde vorbele de duh sunt „buna dimineata” si ” la revedere”. Daca apar alte vorbe pustanii schimba frecventa.
Aparatul ala supradotat – ca un copil de geniu – dar care sta inchis. Proprietarul n-are timp de fleacuri. Primeste sinteze, verifica pe net, are business, are de toate, n-are nevoie de noi …
V-am spus ca sa stiti ce suntem si pentru cine. In general suntem povestea vorbei pentri cei care NU au de toate. Care se cearta cu noi, ne iubesc, au sentimente si timp pentru asta. Bani nu prea au … dar sa le dea Dumnezeu sanatate si tot e bine :))
E o lume spre care tindem degeaba si o alta pe care trebuie sa ne-o asumam. Radio …
P.S. am primit asta pe facebook. Despre primii mei ani de Matinal. O veste.
„Ti-am scris pentru a-ti spune cat de mult te-a iubit bunica mea. Bunica adora radioul. Tu aveai dimineata emisiune. „Hai, spune tu, Ancuto, ca pe tine te asteptam!” Si asculta cu smerenie…Apoi zicea: „Si acu’…la treaba!”, si-si vedea de ale ei. Bunica nu mai este din ’92. Mi-e dor de ea. Poate si de aceea te ascult eu si azi… Cu bine! Prin tine, bunica mea traieste. Iti multumesc! (Elena Calin)”
Vremea va deveni în general frumoasã şi se va încãlzi uşor. Totuşi, dimineaţa, pe arii restrânse în Oltenia, Transilvania şi Moldova va mai fi ger. Cerul va fi variabil spre senin, cu unele înnorãri la începutul intervalului în regiunile sudice unde izolat va mai fulgui. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu uşoare intensificãri în sudul Moldovei, Dobrogea şi Bãrãgan. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 5 grade. Dimineaţa, în zonele joase de relief, izolat se va semnala ceaţã
Presiunea atmosferica va fi uşor variabilã
Și nu uita că poti asculta programele Radio Romania Regional și online aici
Până diseară în jumătatea de nord a Moldovei şi din zona Carpaţilor Meridionali temperaturile vor continua să scadă, iar precipitaţiile vor fi abundente şi mixte. Temporar în judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ, precum şi în zona de munte a judeţului Bacău vor predomina ninsorile. Până la ora 16:00, este în vigoare o atenţionare de vânt puternic pentru judeţele: Buzău, Brăila şi Ialomiţa, dar şi în regiunea Drobrogei. În judeţul Suceava a nins deja. Autorităţile recomandă şoferilor care tranzitează Pasurile Mestecăniş şi Palma, precum şi DN 17 spre Bistriţa-Năsăud, să-şi echipeze maşinile pentru circulaţia pe timp de iarnă.
Săptămâna aceasta regimul termic va fi caracterizat de valori normale pentru a doua parte a lunii septembrie.
Maximele vor ajunge la 24 de grade, apoi temperaturile vor începe să scadă şi vor ajunge la 18-19 grade.
Minimele nocturne vor oscila între 7 si 12 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte redusă săptămâna aceasta, dar va creşte ulterior.
Meteorologii anunţă ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, la nivelul întregii ţări de astazi de la ora 11 pana maine la ora 15.
Fenomenele meteo vor fi prezente mai ales în sud-vestul şi sudul ţării, precum şi la munte.
În Oltenia, Munţii Banatului şi local în Muntenia şi zona Carpaţilor Meridionali se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 20 de litri pe metru patrat şi izolat 40 de litri pe metru patrat.
In regiunile sudice şi la munte, vântul va avea intensificări.
Temperaturile vor scădea treptat, doar mâine în zona capitalei termometrele vor mai urca spre 3o de grade apoi pâna pe 9 septembrie maximele se vor menţine la 26…27 de grade.
Între 1o- 14 septembrie, maximele diurne vor coborî spre 24 de grade, valoare apropiată de normele climatologice ale perioadei.
Si minimele nocturne vor descreşte uşor spre 14 si chiar 12 grade spre sfârşitul intervalului.
Probabilitatea pentru averse, posibil mai însemnate cantitativ va fi mai mare doar miercuri, pe 3 septembrie, în rest va ploua slab si trecător.
Cu toate acestea, va fi rece dimineaţa, în vestul, nord-vestul şi centrul ţării.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat
La sfârşit de săptămână, în capitală, maximele se vor situa în jurul valorii de 29 de grade, iar minimele vor fi de 14 – 15 grade.
Si la munte, vremea va fi frumoasă, deşi sunt anunţate ploi de scurtă durată.
La mare, vremea va fi frumoasă şi relativ normală din punct de vedere termic.
Maximele se vor încadra intre 23 si 25 de grade, iar temperatura apei mării va fi cuprinsă între 21 şi 24 de grade.
În următoarele două săptămâni însă, vremea va fi capricioasă.
Zilele cu soare vor alterna cu cele în care va ploua, însă valorile termice vor ajunge spre 30 de grade.
Temperaturile maxime vor atinge şi 35 de grade Celsius în zonele de câmpie.
În Capitală, cerul va fi mai mult senin, iar la amiază se vor înregistra valori de temperatură de 33-34 de grade.
Începând din 15 august, meteorologii estimează instabilitate atmosferică şi o răcire treptată a vremii, cu episoade de ploi, până pe 20 august.
Şi la munte, până spre jumătatea acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creştere, iar mediile valorilor diurne vor ajunge până la 25 de grade.
In intervalul 14-18 august, vremea se va răci şi maximele vor coborî până spre 14 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi mai pronunţată între 15 şi 18 august, când sunt de aşteptat şi averse importante cantitativ.
În oraşul maramureşean Vişeul de Sus, o femeie a murit strivită de un copac, iar o casă lovită de fulger a luat foc.
În satul bistriţean Salva aproximativ zece imobile au rămas fără acoperişuri în urma unei vijelii.
Oamenii le-au spus angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sosiţi la faţa locului că vântul a fost atât de puternic, încât au avut impresia că a fost vorba despre o tornadă.
Şi vestul ţării a fost afectat ieri de furtuni puternice. În judeţul Arad, mai multe gospodării au fost inundate, peste 50 de arbori au fost rupţi de vânt, iar şapte autoturisme au fost avariate.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.