Ziua Mondială a Astmului
Publicat de Andra Radu, 7 mai 2019, 11:05
Anual, în prima zi de marţi a lunii mai este marcată Ziua Mondială a Astmului. Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua Mondială a Astmului este un eveniment anual marcat de către Iniţiativa Globală pentru Astm în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătăţii şi cu educatori specializaţi în problemele astmului. În lume, peste 300 de milioane de oameni suferă de această afecţiune a căilor respiratorii.
În această zi, la nivel mondial, acestei boli sunt publicate o serie de materiale, care evidenţiază factorii vinovaţi de îmbolnăviri, cum ar fi poluarea şi, în principal, cele 300 de tipuri de compuşi organici volatili conţinuţi în vopselele, cleiurile şi mochetele din clădirile în care trăim.
Degradarea calităţii aerului din interiorul spaţiilor închise ne influenţează cu atât mai mult sănătatea, cu cât, în prezent, am ajuns să ne petrecem 90% din timp în casă, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Pentru a permite combaterea acestor efecte, până la o eventuală schimbare a normelor din domeniul construcţiilor, nu trebuie să ezităm să utilizăm vechile „reţete”, cum ar fi aerisirea zilnică a locuinţei.
Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca o persoană să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori – o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător.
Specialiştii consideră că numărul cazurilor a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Din păcate, foarte mulţi bolnavi nu au posibilitatea să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului.
Peste 80% din decesele cauzate de astm au loc în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii.
Medicaţia poate controla astmul. Evitarea fenomenelor declanşatoare de astm poate reduce, de asemenea, severitatea astmului. Gestionarea adecvată a astmului poate permite oamenilor să se bucure de o bună calitate a vieţii.
În Europa, 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat.