Ziua internațională a comemorării victimelor din accidentele rutiere – 19 noiembrie 2017
Publicat de adinaiftime, 18 noiembrie 2017, 09:30
Românii sunt expuși de trei ori mai mult riscului de a-și pierde viața într-un accident rutier decât cetățenii din țările din Vestul Uniunii Europene.
În România, riscul de a muri într-un accident rutier este de trei ori mai mare decât în țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Acest fapt îngrijorător reiese din ultimele date statistice publicate de Comisia Europeană în anul 2017. Cu un număr 96 de decese raportate la un milion de locuitori, România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană (Bulgaria este pe ultimul loc) în ceea ce privește siguranța rutieră. Printre vulnerabilitățile identificate de Comisia Europeană se numără și lipsa autostrăzilor, lipsa de instruire și educație adecvată a participanților la trafic, lipsa semnalizărilor rutiere, parcul auto învechit, etc.
Duminică, 19 noiembrie 2017 tragediile de pe șoselele din întreaga lume vor fi comemorate în cadrul unui eveniment denumit ” Ziua internațională a comemorării victimelor din accidentele rutiere”. Aceasta zi a fost creată de către Organizația Națiunilor Unite în urmă cu 20 de ani, pentru a aduce un omagiu persoanelor care au pierdut lupta cu viața în urma unui accident rutier.
În acest context, Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSPVAR) va marca evenimentul prin organizarea unei slujbe de comemorare organizată la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu aprobarea și binecuvântarea Înalt Prea-Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba va începe la ora 14.00 în interiorul Catedralei Mitropolitane.
” Ziua internațională a comemorării victimelor din accidentele rutiere” este o zi cu însemnătate spirituală, o zi în care aducem un omagiu celor care și-au pierdut viața ca urmare a unui accident rutier, o zi în care invităm familiile celor care au plecat într-un mod tragic de lângă ei cât și pe cei care empatizează cu suferința celor dintâi, să asiste la slujba oficializată special pentru această cauză.
Acest eveniment este organizat de către ANSVPAR în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociațiile Open Your Heart și Heart to Help. Ne dorim ca prin acest eveniment să-i pomenim pe cei care s-au stins și de asemenea ne dorim să medităm asupra posibilităților de a diminua acest fenomen grav.
De asemenea, în perioada 20 – 25 noiembrie 2017 ANSVPAR va iniția un proiect pilot cu scopul de a preveni accidentele rutiere. Acest proiect de prevenire va demara sub titlul „Eroii șoselelor – Ajung în siguranță acasă” în trei județe simultan, Iași, Brașov și Cluj. Acest proiect beneficiază de sprijinul Inspectoratelor Județene de Poliție Iași, Brașov și Cluj și a Inspectoratelor Școlare Iași, Brașov și Cluj. Se dorește a fi o campanie de prevenire care se va extinde la nivelul întregii țări, care are la bază puterea exemplului.
În primă fază, în fața elevilor de liceu vor veni persoane care au fost victime ale unor accidente extrem de grave, persoane care au rămas cu infirmități fizice sau psihice iremediabile. Este un proiect pe termen lung care se bazează pe puterea exemplului și care vine în fața publicului cu mesaje care conțin un impact emoțional puternic dar și cu povești de viață reale, relatate de victime directe ale accidentelor rutiere. Sperăm ca aceasta abordare să fie mai eficientă si să se materializeze printr-o scădere semnificativă a numărului de accidente rutiere.
Parteneri principali ai acestui proiect de prevenire sunt Asociațiile Open your heart si Heart to Help, două ONG-uri construite de persoane care au rămas în scaun cu rotile pentru toată viața ca urmare a unor accidente de circulație. (Radio Iaşi/ Comunicat de presă Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere