15 mai – Ziua Internațională a Familiei
Publicat de Andra Radu, 15 mai 2020, 11:27
În fiecare an, la data de 15 mai, este sărbătorită Ziua Internaţională a Familiilor. Această zi, aflată la a 25-a aniversare, a fost instituită pentru a promova conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile.
Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.
Aniversarea din 2020 vine într-o perioadă a uneia dintre cele mai provocatoare crize sociale de sănătate şi sociale la nivel mondial.
Pandemia COVID-19 din acest an pune accentul pe importanţa investiţiilor în politicile sociale care protejează persoanele şi familiile cele mai vulnerabile. Familiile sunt cele care suportă criza, adăpostindu-şi membrii de vătămare, au grijă de copiii în afara şcolii şi, în acelaşi timp, îşi continuă responsabilităţile de muncă.
Familiile au devenit hub-ul interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţin în această criză, notează site-ul citat. În condiţii de protecţie economică, sărăcia se adânceşte. În momentele de incertitudine se măreşte stresul – adesea ducând la creşterea violenţei împotriva femeilor şi copiilor. De aceea, sprijinul acordat familiilor vulnerabile – cei care şi-au pierdut veniturile, cei aflaţi în locuinţe inadecvate, cei cu copii mici, persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi – este imperativ acum mai mult ca oricând.
La nivel mondial, femeile participă din ce în ce mai mult la forţa de muncă formală şi informală, în timp ce continuă să-şi asume o sarcină disproporţionată a muncii gospodăreşti în comparaţie cu bărbaţii, iar echilibrul muncă-familie este mai dificil de realizat. Prin urmare, imperativul asigurării egalităţii de gen în familie este ca femeile să beneficieze de mai multă atenţie.
Pe măsură ce lumea se luptă să răspundă la criza COVID-19, există o oportunitate reală de a regândi şi transforma modul în care funcţionează economiile şi societăţile, pentru a favoriza o egalitate pentru toţi.
Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale creşte. În prezent, 65% dintre familii sunt alcătuite fie din cupluri care trăiesc împreună cu copii de orice vârstă, fie cupluri în care trăiesc copii şi membri ai familiei extinse, cum ar fi bunicii. Numărul în scădere al familiilor extinse şi numărul tot mai mare de familii monoparentale pun în centrul atenţiei problema protecţiei sociale.
Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susţinută şi de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial Ziua familiei române.
La 25 septembrie 2015, cele 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, a discriminării, a abuzurilor şi a deceselor care pot fi prevenite, precum şi eliminarea distrugerii mediului înconjurător.
Familiile, politicile publice şi programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU.