Cum echilibrăm starea de bine pe timpul iernii?
Publicat de Andra Radu, 11 decembrie 2019, 14:03
Ne place sau nu, corpul nostru este influențat de cantitatea de lumină sau de vremea de afară, existând o simbioză între mediul înconjurător și modul nostru de funcționare și de dezvoltare.
În opinia cunoscutei profesoare de yoga Dana Țupa, impactul luminii asupra comportamentului nostru se măsoară prin două elemente – MELATONINĂ și SEROTONINĂ – care acționează ca directoare artistice ale dispoziției noastre.
În limbaj popular, sunt denumite și hormonii fericirii, deci se pare că fericirea nu este un concept chiar atât de abstract pe cât credeam, ci este legată cumva de chimie, mai precis de chimia corpului nostru.
„Serotonina are un rol important în procesele mentale și afective, în producerea somnului, în funcții motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, sexualitate, în actul vomei și în funcțiile hormonale. Serotonină e produsă la nivelul creierului și este implicată în procesul depresiei și în senzația de somnolență asociată cu trezitul mult prea târziu, printr-un mecanism pe cât de rapid, pe atât de simplist: când soarele apune, serotonină e transformată în melatonină, iar la răsăritul soarelui acest proces se oprește, numai dacă reușești să fii treaz”, declară profesoara de yoga Dana Ţupa, acreditată internațional de cele unul dintre cele mai importante foruri din lume.
De ce suntem mai fericiți vara decât iarna?
Numeroase studii au demonstrat legătura între producția de serotonină și alternanța zi-noapte, și au ajuns la concluzia că oamenii sunt mai fericiți în timpul verii (datorită duratei mai mari a zilei, deci a cantității mai mari de lumină).
„Melatonina se află în strânsă legătură cu momentul zilei și lumina la care suntem expuși, este produsă de glanda pineală și reglează starea de somn. Pentru funcționarea noastră optimă, această trebuie să fie în echilibru cu serotonină, altfel ne vom confruntă cu dereglări ale ritmului circadian, cu impact direct asupra stării noastre de spirit”, explică Dana Ţupa.
Cum echilibrăm starea de bine pe timpul iernii?
Din cauza că, pe timp de iarnă, suntem supuși unei cantități mult mai mici de lumină, există riscul tot mai crescut să dezvoltăm de la ușoare stări de depresie la stări tot mai avansate.
Pentru a ajuta la echilibrarea celor doi hormoni, avem la dispoziție următoarele soluții naturale și la îndemână oricui:
1. Luminoterapia
Dacă avem posibilitatea, ideal ar fi să ne programăm la începutul lui ianuarie o vacanță de 15 zile, într-o țară cu mult soare. Varianta mai puțin costisitoare este o lampa specială, echipată cu un bec de 10.000 lucși, pe un spectru luminos solar lipsit de ultraviolete și infraroșii.
De asemenea, lumânările naturale parfumate sau bețișoarele naturale indiene frumos mirositoare, băile cu săruri, ceaiurile cu mirodenii și aromaterapia cu uleiuri naturale esențiale, vor crește substanțial starea interioară de bine.
2. Plimbările
În mijlocul iernii, nu doar luminozitatea scade, ci și căldura. Paradoxal, cu cât stăm mai mult la căldură, cu atât ne va fi mai frig. Avem tendința să creștem temperatura din interiorul casei, iar cel mai bun exemplu este atunci când cineva din exterior ne vizitează și experimentează direct atmosfera prea călduroasă și sufocantă din casă.
Este indicat să vă plimbați zilnic iarna, cel puțin 20 de minute în cel mai călduros moment al zilei, îmbrăcați bine. Odată întorși acasă, consumați un ceai cald cu lămâie, ghimbir și scorțişoară.
3. Practicarea yoga pe timp de iarnă
La fel de bune pentru creșterea imunității și pentru a pune sângele în mișcare, dar într-un mod mai blând și sigur, sunt clasele de YOGA pe timp de iarnă.