Sălăjeanul Mircea Groza, promotor al bucătăriei ardeleneşti, atrage atenţia asupra apropierii sezonului dezacuscă.
Groza crede că Zacusca de ghebe este perfectă, iar cea de vinete deosebită. Bucătarul roman mai crede însă căzama de mazăre cu hiribe, creasta cocoşului şi agreşe este numai bună pentru o zi din sfârşitul lui august când căldura se simtă tot mai puţin, iar răcoarea toamnei îşi face simţită prezenţa.
Iar dacă reţeta este spusă în grai ardelenesc totul este perfect!
Tăieț doi morcoz, doi petrinjei ș-on dărab mai mnicuț de țeler. Nu le tăieț tare mânânțăl. Tăt așe tri-patru hire de ceapă verde și două de ai verde, da și două tipăruși roșii, dacă aveț, pârgălițî-le o țîră în oloi, amestecaț, hiribele le tăiaț coște mai mari să le sâmțăști când îmbuci. Doară n-ai carne da nu-i băga de samă!
Dărăbuiești și creasta cocoșuli, pune-le-n oală pă tăte, mai cârcălește-le on ptic.
Pune tri jejite de sare, amestecă și mai sloboz două linguri de fărină nulaș, da tăt amestecă!, zvârle și tri porodici zdrobdite ș-o finjie de zamă de porodici. Da de amestecat să nu uiț! Noa amu pui mazărea pă care o-ai hiert on ptic în apă cu sare și cimbru verde (io o-am hiert într-o zupă pă care o-am făcut pă niște cioante rămase de la o galiță.Puteț folosâ și zăr ori jintiță).
O lăsaț să hiarbă cătingan, cam cum zâc aiștia de la SLOW FOOD.Traje oala la marjinea ploaptănului și pune o finjie-două de agreșe curățate și spălate. Aieste nu trebe să hiarbă, să fac numa din căldura zămnii, atâta cât să sloboadă acreala.
Noa! amu-i gata, dacă mai pui și tiper după cum îț place și o tipărușe usturoaie după voia ta. La pusu-n blid sloboade petrinjel verde rupt mânânțăl, ori morar, ori cimbru verde.