FOTO: Zebil de Dobrogea – Jurilovca
Publicat de Mihaela Costache, 17 iulie 2015, 10:30
Situat în partea sudică a Deltei Dunării, pe malul complexului lagunar Razim Sinoe găsim un mic colţişor rupt din rai numit Jurilovca.
Sat pescăresc, întemeiat la începutul secolului XIX-lea de către ruşii lipoveni, acesta deţine o încărcătură istorică impresionantă precum şi diverse locuri menite să capteze orice privire, fiind înconjurat de numeroase atracţii turistice, unele din ele încă necunoscute pentru unii drumeţi.
Printre acestea regăsim Capul Doloşman, o faleză calcaroasă maiestuasă de un mare interes geologic şi istoric datorită biodiversităţii, aşezată la răscrucea lacurilor Razim şi Goloviţa; Cunoscută deja de către turiştii şi pescarii împătimiţi aici găsim şi Gură Portitei, fâşia de nisip ce desparte Lacul Goloviţa de Marea Neagră, aceasta fiind un punct de plecare al amplelor expediţii cu barca în delta, cât şi un loc de relaxare datorită plajelor însorite şi primitoare de la malul mării.
Pe lângă acestea dacă timpul vă permite vă puteţi întoarce în timp vizitând Cetatea Argamum, aşezată la doar 6 km Est de Jurilovca, loc marcat de coloniştii greci originari din Asia mică, unde se găseşte cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Marii Negre.
Recomandăm cu căldură o escapadă în aceste locuri ascunse printre ape, atât de bogate din punct de vedere turistic, atât pentru delectarea privirii cât şi a sufletului.