Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului
Publicat de Andra Radu, 2 aprilie 2022, 20:30
Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată în fiecare an la 2 aprilie, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Anul acesta, tema Zilei internaţionale de conştientizare a autismului face referire la educaţia incluzivă de calitate pentru toţi.
Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.
În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor.
Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăţi incluzive, care să se preocupe de toţi, ca şi pentru garantarea faptului că toţi copiii şi adulţii cu autism vor putea duce o viaţă împlinită.
Asociaţia Help Autism a lansat la începutul anului 2021 programul pilot „Help Home” – primul program personalizat din România dedicat exclusiv adolescenţilor cu autism, după cum anunţa un comunicat de presă al acestei asociaţii. Potrivit comunicatului, 1 din 54 de copii este afectat de autism.
În România se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deşi doar o jumătate se află în evidenţa statului, dintre care 13.905 sunt copii, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.
Clădiri-simbol din 15 orașe din țară su fost iluminate în albastru, de Ziua internațională de conștientizare a autismului.