Ascultă Radio România Regional Live

Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forţelor Terestre

Ziua Forţelor Terestre

Publicat de Gabriel Stan, 24 aprilie 2023, 14:17 / actualizat: 25 aprilie 2023, 10:29

În fiecare an, la 23 aprilie, este Ziua Forţelor Terestre. Mai multe evenimente au fost organizate în ţară în acest weekend, în Capitală publicul fiind aşteptat în Parcul Carol, cu expoziţii de tehnică, exerciţii demonstrative pregătite de militari ai acestei categorii de forţe.

Cu acest prilej vă invităm să ascultaţi un interviu realizat de Cristian Dumitraşcu cu şeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Domnule general, bine aţi venit la Radio.

Ciprian Marin: Bine v-am găsit. Am onoarea să vă salut.

Cristian Dumitraşcu: Am onoarea să vă salut. E un fel de a spune ‘bine aţi venit la Radio’, pentru că, de fapt, suntem invitaţi chiar la sediul Forţelor Terestre.

Am să încep amintindu-mi de discursul pe care l-aţi avut la învestire, în care aţi fost foarte direct şi v-aţi referit la misiunea principală a Forţelor Terestre şi la războiul de lângă noi, fiindcă nu putem să ocolim acest subiect.

Ciprian Marin: Aşa este. Am considerat foarte potrivit ca de la început să stabilesc care sunt obiectivele prioritare pentru mine şi atunci toate sunt circumscrise, de fapt, războiului de lângă noi.

Am văzut cu toţii că, în Ucraina, agresiunea pune foarte multă presiune pe forţele terestre. Noi monitorizăm ceea ce se întâmplă, analizăm şi, prin urmare, trebuie să învăţăm din lecţiile învăţate, să ne adaptăm procedural, structural.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Spuneaţi despre presiunea care este pusă acolo pe ucraineni, bănuiesc că v-aţi referit şi la această cursă contra cronometru.

Din punctul ăsta de vedere, Forţele Terestre sunt, din ce se cunoaşte, numărul unu în ceea ce priveşte dotarea şi ăsta e un lucru bun. Ce ar mai fi de făcut acum, la momentul la care vorbim, cum aţi preluat şi cum ştiţi că este situaţia?

Ciprian Marin: M-aş feri să clasific, să spun locul unu sau locul doi. Suntem mulţumiţi cu felul în care progresăm.

Cred că mai sunt încă multe lucruri de făcut. Ceea ce eu am spus că trebuie îmbunătăţit este vorba de sistemul de comandă-control pe toate nivelurile, în aşa fel încât să-l eficientizăm, astfel încât să ajungă ordinele, informaţiile cât mai repede, de eşalonul nostru până la eşalonul cel mai mic tactic şi, bineînţeles, pe modernizarea echipamentelor luptătorului.

Cred că acesta ar fi cel mai important element asupra căruia aş vrea să pun accent. Este nevoie să ne uităm la luptători şi să îmbunătăţim capabilităţile acestuia.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Vorbeam despre capabilităţi. Dvs. aţi pus accent pe luptători, şi este adevărat, lanţul de comandă, toate lucrurile care ţin de oameni într-o perioadă în care toată România are de fapt o problemă cu resursa umană, cu pregătirea oamenilor.

Este o perioadă grea, în care foarte mulţi militari ajung la finalul carierei. Aţi fost comandantul Diviziei II Getica de la Buzău. Cunoaşteţi foarte bine care e dinamica personalului şi cum o vedeţi din punctul ăsta de vedere?

Ciprian Marin: Este o provocare, este o provocare şi cred că şi şeful Apărării, domnul general Petrescu, a menţionat că este un obiectiv extraordinar de important pentru noi, retenţia personalului.

Trebuie să îi atragem şi pe tineri către instituţia militară şi, la fel, trebuie să îi păstrăm în sistem şi pe cei care intră şi se perfecţionează în evoluţia acestora în carieră şi, de ce nu, şi pe locotenenţii-colonei, coloneii care se apropie de vârsta mea, la fel, să îi motivăm să meargă mai departe, să rămână fideli instituţiei şi să nu treacă în banca de rezerve atât de repede.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Este una dintre cele mai importante zile de aniversat în Armata României şi nu doar în Armată.

Este Sfântul Gheorghe, este ziua Forţelor Terestre şi, înainte de a vă întreba despre ce se va întâmpla în această zi în toată Armata şi în toată ţara, v-aş întreba despre acest simbol.

Despre tradiţii, despre cum vin oamenii formaţi din şcoală, despre cât de importante sunt aceste lucruri, mai ales pentru cadrele tinere. Să fie ancorate în aceste tradiţii şi în aceste simboluri.

Ciprian Marin: Armata înseamnă în primul rând tradiţie, pentru că rădăcinile sunt foarte adânci în trecut. Forţele Terestre, de fapt, vin din vremuri imemoriale. Probabil că există dintotdeauna.

Forţele Terestre înseamnă prezent, pentru că nu se poate, aşa cum dădeam exemplu cu Ucraina, nu se poate o operaţie decisivă fără prezenţa Forţelor Terestre. Forţele Terestre înseamnă viitor, bineînţeles, împreună cu celelalte categorii de forţe.

Pentru tinerii care vor să ne vadă, vom fi prezenţi cu o expoziţie de tehnică militară şi sâmbătă şi duminică în Parcul Carol, De fapt, indiferent de vârste, cu programul de la ora 11:00 până la ora 19:00.

La fel, vom fi prezenţi în AFI Palace Cotroceni, iar pe 24 vom avea aici o ceremonie. Va veni cu siguranţă domnul general Petrescu, şeful Apărării va fi alături de noi. Ne vom întâlni cu cadre militare în rezervă, retragere, foşti comandanţi, împreună cu cei care suntem activi.

Aş mai vrea să mai adaug, dacă tot m-aţi întrebat prima oară de obiective prioritare. Dacă ar fi să spun care sunt acestea, în trei cuvinte, ele ar fi oameni, misiune şi modernizare sau modernitate.

Şi am vrut să spun oamenii, pentru că niciodată nu mă refer numai la personalul activ, care înseamnă militari şi civili, ci înseamnă militari în rezervă, retragere, veterani şi familiile noastre. Este un aspect foarte important pentru a înţelege că familia Armatei îi cuprinde şi pe membrii familiilor noastre, de toate vârstele.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Şi că Armata se bazează pe suportul familiei. Militarii se bazează pe suportul familiei.

Ciprian Marin: Şi nu s-ar putea fără sprijinul familiei. Suntem foarte mulţi în Armată care facem naveta, adică avem serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu.

Şi atunci asta presupune sacrificiile familiilor, soţiilor, copiilor, care nu sunt întotdeauna puţine, dar ni le-am asumat şi ne facem misiunea bine.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Sunteţi unul dintre militarii care au pornit de jos şi care au ajuns, iată, în funcţia onorantă de şef al Forţelor Terestre. Mi-aş permite să vă întreb la a câta garnizoană schimbată sunteţi?

Ciprian Marin: Nu le-am numărat niciodată, îmi pare rău, aş putea doar să ghicesc. Niciodată nu am numărat structurile prin care am fost şi garnizoane. În orice caz, numărul lor este destul de mare unităţi unitare sunt peste 14 garnizoane, cred că sunt peste cinci, dar asta a semnat că, totuşi, familia, soţia a fost ancorată undeva. Şi eu am fost cel care am făcut naveta la familie.

Am plecat, într-adevăr, n-aş putea spune de jos. Am fost în acord cu vremurile, cu vârsta, cu gradul şi mi-a plăcut întotdeauna ceea ce fac şi sunt aproape de militarii noştri, de tineri şi de cei care sunt la vârsta de mijloc şi mai mari.

Aşa cum spuneam, cred că este extrem de important leadership-ul, apropierea de oameni, înţelegerea nevoii de a-şi îndeplini misiunea şi de a ne face datoria faţă de ţară.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Promovarea imaginii armatei şi atragerea tinerilor către armată, tinerii care pot fi candidaţi.

Ciprian Marin: Într-adevăr, de exemplu, am derulat nişte programe pilot cu Brigada 282, în care unitatea militară sau marea unitate militară s-au ocupat împreună cu Biroul de Informare-Recrutare, au plecat în licee, în şcoli, în localităţile unde se ajunge mai greu, din zona muntoasă a Vrancei, pentru a face cunoscută profesia militară şi de a-i atrage pe oameni către această carieră, care nu este uşoară, dar este foarte frumoasă şi aduce satisfacţie.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Vă mulţumesc tare mult pentru minutele acordate. Sunt convins că şi cu această ocazie şi cu vocea dvs. care a apărut acum la radio, veţi mai aduce câţiva oameni care v-au ascultat şi i-aţi făcut curioşi, nu doar curioşi, i-aţi făcut să îndrăgească această meserie, să îndrăgească haina militară.

Un mesaj pentru marele colectiv pe care îl aveţi în subordine. Ca şef al Forţelor Terestre, aveţi militari în subordine în toată ţara.

Ciprian Marin: Îi apreciez, îi stimez, le cunosc munca aşa cum am spus-o şi le mulţumesc pentru tot ceea ce fac ei şi cu această ocazie specială doresc să le urez ‘La mulţi ani’, sănătate, putere de muncă şi izbândă în tot ceea ce fac!

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Invitat la ‘Subiectul săptămânii’ a fost şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin. Domnule general, vă mulţumesc şi vă mai aşteptăm la radio.

Ciprian Marin: Cu mare plăcere!

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre

Publicat de Gabriel Stan, 2 mai 2022, 13:50

În unitățile și marile unități din armată a fost sărbătorită în această săptămână Ziua Forțelor Terestre. Cu acest prilej au fost organizate ceremonii militare, competiții sportive, expoziții de carte și concerte ale muzicilor militare.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior, Iulian Berdilă: Manifestările pe care le-am organizat cu colegii mei au creat acest cadru de aniversare și de recunoștință pentru tot ce înseamnă Forțele Terestre. Rămânem cei mai mulți și împreună cu toți ceilalți parteneri și colegi reprezentăm armata României.

Venim după efortul național la care Forțele Terestre și-au adus contribuiția. Ne aliniem cu întregul efort militar de sprijin referitor la consecințele agresiunii ilegale asupra națiunii ucrainene. Continuăm elementele de instruire împreună cu aliații și partenerii noștri… activități destinate realizării capabilităților Forțelor Terestre.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Ziua Forțelor Terestre – Interviu Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, Iulian Berdilă

Ziua Forțelor Terestre – Interviu Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, Iulian Berdilă
Foto: Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, Iulian Berdilă

Publicat de Gabriel Stan, 27 aprilie 2021, 10:50

Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitatul la „Subiectul săptămânii”, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă. Domnule general, bine ați venit!

General-maior Iulian Berdilă: Bine v-am regăsit, ca de fiecare dată!

Cristian Dumitrașcu (realizator): Aș începe interviul acesta ocazionat de Ziua Forțelor Terestre cu dumneavoastră, ca șef al Statului Major al Forțelor Terestre. Vorbim mai întâi despre prgramele de înzestrare.

General-maior Iulian Berdilă: Este un subiect important pentru noi. Militarii din Forțele Terestre, în fiecare an, căutăm elementele principale de acțiune și de responsabilitate pe care ni le asumăm, și lansatoarele Himars, și transportoarele Piranha V.

Avem deja în etapele de recepție și platformele multifuncționale noi, echipamente pe care trebuie să le învățăm de la A la Z, să le putem integra împreună cu pregătirea militarilor pe care îi trimitem la specializare și să putem să asigurăm un cadru operațional pentru a realiza capabilitățile operaționale pe care ni le-am asumat atunci când am demarat fiecare program major în parte.

Lansatoarele Himars sunt o capabilitate operațională pregnantă și relevantă în câmpul modern al operațiilor și este numai un exemplu prin care noi ne-am asumat să transformăm acest angajament de 2% acordat apărării naționale într-o capabilitate, aşa cum spuneam, relevantă.

Programele majore se leagă de un al doilea cadru de acțiune pe care îl considerăm prioritar acum, în întâmpinarea Zilei Forțelor Terestre, și anume, exercițiile – exercițiile naționale și multinaționale.

Știm cu toții, complexul de exerciții „Dacia 21” a început deja cu angajări din partea Forțelor Terestre în tot spectrul de capabilități pe care Forțele Terestre le aduc la scenariile pe care ni le-am propus în exercițiile naționale și multinaționale.

Acest complex pe care noi îl desfășurăm împreună cu partenerii și colegii din celelalte categorii de forțe, dar și cu cei din Comandamentul Forțelor Întrunite este unul dedicat, așa cum spuneam, și obiectivelor de integrare a noilor echipamente.

De fiecare dată, exercițiile ne oferă, atât în cadru național, cât și aliat, aceeași recunoaștere a principiului că echipamentul principal al Forțelor Terestre rămâne omul. Și, de aceea, participarea celei mai numeroase categorii de forțe a Armatei României este și una responsabilă într-un mod adecvat.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Această latură umană, care este foarte importantă, dincolo de satisfacția oamenilor care operează noile echipamente, presupunem că acest program de instruire nu este unul ușor. Cred că lumea ar trebui să știe că este o responsabilitate mare, că oamenii care le operează și care se intruiesc sunt puși în fața unei situații noi.

General-maior Iulian Berdilă: Da, cei care au intrat în primii ani ai carierei militare, atât soldați gradați profesioniști, subofițeri, ofițeri, să știți că au o componentă mult mai dezvoltată, pe care noi o urmărim în a combina echipamente cu tehnologie ridicată, cu nevoi digitale, să le spunem, destul de mari. Și acesta a fost un lucru îmbucurător.

În schimb, pregătirea și dezvoltarea competențelor pe întreaga durată a carierei devine una costisitoare, pe care noi ne-o asumăm, şi de aceea nu este ieftin să combini o tehnologie cu o altă tehnologie prezentă pe echipamentele majore ale Forțelor Terestre, cu o resursă umană adecvat pregătită și instruită pentru realizarea capacității operaționale.

Mai ales în cadrul multinațional, ea reconfirmă responsabilitatea pe care Armata României și Forțele Terestre și-au asumat-o în a demonstrat partenerilor că putem fi un participant și un contributor modern, dar și cu responsabilitatea de a cheltuit cu cap, aş spune eu, atunci când vine vorba de dezvoltările pe termen mediu și lung ale capabilităților Forțelor Terestre.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Aș vrea să ne spuneți despre această misiune importantă, este în desfășurarea de un an de zile, în această luptă cu pandemia, și nu doar forțele terestre, toată armata este concentrată, este organizată pentru a învinge acest inamic altfel, neprevăzut până acum un an, și aici și oamenii dumneavoastră sunt implicați în foarte multe misiuni.

General-maior Iulian Berdilă: Da, suntem la peste un an de când pandemia a început să ne creeze aceste implicații majore asupra modului în care trăim, suntem cu peste 30 de centre de vaccinare prezenți la efortul Armatei României, cu personalul care participă în aceste centre, cu dotarea materială și aș spune eu că acum și în viitorul apropiat aceasta reprezintă încă operația principală pe care forțele terestre o desfășoară în acest moment.

Ne-am pregătit și în cadrul exercițiilor naționale și multinaționale. Să știți că de nenumărate ori scenariile nu au presupus doar prezența unui inamic, dar și a unor elemente de criză, chiar în contextul războiului hibrid pe care cu toții îl auzim astăzi promovat din ce în ce mai mult, și spuneam că elementul de scenariu iată că s-a transformat în realitate.

Noi militarii din forțele terestre o anume parte a capabilităților pe care le avem a fost imediat dedicată unui asemenea efort național. Mă bucură faptul că din peste 30.000 de militari și personal civil al Forțelor Terestre suntem la peste 50% din cei care urmează să intre în procesul de vaccinare, avem deja peste 40% din personalul Forțelor Terestre vaccinat şi iată că această responsabilitate crește și sper eu să continue până când vom putea să avem ceea ce noi numim în limbajul militar câștigarea inițiativei.

Cristian Dumitrașcu (realizator): În acest caz mesajul dumneavoastră pentru toți oamenii care ascultă la radio poate fi acela pe care îl au militarii, nu lăsăm pe nimeni în urmă, adică, oamenii pot simții acest mesaj că este unul real din partea armatei?

General-maior Iulian Berdilă: Nu numai că nu îi lăsăm în urmă, ci vrem să mergem împreună în acest demers și în acest efort pe care noi cu toții ni l-am propus. Putem realiza un asemenea obiectiv. Până la urmă, fiecare dintre noi are o părticică de contribuit în acest demers.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii”, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă. Domnule general, vă mulţumesc şi vă mai așteptăm.

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 30 octombrie 2023, 13:07

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări

Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est găzduit de țara noastră este, fără doar și poate, unul dintre cele mai...

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări
Subiectul saptamanii - AM luni, 23 octombrie 2023, 18:49

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”

Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Subiectul saptamanii - AM luni, 16 octombrie 2023, 11:50

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 9 octombrie 2023, 16:11

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate

Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre
Foto: FORTE TERESTRE

Publicat de Gabriel Stan, 22 aprilie 2021, 14:18 / actualizat: 22 aprilie 2021, 17:13

Andreea Popescu (realizator rubrică): În 23 aprilie, de Sfântul mare mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este Ziua Forțelor Terestre, cea mai numeroasă categorie de militari din Armata României.

Cristian Mariș (ofițer de relații publice): “S-au desfășurat sau urmează să se desfășoare manifestări culturale concretizate prin simpozioane, seminarii, prezentări de filme reprezentative, expoziții de fotografie sau filatelie, întâlniri cu veteranii de război și cadrele militare în rezervă și retragere, acțiuni de îngrijire a mormintelor eroilor, acțiunile umanitare specifice acordării sprijinului populației defavorizate sau campaniile de donare de sânge.

Totodată, militarii Forțelor Terestre au participat la campanii de ecologizare și împădurire în diferite zone ale țării.

Data de 23 aprilie va fi marcată prin desfășurarea ceremoniilor militar-religioase de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentele sau în Cimitirele Eroilor din garnizoanele de dislocare ale unităților și marilor unități, aparținând Forțelor Terestre Române”.

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Ziua Statului Major al Apărării
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Stiri - AM luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:26

Universitatea Națională de Apărare – 135 de ani de existență

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Universitatea Națională de Apărare Carol I a împlinit 135 de ani de existență. La Palatul Cercului...

Universitatea Națională de Apărare – 135 de ani de existență
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:23

Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că toate costurile pentru instruirea...

Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:19

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii pensiilor militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a aprobat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de modificare a Legii pensiilor...

Senatul a aprobat proiectul de modificare a Legii pensiilor militare
Stiri - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:12

Exercițiul Multinațional „Poseidon 24”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române au participat la Exercițiul Multinațional „Poseidon 24” organizat de...

Exercițiul Multinațional „Poseidon 24”