Poveștile militarilor români din spatele misiunilor și a exercițiilor exercitate
Publicat de Gabriel Stan, 17 iunie 2021, 14:58
Sonia Raicu (realizator rubrică): Începutul lunii iunie a însemnat pentru cei implicați în exercițiul Argedava 21 o serie de provocări date de manevrele de forțare a cursului Dunării. În raionul de la Frecăței, județul Brăila blindatele au trebuit strunite într-un ritm alert dat de numeroasele secvențe ale scenariului.
Am întâlnit aici foarte mulți militari tineri, aflați la prima experiență de acest gen. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei și am aflat că nu este deloc ușor să reușești să îndeplinești cerințele unei astfel de instrucții.
Locotenentul Andreea Jurj este comandant pluton în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni și ne spune cât de riscantă este o traversare a unui curs de apă.
Locotenent Andreea Jurj: Transportoarele amfibii blindate desfășoara rar forțarea unui curs de apă, activitate cu un grad ridicat de risc, pe care încercăm să o facem măcar o dată pe an, astfel în cât toți militarii să-și mențină deprinderile și abilitățile pentru a defășura astfel de activități. Lucrurile de calitate se capătă în timp și cu foarte multă muncă.
Pentru mine a fost un moment foarte emoționant acela în care am trecut de la specialitatea mea de bază cercetare la Batalionul de infanterie și am fost plăcut surprinsă de colegialitatea de care au dat dovadă.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Pe sublocotenentul Adam Năstase l-am găsit împreună cu plutonul pe care îl comandă. Ne-a mărturisit că peste câteva zile își va serba ziua de naștere. Nu este însă pentru prima dată când în această perioadă se află într-un câmp de instrucție, dar acest exercițiu a fost diferit.
Sublocotenent Adam Năstase: Recunosc că la primele treceri în apă în momentul în care am intrat cu transportoarele am avut puține emoții deoarece trebuia să verficăm entanșeitatea transportoarelor dacă sunt scurgeri de apă, dacă pompele funcționează și dacă puterea motorului transportorului poate să facă față curentului.
Nu am avut probeleme la niciunul dintre transportoare pe timpul antrenamentelor. Senzația este extraordinară. Nu-ți poți imagina că un asemenea transportor de 11 tone neechipat și 13 tone echipat este capabil să plutească și mai mult să forțeze un curs de apă și să urce malurile Dunării.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Ceea ce definește orice structură militară este spiritul de echipă. Poți reuși doar dacă faci parte dintr-un tot. Dintr-un întreg sau dintr-o familie, una la care a revenit și caporalul Cătălin Alexandru Talabă.
După mai mulți ani petrecuți la infanterie și două misiuni în Afganistan în 2011 și 2013, și-a dat demisia. S-a răzgândit după foarte puțin timp.
Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Nu mă regăseam. Am tot încercat fel și fel de joburi și m-am reîntors înapoi în sistem. Am dat de oameni minunați, m-au ajutat să mă reintegrez.
Gabriel Stan (reporter): Înainte ați fost în aceeași tabără sau în alta?
Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Nu, nu! Am fost la o unitate de logistică din București, după aceea am fost la infanterie, în Arad.
Nu aș da munca de teren pe una de birou niciodată. E altceva!
În armată întotdeauna când am avut nevoie de sprijin, de ajutor, camarazii imediat au sărit și au răspuns prompt.
Gabriel Stan (reporter): Aveți vreo poveste frumoasă din teatre?
Caporal Cătălin Alexandru Talabă: Poveste? Da, ne-am întors sănătoși cu toții. Această estea cea mai frumoasă dintre ele. Revederea cu familia, reintegrarea în societate…După 6 luni de misiune nu prea ești același om și e greu. Cred că cel mai greu e reintegrarea în societate. Poveștile ți le faci tu, alături de colegii tăi!
Sonia Raicu (realizator rubrică): Pentru plutonierul adjutant Doru Crețu, exercițiul Argedava 21 este ultima activitate de acest gen la care participă pentru că anul acesta va trece în rezervă.
Plutonier adjutant Doru Crețu: Am vrut să le transmit ceva din experiența mea de aproape 30 de ani. Ei s-au implicat, au absorbit absolut toate cunoștințele pe care le-am transmis. Sper ca după ce nu voi mai fi printre ei să-și aducă amintea de ce i-am învățat și să pună în practică absolut tot ce le-am transmis.
Gabriel Stan (reporter): Cum vi se par militarii români față de cei străini?
Plutonier adjutant Doru Crețu: Nu suntem cu absolut nimic mai prejos decât militarii din alte armate. Am avut ocazia și am luptat alături de colegi americani, englezi…Nu sutem cu nimic mai prejos, din contră, câteodată i-am ajutat noi pe ei.
O să-mi lipsească. Am avut armata în sânge, de aceea am și rezistat atâția ani. Tot timpul o să mă uit cu drag la ce fac colegii mei.
Plutonier Zăbavă Diana ne-a împărtășit de asemenea experienețele trăite în teatrele de operații, despre dorul de acasă și despre cea momentele petrecute de sărbători, de parte de casă.
Cu un umor teribili ne-a relatat și ce a făcut prima oară când a revenit acasă dintr-o misiune lungă executată în afara țării.
Plutonier Zăbavă Diana: “Atomosfera de acolo nu este ca cea de acasă, acolo e cald și soare, pe când acasă poate că e zăpadă e un pic friguț. Îți e dor de momentele de acasă, de familie, de hrana de acasă, de prieteni…”.
În raionul Frecăței s-a desfășurat „ARGEDAVA 21” un exercițiu în teren/real (LIVEX), conectat la complexul de exerciții „DACIA 21 LIVEX”, planificat de către Divizia 2 Infanterie „Getica” și condus de către Brigada 1 Mecanizată „Argedava”.
În cadrul exercițiului s-a urmărit instruirea întrunită a unităților din subordine, în context multinațional, astfel cadeți ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, din Republica Moldova, s-au instruit, alături de militarii români, pentru executarea trecerilor prin plutire pe Fluviului Dunărea, cu tehnica din dotare.
Rerportaj realizat de Gabriel Stan și Sonia Raicu, în cadrul exercițiului „ARGEDAVA 21” din comuna Frecăței, județul Brăila.