„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Publicat de Camelia Teodosiu, 25 octombrie 2023, 16:39
Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o. Eu am primit-o de la cineva și o dau mai departe cu mărturia personajului principal, care pentru cei ce l-au cunoscut a devenit erou de basm.
Numele lui este Marcel Mustafa, un tânăr de 22 de ani din satul Zăvoaia, județul Brăila. Se consideră norocos că a reușit să meargă la școală și să se întrețină singur, învățat cu munca de la 7 ani, când dacă nu făcea aceeași normă la câmp, ca un adult, își pierdea locul. Ne demonstrează că atunci cand îți dorești ceva cu adevărat important, care să dea sens vieții, nimic nu poate sta în calea ta, nici măcar lipsa banilor sau a condițiilor.
Când ne-am întâlnit l-am rugat pe Marcel Mustafa să-mi spună câteva cuvinte despre el ca să pot contura dialogul nostrum pentru rafturile Bibliotecii noastre de Bucurii.
Provine dintr-o familie săracă, numeroasă, cu 6 copii. Niciunul dintre ai lui nu are studii și nici un loc de muncă permanent, lucrează cu ziua prin sat și astfel își câștigă existența.
Când avea 7 ani, l-a vizitat acasă o învățătoare care mergea din poartă în poartă să convingă părinții să își înscrie copiii la școală. Părinții lui Marcel nu prea au fost de acord, dar la insistențele lui l-au înscris în clasa I.
Bucuria nu a durat prea mult pentru că dificultățile financiare ale familiei și cheltuielile cu școala au condus la retragerea acestuia de la școală după doar două luni.
Trebuia sa meargă cu familia la muncile câmpului și a înregistrat absențe care au condus la repetenție. A aflat aceasta în toamna anului următor când, cu naivitatea copilului, a crezut că merge mai departe în clasa a doua.
Această situație avea să fie însă în favoarea lui, fiind preluat de către învățătoarea pe care o consideră a doua mamă.
“Doamna Dan Săndica-Ionica, învățătoarea mea, a fost îngerul meu păzitor în școala primară. Dânsa m-a învățat să scriu mi-a cumpărat rechizite din banii ei, mi-a oferit consilire psihologică, m-a învățat cum să manageriz fiecare bănuț… Această persoană minunată mi-a călăuzit primii pași, mi-a oferit consilliere psihologicăși mi-a fost mentor în cei 4 ani. Mi-a cumpărat haine și când era vorba de excursii, plătea pentru mine…”, ne mărturisește Marcel Mustafa.
Personajul poveștii noastre – Marcel Mustafa a reușit în fiecare an de școală să își surprindă profesorii și familia. Dacă în clasa I a repetat anul, pentru că părinții, nevoiți fiind să supraviețuiască, l-au luat la muncă, și-a luat revanșa în următorii ani. A fost premiant, a participat la concursuri și olimpiade, iar din banii de bursă își cumpăra rechizite și haine pentru școală.
Dupa terminarea ciclului gimnazial, pentru a se întreține, a fost nevoit să se mute la oraș și să urmeze cursurile unei școli profesionale (învățământ dual). Pentru că însă își dorea mai mult de la viață, s-a înscris și la liceul seral, și a continuat să muncească.
Dupa cei trei ani de liceu la seral, Marcel a susținut examenul de Bacalaureat obținând media 9,01 prin propriile forțe, fără meditații, ci doar prin studiu individual.
Ziua lucra, iar seara învăța până târziu în noapte, încercând să descifreze singur rezolvările problemelor de matematică. Operele literare erau cele care îl relaxau și îl ajutau să viseze la o viață mai bună.
Nu se ducea niciodată la culcare fără să-și citească obiectivele personale pe care și le-a propus ca motivație. În fiecare seară îngenunchea în fața icoanei, se ruga și mulțumea lui Dumnezeu.
În clasa a XI-a era fascinat de mentorii din mediul online, și-și cheltuia puținii bani pe care îi câștiga pe cărți de dezvoltare personală.
Acum este student la cursurile de zi ale Facultății Ingineria si Managementul Afacerilor Agricole din cadrul USAMV București.
Își caută un loc de muncă, cu program flexibil, pentru că nu vrea să neglijeze studiul, dar în același timp trebuie să se întrețină.
Marcel își dorește să se specializeze într-unul din domeniile facultății pe care o urmează, ca să câștige destul încât să-și poată ajuta părinții, să-și întemeieze propria familie și să ajute un copil care se regăsește în povestea lui.
„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”, ne spune, în finalul dialogului nostru, Marcel Mustafa.
Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Marcel Mustafa