Autoritățile de la Bușteni au anunțat, vineri, deschiderea sezonului de schi pe pârtia Kalinderu 1, care a fost amenajată cu zăpadă naturală și artificială, stratul măsurând aproximativ 30 de centimetri.
De asemenea, Fun Park-ul amenajat la baza domeniului schiabil funcţionează cu toate instalațiile.
La Sinaia, domeniul schiabil de altitudine este închis vineri din cauza vremii, în condițiile în care, la Cota 2000, viteza vântului depășeşte 75 km/h, vizibilitatea este zero în şaua Vârful cu Dor, iar pârtiile nu pot fi amenajate.
În această stațiune se poate schia momentan doar pe Pârtia Nouă, care este amenajată și deschisă, fiind deservită de Gondola Sinaia (tronsonul Cota 1000 – Cota 1400).
Stratul de zăpadă la Bâlea Lac a ajuns la 21 de centimetri!
Publicat de Andra Radu,
10 noiembrie 2021, 11:50 / actualizat: 10 noiembrie 2021, 12:54
La Bâlea Lac, în Munţii Făgăraşului, stratul de zăpadă a ajuns la 21 de centimetri la peste 2.000 de metri altitudine. Accesul se poate face doar cu telecabina.
Turiştii pot ajunge cu maşina pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde se poate urca folosind transportul pe cablu.
Telecabina funcţionează minim cu 10 persoane. Un adult va achita 80 de lei ca să urce și să coboare cu telecabina la Bâlea Lac. Copiii cu vârstele între 2 şi 12 ani vor plăti 40 de lei drumul dus-întors.
Telecabina de la Bâlea străbate un traseu pe cablu pe o distanţă de 3.700 de metri, zilnic, între orele 9:00 şi 17:00, numai când condiţiile meteo sunt bune.
Cei care sunt interesaţi să ajungă la Bâlea Lac pot accesa site-ul http://balealac.ro/telecabina/ sau pot suna la numărul de telefon 0725.210.610.
Conform ANM, în intervalul 10 martie, ora 11:00 – 11 martie, ora 6:00, în cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi mai ales ninsori însemnate cantitativ (15 – 20 litri/mp) şi se va depune strat de zăpadă, local consistent.
Judeţele care se vor afla sub Cod galben sunt: Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea. De asemenea, sub atenţionare de află şi Bucureşti.
Totodată, în intervalul 10 martie, ora 11:00 – 11 martie, ora 6:00, va fi în vigoare o informare de precipitaţii moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului în sudul şi sud-estul ţării. Ninsori în general slabe cantitativ se vor semnala local în centru şi nord-est. Izolat se va forma polei sau gheţuş.
Potrivit ANM, vântul va prezenta intensificări în regiunile sudice şi sud-estice, precum şi la munte, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, temporar viscolind ninsoarea şi amplificând senzaţia de frig.
Meteorologii avertizează că vremea va fi deosebit de rece pe parcursul zilelor de miercuri şi joi cu precădere în regiunile sudice, unde valorile termice vor fi cu 8-10 grade mai scăzute decât mediile multianuale, iar în nopţile de miercuri spre joi (10/11 martie) şi joi spre vineri (11/12 martie) în majoritatea regiunilor.
În Făgăraş se menţine riscul însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, fiind vizată zona turistică Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă depăşeşte un metru, avertizează meteorologii.
O avalanşă spontană s-a produs, ieri, la peste 2.000 de metri altitudine, pe un versant nordic al acestui masiv. Sâmbătă, în Făgăraş au avut loc zece avalanşe, iar una dintre ele a surprins două persoane care făceau parte dintr-un grup mai mare de turişti, pe un traseu de la Bâlea Lac spre Cabana Capra.
Meteorologii avertizează că cel puţin până seara riscul producerii avalanşelor în masivul Făgăraş este MAXIM, gradul 4 din 5.
Avertizarea cod roşu este valabilă pentru altitudini de peste 1800 de metri, din cauza stratului nou de zăpada care este instabil.
Riscul mare de avalanşă este cauzat atât de stratul consistent de zăpadă ce măsoară pe alocuri un metru, cât şi de vântul intens şi de temperaturile anormal de ridicate.
Si in celelalte masive, pericolul de avalanşă este însemnat, grad 3 din 5, la peste 1800 m altitudine.
Salvamontiştii avertizează turiştii să evite deplasarea spre creastă şi să nu intre pe trasee nemarcate sau închise.
Turiştii care vor să petreacă vacanţa la munte sunt sfătuiţi să evite drumeţiile pe traseele de creastă. Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează că zăpada este îngheţată şi nesigură, cu o grosime de 50 de centimetri.
“Condiţiile de mers pe trasee sunt destul de urâte pentru că zăpada căzută săptămânile trecute s-a înmuiat şi apoi a îngheţat din cauza frigului. Stratul de zăpadă nu este foarte mare, dar nu recomandăm traseele de creastă pentru că se poate aluneca foarte uşor şi turiştii se pot răni de stânci”, a declarat şeful Serviciului Public Salvamont Huneodara, Ovidiu Bodean.
Şeful Salvamont mai spune că nu există risc de avalanşă, aşa că turiştii pot aborda trasee mai uşoare, pe văi. Totuşi, turiştii trebuie să aibă la ei echipament de iarnă, inclusiv pioleţi şi colţari pentru gheaţă.
În staţiunile montane din judeţul Hunedoara se poate schia pe pârtiile din Straja şi Parâng, stratul de zăpadă fiind cuprins între 40 şi 50 de centimetri. În staţiunea Râuşor stratul de zăpadă este mic şi nu permite practicarea sporturilor de iarnă.
Turiştii care urcă la munte în zilele libere sunt sfătuiţi să întrebe la punctele Salvamont despre condiţiile de pe trasee şi evoluţia vremii. În staţiunile Straja, Parâng şi Râuşor este organizat serviciu de permanenţă.
Pârtiile Clăbucet şi Clăbucet Sosire Predeal sunt deschise din acest weekend.
Stratul de zăpadă atinge 30 de centimetri, iar pe una dintre pârtii sunt pregătite şi tunurile de zăpadă.
Meteorologii au anuntat ca va fi un Crăciun cu ninsoare la cote înalte.
Acestea nu sunt singurele pârtii care îşi aşteaptă turiştii.
Sunt funcţionale şi cele de la Valea Dorului, Scândurari şi Valea Soarelui.
Zeci de mii de turişti au decis să îşi petreacă sărbătorile de iarnă la munte, gradul de ocupare al hotelurilor şi pensiunilor fiind de peste 90%.
Potrivit meteorologilor, până duminică noaptea, în zona montană, mai ales la altitudini mari, vor fi intervale de timp în care va ninge, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări.
Salvamontiștii hunedoreni atrag atenția că în masivele Parâng și Retezat riscul de avalanșă este crescut. Motivul îl reprezintă încălzirea vremii, astfel că zăpada de pe creste o poate lua ușor la vale. În plus, în anumite zone este semnalat şi un fenomen de inversiune termică.
Pericolul este prezent în special de la altitudini mai înalte de 1.800 de metri, în condiţiile în care stratul de zăpadă măsoară, în medie, peste 35 de centimetri, dar şi în zonele viscolite, de pe văi, unde ninsoarea depusă poate atinge chiar şi un metru.
“De exemplu, la Baza Salvamont Râuşor, din Retezat, erau 7 grade, iar după ce am coborât în comuna Râu de Mori temperatura scăzuse spre zero grade Celsius. În plus, în zilele viitoare vremea se anunţă caldă pentru această perioadă a anului, cu precipitaţii sub formă de ploaie”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite traseele de creastă, iar înainte de a porni la drum să întrebe la refugiile Salvamont din staţiunile montane despre starea acestora şi despre evoluţia vremii.
Turiştii sunt sfătuiţi să poarte haine şi încălţăminte potrivite pentru munte, să evite traseele necunoscute şi să anunţe salvamontiştii dacă doresc să plece în drumeţie.
Salvamont Hunedoara are deschise punte de permanenţă în staţiunile montane Straja, Parâng şi Râuşor, dar şi la cabanele cunoscute.
Licitația pentru deszăpezirea drumurilor județene din Bistrița-Năsăud a fost anulată după ce cele două firme care au depus oferte nu au venit cu completările cerute de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a demarat în vara acestui an procedurile de achiziție a serviciilor de deszăpezire și combatere a poleiului pe drumurile județene, însă nu a reușit să găsească firme care să se ocupe de această activitate.
Autoritățile au scos la licitație un contract pentru o perioadă de patru ani, suma alocată ajungând până la 20,7 milioane de lei.
Am luat decizia să scoatem la licitație publică un contract pe patru ani și la deszăpeziri, ca să nu mai tot avem problema contestațiilor și licitațiilor. În vară am dat drumul la licitație, s-au prezentat două companii și care, în perioada evaluării, au fost eliminate deoarece nu au completat clarificările, procedura fiind anulată.
În momentul de față, documentația pentru organizarea unei noi licitații se află în evaluare la ANAP, a anunțat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Până la finalizarea noii proceduri de licitație, de deszăpezirea celor 600 de kilometri de drum se vor ocupa firmele care au făcut deszăpezirea în județ iarna trecută.
Ținând cont că este o situație de urgență, avem posibilitatea, atunci când se impune, să acționăm pentru deszăpezire pe bază de comandă. Avem asigurate cantități necesare de sare, nisip și utilaje pregătite pentru a interveni în cazul în care este nevoie. Între timp se va derula și achiziția, vom avea un contract pe patru ani și nu o să mai fim puși în situația în care suntem acuma, să nu avem un contract concret pentru deszăpezire, a mai spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Căutarea celei de a treia victime a avalanşei de vineri, din Călimani, a fost sistată temporar din cauza vremii nefavorabile şi a riscului la care ar fi supuşi salvatorii.
Potrivit ISU Suceava, stratul de zăpadă depăşeşte pe alocuri 4-5 metri şi există în permanenţă riscul unei noi avalanşe. Două dintre cele trei victime surprinse, vineri, de zăpada rostogolită în Călimani au fost găsite. Este vorba de un pompier în vârstă de 36 de ani, care a fost transportat la spital, în stare stabilă, şi de o femeie declarată decedată după ce s-au executat timp de o oră manevre de resuscitare. Cei trei mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, acţiune devenită tradiţională cu ocazia Zilei Naţionale.
Este iarnă zdravănă, în centrul țării, unde a nins, puternic. Deși nu au fost probleme majore în trafic, mai mulți copaci s-au prăbușit, sub greutatea zăpezii.
Circulația trenurilor, pe un tronson din Mureș, a fost oprită, câteva ore. Brașovul a fost orașul cel mai afectat de vremea rea, iar, în Moldova, ninsoarea a îmbrăcat orașele și satele, într-un strat de zăpada.
Firmele de deszăpezire au împrăștiat aproape 300 de tone de material antiderapant, dar chiar și așa, toată dimineață, în Brașov, circulația a fost infernală. Pe străduțele mai mici, deszăpezirea a rămas tot în sarcina oamenilor, care se grăbeau să ajungă la muncă.
Un copac s-a rupt sub greutatea zăpezii și a căzut peste o mașină. Și firma care a decorat centrul orașului pentru Crăciun a avut o supriză neplăcută.
Zăpada apoasă care a căzut toată noaptea aici la Brașov este atât de grea încât a rupt până și ghirlandele montate în urmă cu câteva zile în centrul orașului.
Azi noapte, accesul spre stațiunea Păltiniș din Sibiu a fost blocat de copacii prăbușiți pe șosea.
Codul portocaliu de vreme rea i-a prins nepregătiți în munții Bucegi pe doi turiști din Galați. Mașină lor s-a stricat pe drumul spre cabana Piatra Arsă, iar oamenii au cerut ajutorul jandarmilor montani.
Pe drumul spre Muntele Roșu, în apropiere de Cheia, mai mulți șoferi au fost nevoiți să se întoarcă din drum.
Mii de gospodarii din Mureș au rămas fără curent electric, după ninsoarea puternică de azi-noapte. Inclusiv câteva cartiere din Târgu-Mureș s-au trezit în beznă.
Azi noapte a nins și în Moldova unde lapovița s-a transformat în zăpada. În Vrancea, patru sate sunt afectate de viscol, iar troienele ajung și la un metru și jumătate
Este risc crescut de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, anunţă meteorologii din Sibiu.
Stratul de zăpadă proaspătă, de peste 35 de centimetri, poate aluneca cu uşurinţă, iar riscul de avalanşă este de 3 din 5.
La Bâlea Lac, zăpada depăşeşte 75 de centimetri, iar traseele superioare cabanelor sunt închise, întrucât pe creastă, stratul de zăpadă viscolită poate fi mult mai mare, iar vremea este capricioasă.
Toate traseele montane din județul Argeș au fost închise, sâmbătă, din cauza zăpezii viscolite care depășește în unele zone grosimea de 40 de centimetri.
Temperaturile în zona de creastă se vor menține între minus 6 și minus 8 grade Celsius, ceea ce va păstra zăpada viscolită, fără coeziune. Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1.800 de metri din județul Argeș pe alocuri nu mai este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță.
În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană a Făgărașului, Pietrei Craiului și Leaotei, ca și masivul Iezer-Păpușa integral sunt închise.
Turiștii aflați în dificultate sunt sfătuiți să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma salvamont prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei,unde un dispecer va redirecționa apelul către cea mai apropiată formație Salvamont. La același număr de telefon pot fi cerute și informatii privitoare la starea traseelor turistice.
Zăpada pe DN 67C Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului, are aproximativ 20 de centimetri la o altitudine de sub 2.000 de metri, a declarat șeful Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu, Ion Tudor.
Circulația rutieră pe DN 67C Transalpina a fost închisă pentru toate categoriile de autovehicule, între Rânca și Obârșia Lotrului, ca urmare a codului portocaliu ce anunță căderi de zăpadă și viscol, emis de meteorologi pentru zona de nord a județului Gorj.
Salvamontiştii avetizează: În Retezat este deja zăpadă; turiştii sunt sfătuiţi să fie prudenţi
Publicat de adinaiftime,
25 septembrie 2017, 16:17
Turiştii pasionaţi de drumeţii montane trebuie să aibă mare grijă în cazul în care-şi propun să meargă în munţii înalţi din judeţul Hunedoara.
Salvamontiştii avertizează că, din cauza temperaturilor scăzute, s-a aşternut un strat de zăpadă care măsoară câţiva centimetri. Din acest motiv, turiştii sunt sfătuiţi să manifeste atenţie sporită şi să aibă îmbrăcăminte adecvată sezonului rece.
Salvamont Hunedoara transmite că permanenţa în refugiile din Munţii Retezat va fi asigurată doar în la final de săptămână, întrucât sezonul turistic estival s-a încheiat. Toate refugiile vor rămâne deschise pentru a putea fi folosite de turişti, precizează reprezentanţii Salvamont Hunedoara. De reţinut este şi faptul că în Retezat sunt doar câteva locuri cu semnal GPS.
Drumul judeţean spre staţiunea Stâna de Vale a fost închis din cauza condiţiilor meteo. Mai exact, drumul Baraj Leşu – Stâna de Vale a fost închis pe tronsonul de la Coada Lacului până în staţiunea Stâna de Vale – anunţă Consiliul Judeţean Bihor.
CJ Bihor anunţă că pe tro#soane din drumurile judeţene 763 A şi 767 se circulă în condiţii de lapoviţă şi ploi abundente şi că au fost montate bariere mobile, pentru a închide traficul rapid în caz de nevoie. Aceste sectoare sunt de drum pietruit, cu traseu de munte sinuos, pe care se poate circula greu când sunt înregistrate precipitaţii.
Pe rețeaua de drumuri județene sunt pregătite 13 utilaje de deszăpezire, dar se intervine în zonele de deal și munte și după caz, în restul zonelor, mai transmite CJ Bihor.
Pe numeroase artere rutiere din județe precum Vrancea, Buzău, Dâmbovița, Brașov, Vâlcea, Gorj, Cluj, Harghita, Neamț, Prahova sau Argeș, circulația auto se desfășoară, joi dimineața, în condiții de iarnă (ninsori), transmite Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române.
Traficul feroviar a fost reluat, aseară, pe Valea Prahovei, între Brașov și Ploiești, abia la ora 21.00, după ce a fost întrerupt, ieri, din cauza copacilor căzuţi peste liniile de contact. Zeci de trenuri au acumulat întârzieri de mai multe ore fiecare. Printre acestea se numără și garnitura IR 1822 Arad-Constanța, care trebuie să ajungă în Constanța la ora 8.52, dar la ora 8.15 avea deja raportată o întârziere de aproape 200 de minute!
De asemenea, Centrul INFOTRAFIC informează că, începând cu ora 7:30, în județul Constanța au fost redeschise porturile maritime Constanța-Nord, Constanța-Sud și Mangalia. Portul Midia încă este închis din cauza vântului puternic.
Pe Muntele Semenic s-a desfășurat astăzi în premieră Concursul național al monitorilor de schi, pe o vreme superbă și cu o stare optimă a zăpezii.
Au luat parte la întreceri 106 de monitori de schi din toată țara, din diferite zone: Maramureș,Moldova,Valea Prahovei, din centrul și vestul țării. S-a concurat la mai multe categorii, feminin și masculin, de la 18 ani până la +60. Invitații au fost foarte încântați de zona minunată a Banatului Montan, unde se află pentru prima dată.
În această seară va avea loc premierea câștigătorilor, decernarea de cupe, medalii, diplome și diferite cadouri.
Cristina Corocan
Drumarii gorjeni au mobilizat utilajele în zona Rânca pentru a putea interveni în caz de ninsori. Potrivit conducerii Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, cele două utilaje au fost trimise în Rânca duminică dimineaţă, pentru a asigura permanenţa în baza din zonă şi pentru a putea interveni în caz de nevoie.
Din cauza faptului că Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis avertizarea de cod galben pentru ploi şi ninsori la peste 1.800 de metri altitudine, conducerea Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a dat dispoziţie de a se asigura permanenţa pe perioada avertizării în baza Rânca. Drumarii sunt pregătiţi să intervină inclusiv pe Transalpina, astfel încât să nu fie probleme legate de accesul conducătorilor auto.
Reprezentanţii Drumurilor Naţionale Târgu Jiu au precizat că şoseaua cea mai înaltă din România va rămâne deschisă şi pe perioada lunii octombrie, însă totul depinde de starea vremii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.